Κανονικά και κατά την ταπεινή μας άποψη, το ποιοτικό κριτήριο για αυτό που βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη θα έπρεπε να είναι το αν ασχοληθήκαμε ή όχι με την άλλη οθόνη, αυτήν του κινητού μας κατά τη διάρκεια της προβολής του. Αυτό μπορεί να είναι απόρροια πολλών παραγόντων, από την πλοκή και τη φωτογραφία της εκάστοτε παραγωγής μέχρι το σενάριο και τη σκηνοθεσία. Ωστόσο, για εμάς οι καλύτερες ταινίες του 2021 είναι αυτές που ακολουθούν και που λογικά κάποιες από αυτές θα τις ξανασυναντήσουμε μετέπειτα, και στην κούρσα των Όσκαρ. 

*Η σειρά εμφάνισης των ταινιών είναι τυχαία.

The Power of the Dog

O Sherlock της καρδιάς μας, για τις ανάγκες της ταινίας υποδύεται έναν ιδιοκτήτη ράντσου, ιδιαίτερα ιδιότροπο και στρυφνό. Φιλοξενεί τον αδερφό του μετά από χρόνια και δημιουργούνται μερικές αναπάντεχες "επιπλοκές" με τη νύφη του. Περισσότερα στο μεταξύ, για τον Benedict Cumberbatch στο νέο εγχείρημα της οσκαρούχας Jane Campion έχουμε ήδη πει στο τελευταίο τεύχος του Esquire

> Διάβασε ακόμη: Οι καλύτερες σειρές του 2021

Drive My Car

Βραβείο σεναρίου, Fipresci και Οικουμενικής Επιτροπής, η συγκομιδή του Drive My Car στις φετινές Κάννες και τίποτα δεν είναι τυχαίο. Βασισμένο σε διήγημα του 2014 του Haruki Murakami, η ταινία εστιάζει στον Kafuku (Hidetoshi Nishijima), έναν μεσήλικα ηθοποιό του θεάτρου στο Τόκιο που συμβιβάζεται με την τραγωδία και την προδοσία. Η σεναριογράφος σύζυγός του, Ότο είχε σχέσεις με διάφορους άντρες για να μετριάσει τον πόνο μιας τρομερής απώλειας και ο θάνατός της τον αφήνει συντετριμμένο.

Στη συνέχεια, η ιστορία προχωρά δύο χρόνια για να βρει τον Kafuku να βρίσκεται στη Χιροσίμα, όπου συμμετέχει στη δημιουργία μιας πολύγλωσσης, διεθνούς εκδοχής του θείου Βάνια του Anton Chekov. Οι διοργανωτές του αναθέτουν έναν οδηγό, τη Misaki (Tôko Miura) και καθώς οι δυο τους γνωρίζονται (η σχέση τους εξελίσσεται με απρόβλεπτο τρόπο) συνειδητοποιούμε ότι και εκείνη προσπαθεί να ξεπεράσει μία δύσκολη κατάσταση. 

The Tragedy of Macbeth

Η περιβόητη (ασπρόμαυρη) μεταφορά του εμβληματικού έργου του Σαίξπηρ υπό τη σκηνοθετική ματιά του Joel Coen κατάφερε να αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, ενώ πέτυχε το απόλυτο 100% στο Rotten Tomatoes.

Οι βραβευμένοι με Όσκαρ ηθοποιοί Denzel Washington και Frances McDormand (που υποδύονται τον Λόρδο και τη Λαίδη Μακμπέθ αντίστοιχα) δίνουν ρεσιτάλ ερμηνείας. Μαζί τους βλέπουμε ακόμη τους Brendan Gleeson, Harry Melling, Corey Hawkins και Kathryn Hunter.

Licorice Pizza

Το Licorice Pizza του Paul Thomas Anderson είναι μία πραγματικά απλή ιστορία και ένα μέσο για τον Bradley Cooper να δηλώσει το παρών. Ο Gary, ένα 15χρονο αγόρι (Cooper Hoffman), στο μεταίχμιο της μετάβασης από το επάγγελμα του ηθοποιού ως παιδί στην ενηλικίωση, ερωτεύεται την 20χρονη Alana (Alana Haim) στην Καλιφόρνια του 1973. Αν και δεν ανταποκρίνεται στα συναισθήματά του, μπλέκει μαζί του με διαφορετικό τρόπο.

Η δομή της ταινίας ακολουθεί επεισόδια που όμως έχουν χαλαρή ροή, τίποτα δεν είναι τακτοποιημένο ή οργανωμένο. Ιδανικό soundtrack για την ταινία το τραγούδι του Colin Hay song: "I'm waiting for my real life to begin."

Last Night in Soho

Το παρελθόν, όσο γοητευτικό κι αν μοιάζει, δεν αποτελεί πάντοτε καλό σύμβουλο και αυτό γίνεται ξεκάθαρο στην πολύ ιδιαίτερη ταινία του Edgar Wright, με πρωταγωνίστριες την Anya Taylor-Joy και την Thomasin McKenzie. 

Η τελευταία υποδύεται την Eloise, μία παθιασμένη με τα 60s νεαρή που μετακομίζει στο Λονδίνο έχοντας ως στόχο να κυνηγήσει μία καριέρα σχεδιάστριας μόδας. Και τότε θα συμβεί κάτι μυστήριο όσο και σκοτεινό.

Summer of Soul

Με περισσότερες από 50 ώρες υλικού σε βιντεοκασέτες από μία σειρά συναυλιών του 1969 στο Χάρλεμ στη διάθεσή του για αποκατάσταση και μοντάζ, ο σκηνοθέτης Questlove (Ahmir Thompson) δήλωσε σχετικά ότι το είχε να παίζει επί 24ώρου βάσης, όπου κι αν βρισκόταν και αν άκουγε κάτι που του προκαλούσε ανατριχίλα, το σημείωνε.

> Διάβασε ακόμη: Η λεπτομέρεια που κανείς δεν έχει προσέξει στο "Μόνος στο Σπίτι"

Ήξερε ότι αν έβρισκε τουλάχιστον 30, θα είχε και την ταινία. Εκμεταλλευόμενος την ιδιότητά του ως μουσικός, ερμηνευτής και DJ επιμελήθηκε το Summer of Soul και από απλά καθηλωτικά βίντεο το μετέτρεψε σε μία συλλογή εκθαμβωτικών lives, στα οποία ενσωμάτωσε αρχειακό υλικό και σύγχρονες συνεντεύξεις διερευνώντας παράλληλα τον τρόπο με τον οποίο αφηγούμαστε τις ιστορίες μας. Ανάμεσα σε αυτούς που θα δεις στην ταινία οι Edwin Hawkins Singers, Mahalia Jackson, Hugh Masekela, Nina Simone, B.B. King, Abbey Lincoln, Gladys Knight and the Pips, David Ruffin και Stevie Wonder.

The Worst Person in the World

Παρότι δεν είναι αυτό που περιγράφει ο τίτλος, μία τέτοια υποτίμηση είναι αυτό που η ίδια η Julie (Renate Reinsve) αισθάνεται για τον εαυτό της στη ζωντανή ρομαντική κωμωδίας του Joachim Trier. Η ταινία αφηγείται τη ζωή της όπως εξελίσσεται στη διάρκειας 4 χρόνων υπαρξιακή κρίση των 30 που βιώνει στο Όσλο. Κυρίως όμως, καταφέρνει να σκιαγραφήσει γλαφυρά την επική εσωτερική σύγκρουση κάποιου που φοβάται την άφιξη ενός σταδίου στη ζωή του που θα μπορούσε να αποδειχτεί βαρυσήμαντο ή να είναι όπως όλα τα άλλα.

Petite Maman

Πρόκειται για τη συνέχεια της Celine Sciamma στη διεθνή επιτυχία του Portrait of a Lady on Fire, και όχι, για να σε προλάβουμε είναι πολλά περισσότερα από αυτά που φαίνονται στην αρχή. Η Nelly μόλις έχασε τη γιαγιά της και βοηθά τους γονείς της να καθαρίσουν το πατρικό σπίτι της μητέρας της, στο πλαίσιο αυτό εξερευνά το σπίτι και τα γύρω δάση.

Parallel Mothers

Δύο χρόνια μετά το Dolor y Gloria, o Pedro Almodóvar επιστρέφει με ένα πρωτότυπο, κοινωνικό δράμα. Δύο γυναίκες, η Janis και η Ana, συναντιόνται τυχαία σε ένα δωμάτιο νοσοκομείου όπου πρόκειται και οι δύο να γεννήσουν. Έχουν μάλιστα ένα ακόμη κοινό: Δεν έχουν σύντροφο και έμειναν έγκυες κατά λάθος. Ενδεχομένως ο Almodóvar να έκανε δώρο στην Penélope Cruz -και συγκεκριμένα στην 9η συνεργασία τους- την καλύτερή της δουλειά μέχρι στιγμής. 

