Από το 2021 έχουμε να κρατήσουμε πολλές συναρπαστικές στιγμές, τόσο για τη μόδα όσο και για την τέχνη, σε όλες τους τις μορφές. Κι αυτό γιατί είναι η χρονιά που σήμανε για τα καλά το πέρασμα στη 'νέα κανονικότητα' που φαίνεται να έφερε μαζί της και νέους τρόπους πολιτισμικής έκφρασης και πολιτιστικής παραγωγής: Τα έργα τέχνης πήραν μορφή NFT, το psycho chic έγινε mainstream, o Lil Nas X άλλαξε 3 Versace looks στο MET Gala. Ας ξεχωρίσουμε, λοιπόν, 10 στιγμές που έγραψαν για τα καλά μέσα μας. 

Η μόδα και το metaverse

Roblox

Οι πειραματισμοί των μεγάλων brands και των οίκων υψηλής ραπτικής με τους τεχνητούς παραδείσους της εικονικής πραγματικότητας και του gaming δεν 'γεννήθηκαν' το 2021. Φέτος, όμως, παράλληλα με το ξεμυάλισμα της Adidas, των Dolce & Gabbana και άλλων πολλών από τα NFTs (δες παρακάτω), του έδωσαν και κατάλαβε. Αποκορύφωμα; Αν υπάρχει, τότε αυτό είναι η 'μαγιάτικη' συνεργασία του οίκου Gucci με την πλατφόρμα gaming Roblox για τη δημιουργία του The Gucci Garden Experience.

> Διάβασε ακόμα: Η Adidas παρουσιάζει τη δική της συλλογή NFTs

Ο Beeple, η κρυπτοτέχνη και τα έργα σε μορφή NFT

Beeple

Τα NFTs δεν είναι έργα τέχνης αλλά ψηφιακά πιστοποιητικά, καταχωρημένα σε blockchain, που καταγράφουν την ιδιοκτησία περιουσιακών στοιχείων. Κι όμως, άλλαξαν μια για πάντα τις ισορροπίες στην αγορά των τεχνών καθώς τα έργα που έγιναν φέτος διαθέσιμα προς πώληση σε μορφή NFT, ψηφιακά και συμβατικά, συνδημιούργησαν με άλλους παράγοντες ένα νέο ρεύμα, αυτό της κρυπτοτέχνης, με προεξέχοντα εκπρόσωπο τον Beeple.

> Διάβασε ακόμα: Ποιος είναι ο Beeple που βγάζει εκατομμύρια πουλώντας pixels

Η παντοκρατορία του psycho chic

Getty Images

Ο Alessandro Michele, χάρη στην επίδραση της προσωπικής του αισθητικής τόσο στον οίκο Gucci όσο και γενικότερα, έκανε -επιτέλους- mainstream την τάση του psycho chic, η οποία κατέλαβε τα runways πολλών οίκων μόδας και διαχύθηκε στους δρόμους, δημιουργώντας ένα κίνημα λατρείας προς καθετί μπιζάρ, υποκουλκτουρέ, σουρεαλιστικό, απολαυστικά kitsch και indie

Η απώλεια του Virgil Abloh

Getty Images

Τίποτα δεν σόκαρε τον κόσμο της μόδας το 2021 όσο η είδηση του θανάτου του Virgil Abloh, στις 28 Νοεμβρίου, μετά από πολυετή ιδιωτική μάχη με τον καρκίνο. Πίσω του άφησε μία ολόκληρη μοδική-αισθητική παράδοση που έφερε στο προσκήνιο τη σύγχρονη αφροαμερικανική κουλτούρα.

Η ORLAN εφ' όλης της ύλης

Getty Images

Το καλοκαίρι του 2021 κυκλοφόρησε η αυτοβιογραφία της πρωτοπόρου Γαλλίδας εικαστικού ORLAN με τίτλο Στριπτίζ: Τα πάντα για τη ζωή μου, τα πάντα για την τέχνη μου ενώ μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2022 θα παρουσιάζεται στην γκαλερί Ceysson & Bénétière μία μεγάλη έκθεση με έργα της, υπό τον τίτλο Telle qu'en elle-m'aime (μία φράση που δεν βγάζει σαφές νόημα αλλά ακούγεται όπως το 'telle qu'en elle-même' που σημαίνει 'όπως ο εαυτός της'). Στα έργα της, η ORLAN χρησιμοποιεί τη φωτογραφία, το βίντεο, τη γλυπτική και την περφόρμανς, διερευνώντας την ταυτότητα φύλου, το σώμα, τη βιοτεχνολογία, τη ρομποτική και την τεχνητή νοημοσύνη.

