Filippo Scotti, ο Ιταλός Timothée Chalamet

Ο νεαρός πρωταγωνιστής στο πολυσυζητημένο The Hand of God διεκδικεί ήδη τη δική του θέση στο παγκόσμιο στερέωμα.

Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 07 Δεκεμβρίου 2021

Όσο κι αν δεν αρέσουν στους καλλιτέχνες οι παραλληλισμοί και οι συγκρίσεις με το σκεπτικό ότι απειλείται με κάποιο τρόπο η δική τους καλλιτεχνική ταυτότητα, είναι σχεδόν αδύνατον να μη διακρίνουμε ομοιότητες ανάμεσα στον Filippo Scotti και τον Timothée Chalamet. Ο 21χρονος -και άρα κατά τέσσερα χρόνια νεότερος- Scotti μπορεί ακόμη να μη μετρά τις επιτυχίες του δεύτερου, ωστόσο ήδη κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία του στο 78ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Πιο συγκεκριμένα, απέσπασε το βραβείο Marcello Mastroianni ως πρωτοεμφανιζόμενος ηθοποιός στην ταινία Hand of God του Paolo Sorrentino

Filippo Scotti, ο Ιταλός Timothée ChalametMATTIA CECCHETTI

Ο Scotti ανέκαθεν ήθελε να γίνει ηθοποιός. Όταν ήταν ακόμα στο γυμνάσιο, στην κλασσική ερώτηση "τι θέλεις να γίνεις όταν μεγαλώσεις" η απάντηση για εκείνον δε χρειαζόταν πολλή σκέψη; Ξεκίνησε να ασχολείται με την υποκριτική το 2010, όταν παρακολούθησε σχετικά μαθήματα και θεατρικά εργαστήρια στη Νάπολη. Με το πέρας τους, έκανε το ντεμπούτο του ως πρωταγωνιστής στην παράσταση Il Marchese di Collino σε σκηνοθεσία Patrizia Di Martino, συμμετείχε σε πολλές ταινίες μικρού μήκους συνεργαζόμενος με τους Annamaria και Gabriele Russo και Francesca Macrì, ενώ σχεδόν αμέσως ήρθε και ο ρόλος στη σειρά 1994. Δύο χρόνια αργότερα, τον είδαμε στο Netflix στη σειρά Black Moon και την ταινία The king dies. 

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του στο ιταλικό Esquire, η συνεργασία με τον Paolo Sorrentino δεν τον άλλαξε, αλλά του επέτρεψε να δει τον κόσμο και τα πράγματα από άλλη οπτική γωνία. Αποκάλυψε επίσης ότι δεν έχει συνηθίσει ακόμα την επιτυχία, τις συνεντεύξεις και τις κοινωνικές εκδηλώσεις. Για την ακρίβεια, υποστηρίζει πως ίσως δεν καταφέρει ποτέ να τα "χωνέψει" ως μέρος του επαγγέλματός του και μάλλον το εννοεί. 

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος στο The Hand of God

Στην ταινία υποδύεται τον Fabietto, το alter ego του Sorrentino. Είναι ένα αγόρι που πρέπει να βρει το δρόμο του. Δυσκολεύεται γιατί υποφέρει, όπως όλοι, αλλά μάλλον περισσότερο από όλους. Είναι σχεδόν ανίκανος να κατονομάσει τα τρομερά, ακραία και σχεδόν αντικρουόμενα συναισθήματα που βιώνει. Παρόλα αυτά καταφέρνει να διατηρήσει μερικά ψύγματα αποφασιστικότητας για να αμφιταλαντευτεί ξανά, όταν χάνει τους γονείς του. Τότε στέκεται αβέβαιος για το μέλλον και το δρόμο που πρέπει να διαλέξει. Μετά όμως, έρχεται ο κινηματογράφος και βάζει τα πάντα στη θέση τους. Το χέρι του Θεού τακτοποιεί τα πάντα. Η πρώτη του συνάντηση με τον Sorrentino ήταν κάτι παραπάνω από θετική για τον ίδιο, όπως εξομολογείται στην ίδια συνέντευξη. "Ήταν ευγενικός. μου πρόσφερε έναν καφέ και ένα κρουασάν. Και μετά, μόνο αργότερα, αρχίσαμε να δουλεύουμε. Δεν έχω επιβληθεί ποτέ σε κανέναν.", εξήγησε. 

Ο Filippo, που μέχρι στιγμής έχει δει τουλάχιστον 4 φορές την ταινία είναι πανταχού παρών σε αυτήν: Οι εκφράσεις και οι σιωπές του γεμίζουν κάθε σκηνή. Είναι η συνενοχή που τον δένει με τον Toni Servillo, τον κινηματογραφικό πατέρα του, αλλά και ο διακαής ενθουσιασμός για τη θεία Patrizia (Luisa Ranieri), που καταδεικνύει την ανθρώπινη πλευρά του. Είναι ένας περίεργος συνδυασμός άγουρου αγοριού και ώριμου άντρα.

Η ζωή ενός νέου ηθοποιού

Από τη σύντομη εμπειρία του στη μεγάλη οθόνη και τα άπειρα ταξίδια που έχουν μεσολαβήσει έχει ήδη πολλά να θυμάται: Το χρόνο που πέρασε με τον Benedict Cumberbatch και τη Maggie Gyllenhaal, τη γνωριμία του με τον Guillermo Del Toro, ο οποίος του έκανε κοπλιμέντο για το τζάκετ του, αλλά και η αναπάντεχη κουβέντα με τον Leonardo DiCaprio. "Με πλησίασε και μου είπε: Έχω καταγωγή από την Caserta. Όταν το άκουσα, γέλασα. Και του εξήγησα επίσης γιατί: ήταν πραγματικά περίεργο, σχεδόν σουρεαλιστικό."

Στην ίδια συνέντευξη αποκάλυψε ότι ακόμα κάνει παρέα με τους φίλους του από το σχολείο, ότι αυτό που λατρεύει στη δουλειά του είναι η επικοινωνία με ανθρώπους που δεν ξέρει και οι νέες εμπειρίες, όπως επίσης ότι θα ήθελα να βρεθεί στη Γαλλία για δουλειά -δεν αποκλείει επίσης το Λος Άντζελες. Κάτι μας λέει ότι πρέπει να βιαστεί για το διαβατήριό του.

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τι είναι αλήθεια και τι ψέμα στην ταινία Back to Black

Βρήκαμε τι ισχύει και τι όχι στη νέα ταινία που σκιαγραφεί τη ζωή της τραγουδίστριας.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η αληθινή ιστορία πίσω από το Baby Reindeer

Η μίνι σειρά του Netflix ρίχνει φως στο ευαίσθητο θέμα του stalking μέσα από ένα μοναδικό πρίσμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

30 χρόνια από το θρυλικό His 'N' Hers των Pulp

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.