Η 'χρυσή' ευκαιρία του Στέφανου Τσιτσιπά στο Australian Open

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς πραγματοποιεί το πιο ώριμο Grand Slam της καριέρας του και του απομένουν τρία βήματα για την κορυφή του κόσμου.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς τα τελευταία χρόνια έχει αποδείξει αρκετές φορές ότι είναι παίκτης για κάθε επιφάνεια. Ακόμη κι αν η σταθερότητα στα μεγάλα τουρνουά του έλειπε, εντούτοις στο Australian Open τα πράγματα είναι διαφορετικά. Στη Μελβούρνη έχει επιτύχει μερικά από τα σημαντικότερα ορόσημα της καριέρας του. Έχει φτάσει τρεις φορές στα ημιτελικά (προσωπικό ρεκόρ σε Grand Slam), έχει κερδίσει τους Federer (σε ηλικία 19 ετών) και Nadal (με επική ανατροπή) και φέτος πραγματοποιεί ένα σχεδόν αψεγάδιαστο τουρνουά, που ίσως τον οδηγήσει μέχρι το Νο. 1 του κόσμου. 

Ο έλληνας πρωταθλητής είναι αήττητος για το 2023 και στα προημιτελικά του AO ως το απόλυτο φαβορί θα αντιμετωπίσει τον Τσέχο Jiri Lehecka. Αν και το ταμπλό του ήταν αρκετά δύσκολο, οι μεγαλύτεροι αντίπαλοί του έχουν αποκλειστεί και σε περίπτωση πρόκρισής του, ο Τσιτσιπάς θα είναι φαβορί και στα ημιτελικά, καθώς θα αντιμετωπίσει το νικητή του ζευγαριού Khachanov - Korda. Ο Αμερικανός βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση, κερδίζοντας με 3-0 σετ τον Daniil Medvedev, εντούτοις δεν αποτελεί φόβητρο για τον 24χρονο τενίστα. 

Η απόδοση Τσιτσιπά μέχρι στιγμής

Ο Τσιτσιπάς είχε ένα αψεγάδιαστο τουρνουά μέχρι τον 4ο γύρο, αφού δεν είχε χάσει σετ κόντρα στους Halys, Hijikata και Griekspoor, ενώ το σερβίς του είχε παραβιαστεί συνολικά δύο φορές και στους 3 αγώνες. Στον 4ο γύρο κόντρα στον Ιταλό Jannik Sinner τα πράγματα κύλησαν διαφορετικά. Στο πρώτο του πραγματικά κρίσιμο τεστ ο Τσιτσιπάς αντιμετώπισε έναν εξαιρετικό τενίστα, ο οποίος έκανε μάλιστα και ένα εξωπραγματικό παιχνίδι. Ο Sinner κέρδισε στο σύνολο τρεις λιγότερους πόντους από τον Τσιτσιπά (151-154), είχε 54 Winners για 54 λάθη (48-55 o αντίστοιχος αριθμός του έλληνα τενίστα) και ήταν ανταγωνιστικός σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Ο Stef ήταν όμως κυνικός. 

Πέτυχε μερικά πολύ σημαντικά holds στο σερβίς του και πήρε σχεδόν όλους τους κρίσιμους πόντους του αγώνα. Ενδεικτικό ότι ο Sinner είχε 4/26 Break Points, ενώ ο Τσιτσιπάς 5/11. Το πιο σημαντικό από όλα βέβαια, ήταν η πνευματική ετοιμότητά του. Μπορεί να είδε τον Sinner να γυρίζει το παιχνίδι από το 2-0, αλλά δεν πτοήθηκε. Έπαιξε το τένις του και δημιούργησε ξανά τις τέλειες ευκαιρίες για break στο πέμπτο σετ. Ο Sinner επέστρεψε μια φορά από το 0-40, αλλά δε μπόρεσε να κάνει το ίδιο και την δεύτερη. 

Το Νο.4 στον κόσμο ήξερε πριν από το τουρνουά ότι βρίσκεται στην καλύτερη ίσως φάση της καριέρας του στις σκληρές επιφάνειες και ότι το κοινό της Μελβούρνης θα τον έκανε να νιώθει σαν στο σπίτι του. Ήξερε επίσης ότι ο Carlos Alcaraz θα έμενε εκτός, όπως και το ότι οι Medvedev και Nadal δε βρίσκονταν στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Κι όσο κι αν το έκρυβε, ο μεγάλος του στόχος ήταν ένας.

