Μόδα είναι κύκλους κάνει. Και η μόδα του 2018 έκανε πράγματι πολλούς κύκλους, επιστρέφοντας σε περασμένες δεκαετίες, από τα μακρινά 30s μέχρι τα πιο πρόσφατα 90s. Έφερε ξανά στο προσκήνιο την λευκή αθλητική κάλτσα, μας ταξίδεψε στα σαλούν της Άγριας Δύσης, μας έμαθε ορειβασία, ενώ μας υπενθύμισε γιατί δεν αντέχουμε τον Justin Bieber, "γεννώντας" μία από τις πιο κακόγουστες τάσεις της δεκαετίας. 

Ακολουθούν τα fashion trends που μας απασχόλησαν μες στο 2018.

Το hiking look

To ορειβατικό στυλ που συνδυάζει την κομψότητα με την άνεση και την πρακτικότητα που προσφέρουν τα κομμάτια που έχουν ταυτιστεί με την ορειβασία και γενικότερα με τις υπαίθριες δραστηριότητες.

Από τον οίκο Louis Vuitton μέχρι τα brands Etudes και White Mountaineering, τα άνορακ, τα μποτάκια ορειβασίας και τα "μάχιμα" backpacks με τις δεκάδες τσέπες, κρυφές και εμφανείς, είναι από τα ρούχα, υποδήματα και αξεσουάρ που πρωταγωνίστησαν το 2018 στις συλλογές τους, χτίζοντας σύνολα που προχωρούν ένα βήμα παραπέρα το κλασικό outdoor casual trend.

Το 90s sportswear

Παίρνοντας τη σκυτάλη από την ποπ κουλτούρα, το 2018, ζήσαμε την αναβίωση της δεκαετίας του '90 στη μόδα. Brands, όπως τα Champion, Diadora, Kappa, Urban Outfitters, Fila και Ellesse επανήλθαν στο προσκήνιο και "γέννησαν" ή καλύτερα "ανέστησαν" το ρετρό sportswear.

 

 

 

Τα ρετρο αθλητικά παπούτσια

Η αναβίωση των nineties στη μόδα είχε ως αποτέλεσμα την επιστροφή των sneakers και των trainers στο παρελθόν, με τα μεγαλύτερα αθλητικά brands να επαναλανσάρουν κλασικά, ρετρό μοντέλα τους -adidas Stan Smith, Nike Cortez, Vans Old Skool-, χαρίζοντάς τους σύγχρονες πινελιές: από τα περίτεχνα σχέδια και τους απρόσμενους χρωματικούς συνδυασμούς, μέχρι τα βιώσιμα υλικά κατασκευής τους.

Οι 50 αποχρώσεις του καφέ

Δεν ήταν μόνο το στυλ των θρυλικών 90s που αναβίωσε το 2018, αλλά και εκείνο των 70s με το καφέ χρώμα να αναδεικνύεται και πάλι -πέρυσι επίσης- ο μεγάλος πρωταγωνιστής της χρωματικής παλέτας. Μαζί με την απόχρωση όμως που σημάδεψε μία ολόκληρη δεκαετία, δυναμικό come back έκαναν παράλληλα και όλα τα κομμάτια, τα υφάσματα και τα prints που συνθέτουν το κατεξοχήν seventies look: ζιβάγκο, κοτλέ παντελόνια και σακάκια, μάλλινα πλεκτά γιλέκα, γεωμετρικά prints.

Το boxy tailoring

Φαρδύ παντελόνι κοστουμιού, άνετο πουκάμισο και ευρύχωρο σακάκι με τετραγωνισμένους ώμους, που κάνουν τη σιλουέτα να δείχνει πιο επιβλητική. Αυτά είναι τα κομμάτια που συνθέτουν το boxy tailoring, τον επίσημο τρόπο ένδυσης των αρσενικών στα μακρινά 20s και 30s, που ήρθε φέτος να εκτοπίσει τις πολυφορεμένες slim γραμμές.  

 

 

Τα καουμπόικο look

Καπέλα, μπότες, φαρδιές δερμάτινες ζώνες με μεταλλικές αγκράφες, δερμάτινα παντελόνια, σουέντ και denim υφάσματα, κρόσια, πουκάμισα με κεντήματα, με μεγάλες τσέπες ή έντονες διχρωμίες. Οι μεγαλύτεροι οίκοι μόδας -από τον Givenchy και τον Calvin Klein μέχρι τους Dsquared2- δίνουν νέα πνοή στο κλασικό αμερικάνικο στυλ και λάνσαραν για τον φετινό χειμώνα συλλογές εμπνευσμένες από τον μπαρουτοκαπνισμένο κόσμο των γουέστερν και της Άγριας Δύσης.

Τα σκισμένα τζην είναι παρελθόν

Μπορεί το φθαρμένο ή αλλιώς το τζην παντελόνι με τα σκισίματα σε γόνατα ή/και μηρούς να είναι ένα από τα πιο πολυφορεμένα κομμάτια των τελευταίων ετών σε κάθε αντρική και γυναικεία γκαρνταρόμπα, ωστόσο φέτος έγινε η μεγάλη ανατροπή. Οι οίκοι μόδας σχεδόν ομόφωνα έδειξαν την προτίμησή τους σε περισσότερο κλασικές γραμμές και αξίες, παρά σε εκείνες που έχουν την επιρροή τους στο grunge look των 90s, τουλάχιστον όσον αφορά στο denim παντελόνι.

Το look του αστροναύτη

Από τζάκετ, t-shirts, backpacks και sneakers βαμμένα στα χρώματα του σύμπαντος και διακοσμημένα με τα logos της NASA, μέχρι ρούχα που θυμίζουν τις στολές των αστροναυτών. Ποτέ άλλοτε οι οίκοι μόδας και τα streetwear brands δεν αποτύπωσαν τόσο έντονα την ανάγκη του ανθρώπου για εξερεύνηση του διαστήματος, όσο τη φετινή σεζόν. Σ' αυτό συνετέλεσε αναμφίβολα η τελευταία ταινία του Ryan Gosling "Πρώτος Άνθρωπος", τα 60α γενέθλια της NASA -ιδρύθηκε στις 29 Ιουλίου 1958-, αλλά και οι "διαγαλαξιακές" ανησυχίες των Elon Musk, Jeff Bezos και Richard Branson.

Τα chunky trainers

Από τις τάσεις της χρόνιας που συζητήθηκαν είναι αναμφίβολα τα  πολύχρωμα και ογκώδη αθλητικά παπούτσια, γνωστά και ως chunky trainers, που φορέθηκαν κατά κόρον μες στο 2018 τόσο από άντρες, όσο και από γυναίκες και αγαπήθηκαν δεόντως από τους μεγαλύτερους οίκους μόδας. Εκκεντρικά σίγουρα. Ατσούμπαλα επίσης στην πλειοψηφία τους. 

Το scrumbo ή αλλιώς sleazecore 

Και φτάσαμε αισίως στην πιο κακόγουστη με διαφορά τάση μόδας που "γεννήθηκε" το καλοκαίρι του 2018 και απέκτησε διάσημους φανατικούς θαυμαστές στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού. Ανάμεσά τους οι Justin Bieber, Pete Davidson και Jonah Hill.

Πρόκειται για ένα look, που είναι ενοχλητικά κακόγουστο και εμφανώς απεριποίητο με σαφείς αναφορές στην εφηβική ηλικία, την κουλτούρα του δρόμου και στο στυλ των χρηστών μαριχουάνας.

Η επέλαση της λευκής κάλτσας

Ήδη από το 2017, το μαύρο πρόβατο του αντρικού στυλ, η λευκή αθλητική κάλτσα επέστρεψε στο προσκήνιο της μόδας για να αναβιώσει το αστείρευτο coolness διάσημων αντρών, που αποτελούν στις μέρες μας "αθάνατα" style icons: Paul Newman, Bryan Ferry, Dean Martin,Fred Astaire, Humphrey Bogart,  John F. Kennedy, Michael Jackson.