Τα πιο εμβληματικά πανωφόρια στην ιστορία του σινεμά

12 στιλάτα παλτό, τζάκετ και καμπαρντίνες που θα σε κάνουν να μοιάζεις με κινηματογραφικό ήρωα.

Οι καλύτερες ιδέες για το πώς μπορείς "κτίσεις" μοναδικά την εικόνα σου συνήθως σε περιμένουν εκεί που δεν το φαντάζεσαι. Για παράδειγμα, στη μεγάλη οθόνη και στις ακόλουθες, 12 στον αριθμό ταινίες, με τους πρωταγωνιστές της να φορούν στιλάτα παλτό, τζάκετ και καμπαρντίνες. Πανωφόρια που θα σε κάνουν να μοιάζεις με κινηματογραφικό ήρωα.

Δυσκολεύεσαι να το πιστέψεις; Ιδού οκτώ σινεφίλ πανωφόρια που θα σε κάνουν να το ξανασκεφτείς.

H προβιά του Steve Buscemi στο Fargo (1996)

Τα πιο εμβληματικά πανωφόρια στην ιστορία του σινεμά

Παρότι το τελευταίο πράγμα που πιθανότατα σου έρχεται στο μυαλό όταν σκέφτεσαι την καλύτερη, ίσως, ταινία των αδελφών Coen είναι οι έννοιες "στυλ" και "μόδα", εντούτοις το "Fargo”, εκτός από τη μοναδική ατμόσφαιρα και τις πειστικές ερμηνείες, ξεχωρίζει και για τις "πιο-90s-δε-γίνεται" ενδυματολογικές επιλογές των πρωταγωνιστών του. Ανάμεσα σε αυτές, το μακρύ σουέντ shearling jacket του Steve Buscemi.

Το κόκκινο βαμβακερό μπουφάν του James Dean στον "Επαναστάτη χωρίς αιτία" (1955)

ΣΙΝΕΜΑ ΠΑΝΩΦΟΡΙΑ

Σύμφωνα με τον μύθο, ο θρυλικός πρωταγωνιστής "δέθηκε" τόσο πολύ με το συγκεκριμένο harrington jacket κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας, ώστε μετά από την ολοκλήρωσή τους αποφάσισε να το κρατήσει για πάντα και να το κάνει κομμάτι της γκαρνταρόμπας του.

Το σταυρωτό παλτό του Daniel Craig στο Spectre (2015)

ΣΙΝΕΜΑ ΠΑΝΩΦΟΡΙΑ

Αν και έχει χυθεί πολύ μελάνι για το στυλ του 007, οφείλουμε να γράψουμε μερικές ακόμη λέξεις για το πολύ ιδιαίτερο κομμάτι που βλέπεις εδώ: το παλτό που φόρεσε ο Daniel Craig στην τελευταία του εμφάνιση ως "Bond, James Bond” στο "Spectre”.

Τι είναι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει; Το γεγονός ότι, μολονότι έχει το μήκος και το "κόψιμο" ενός κλασσικού παλτό, εντούτοις διαθέτει τα πέτα και την διάταξη κουμπιών που χαρακτηρίζει έναν ολόμαλλο, κλασσικό ναυτικό επενδύτη.

Το δερμάτινο του Harrison Ford από τους "Κυνηγούς της Χαμένης Κιβωτού" (1981)

ΣΙΝΕΜΑ ΠΑΝΩΦΟΡΙΑ

Κι όμως, το αξεσουάρ εκείνο που όρισε όσο κανένα το στυλ του κινηματογραφικού χαρακτήρα που κατάφερε να κάνει cool την αρχαιολογία στις αρχές των '80s δεν υπήρξε ούτε το καπέλο, ούτε το μαστίγιο, αλλά το χαρακτηριστικό "αθάνατο" δερμάτινο μπουφάν του.

Ενημερωτικά, το κομμάτι που φορά ο Harrison Ford εμφανίζεται στους "Κυνηγούς της χαμένης Κιβωτού" δημιουργήθηκε από την Weston Leather Co., μια μικρή βρετανική φίρμα που ειδικεύεται στην δημιουργία ρούχων και αντικειμένων για την κινηματογραφική βιομηχανία. 

Η καμπαρτίνα του Humphrey Bogart στην "Καζαμπλάνκα" (1942)

ΣΙΝΕΜΑ ΠΑΝΩΦΟΡΙΑ

Πολύ πριν η καμπαρτίνα ταυτιστεί στο συλλογικό υποσυνείδητο με τους μπαρουτοκαπνισμένους ιδιωτικούς ντετέκτιβ και τα ατμοσφαιρικά φιλμ νουάρ, αποτέλεσε το σήμα-κατατεθέν του Rick Blaine, ενός ταπεινού, ερωτοχτυπημένου ιδιοκτήτη καφέ στην Καζαμπλάνκα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Ενός χαρακτήρα που έμελλε να ταυτιστεί όσο κανένας με τον μεγάλο "Bogie” του σινεμά.

Το γυαλιστερό bomber jacket του Ryan Gosling στο Drive (2011)

ΣΙΝΕΜΑ ΠΑΝΩΦΟΡΙΑ

Αλλιώς, το κομμάτι που επανέφερε στο προσκήνιο το ξεχασμένο στο χρονοντούλαπο της στιλιστικής ιστορίας bomber jacket. Γιατί, ναι, μπορεί ο Ryan Gosling να έκλεψε τις εντυπώσεις υποδυόμενος τον κάπως πειραγμένο, αισθηματία κασκαντέρ στο εν λόγω διαμαντάκι του Nicolas Winding Refn, στην πραγματικότητα, όμως, ο αληθινός "πρωταγωνιστής" του φιλμ ήταν άλλος.

Το biker jacket του Marlon Brando από τον "Ατίθασο" (1953)

ΣΙΝΕΜΑ ΠΑΝΩΦΟΡΙΑ

Έξι και πλέον δεκαετίες από την πρώτη κυκλοφορία της ταινίας που κατέστησε τον Brando θρύλο της ποπ κουλτούρας, αναζητείται ακόμη αυτός (αστέρας του κινηματογράφου, της ροκ μουσικής ή, έστω, κοινός θνητός) που θα φορέσει το κλασσικό δερμάτινο biker jacket με περισσότερο στυλ και attitude από τον, κατά πολλούς, κορυφαίο ηθοποιό στην ιστορία της 7ης τέχνης. Απλά και όμορφα.

Το καφέ bomber jacket του Ewan McGregor στο Trainspotting (1996)

ΣΙΝΕΜΑ ΠΑΝΩΦΟΡΙΑ

Μπορεί μία ταινία που αφηγείται τις περιπέτειες μίας ομάδας περιθωριακών τύπων στο Εδιμβούργο των late '80s να αποτελεί και την επιτομή του grunge στυλ των '90s; Κρίνοντας από το εμβληματικό bomber jacket που δεν έβγαλε από πάνω του ο Ewan Mc Gregor / Mark Renton στην ταινία που έμελλε να ορίσει μια ολόκληρη γενιά, η απάντηση είναι ξεκάθαρα καταφατική.

Το field jacket του Robert De Niro από τον "Ταξιτζή" (1976)

ΣΙΝΕΜΑ ΠΑΝΩΦΟΡΙΑ

Στο ψυχολογικό νεο-νουάρ θρίλερ του Martin Scorsese, ο De Niro υποδύθηκε έναν πρώην πεζοναύτη και βετεράνο του πολέμου του Βιετνάμ, τον Travis Bickle που ζει στη Νέα Υόρκη και εργάζεται ως ταξιτζής, ανοίγοντας τον δρόμο για τους ήρωες – αντιήρωες στη μεγάλη οθόνη.

Εκτός όμως από κινηματογραφική, ο Bickle προσέφερε και στιλιστική έμπνευση χάρη στο field jacket που δεν φορούσε. Το γνωστό και ως M65, ένα ελαφρύ τζάκετ, καμωμένο συνήθως από βαμβάκι και νάιλον ύφασμα και διαθέτει πολλούς αποθηκευτικούς χώρους, χάρη στις τέσσερις μπροστινές τσέπες του.

Το denim jacket του Judd Nelson στο The Breakfast Club (1985)

ΣΙΝΕΜΑ ΠΑΝΩΦΟΡΙΑ

Τρεις μαθητές και δύο μαθήτριες τιμωρούνται για κάποιο παράπτωμά τους και κάθονται στην τάξη για να γράψουν μια έκθεση για τον εαυτό τους που θα αποκαλύψει ποιοι πραγματικά είναι. Ένας από τους μαθητές είναι και ο John Bender, τον οποίο ενσάρκωσε ο Judd Nelson υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του John Hughes. Εμβληματικό κομμάτια της εφηβικής γκαρνταρόμπας του; Το πιο εφηβικό απ' όλα τα πανωφόρια: το τζην μπουφάν.

Το παρκά του Phil Daniels στο Κουαντροφένια (1979)

ΣΙΝΕΜΑ ΠΑΝΩΦΟΡΙΑ

Βασισμένη στην ομώνυμη ροκ όπερα των Βρετανών The Who, που είχε κυκλοφορήσει σε διπλό LP το 1979, η ταινία του Franc Roddam αποτελεί μία ωδή στο στυλ των Mods και Rockers. Το σήμα-κατατεθέν κομμάτι τους ήταν το χακί παρκά.   

Το κόκκινο δερμάτινο τζάκετ του Brad Pitt στο Fight Club (1999)

ΣΙΝΕΜΑ ΠΑΝΩΦΟΡΙΑ

Στην θρυλική ταινία του David Fincher, ο Pitt είναι ο κατασκευαστής σαπουνιών, Tyler Durde, που οργανώνει ένα κλαμπ πάλης στο ο δυσαρεστημένος με τη δουλειά γραφείου Edward Norton βρίσκει καταφύγιο. Εκτός από τους γραμμωμένους κοιλιακούς του, την παράσταση έκλεψε επίσης το κόκκινο δερμάτινο τζάκετ, συνδυασμένο πάντα με εμπριμέ πουκάμισα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Tο 'Old Money Style' επανήλθε δριμύτερο. Αλλά γιατί;

Η Gen Z έχει εστιάσει το ενδιαφέρον της στον πλούσιο τρόπο ντυσίματος και ιδού οι λόγοι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Ζηλέψαμε το πανάκριβο -και απλησίαστο- ρολόι του Pep Guardiola

Εκτός από σπάνιο, στοιχίζει 1,26 εκατ. ευρώ. Κατάλαβες τώρα γιατί το λέμε απλησίαστο;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Ο Αντώνης Τσαπατάκης βρήκε τα must have items της άνοιξης

Ο Παραολυμπιονίκης και Παγκόσμιος Πρωταθλητής Κολύμβησης εντόπισε στη The Bostonians όλα όσα χρειάζεται η ανοιξιάτικη γκαρνταρόμπα σου.

Το TAG Heuer Carrera ορίζει εδώ και έξι δεκαετίες το είδος των χρονογράφων χειρός

Ένα σύμβολο ακρίβειας στη μέτρηση του χρόνου και εξέλιξης ενός εμβληματικού σχεδιασμού.

Το νέο Superocean Automatic 44 της Breitling είναι εμπνευσμένο από το ελληνικό καλοκαίρι

Πρόκειται για το απόλυτο ρολόι για το νερό που συνδυάζει απόδοση και στυλ και έχει πρωταγωνιστή στη διαφημιστική του καμπάνια τον Σωτήρη Κοντιζά.