Memoria

H αγαπημένη ταινία του Λουκά Κατσίκα από τις Νύχτες Πρεμιέρας 2021 απέσπασε Βραβείο της Επιτροπής στο φετινό Φεστιβάλ Καννών, έχει ένα σκηνοθέτη με όνομα γλωσσοδέτη (Apichatpong Weerasethakul) και πρωταγωνίστρια την TIlda Swinton. H υπόθεση έχει ως εξής: "Ένας δυνατός κρότος ξυπνά από τον ύπνο μια Βρετανίδα που βρίσκεται στην Κολομβία. Καθώς οι μικρές αυτές ηχητικές βόμβες, που μόνον εκείνη μπορεί και ακούει, αρχίζουν να πληθαίνουν, η ηρωίδα αποφασίζει να εντοπίσει την προέλευσή τους. Όμως η απάντηση που θα πάρει, θα είναι αποστομωτική."

Dune

Το 1965, η ιδιοφυΐα του Φρανκ Χέρμπερτ κατέθεσε το πρώτο βιβλίο ενός καθηλωτικού κόσμου επιστημονικής φαντασίας και έκτοτε οι απανταχού αναγνώστες παραμένουν μαγεμένοι από τα πολλαπλά μηνύματα και τις πρωτόγνωρες εικόνες του έπους Dune που μοιάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Δεν είναι η πρώτη φορά που το μεγαλειώδες έργο μεταφέρεται στον κινηματογράφο, είναι ίσως η πρώτη φορά που η μεταφορά του προφητικού αυτού βιβλίου διαθλά -μέσα από το πρίσμα της επιστημονικής φαντασίας- τόσο εύστοχα τους προβληματισμούς του σύγχρονου κόσμου.

Ο οραματιστής δημιουργός Ντενί Βιλνέβ (Arrival, Blade Runner 2049) όχι μόνο εκπληρώνει το όνειρο του να ζωντανέψει τον κόσμο του Χέρμπερτ, αλλά κατάφερε να επιστρατεύσει την αφρόκρεμα της σύγχρονης κινηματογραφικής βιομηχανίας. To Dune του Βιλνέβ είναι μία απαράμιλλης ομορφιάς ταινία, ένα κινηματογραφικό επίτευγμα που παραμένει πιστό στο πνεύμα του βιβλίου μεταφέροντας τα οικολογικά, κοινωνικά, πολιτικά και μυστικιστικά μηνύματα του δημιουργού του Φρανκ Χέρμπερτ.

Quo Vadis, Aida 

Στα φετινά Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου μεγάλος νικητής αναδείχθηκε το Quo Vadis, Aida της Jasmila Zbanic αποσπώντας τρία βραβεία: καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας, καλύτερης σκηνοθεσίας και γυναικείας ερμηνείας. Πέρυσι στα Όσκαρ, θυμίζουμε ότι υπήρξε φιναλίστ στην κατηγορία Διεθνούς Ταινίας, ωστόσο εμείς φέτος την είδαμε και γι' αυτό τη βλέπεις σε αυτήν εδώ τη λίστα. Η πλοκή διαδραματίζεται στις 11 Ιουλίου του 1995 στη Βοσνία.

> Διάβασε ακόμη: Γιατί όλοι έχουν πάθει ψύχωση με το Succession

Η Aida είναι μεταφράστρια για τα Ηνωμένα Έθνη στη μικρή πόλη της Σρεμπρένιτσα. Όταν ο σερβικός στρατός καταλαμβάνει την πόλη, η οικογένειά της είναι μεταξύ των χιλιάδων πολιτών που αναζητούν καταφύγιο στον καταυλισμό του ΟΗΕ. Ως ειδική στις διαπραγματεύσεις, η Aida έχει πρόσβαση σε κρίσιμες πληροφορίες που πρέπει να μεταφράσει. Τι θα συμβεί όμως στην οικογένειά της και ποιο μονοπάτι είναι το σωστό για να προστατεύσει τους πάντες;

The Hand of God (15/12)

Ο σπουδαίος Paolo Sorrentino (The Great Beauty, The New Pope), επιστρέφει με αυτό το -ήδη βραβευμένο στο Φεστιβάλ Βενετίας- δράμα με πρωταγωνιστές τους Filippo Scotti και Toni Servillo. Όλοι λένε ότι πρόκειται για την πιο προσωπική ταινία του Paolo Sorrentino και δε θα διαφωνήσουμε.

Ένα μικρό αγόρι που μένει στη Νάπολη των '80s και παθιάζεται με το ποδόσφαιρο, ζει τον πρώτο του έρωτα. Με τη φήμη ότι ο Diego Maradona πρόκειται να γίνει και επισήμως παίκτης της Νάπολι ο μικρός συναντάται λίγο νωρίτερα με την ενηλικίωση.

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.