6 πατρικές συμβουλές για σωστές επενδύσεις

Ημέρα του Πατέρα σήμερα, και κρατάμε τα αυτιά μας ανοιχτά για να ρουφήξουμε γνώση.

Γράφει: Esquire Editors 21 Ιουνίου 2020

Η Ημέρα του Πατέρα είναι μια ευκαιρία για να γιορτάσουμε και να εκτιμήσουμε την παρουσία του πατέρα στη ζωή μας. Αντί όμως να του αγοράσετε ένα δώρο που πιθανότατα να μη χρησιμοποιήσει ποτέ, δώστε του αυτό που κάθε πατέρας θέλει από τα παιδιά του: ακούστε τον προσεκτικά και διδαχτείτε από τις πολύτιμες συμβουλές του, τις πατρικές συμβουλές του.

Του Ben Gran

Καλά διαβάσατε. Φέτος το καλύτερο δώρο που μπορείτε να κάνετε στον πατέρα σας είναι να ακούσετε όσα έχει να σας πει για τα χρήματα, την εργασία και τη δουλειά. (Ο συντάκτης αυτού του άρθρου είναι πατέρας δύο παιδιών, 12 και 10 χρόνων.)

Οι άνθρωποι συχνά καταφεύγουν στον πατέρα για οικονομικές συμβουλές. Κάποιες φορές ο σωστός τρόπος να διαχειριστείς τα χρήματα θα αποτελέσει την καλύτερη προϋπόθεση και τα θεμέλια της μετέπειτα επιτυχίας σου στη ζωή.

Πίστεψε στον εαυτό σου και επένδυσε στο μέλλον σου

Όλοι οι πατέρες έχουν συγκεκριμένα όνειρα για τα παιδιά τους. Εγώ θέλω τα παιδιά μου να μεγαλώσουν, να σπουδάσουν και να έχουν μια καριέρα και μια άνετη ζωή. Ίσως δεν θέλουμε όλοι τα παιδιά μας να γίνουν γιατροί ή δικηγόροι, αλλά σίγουρα να έχουν την υγεία τους και να είναι ευτυχισμένα με τις επιλογές τους.

Ό,τι και αν επιλέξουν να κάνουν, όποια σταδιοδρομία και αν διαλέξουν, θα είναι πολύ καλύτερα με τις επιλογές τους αν τολμήσουν. Μη φοβηθείτε να δανειστείτε χρήματα για να πάτε κολέγιο για να πάρετε ένα πτυχίο και να γνωρίσετε τι θέλετε πραγματικά να κάνετε. Ή μη διστάσετε να ξεκινήσετε μια επιχείρηση αν είστε σίγουροι ότι θέλετε να επενδύσετε σε αυτό το μέλλον.

Τα χρήματα που επενδύεις στον εαυτό σου είναι χρήματα καλά ξοδεμένα. Εάν έχετε ένα όνειρο, θα πρέπει να προσπαθήσετε για αυτό, να εργαστείτε να το πραγματοποιήσετε όσο είστε νέοι ακόμα. Κάντε τις επιλογές σας, πιστέψτε στον εαυτό σας και κάντε το πράξη. 

Το καλό και το κακό χρέος

Ο πατέρας σας θα σας έχει μάθει ότι στη ζωή μας μπορεί να αποκτήσουμε χρέη. Υπάρχουν πολλά και διαφορετικών ειδών: μια υποθήκη, ένα δάνειο, ή μια πιστωτική κάρτα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το φορτώνεσαι με ένα χρέος, αρκεί να το διαχειρίζεσαι με τέτοιον τρόπο ώστε να μην μπαίνει εμπόδιο στο όραμά σου.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσεις πως υπάρχει το "καλό" και το "κακό" χρέος. Ιδανικά, πρέπει να δανείζεσαι χρήματα για πράγματα μεγάλης αξίας, όπως ένα σπίτι, ή ένα ανώτατο πτυχίο, ή η επένδυση σε μια επιχείρηση.

Γενικά μιλώντας, το φοιτητικό δάνειο είναι ένα καλό χρέος, επειδή με αυτό το πτυχίο μπορείς να διεκδικήσεις μια καλύτερη σταδιοδρομία, μια καλύτερη ζωή. Επίσης, το δάνειο/υποθήκη για ένα σπίτι είναι καλό χρέος, επειδή αποτελεί επένδυση για τη ζωή σου και το μέλλον.

