Τι μάθαμε από τις προκρίσεις Μαρόκου & Πορτογαλίας στους 8 του Μουντιάλ

Ο ήρωας Bono, ο ψύχραιμος Hakimi, η μαγκιά του Fernando Santos και το μυαλό του Bernardo Silva.

Αυτό ήταν λοιπόν. Η πρώτη φάση των νοκ άουτ αγώνων του Μουντιάλ του Κατάρ ολοκληρώθηκε και τα ζευγάρια των προημιτελικών έχουν συμπληρωθεί. Την Παρασκευή η τελευταία φιναλίστ Κροατία θα αντιμετωπίσει τη Βραζιλία στις 17:00 και στις 21:00 η Ολλανδία θα βρεθεί αντιμέτωπη με την Αργεντινή του Messi, σε μια επανάληψη του τελικού του 1978. Την επόμενη μέρα, το φοβερό Μαρόκο θα παίξει το απόγευμα με την Πορτογαλία, ενώ στο κορυφαίο παιχνίδι των "8" η Αγγλία θα προσπαθήσει να αποκλείσει την πρωταθλήτρια Γαλλία. 

Bono, ο μαροκινός ήρωας με το ροκ όνομα 

Το φοβερό Μαρόκο έγινε η πρώτη αραβική χώρα στην ιστορία που προκρίθηκε στους "8" του Παγκοσμίου Κυπέλλου και το οφείλει αυτό (και) στον τερματοφύλακά της, Yassine Bounou, ή πιο απλά Bono. Ο 31χρονος γκολκίπερ έμαθε ποδόσφαιρο στο Μαρόκο και πολύ γρήγορα βρέθηκε στη γειτονική χώρα, την Ισπανία, όπου ζει και εργάζεται τα τελευταία 10 χρόνια.

Μέλος της δεύτερης ομάδας της Ατλέτικο Μαδρίτης, δεν κατάφερε να παίξει στην πρώτη ομάδα και βρήκε τις πρώτες του συμμετοχές με την Σαραγόσα και τη Χιρόνα. Γύρισε την Ισπανία, μέχρι να καταλήξει στην Σεβίλλη. Ο τραυματισμός του τερματοφύλακα του Ολυμπιακού, Tomas Vaclik έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή του. 

Στην Ανδαλουσία ο Bono έγινε βασικός και κατέκτησε το Europa League. Στην ταλαντούχα ομάδα του Μαρόκου με την πανίσχυρη άμυνα, είναι αναντικατάστατος. Έχει δεχθεί ένα μόλις γκολ σε 4 παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένων και των πέναλτι κόντρα στην Ισπανία. Έπιασε δύο από αυτά και πλήγωσε την χώρα στην οποία έγινε άντρας, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Το Μαρόκο έγραψε ιστορία και ο ίδιος είναι ο ροκ σταρ μια ολόκληρης χώρας. 

Achraf Hakimi, το πιο κρύο αίμα στο Κατάρ

Θεωρείται με διαφορά ο πιο ταλαντούχος παίκτης της χρυσής γενιάς του μαροκινού ποδοσφαίρου και κόντρα στην Ισπανία το απέδειξε με στυλ. Ο 24χρονος Achraf Hakimi έχει προλάβει να αγωνιστεί σε Ρεάλ Μαδρίτης, Ντόρτμουντ, Ίντερ και Παρί Σεν Ζερμέν και είναι πια βετεράνος. Απέναντι στην Φούρια Ρόχα, ήταν υπέροχος στα ανασταλτικά του καθήκοντα, αλλά ιστορία έγραψε με την εκτέλεσή του στη διαδικασία των πέναλτι. Ο μπακ της Παρί Σεν Ζερμέν στο πιο κομβικό πέναλτι της βραδιάς, εκτέλεσε με α λα Πανένκα και ψύχραιμος, έστειλε το Μαρόκο για πρώτη φορά στα προημιτελικά. 

O Cristiano Ronaldo στον πάγκο, ζήτω ο Gonçalo Ramos

Πολλοί τα έβαλαν με τον Fernando Santos, πριν καλά καλά ξεκινήσει ο αγώνας της Πορτογαλίας με την Ελβετία, για την απόφασή του να αφήσει στον πάγκο τον Cristiano Ronaldo. Αιτία ήταν η αντίδραση του πορτογάλου σούπερσταρ κατά την αλλαγή του στο προηγούμενο παιχνίδι. Ο πρώην τεχνικός της Εθνικής Ελλάδος δε "μάσησε". Ξεκίνησε με τον 21χρονο Gonçalo Ramos στην κορυφή της επίθεσης και ο σέντερ φορ της Μπενφίκα, τον αποζημίωσε. Πέτυχε το μοναδικό χατ-τρικ του Μουντιάλ και έστειλε την Πορτογαλία στα προημιτελικά. Ο Ronaldo πέρασε ως αλλαγή και στο φινάλε της αναμέτρησης αγκαλιάστηκε με τον Santos, ο οποίος στη συνέχεια τον αποθέωσε. "Είναι κορυφαίος αρχηγός, δεν υπάρχει κανένα θέμα ανάμεσά μας", σχολίασε. 

O Gonçalo Ramos της Μπενφίκα πήρε τα εύσημα και πλέον έχει βάλει δύσκολα, καθώς μετά από χατ-τρικ είναι κάπως δύσκολο να τον πετάξεις έξω...

Να γιατί δεν πανηγύρισε ο Bernardo Silva

Οι Πορτογάλοι πίστευαν ότι ο Bernardo Silva είχε κάποιο πρόβλημα καθώς κατά τη διάρκεια πανηγυρισμών, δεν ακολούθησε τους υπόλοιπους συμπαίκτες του, αλλά έμενε μόνος του μέσα στο γήπεδο. Η αλήθεια είναι όπως φαίνεται πολύ - πολύ διαφορετική. Η κίνηση του Silva ήταν πανέξυπνη, καθώς σύμφωνα με κανονισμό της FIFA, αν όλη η ομάδα είναι εκτός γηπέδου κατά τη σέντρα, οι αντίπαλοι μπορούν θεωρητικά να ξεκινήσουν το παιχνίδι. Ο Silva δεν άφησε ούτε αυτό το περιθώριο στους Ελβετούς, αν και χρειάστηκε να μην πανηγυρίσει με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του. 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Λευτέρης Πετρούνιας είναι γεννημένος νικητής

Ο µαέστρος των κρίκων και θρύλος της ενόργανης γυµναστικής ενορχηστρώνει στο Esquire ιστορίες αθλητικών κατακτήσεων, οικογενειακές µελωδίες και το αρµονικό µείγµα της ανθεκτικότητας µε την επιµονή.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Youth League, στην κορυφή της Ευρώπης ο Ολυμπιακός

Ο πρώτος ελληνικός σύλλογος που σηκώνει Ευρωπαϊκό στο ποδόσφαιρο.

Μια φορά κι έναν καιρό, ο Michael Jordan σκόραρε 63 πόντους σε έναν αγώνα

Χρόνια πριν κατακτήσει το πρώτο του πρωτάθλημα με τους Σικάγο Μπουλς, ο Michael Jordan έγραφε ιστορία στα Playoffs της Ανατολικής Περιφέρειας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος