Kareem Abdul-Jabbar: Ο άνθρωπος που με το hook του άγγιξε τον ουρανό

Η ιστορία του σπουδαιότερου ψηλού στην ιστορία του ΝΒΑ που έκλεισε τα 76 του χρόνια.

Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους του παγκόσμιου μπάσκετ και ενδεχομένως ο καλύτερος Center στην ιστορία του παιχνιδιού. Αυτή θα μπορούσε να είναι μια κατατοπιστικότατη πρόταση όταν η κουβέντα φτάνει στον Kareem Abdul-Jabbar. Ο θρύλος των Milwaukee Bucks και των Los Angeles Lakers βοήθησε το ίδιο το σπορ να εξελιχθεί και μαζί με τους Magic Johnson και James Worthy συνέθεσαν ένα από τα εντυπωσιακότερα τρίο όλων των εποχών.

Η βιογραφία

Ο Kareem Abdul-Jabbar γεννήθηκε στις 16 Απριλίου του 1947 στη Νέα Υόρκη, με το όνομα Ferdinand Lewis Alcindor jr. Με ύψος 2.18 μ., σπούδασε -και έπαιξε κολεγιακό μπάσκετ- στο UCLA από το 1966 μέχρι το 1969, αναγκάζοντας τους υπευθύνους να αλλάξουν τους κανονισμούς καταργώντας το κάρφωμα εξαιτίας της υπεροχής του - το οποίο επανήλθε το 1971, όταν ο Jabbar έπαιζε ήδη στο ΝΒΑ. Συνέβαλε στο ασύλληπτο ρεκόρ της ομάδας του που για τρία χρόνια μετρούσε 88 νίκες σε 90 αγώνες και βραβεύτηκε 2 φορές ως ο καλύτερος παίκτης της σεζόν (το 1967 και το 1969).

Kareem Abdul-Jabbar: Ο άνθρωπος που με το hook του άγγιξε τον ουρανό

Επελέγη στο νο.1 του draft από τους Milwaukee Bucks, τους οποίους μαζί με τον Oscar Robertson οδήγησε στο μοναδικό πρωτάθλημα της ιστορίας τους, το 1971  - ο Jabbar ήταν και MVP της σεζόν). Την 1η Μαΐου του 1971, ο μέχρι τότε γνωστός ως Lewis Alcindor θα ασπαζόταν το Ισλάμ και θα άλλαζε το όνομά τους σε Kareem Abdul-Jabbar, σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει αριστοκράτης και δυνατός υπηρέτης.

Μετακόμισε στο Λος Άντζελες για λογαριασμό των Lakers το 1975, όπου έμεινε μέχρι το 1989, κατακτώντας 5 ακόμη πρωταθλήματα (συνολικά 6 βραβεία MVP). Μέχρι σήμερα, παραμένει ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία του ΝΒΑ, με 38.387 πόντους. Τόσο οι Bucks, όσο και οι Lakers, έχουν αποσύρει τη φανέλα με το νο.33 προς τιμήν του. 

Το Skyhook

ΚΑΡΙΜ 2

Στον Jabbar οφείλεται η δημιουργία μιας κλασικής έως ξεπερασμένης πια κίνησης, αλλά ιδιαιτέρως καινοτομικής για την εποχής της: Του sky hook, της ραβέρσας. Χρησιμοποιώντας το κορμί και τα μακριά του χέρια, ο Kareem κρατούσε σε απόσταση την μπάλα από τον αμυντικό και εκτελούσε με το ένα χέρι πάνω από αυτόν. Με το skyhook έσπερνε τον τρόμο στους αντιπάλους και ασφαλώς αυτό έγινε το trademark του. 

Προσωπική ζωή

Παντρεύτηκε την πρώτη του σύζυγο, Habiba (που γεννήθηκε ως Janice Brown) σε αρκετά νεαρή ηλικία και μαζί απέκτησαν τρία παιδιά: Τις Habiba και Sultana, καθώς και τον Kareem Jr., ο οποίος ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με το μπάσκετ.

> Διάβασε ακόμη: Ο Jamal Crawford χόρευε στο παρκέ

Ο γάμος τους τελείωσε το 1978 και μετά το διαζύγιο, ο Jabbar έκανε σχέση με την Chery Pistono, όπου μαζί της απέκτησε τον δεύτερο γιο του, Amir. Ο μικρότερος γιος του, Adam, προήλθε από σχέση του με άγνωστη στα media γυναίκα. 

Μετά την απόσυρση

ΚΑΡΙΜ 1

Ο Kareem μόλις ολοκλήρωσε την καριέρα του ασχολήθηκε, μεταξύ άλλων, με την συγγραφή βιβλίων (τα περισσότερα σχετικά με το μπάσκετ και τον αθλητισμό) και εργάστηκε ακόμη ως προπονητής, σχολιαστής ενώ πραγματοποίησε αρκετά τηλεοπτικά και κινηματογραφικά cameos. Εκτός αυτών, το 1992, όταν ο Magic Johnson ανακοίνωσε ότι είχε προσβληθεί από AIDS και αποσύρθηκε, ο Jabbar προσφέρθηκε να επιστρέψει στην ενεργό δράση για να βοηθήσει τους Lakers, που έμεναν χωρίς ηγέτη (βέβαια, η ομάδα του LA αρνήθηκε την ευγενική κίνηση).

Kareem Abdul-Jabbar εναντίον Bruce Lee

Ανάμεσα στις κινηματογραφικές του εμφανίσεις για τις οποίες διάβασες προηγουμένως, συγκαταλέγεται και εκείνη στην ταινία Game of Death (Το παιχνίδι του θανάτου), στην οποία αναμετρήθηκε με τον άρχοντα των πολεμικών τεχνών, Bruce Lee.

Μάχη για ζωή

Τον Νοέμβριο του 2009 έγινε γνωστό ότι είχε ξεκινήσει να λαμβάνει θεραπείες για μια μορφή λευχαιμίας, για την οποία η μακροπρόθεσμη πρόγνωση ήταν καλή. Τον Φεβρουάριο του 2011 ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι η ασθένεια είχε εξασθενήσει και ο καρκίνος είχε εξαφανιστεί, κάτι που ανακάλεσε λίγο καιρό αργότερα.

> Διάβασε ακόμη: Τι περιμένουμε στα playoffs του ΝΒΑ

Τον Απρίλιο του 2015 νοσηλεύτηκε με καρδιαγγειακή διαταραχή και -την ημέρα των γενεθλίων του- υποβλήθηκε σε τετραπλό bypass. Παρά την λεπτομερή ιατρική παρακολούθηση, υπήρχαν και υπάρχουν ακόμη φόβοι για την υγεία του. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.