Εάν πρέπει να δανειστείτε χρήματα για μια επιχείρηση, είναι ένα δείγμα καλού χρέους, διότι έτσι θα βγάλετε περισσότερα χρήματα και θα δημιουργήσετε κάτι για εσάς.

Από την άλλη, το χρέος που συγκεντρώνεται σε μια πιστωτική κάρτα είναι κακό χρέος, τις περισσότερες φορές. Και αυτό επειδή τα επιτόκια είναι πολύ υψηλά, με αποτέλεσμα να αυξάνεται γρήγορα το υπόλοιπο που πρέπει να ξεπληρώσετε. Αυτή η τακτική μπορεί να σας κρατήσει δεσμευμένους και να σας εμποδίσει να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας.

Ο σωστός τρόπος σκέψης είναι να χρησιμοποιείτε την πιστωτική κάρτα μέχρι εκεί που μπορείτε να ελέγξετε το χρέος που δημιουργείτε.

Κάντε μακροπρόθεσμες επενδύσεις

Όλοι θέλουν να εξοικονομούν χρήματα για τη σύνταξή τους, ξεκινώντας από την πρώτη μισθοδοσία που λαμβάνουν. Όσο περισσότερα χρήματα εξοικονομείς νέος, τόσο περισσότερο θα αυξηθούν στο πέρασμα του χρόνου.

Εκτός όμως από αυτόν τον μακροπρόθεσμο στόχο, θα πρέπει να εξοικονομείτε χρόνο για βραχυπρόθεσμους στόχους. Για παράδειγμα, ίσως θα πρέπει να εξοικονομείτε χρήματα για το επόμενο μεγάλο ταξίδι σας. Ή μπορεί τώρα να ξεκινάτε και θα πρέπει να βάλετε κάποια χρήματα στην άκρη για ώρα ανάγκης.

Όποιοι και αν είναι οι οικονομικοί σας στόχοι, θα πρέπει να σκεφτείτε: πόσο σύντομα θα χρειαστείτε αυτά τα χρήματα; Πόσα χρήματα μπορείτε να ρισκάρετε και πόσα να επενδύσετε;

Εάν ο στόχος σας είναι μακρινός, και μπορείτε να πάρετε ένα ρίσκο, βάλτε αυτά τα χρήματα στην αγορά μετοχών. Η επένδυση σε μετοχές ενέχει ρίσκο, αλλά μακροπρόθεσμα δίνει τις περισσότερες ευκαιρίες για να αυξήσετε τα χρήματά σας.

Εάν όμως αποταμιεύετε για κάτι βραχυπρόθεσμο, κρατήστε αυτά τα χρήματα σε ασφαλέστερες επενδύσεις, όπως ένας λογαριασμός ταμιευτηρίου υψηλής απόδοσης.

Το πότε θα χρειαστείτε αυτά τα χρήματα είναι κομβικής σημασίας. Μην αποταμιεύσετε τα χρήματά σας για ώρα ανάγκης στις μετοχές. Εάν τα χρειαστείτε εκτάκτως, ίσως θα πρέπει να αποεπενδύσετε στην πιο ακατάλληλη, χωρίς ουσιαστικό κέρδος, περίσταση.

Για τους πιο μακροπρόθεσμους στόχους, όμως, μπορείτε να ρισκάρετε, για να έχετε περισσότερες πιθανότητες στο μέλλον να βγάλετε μεγαλύτερο κέρδος. Μην παρασυρθείτε να επενδύσετε στις μετοχές από την τρέχουσα κατάσταση. Αυτή η σκέψη θα σας αποκλείσει από τα μελλοντικά κέρδη.

Επενδύστε τις αποταμιεύσεις συνταξιοδότησης στην αγορά μετοχών. Μην επικεντρώνεστε στις καθημερινές μεταβολές των χρηματιστηρίων. Θα ξανασυναντήσετε τα χρήματά σας πολύ αργότερα, όταν θα έχουν αυξηθεί.