Το αντίπαλο δέος

Στην άλλη άκρη του ταμπλό βρέθηκε ο Novak Djokovic, ο οποίος φιλοδοξεί στη φετινή του επιστροφή στη Μελβούρνη να κατακτήσει τον τίτλο για 10η φορά και να φτάσει τον Nadal στα 22 Grand Slams. Ο Σέρβος, αν και ταλαιπωρείται από τραυματισμό στον αριστερό μηρό, δείχνει ανίκητος στην Αυστραλία και πράγματι είναι αν αναλογιστούμε ότι έχει να χάσει εκεί από το... 2018. Φέτος πραγματοποιεί ένα εξαιρετικό τουρνουά και παρότι δεν έχει αντιμετωπίσει ακόμη κάποιον κορυφαίο αντίπαλο, έχει φτάσει αναίμακτα ως τα προημιτελικά. 

Όπως και ο Τσιτσιπάς, έτσι και ο Djokovic, με κατάκτηση του τροπαίου θα φτάσει στην κορυφή του κόσμου, σηματοδοτώντας ένα ακόμη κορυφαίο comeback στην καριέρα του. Έχει κερδίσει άνετα τους Carballes Baena, Couacaud και Dimitrov και διέλυσε τον De Minaur, ενώ στους "8" θα αντιμετωπίσει τον Andrey Rublev στο πιο δύσκολο παιχνίδι του στο τουρνουά. Σε περίπτωση που όλα κυλήσουν ομαλά ο Nole θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον Τσιτσιπά το πρωί της Κυριακής με στόχο όχι μόνο το πρώτο Grand Slam της χρονιάς, αλλά και το Νο.1 του κόσμου. Αν ο Σέρβος το πετύχει, θα βρεθεί στην πρώτη θέση του κόσμου για 374η εβδομάδα (φυσικά αριθμός ρεκόρ), ενώ αν ο Τσιτσιπάς καταφέρει να κατακτήσει το πρώτο του Grand Slam θα φτάσει το Νο.1 του κόσμου για πρώτη φορά στην καριέρα του. 

Φυσικά, σε οποιοδήποτε άλλο σενάριο -που διόλου απίθανο είναι με βάση όσα έχουμε δει ως σήμερα στο Australian Open- ο Carlos Alcaraz θα κρατήσει τη θέση του στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης. 
 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O Κωνσταντίνος Τζολάκης του Ολυμπιακού απέκρουσε μέσα σε ένα βράδυ τα περισσότερα πέναλτι στην καριέρα του

Ο 21χρονος Έλληνας τερματοφύλακας έβαλε τέλος στα ευρωπαϊκά όνειρα της Φενέρ με υπέροχη εμφάνιση στην καθοριστική διαδικασία των πέναλτι.

Ο Kimi Raikkonen στο F1 GP της Κίνας

Ο Φινλανδός πρώην πρωταθλητής της Formula 1 είναι οδηγός εξέλιξης της κινεζικής φίρμας...

Γραφει TopGear

Luka Modric, δε σε χορταίνουμε

Ο 38χρονος κροάτης μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρει ακόμα υπερθέαμα.

Γραφει Γιαννης Σπανος

To Μουσείο Ιστορίας της ΑΕΚ ανοίγει τις πόρτες του

Το προσεχές Σάββατο, 20 Απριλίου, το μουσείο θα ανοίξει τις πύλες του με τον θρύλο της ομάδας Θωμά Μαύρο να κόβει την κορδέλα των εγκαινίων.

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το τουρνουά Masters του Μόντε Κάρλο για 3η φορά

Τον 11ο τίτλο τένις της καριέρας του, πρώτο μετά από οκτώ μήνες, πανηγύρισε ο Στέφανος Τσιτσιπάς στο Μόντε Κάρλο.

Όσα έμαθε η ζωή στον Garry Kasparov

Tα μαθήματα ζωής του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο σκάκι θα σε βοηθήσουν να βγαίνεις πάντα κερδισμένος.

Γραφει Γιαννης Σπανος