Η Marina Abramović ως Μαρία Κάλλας

Ένα glamorous εικαστικό/παραστασιακό πείραμα, που παρουσιάστηκε στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Αυτό ήταν οι Επτά Θάνατοι της Μαρίας Κάλλας. Ούτε όπερα, ούτε θέατρο, ούτε περφόρμανς, ούτε βιντεοεγκατάσταση. Η Marina Abramović στα βίντεο και τη σκηνή, με την έντονη παρουσία της, ως σώμα, κίνηση, φωνή, καθόρισε την πρόσληψη όλης της δράσης, μέχρι να ενδυθεί, στο φινάλε, το χρυσό παγιετέ φόρεμα του Riccardo Tisci και να αποκτήσει την όψη της Κάλλας

Η σπιντάτη καρδιά του οίκου Dior χτύπησε στην Πειραιώς 260

Steffan Dotter / Dior

Η Ισραηλινή χορογράφος Sharon Eyal παρουσίασε τον Οκτώβριο στον Χώρο Δ της Πειραιώς 260, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, το τρίτο έργο της τριλογίας της με θέμα τον έρωτα που φέρει τον τίτλο Chapter 3: The Brutal Journey of the Heart. Οι performers της, ντυμένοι με κοστούμια-ολόσωμα τατουάζ, σχεδιασμένα από τη δημιουργική διευθύντρια του οίκου Dior Maria Grazia Chiuri, υπήρξαν εκρηκτικά αισθησιακοί πάνω στη σκηνή, με άψογο συγχρονισμό και ακρίβεια διαβήτη στην εκτέλεση της σπιντάτης χορογραφίας. 

Η queerοποίηση της αντρικής μόδας

Getty Images

Το ότι η μόδα δεν έχει φύλο είναι μία ιστορία που την ακούμε χρόνια τώρα. Φέτος, όμως, τα πράγματα μπήκαν σε πιο βαθιά νερά, τόσο εξαιτίας της άνευ προηγουμένου επίδρασης σχεδιαστών όπως ο Harris Reed όσο και του 'queer styling' που υποστήριξαν καλλιτέχνες όπως ο Harry Styles και ο Lil Nas X. Τη διαφορά, βέβαια, την έκανε ο Telfar Clemens (φωτό πάνω) με τον τρόπο που έντυσε την ομάδα της Λιβερίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

> Διάβασε ακόμα: Ολυμπιακοί Αγώνες όπως λέμε Εβδομάδα Μόδας

Η πανταχού παρουσία του Jeff Koons

Getty Images

Τα τελευταία χρόνια ο πιο προκλητικός και διάσημος εικαστικός καλλιτέχνης της εποχής μας, που επί σαράντα χρόνια συναρπάζει, διχάζει και πλουτίζει με τα μπιζάρ γλυπτά του, είχε χάσει ένα τμήμα του celebrity status του. Το 2021, όμως, έκανε τρελά αισθητή την παρουσία του με την έκθεση Jeff Koons (Centaur and Lapith Maiden) στην Gallerie d'Italia και την Jeff Koons. Shine στο Palazzo Strozzi. Επίσης, έργα του κόσμησαν μία capsule collection της ιαπωνικής fast fashion αλυσίδας Uniqlo.

> Διάβασε ακόμα: Φόρα κι εσύ ένα έργο του Jeff Koons, μπορείς

Η επιστροφή του Met Gala και τα 3 κοστούμια του Lil Nas X

Getty Images

Μετά από δυόμιση χρόνια το Met Gala επέστρεψε για να μας θυμίσει το πόσο συναρπαστική μπορεί να είναι η πιο glamorous γιορτή της αμερικανικής μόδας και να χρίσει αυτοκράτορά της τον Lil Nas X, που στον δρόμο για την είσοδο άλλαξε μπροστά στα μάτια των φωτογράφων 3 κοστούμια σχεδιασμένα από την Donatella Versace. Και του χρόνου να τα κάνει 4.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.