Τελευταία, όποια πέτρα κι αν σηκώσεις, τον βρίσκεις από κάτω. Ο Timothée Chalamet είναι λες και έχει βάλει στόχο να είναι πανταχού παρών και τα πάντα πληρών στο Χόλιγουντ και η αλήθεια είναι ότι τα πάει εξαιρετικά, δεδομένου του ότι δεν τον προλαβαίνουμε όσον αφορά στις συμμετοχές του σε ταινίες που εγείρουν μεγάλες προσδοκίες. Κανείς δε μπορεί να αρνηθεί ότι στα 26 του χρόνια, ο Νεοϋορκέζος με το γαλλικό όνομα έχει τεράστιο αντίκτυπο στους millennials ως ηθοποιός, style icon χωρίς να είναι ράπερ. 

Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο επίκεντρο, αλλά νωρίτερα είχαν προηγηθεί μερικοί μικροί ρόλοι σε μεγάλες ταινίες (βλέπε Interstellar) ή σειρές (π.χ House of Cards) που τον οδήγησαν στην τεράστια επιτυχία του Luca Guadagnino, Call Me By Your Name. Έκτοτε, έχει συνεργαστεί με μερικά από τα σημαντικότερα ονόματα της κινηματογραφικής βιομηχανίας —από τον Wes Anderson στο The French Dispatch μέχρι τον Denis Villeneuve στο Dune— και συνεχίζει να είναι από τους πιο πολυάσχολους της γενιάς του. Τα παραπάνω αρκούν για να ρίξουμε μία ματιά στις ερμηνείες της καριέρας του όπως αυτή διαμορφώνεται μέχρι σήμερα, από τη χειρότερη μέχρι την καλύτερη. 

12. Love the Coopers (2015)

Σε αυτή την cliche ταινία του 2015 με πρωταγωνιστές τους Diane Keaton, Ed Helms, Olivia Wilde και Amanda Seyfried, ο Chalamet υποδύεται τον Charlie. Πρόκειται για στερέοτυπο του εφήβου που είναι μονίμως θυμωμένος με όλους και που φυσικά έχει στο μυαλό του συνέχεια το σεξ. 

>Διάβασε ακόμη: Filippo Scotti, ο Ιταλός Timothée Chalamet

11. Hot Summer Nights (2018)

Το Hot Summer Nights είναι ένα δράμα ενηλικίωσης, με τη διαφορά ότι περιλαμβάνει επίσης εγκλήματα, ναρκωτικά και φόνο. Η στυλιζαρισμένη ταινία του A24 που εν τέλει είχε περιορισμένη κυκλοφορία στις κινηματογραφικές αίθουσες παρουσιάζει τον Chalamet ως έναν νεαρό έφηβο που τον στέλνουν να ξεκαλοκαιριάσει με τη θεία του και αυτός καταλήγει να πουλά μαριχουάνα ως άλλος άρχοντας των ναρκωτικών.  

10. Don't Look Up

Στο ολόφρεσκο έπος του Netflix τα πάντα μπαίνουν στη θέση που τους αξίζει, με τους Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Jonah Hill, Kate Blanchett να τα δίνουν όλα. Το ίδιο κάνει και ο Chalamet, με τον αστερίσκο πως εμφανίζεται στο β' μέρος της ταινίας και σε έναν ρόλο που απλά μπήκε για να χωρέσει και ο ίδιος στο all star cast. Δεν είναι απαραίτητα κακό αυτό.

9. The King (2019)

Μία από τις πιο πολυδιαφημισμένες ταινίες του Netflix για το 2019 κατάφερε να με αποκοιμήσει αγαπητέ Timothée, αν και αναγνωρίζω ότι δεν έφταιγε η ερμηνεία σου, αλλά το γενικότερο αποτέλεσμα. Ως πρίγκιπας Hal, ισορροπεί τέλεια μεταξύ νεότητας και ωριμότητας καθώς παλεύει απρόθυμα με τη βασιλική του μοίρα, τα πολιτικά παιχνίδια και τη νεοαποκτηθείσα δύναμη που δεν πολυήθελε. 

8. Beautiful Boy (2018)

Πρωταγωνιστής δίπλα στον Steve Carrell σε αυτό το βιογραφικό δράμα πατέρα-γιου που βασίζεται σε δύο απομνημονεύματα, ο Chalamet κλέβει τις εντυπώσεις. Ενσαρκώνει το ρόλο του Nic, του γιου ενός συγγραφέα που εθίζεται στις μεθαμφεταμίνες, απεξαρτάται και υποτροπιάζει αμέτρητες φορές μέσα στα χρόνια. Η ταινία από μόνη της είναι αρκετά μονόπλευρη όσον αφορά στο θέμα του εθισμού σε αντίθεση με τον φίλο μας που είναι συγκινητικός.

7. Lady Bird (2017)

Στον πρώτο του ρόλο στο πλευρό της Saoirse Ronan, ο Chalamet υποδύεται το σύντροφο της Lady Bird στο σόλο σκηνοθετικό ντεμπούτο της Greta Gerwig. Ο χαρακτήρας του Kyle αναδεικνύει την κωμική του πλευρά: Είναι ένα αγόρι γυμνασίου που συμμετέχει σε ένα συγκρότημα και που στην πρώτη του γνωριμία με τη Lady Bird, τη διορθώνει για την προφορά του ονόματος της μπάντας.

6. A Rainy Day in New York

Η εν λόγω ταινία αρχικά είχε μπει στο ράφι εξαιτίας των κατηγοριών του Dylan Farrow κατά του Woody Allen και εν τέλει προβλήθηκε το 2019. Για κάποιο λόγο οι κριτικοί σχεδόν την έθαψαν, ενώ πρόκειται για μία κλασική όσον αφορά στο στυλ του Allen, ταινία. Θυμίζουμε ότι ο σκηνοθέτης έχει ένα ταλέντο να εντοπίζει όλα τα αξιόλογα "φυντάνια" και να τα αναδεικνύει μέσα από τις παραγωγές του. Στην προκειμένη περίπτωση αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού κοριτσιού που γοητεύεται από έναν ηλικιωμένο άνδρα. 

>Διάβασε ακόμη: Οι ταινίες τρόμου μέχρι το τέλος του 2021

5. The French Dispatch (2020)

Μερικές γοητευτικές και κωμικές στιγμές δεν κατάφεραν να σώσουν την ταινία του Wes Anderson στα μάτια των κριτικών είναι η αλήθεια. Ωστόσο, δε μπορούμε παρά να παραδεχτούμε όλοι ότι ο Chalamet είναι εξαιρετικός ως επαναστάτης Zeffirelli και ταιριάζει τέλεια με τη Frances McDormand.

4. Interstellar (2014)

Δεν υπάρχουν μικροί ρόλοι, μόνο μικροί ηθοποιοί, λένε κάποιοι και συμφωνούμε απόλυτα. Στο απίθανο blockbuster Interstellar από το 2014, ο 19χρονος τότε Chalamet υποδύεται τη νεότερη εκδοχή του Tom, που όταν μεγαλώνει γίνεται Casey Affleck. Πρόκειται για ένα δευτερεύοντα χαρακτήρα, που στέκεται αντάξια δίπλα στους Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, John Lithgow, Ellen Burstyn και Michael Caine. Καθόλου άσχημα για το ξεκίνημά του στη μεγάλη οθόνη, το μόνο σίγουρο.  

3. Little Women (2019)

Ο Timothée Chalamet εδώ είναι ο Laurie, ένας γείτονας της οικογένειας March που ερωτεύεται την Jo της Saoirse Ronan και στη συνέχεια συμβιβάζεται με την Amy της Florence Pugh όταν η Jo τον απορρίπτει. Πρόκειται για μία ξεχωριστή ερμηνεία που ουσιαστικά αποδεικνύει την ικανότητά του να ταιριάζει οπουδήποτε ως χαμαιλέων. 

2. Dune (2021)

Το Dune είναι μία από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες επιστημονικής φαντασίας της δεκαετίας. Και ενώ η συναρπαστική σκηνογραφία, οι συγκρούσεις και οι συναρπαστικοί χαρακτήρες σίγουρα παίζουν ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα, σε μεγάλο βαθμό βοηθάει την κατάσταση και ο Chalamet ως Paul Atreides. Ο Paul πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων όταν ο Οίκος των Ατρειδών δέχεται επίθεση, και ο ηθοποιός είναι λες και το έχει πάρει προσωπικά, λες και όντως από εκείνον εξαρτάται η σωτηρία όλων. 

1. Call Me By Your Name

Ο συναισθηματισμός που μεταδίδει στο κοινό ο Chalamet στην ταινία ενηλικίωσης του Luca Guadagnino, Call Me By Your Name είναι βαθιά συγκινητικός. Υποδύεται τον Elio, ένα νεαρό άνδρα που ανακαλύπτει τη σεξουαλική του ταυτότητα όταν γνωρίζει τον Oliver, έναν φοιτητή που έρχεται στην Ιταλία για να βοηθήσει τον καθηγητή πατέρα του κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η ακατέργαστη ερμηνεία του μεταφέρει τόσο τη βιασύνη και την έξαψη της πρώτης αγάπης όσο και τον απαράμιλλο, συνταρακτικό πόνο του έρωτα. Ήταν σχεδόν αναμενόμενο ότι θα τον οδηγούσε στην πρώτη του υποψηφιότητα για Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα 22 του, είναι ο τρίτος νεότερος υποψήφιος για τοεν λόγω βραβείο.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.