Ολυμπιακοί Αγώνες όπως λέμε Εβδομάδα Μόδας

Η Λιβερία και ο queer σχεδιαστής της εξάρτυσής της Telfar Clemens αποδεικνύονται σε δούρειο ίππο για την απόβαση της haute couture στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μάλλον ήταν θέμα χρόνου το να καταλάβει η βιομηχανία της υψηλής μόδας το ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ως πλατφόρμα προβολής, εκτός από όλα τα όλα, προσφέρονται και για πασαρέλα. Κι αυτό γιατί αποτελούν ένα παγκόσμιο τηλεοπτικό γεγονός με τεράστια προβολή από τα ΜΜΕ και τα social media, στο οποίο λαμβάνουν μέρος, κατά γενική ομολογία, ωραίοι άντρες και γυναίκες με κορμί-λαμπάδα. Γιατί να μην τους εκμεταλλευτούν, λοιπόν, οι haute couturiers ως "κρεμάστρες" για τα ρούχα τους; Την αρχή, μάλιστα, την έκανε ο Αμερικανός hip σχεδιαστής Telfar Clemens για την ομάδα της Λιβερίας.

Όχι πια sport brands, μόνο couture

Αυτό που μέχρι τώρα γνωρίζαμε ήταν ότι τα ρούχα και τα υποδήματα που φορούν οι αθλητές την ώρα που διαγωνίζονται παράγονται, εδώ και δεκαετίες, από τα εξειδικευμένα αθλητικά brands που συνάπτουν συμβόλαια με τις εθνικές αποστολές. Λογικό, εφόσον οι κολοσσοί της σπόρ ένδυσης και υπόδησης διαθέτουν το know-how για να κατασκευάζουν items των οποίων η ύφανση και τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά μπορούν να δώσουν στους αθλητές αυτό το απειρομικροπροβάδισμα που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Κι όμως, όπως θα δούμε, αυτός ο "κανόνας" έσπασε φέτος.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @telfarglobal

Η πασαρέλα των επίσημων εμφανίσεων και της Τελετής Έναρξης

Η Τελετή Έναρξης και οι επίσημες στολές των αθλητών αποτελούσαν μέχρι σήμερα, επίσης παραδοσιακά, τα μόνα πεδία δράσης των πιο grande εταιρειών ένδυσης και των οίκων μόδας. Μάλιστα, από τις εμφανίσεις που ξεχώρισε φέτος το βρετανικό Esquire ήταν, εννοείται, εκείνη των ντυμένων με polo και chinos, σαν Mods, Βρετανών αθλητών, η οποία έφερε την υπογραφή του εγγλέζικου brand Ben Sherman.

Ολυμπιακοί Αγώνες όπως λέμε Εβδομάδα ΜόδαςBen Sherman

Ιδιαίτερη κρίθηκε και η επιλογή του αμερικάνικου lifestyle brand Rowing Blazers να ντύσει με τα ιδιαίτερα σακάκια του την αποστολή του Ελ Σαλβαδόρ στην παρέλαση της Τελετής Έναρξης. Όσο για τις πιο περίεργες συνεργασίες; Η παμπόνηρη Kim Kardashian προμήθευσε τους αθλητές της αμερικανικής αποστολής με εσώρουχα της εταιρείας της, Skims.  

Η πρωτοπορία ήρθε από τη Λιβερία

Ο οίκος μόδας που ξεχωρίζει στο Τόκιο, πάντως, για καλό, είναι ο Telfar του γεννημένου στο Queens της Νέας Υόρκης Telfar Clemens, του οποίου τα hip ρούχα έχουν μία unisex προσέγγιση και ο ίδιος ζει ανοιχτά ως queer

TELFAR CLEMENS Getty Images
Ο σχεδιαστής μόδας Telfar Clemens

Πώς όμως προέκυψε αυτή η αναπάντεχη συνεργασία; Ο Emmanuel Matadi, ένας από τους τρεις αθλητές της Λιβερίας που συμμετέχουν φέτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρατήρησε ότι τα posts του οίκου Telfar εμφανίζονταν όλο και πιο συχνά στο Instagram feed του και όταν συνειδητοποίησε ότι ο ιδρυτής του έχει καταγωγή από τη Λιβερία, κάτι σκίρτησε μέσα του.

Το αποτέλεσμα είναι μία εθνική εξάρτυση που μοιάζει βγαλμένη από τα runways της Εβδομάδας Μόδας της Νέας Υόρκης, καθώς, όπως δήλωσε ο σχεδιαστής στους New York Times, η ομάδα της Λιβερίας τον άφησε να δημιουργήσει με όλη του την τρέλα και αυτός ακολούθησε την οδηγία.

Αυτό που έκανε τη μεγαλύτερη αίσθηση είναι η trademark παρουσία αγωνιστικών ρούχων από λύκρα που αφήνουν τον ένα ώμο γυμνό, ένα από τα χαρακτηριστικά-υπογραφή του μοδικού σύμπαντος του Αμερικανού σχεδιαστή.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @telfarglobal

Καθώς οι Αγώνες εξελίσονται, βέβαια, οι αθλητές φορούν στις εμφανίσεις τους και άλλα κομμάτια της συλλογής που σχεδίασε ο Clemens για εκείνους, όπως παντελόνια φόρμας, τζάκετ και φορέματα, κάτι το οποίο, ως στρατηγική προβολής, μάλλον έχει ήδη αποτέλεσμα, καθώς είναι πολλοί εκείνοι που θέλουν να αποκτήσουν κάτι με την υπογραφή Telfar.

We'll always have Paris

Θα σταθεί, λοιπόν, το εγχείρημα του Telfar Clemens ο δούρειος ίππος για την απόβαση των σχεδιαστών υψηλής μόδας στον ελίτ αθλητισμό; Η απάντηση θα κριθεί μάλλον στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 που θα λάβουν χώρα στην par excellence πόλη των haute couturiers, το Παρίσι.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Αντλώντας έμπνευση από το Ripley για να βγεις στην παραλία

Η σειρά του Netflix μας έδωσε ιδέες. Το μόνο που έχεις να κάνεις εσύ, είναι να τσεκάρεις τα μαγιό που σου προτείνουμε.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Το Clodist φέρνει όλες τις νέες τάσεις της μόδας για τη σεζόν SS24

Είναι καιρός να ανανεώσουμε την εμφάνισή μας ακολουθώντας ό,τι νέο και ποιοτικό ταιριάζει στο στυλ μας.

Τα νέα ρολόγια Tudor για το 2024

Τέσσερα σύγχρονα ρολόγια που δε θες να λείπουν από τη συλλογή σου.

Βρήκαμε τα ολοκαίνουργια Air Jordan που ταιριάζουν τέλεια με το τζην σου

Αν θες κάτι κλασικό και διαχρονικό, τότε τα αθλητικά αυτά είναι η τέλεια επιλογή για εσένα.

Γραφει Νικη Κοντομηνα