Στην Ιαπωνία γίνεται πόλεμος για τις δισκέτες

Στο ιαπωνικό δημόσιο βασιλεύουν οι Τεχνόσαυροι και τα απολιθώματα της ψηφιακής εποχής.

Ακούγεται ανήκουστο αλλά στην Ιαπωνία, τη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου η οποία ηγείται παγκοσμίως στον τομέα της καινοτομίας, είναι απαραίτητη η χρήση δισκέτας για περίπου 2.000 γραφειοκρατικές διαδικασίες, κάτι που, πλέον, σύμφωνα με τον Υπουργό Ψηφιακών Σχέσεων Taro Kono, πρέπει να αλλάξει.

Στην Ιαπωνία γίνεται πόλεμος για τις δισκέτεςUnsplash

Η χώρα των Τεχνόσαυρων

Οι μαγνητικές δισκέτες, σε περίπτωση που είσαι κάπως πιο νέος από εμάς και δεν πρόλαβες τη χρήση τους, εφευρέθηκαν από την IBM στα τέλη της δεκαετίας του 1960, βγήκαν στην αγορά το 1972 και άρχισαν να γίνονται όλοι και πιο λεπτές, όλο και πιο μικρές μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες, μέχρι που έπεσαν σε αχρηστία με την κυριαρχία των CD-ROM, που κι αυτά καταργήθηκαν αργότερα μέχρι να γίνουν όλα σήμερα online.

Στην Ιαπωνία, όμως, ήταν πιο δύσκολο οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που προαπαιτούν τη χρήση δισκέτας να μεταφερθούν online, καθώς είναι πολλοί οι εκεί Τεχνόσαυροι που βλέπουν με δέος αυτά τα απολιθώματα της ψηφιακής εποχής με την περιορισμένη χωρητικότητα.

> Διάβασε ακόμα: Ποιος φοβάται τον Jack Dorsey;

Όσο κι αν στη Δύση βλέπουμε την Ιαπωνία ως μια χώρα που ζει στο μέλλον, ως έναν παράδεισο του κυβερνοχώρου, με γρήγορα τρένα που είναι πάντα στην ώρα τους, το γραφειοκρατικό της σύστημα είναι αναποτελεσματικό για τα σύγχρονα δεδομένα, καθώς συνεχίζει να βασίζεται όχι μόνο στις δισκέτες αλλά και στα φαξ, ακόμα και στις hanko, τις ιαπωνικές σφραγίδες.

> Διάβασε ακόμα: Πόσο πιθανό είναι οι μπαταρίες του μέλλοντος να είναι φτιαγμένες από ξύλο;

Το πλάνο εκσυγχρονισμού της χώρας

Ο Kono, πάντως, έχει στο πλευρό του τον Πρωθυπουργό Fumio Kishida. Για να έχει επιτυχή έκβαση αυτός ο "πόλεμος", θα χρειαστεί να γίνουν αλλαγές σε κάποιους νόμους και κανονισμούς, έτσι ώστε να προσαρμοστούν με την αυστηρή γραμμή για την ψηφιοποποίηση της γραφειοκρατίας. 

Να σημειωθεί ότι ο "πόλεμος της δισκέτας" αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου σχεδίου ανανέωσης της χώρας, το οποίο θα παρουσιαστεί μέχρι το τέλος του έτους. Κι όμως, δεν είναι όλοι αισιόδοξοι για την επιτυχία του, καθώς ο ίδιος ο Υπουργός Κυβερνοασφάλειας είχε δηλώσει το 2018 ότι δεν έχει χρησιμοποιήσει ποτέ του ηλεκτρονικό υπολογιστή.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι πάλι αυτό το Bitcoin halving και πώς θα το επηρεάσει;

Το επόμενο halving είναι προ των πυλών και εντός διαβάζεις όλα όσα πρέπει να ξέρεις για αυτό.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Όσα είπε ο Αλέξανδρος Αντωνόπουλος για τη 'δύσκολη' σχέση του με τον Αλέξη Μινωτή

O δημοφιλής ηθοποιός βρέθηκε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης στο πλατό του Ενώπιος Ενωπίω.

Η συγκλονιστική φωτογραφία που πήρε το πρώτο βραβείο του World Press Photo

Η φωτογραφία ανήκει στον φωτορεπόρτερ του Reuters Mohammed Salem και συνοψίζει το δράμα των Παλαιστίνιων.

To νέο ρεκόρ του Netflix

H Netflix ξεπέρασε τις προσδοκίες της Wall Street για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο την Πέμπτη.