Μήπως ο Frank Lampard έπρεπε να αρνηθεί την Τσέλσι;

Ο θρύλος της Τσέλσι επιστρέφει στο Στάμφορντ Μπριτζ ως προπονητής και άπαντες στο κεντρικό Λονδίνο μοιάζουν ενθουσιασμένοι. Πήρε όμως τη σωστή απόφαση;

Για τους φίλους της Τσέλσι αλλά και για τους προσωπικούς fans του Frank Lampard, τα νέα ήταν μάλλον ευχάριστα. Ο 41χρονος πρώην μέσος των Μπλε του Λονδίνου και επί σειρά ετών αρχηγός της ομάδας, επιστρέφει ως προπονητής στο Στάμφορντ Μπριτζ για τα επόμενα τρία χρόνια. Από τη μία, αυτό ακούγεται σαν μία σπουδαία επιλογή. Παράλληλα όμως υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος, που υποστηρίζει πως κάτι τέτοιο μπορεί να εξελιχθεί σε ένα πολύ μεγάλο λάθος. Είναι συναρπαστικό και ταυτόχρονα ανησυχητικό. Μία feelgood ιστορία για τη σημαία της ομάδας που επιστρέφει στον ιστό της αλλά κρύβει και τον κίνδυνο της απόλυτης καταστροφής. 

Τα θετικά vibes υπάρχουν και είναι κάτι παραπάνω από προφανή. Η Τσέλσι έμοιαζε να χρειάζεται στον πάγκο της μία ισχυρή προσωπικότητα, που δεν έχει κορεστεί αλλά παράλληλα γνωρίζει τις δυσκολίες της Premier League και μπορεί εύκολα να κερδίσει το σεβασμό όλων στο club. Ο νεαρός και φιλόδοξος coach Lampard μοιάζει να είναι ο κατάλληλος για τη δουλειά.

Μήπως ο Frank Lampard έπρεπε να αρνηθεί την Τσέλσι;

Το ερώτημα όμως που πρέπει να απασχολήσει είναι συγκεκριμένο και διττό: Σε πόσα χρόνια ο Frank Lampard θα εξελιχθεί σε κορυφαίο προπονητή; Θα προλάβει να το κάνει αυτό όσο βρίσκεται στην Τσέλσι; 

Προφανώς και έχει το status. Έπαιξε και πρωταγωνίστησε 13 χρόνια στην ομάδα, ενώ είναι μέχρι σήμερα ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της με 211 γκολ. Ο Mourinho τον λάτρευε σαν παίκτη, το ίδιο και οι οπαδοί. Αξίζει ακόμη να σημειωθεί ότι είναι ο πρώτος Άγγλος προπονητής της Τσέλσι μετά το 1993 και τον Glenn Hoddle. Στο πλαίσιο της απεμπλοκής από τους Sarri και Conte, ο Lampard προσφέρει την αναθέρμανση της σχέσης ομάδας-εξέδρας, που στην παρούσα φάση μοιάζει κάτι παραπάνω από απαραίτητο. 

Επίσης, η εγγύτητά του με τον σύλλογο του επιτρέπει να καταφέρει κάτι στο οποίο απέτυχαν οι δύο Ιταλοί προκάτοχοί του: Να ελέγξει άμεσα και αποτελεσματικά τα αποδυτήρια. Το γεγονός πως άμεσος βοηθός του θα είναι ένας ακόμη πρώην ποδοσφαιριστής της ομάδας, ο Jody Morris, μαρτυρά του λόγου το ασφαλές αλλά και την πεποίθηση ότι θα αξιολογηθούν και θα αξιοποιηθούν οι νεαροί ποδοσφαιριστές από τα τμήματα υποδομής - αυτό θα γινόταν ακόμη κι αν δεν υπήρχε η τρέχουσα απαγόρευση μεταγραφών.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chelsea FC (@chelseafc) on

Κάπου εδώ, ξεκινά να εξετάζεται και το αντίθετο σκέλος της επιλογής Lampard. Η προπονητική του εμπειρία περιορίζεται σε μία μόλις σεζόν, όπου οδήγησε την Derby μέχρι τον τελικό των play-offs της Championship. Αυτό δείχνει ότι έχει ταλέντο και εργατικότητα. Θα βρει όμως στην Τσέλσι χώρο και χρόνο για να μάθει τη δουλειά του manager, χωρίς να υπάρχουν συνέπειες στις αποτυχίες; Οι συνθήκες της ερχόμενης σεζόν μοιάζουν από δύσκολες έως τρομακτικές. Ο Eden Hazard έφυγε για τη Μαδρίτη και τη Ρεάλ. Εκτός από τα γκολ και τις ασίστ του, θα λείψει η τεράστια προσωπικότητά του από το γήπεδο, με την ομάδα να στερείται το σημείο αναφοράς της τα τελευταία χρόνια. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι θα βρεθεί ο διάδοχος του Βέλγου στο άμεσο μέλλον, όσο κι αν ο καινούριος προπονητής εμπιστευτεί τους ταλαντούχους αλλά άπειρους νεαρούς. 

Έπειτα, μπαίνει στην κουβέντα και η δουλειά του Sarri. Η δημοφιλία του 60χρονου Ναπολιτάνου στον κόσμο των Μπλε δεν βρισκόταν ακριβώς σε υψηλά επίπεδα, κανείς όμως δεν μπορεί να παραβλέψει -και πολύ περισσότερο να λησμονήσει- ότι οδήγησε την ομάδα στην κατάκτηση του Europa League και στην τρίτη θέση της ενδεχομένως συναρπαστικότερης Premier League όλων των εποχών, πίσω από τις διαστημικές Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ. 

ΦΡΑΝΚ ΛΑΜΠΑΡΝΤ ΤΣΕΛΣΙ 1

Στην Τσέλσι, καραδοκεί πάντοτε ο κίνδυνος το status του θρύλου της ομάδας να σβήσει παντελώς υπό το καθεστώς της ασφυκτικής πίεσης για αποτελέσματα. Οι άνθρωποι που τρέχουν το ποδοσφαιρικό τμήμα των Λονδρέζων δεν φημίζονται για την υπομονή τους, επηρεάζοντας σε τεράστιο βαθμό και τον ίδιο τον Roman Abramovich.

Φυσικά, η πρόσληψη του Frank Lampard ίσως και να μεταφράζεται στη γέννηση μίας νέας προσέγγισης από τον ίδιο το Ρώσο μεγιστάνα και ιδιοκτήτη της ομάδας. Η εν λόγω επιλογή έχει ως βραχυπρόσθεσμο στόχο τη συσπείρωση και την ανοικοδόμηση, με ένα δικό του "παιδί" στο τιμόνι. Η πρόσφατη ιστορία της Τσέλσι όμως περιλαμβάνει και αρκετούς τίτλους. Οι οποίοι ίσως και να είναι αυτοί που θα καθορίσουν αν η επιλογή Lampard είναι σωστή ή όχι. Ευτυχώς ή δυστυχώς, στο σύγχρονο ποδόσφαιρο δεν υπάρχει χώρος για ρομαντισμούς. 


Διάβασε ακόμη για την ασύμμετρη ιδιοφυΐα του Jürgen Klopp, το αίνιγμα του James Rodriguez και τη δεύτερη ζωή του Santi Cazorla.


Φωτογραφίες © AFP/Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.