Οι νέοι κανόνες του ποδοσφαίρου

Τα παιχνίδια θα είναι διαφορετικά, όταν ξεκινήσει και πάλι η δράση.

Το Διεθνές Συμβούλιο για τους Κανονισμούς του Ποδοσφαίρου (International Football Association Board, IFAB), αυτό δηλαδή που αποφασίζει για τους κανονισμούς του παιχνιδιού και τις αλλαγές αυτών, προχώρησε σε κάποιες μετατροπές στους κανόνες με τους οποίους θα παίζεται από εδώ και στο εξής το ποδόσφαιρο. Παρότι η αγωνιστική δράση έχει διακοπεί εδώ και αρκετές εβδομάδες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το IFAB δεν σταμάτησε να εργάζεται, προετοιμάζοντας την επόμενη μέρα του δημοφιλέστερου σπορ του πλανήτη. 

Οι καινούριοι κανονισμοί θα τεθούν διεθνώς σε ισχύ από την 1η Ιουνίου 2020 αλλά το IFAB δίνει τη δυνατότητα στις εθνικές ομοσπονδίες των οποίων τα πρωταθλήματα θα συνεχιστούν μετά την καραντίνα να αποφασίσουν εάν θα ολοκληρώσουν τους αγώνες της φετινής σεζόν με αυτούς ή όχι. 

Το χέρι

Αν σημειωθεί γκολ έπειτα από ακούσια επαφή με το χέρι, αυτό θα ακυρωθεί. Επίσης, θα καταλογίζεται φάουλ κάθε ακούσια επαφή με το χέρι, ασχέτως αν το χέρι βρίσκεται σε αφύσικη θέση, πάνω από τους ώμους ή μακριά από το σώμα. Η μόνη εξαίρεση θα βρίσκεται αν κάποιος παίκτης αγγίξει την μπάλα με το χέρι που χρησιμοποιείται σε στήριξη και αυτό εφάπτεται με το σώμα ή αν χτυπήσει με την μπάλα το χέρι του έπειτα από δική του επαφή με αυτήν.

Οι νέοι κανόνες του ποδοσφαίρου

Το πέναλτι

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι αλλαγές στα πέναλτι: Αν ο τερματοφύλακας κάνει κάποια παράβαση όσον αφορά τη στάση του πριν το χτύπημα και η μπάλα δεν βρει δίχτυα, δεν θα υπάρξει επανάληψη, παρά μόνο στην περίπτωση που έχει επηρεάσει ξεκάθαρα τον εκτελεστή. Αν συμβεί κάτι τέτοιο και αποφασιστεί επανάληψη του πέναλτι, ο τερματοφύλακας θα δεχθεί παρατήρηση. Αν το επαναλάβει, θα δεχθεί κίτρινη κάρτα. Αν ένας παίκτης έχει δεχτεί κίτρινη κάρτα νωρίτερα κατά την διάρκεια του αγώνα και δεχτεί ακόμη μία επειδή μπήκε νωρίτερα στην περιοχή κατά την εκτέλεση ενός πέναλτι, δεν θα αποβάλλεται με δεύτερη κίτρινη κάρτα.

Το VAR

Οι διαιτητές παροτρύνονται να χρησιμοποιούν την τεχνολογία όσο περισσότερο γίνεται προκειμένου να διευκολύνουν το έργο τους. Επιπροσθέτως, θα υπάρχει βελτιωμένη επικοινωνία μεταξύ του διαιτητή και των ανθρώπων που ελέγχουν τις υπηρεσίες του VAR.

ΝΕΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ 1

Οι υπόλοιποι κανονισμοί

Αν κάποιος παίκτης δεν συμμορφώνεται με την απόσταση των 4 μέτρων από τον εκτελεστή ενός πλαγίου άουτ, θα παίρνει κίτρινη κάρτα. Αν ο διαιτητής μετά από ένα φάουλ επιτρέψει τη γρήγορη εκτέλεσή του, τότε ο παίκτης που υπέπεσε στην παράβαση δεν θα δέχεται κίτρινη κάρτα. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση που υπάρξει πλεονέκτημα. Αν ένας τερματοφύλακας σηκώσει την μπάλα στον αέρα, κατά τη διάρκεια του ελεύθερου, και ένας συμπαίκτης του του την γυρίσει με το στήθος ή το κεφάλι και ο keeper την μπλοκάρει, τότε το ελεύθερο επαναλαμβάνεται.


Διάβασε ακόμη για τον Θεό της Λίβερπουλ Robbie Fowler, τον Franck Ribery που δεν τα παράτησε ποτέ, την ιστορία της Μπόκα Τζούνιορς και τα φαβορί του Euro 2021.


Φωτογραφίες ©Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Emmanuel Macron έπαιξε μπάλα, έβαλε πέναλτι και κάποιοι τον 'κράζουν'

Έπιασε άραγε τον τερματοφύλακα στον ύπνο ή μήπως "ροχάλιζε" επίτηδες;

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear