Ένα Όσκαρ στο Don't Look Up. Χθες αν γίνεται.

Ο Adam McKay υπογράφει τη σωστή ταινία τη σωστή στιγμή, για πολλά βραβεία.

Esquire Team
Γράφει: Ραφαέλλα Ράλλη 27 Δεκεμβρίου 2021

Εδώ και μήνες συζητάμε για το Don't Look Up, το τελευταίο (ή έστω το προτελευταίο, αν συμπεριλάβουμε και το The Lost Daughter) δυνατό χαρτί του Netflix μέχρι τη λήξη του 2021, μετά το Βατερλώ του Red Notice. Για μένα η τόση πολλή 'πρεμούρα' πάντα λειτουργεί ανασταλτικά, με τη λογική που θέλει να κρατάμε μικρό καλάθι όπου ακούμε πολλά κεράσια να επικρατεί. Ωστόσο, η ταινία κυκλοφόρησε, η ώρα της κρίσης ήρθε δηλαδή και ένα τόσο δυνατό cast καλώς ή κακώς σε ελκύει να το εμπιστευθείς, έστω και με μειωμένες προσδοκίες για το αποτέλεσμα. 

Η πλοκή

Προτού μπούμε στο ψητό, ας δούμε την υπόθεση της ταινίας του Adam McKay (Vice, The Big Short) για όσους δεν την έχουν διαβάσει. Η Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence), μία υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν εντοπίζει αστρικό σώμα πλάτους 9 χιλιομέτρων και ο συνεργάτης της αστρονόμος δρ. Randall Mindy (Leonardo DiCaprio) υπολογίζοντας την τροχιά του διαπιστώνει ότι σε διάστημα 6 μηνών ο εν λόγω κομήτης θα πέσει στον Ειρηνικό (συγκεκριμένα στα ανοικτά των ακτών της Χιλής) και κατά 99,78% θα καταστρέψει τη Γη.

Ένα Όσκαρ στο Don't Look Up. Χθες αν γίνεται.NIKO TAVERNISE/NETFLIX

Ο δρ. Dr. Teddy Oglethorpe (Rob Morgan) με την ιδιότητα του ομοσπονδιακού επιστήμονα, τους εξασφαλίζει ακρόαση από την πρόεδρο Janie Orlean (Meryl Streep) και τον αποτυχημένο/αρχηγό του επιτελείου της Jason (Jonah Hill), που τυγχάνει να είναι και γιος της. Πριν από τη συνάντηση με την πρόεδρο, οι δύο επιστήμονες είναι κάτι παραπάνω από νευρικοί εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης, η Kate βγάζει τα σωθικά της σε ένα κάδο απορριμμάτων στο Λευκό Οίκο και ο Randall παίρνει Xanax. Όταν όμως συναντούν την Orlean, τα πράγματα πάνε απείρως χειρότερα από ό,τι οι ίδιοι πίστευαν, διότι κανείς δεν τους παίρνει στα σοβαρά. 

don't look upNIKO TAVERNISE/NETFLIX

>Διάβασε ακόμη: Mία πρώτη ματιά στο Don't Look Up του Netflix

Δε θα spoilerάρουμε πέρα από το να πούμε ότι σε κάποια στιγμή η κυβέρνηση της Orlean στρέφεται στο δισεκατομμυριούχο και γκουρού της τεχνολογίας -τύπου Elon Musk- Peter Isherwell (Mark Rylance) για να σώσει την κατάσταση. Εκείνος πιστεύει ότι η εταιρεία του θα πρέπει να εξορύξει τον κομήτη για πολύτιμα μέταλλα και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας στη Γη αντί να τον καταστρέψει προτού αφανίσει τον πολιτισμό.

don't look upNIKO TAVERNISE/NETFLIX

Η αλληγορία και η ερμηνεία του McKay

Σύμφωνα με τον McKay, η αλληγορία της ταινίας έχει να κάνει με την κλιματική αλλαγή και το πόσο πολύ οι πάντες υποτιμούν μία απειλή που με μαθηματική ακρίβεια προμηνύει το τέλος της πλανήτη όπως τον ξέρουμε. Παρόλα αυτά, ο αγνός σουρεαλισμός που βιώνουν οι δύο επιστήμονες από την ανήθικη και ανεύθυνη κυβέρνηση μέχρι τον κόσμο που δυσπιστεί και διχάζεται δε μπορεί παρά να φέρει στο μυαλό των θεατών τα χρόνια της Covid πανδημίας.

Ο σκηνοθέτης έχει φτιάξει μία παρωδία που ενδεχομένως να μπορέσει να ανοίξει όσα μάτια παρέμεναν κλειστά όλο αυτό το χρονικό διάστημα, διακωμωδώντας τις εξωφρενικές καταστάσεις των τελευταίων ετών. Υπονοεί - δεν κατονομάζει, εκθέτει - δεν εξαγριώνει, παρουσιάζει με χιούμορ -δεν προσβάλλει. Ναι, παραδίδει μαθήματα χολιγουντιανής σάτιρας τη σωστή στιγμή, η οποία διανέμεται μάλιστα από τη δημοφιλέστερη πλατφόρμα streaming στον κόσμο και άρα οι πιθανότητες να την παρακολουθήσουν από το σπίτι τους μέχρι κι οι πέτρες είναι άπειρες. 

don't look upNIKO TAVERNISE/NETFLIX

Το επικό cast

Τα εύσημα στον McKay που καταπιάνεται με ένα τόσο σοβαρό θέμα με τόσο βιτριολικό τρόπο, ανήκουν και για έναν ακόμη λόγο. Έχει επιλέξει τους τέλειους ηθοποιούς για κάθε ρόλο: Toν οικογενειάρχη παύλα συνεσταλμένο επιστήμονα DiCaprio που ξεστρατίζει, την τσαμπουκαλού και αντιδραστική Lawrence, το νωχελικό και καθ᾽όλα κυνικό Rylance, τον γελοίο, άχρηστο γιο με οιδιπόδειο Hill, την αριβίστρια (και αγνώριστη α λα Renée Zellweger) Blanchett, αλλά και την Grande θεότητα που τραγουδά "Ακούστε τους αναθεματισμένους εξειδικευμένους επιστήμονες".

Last but not least, το κερασάκι στην τούρτα είναι η αυτάρεσκη, τυχοδιώκτρια Streep που μάλλον πρέπει να κατα-ευχαριστήθηκε την ευκαιρία που της έδωσε ο McKay να υποδυθεί το κινηματογραφικό alter ego του αγαπημένου της (not) Donald Trump. Αν μη τι άλλο, αν είναι να τρολάρεις το σύμπαν, τον ανούσιο μηδενισμό, την επίπλαστη πραγματικότητα και την αθώα προπαγάνδα των social media πρέπει να έχεις ισχυρούς συμμάχους. 

don't look upNIKO TAVERNISE/NETFLIX

>Διάβασε ακόμη: Η Jennifer Lawrence έκανε το κάτι παραπάνω για το Don't Look Up

Τα Oscars και το feel-good ταμπού 

Με το Don't Look Up, ο McKay κλείνει το μάτι στην αμερικανική Ακαδημία που αν εξαιρέσουμε το Parasite (το οποίο ενδεχομένως να σάρωσε και λόγω diversity- απάντηση στο Asian Hate) αναδεικνύει σχεδόν εμμονικά, αποκλειστικά άρτιες, μα αρκούντως βαρύγδουπες παραγωγές. 

Προσωπικά, είχα πολύ καιρό να περάσω τόσο καλά βλέποντας μία ταινία και αδυνατώ να καταλάβω γιατί αυτό δε μπορεί να είναι κριτήριο για την ανάδειξή της ως καλύτερη. Όλοι θυμόμαστε πώς ο Damien Chazelle με το ονειρικό La la Land έχασε το Oscar μέσα από τα χέρια του διότι δε χαρακτηρίστηκε ισάξιο του δραματικού και πολιτικά ορθού Moonlight.

> Διάβασε ακόμη: Στο Don’t Look Up έχουμε (και) την επιστροφή της Jennifer Lawrence

Πολύ θα ήθελα να μας εξηγήσει επιτέλους κάποιος για ποιο λόγο ό,τι ανήκει εκτός της σφαίρας του δράματος δε θεωρείται αρκετά ποιοτικό για να βραβευθεί. Λες και μία κινηματογραφική παραγωγή για να φέρει την ταμπέλα της αξιόλογης πρέπει να σε ψυχοπλακώνει οπωσδήποτε βλέποντάς την.

>Διάβασε ακόμη: Οι ταινίες του Netflix που οδεύουν προς τα Όσκαρ

Άγνωστοι αι βουλαί της Ακαδημίας στα Oscars και ενδεχομένως ο ίδιος ο McKay να μη δίνει δεκάρα τσακιστή για μία 'σκούπα' βραβείων. Ο τύπος κοροϊδεύει τους πάντες μπροστά στα μούτρα τους χωρίς να μπορεί κανείς να του πει τίποτα.

Εντούτοις, ένα είναι σίγουρο: Όσο το Netflix φιλοξενεί στην πλατφόρμα του ταινίες όπως το Don't Look Up, κανείς δε μπορεί να του κάνει κήρυγμα για την ποιότητά του.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η αληθινή ιστορία πίσω από το Baby Reindeer

Η μίνι σειρά του Netflix ρίχνει φως στο ευαίσθητο θέμα του stalking μέσα από ένα μοναδικό πρίσμα.

Γραφει Παυλος Κρουστης

30 χρόνια από το θρυλικό His 'N' Hers των Pulp

Το πιο κομβικό άλμπουμ των σπουδαίων Βρετανών έχει σήμερα γενέθλια.

Η ζωή της Brigitte Macron γίνεται σειρά

Όλα όσα γνωρίζουμε μέχρι στιγμής.

Ένας θεός μόνο ξέρει γιατί δε θα δούμε το The Movie Critic, την 'τελευταία ταινία' του Quentin Tarantino

Φαίνεται πως ο διάσημος σκηνοθέτης άλλαξε γνώμη για την ταινία που σκόπευε να γυρίσει.

2 επικές ταινίες από τον Martin Scorsese με αγάπη

Όλα όσα περιμένουμε προσεχώς από τον σπουδαίο σκηνοθέτη.

To Oldboy γίνεται σειρά από τον Park Chan-wook

Ο δημιουργός της κορεατικής ταινίας του 2003 επανέρχεται με την τηλεοπτική εκδοχή της.

Γραφει Παυλος Κρουστης