Ποικιλία στις επενδύσεις σας

Όταν επενδύετε, θα πρέπει να επενδύσετε τα χρήματά σας σε ένα καλά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο. Σκεφτείτε να αποκτήσετε τίτλους χαμηλού κόστους σε πολλές και διαφορετικές επιχειρήσεις, για να μειώσετε το ρίσκο της επένδυσης και να ωφεληθείτε μακροπρόθεσμα.

Ορισμένοι άνθρωποι συνηθίζουν να επενδύουν χρήματα σε συγκεκριμένες μετοχές, ίσως επειδή γνωρίζουν πολύ καλά μια εταιρεία ή μια αγορά. Αυτή η κίνηση όμως έχει μεγάλο ρίσκο. Οι μετοχές ανεβαίνουν αλλά και πέφτουν το ίδιο γρήγορα. Καλύτερα μην επενδύσετε πολλά χρήματα σε μία μετοχή, ή σε συγκεκριμένες, γιατί είναι σαν να βάζετε "πολλά αβγά στο ίδιο καλάθι".

Υπάρχει ένα παλιό ρητό: Εάν αγοράσεις μια συγκεκριμένη μετοχή, τρία πράγματα μπορεί να συμβούν (τα δύο από αυτά είναι άσχημα). Η τιμή της μετοχής μπορεί να αυξηθεί (καλό), αλλά μπορεί και να μειωθεί (κακό). Μπορεί βέβαια και να αυξηθεί, όχι όμως τόσο όσο η υπόλοιπη αγορά (επίσης κακό).

Ως εκ τούτου, η επένδυση σε πάρα πολλούς τίτλους χαμηλού κόστους είναι η ασφαλέστερη λύση για να αυξηθούν τα χρήματά σας μακροπρόθεσμα.

Ποικιλία στην καριέρα σας

Με το ίδιο σκεπτικό θα πρέπει να έχετε ποικιλία στη σταδιοδρομία σας. Μην στηρίζεστε σε μία μόνο επιχείρηση-δουλειά για το υπόλοιπο της ζωής σας. Προετοιμαστείτε να αλλάξετε πολλές δουλειές μέχρι να φτάσετε τα 30. Συνεχώς να αποκτάτε νέες δεξιότητες και να δοκιμάζετε νέα πράγματα. Να είστε πρόθυμοι να πάρετε υπολογισμένα ρίσκα για τη σταδιοδρομία σας.

Ένας από τους κινδύνους παραμονής σε μια συγκεκριμένη εργασία είναι με το πέρασμα του χρόνου να "κολλήσετε" σε αυτήν. Να αισθανθείτε ότι δεν πληρώνεστε καλά ή ότι έχετε μείνει πίσω σε δεξιότητες. 

Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε παράλληλα με την κύρια απασχόλησή σας να ξεκινήσετε ένα ελεύθερο επάγγελμα ή μια μικρή επιχείρηση. Έτσι, θα βγάλετε επιπλέον χρήματα και θα μάθετε νέα πράγματα. Το μέλλον της οικονομίας είναι η ευελιξία: να σκέφτεστε σαν επιχειρηματίας ή ελεύθερος επαγγελματίας, ακόμα και αν έχετε μια σταθερή καθημερινή εργασία.

Καλά τα χρήματα, αλλά οι άνθρωποι αξίζουν περισσότερο

Τα χρήματα δεν είναι το σημαντικότερο πράγμα στη ζωή. Οι άνθρωποι είναι πιο σημαντικοί από τα χρήματα. Οι σχέσεις είναι πιο σημαντικές από τα χρήματα. Οι αναμνήσεις είναι σημαντικότερες. Η δημιουργικότητα, η αγάπη, είναι σημαντικότερα. Τα περισσότερα χρήματα δεν θα σε κάνουν σίγουρα ευτυχισμένο. Μη θυσιάσετε όμως τα σημαντικά πράγματα της ζωής σας για λίγα  λεφτά παραπάνω.

Να χρησιμοποιείτε τα χρήματα για όσα χρειάζεστε, για να αποκτήσετε μια όμορφη και υγιή ζωή. Δεν πρέπει να σας καθορίζουν τα χρήματα.

Χρόνια πολλά σε όλους τους πατέρες, Ό,τι σχέση και αν έχετε με τον πατέρα σας ή με τα χρήματα, ελπίζουμε αυτές οι συμβουλές να σας βοηθήσουν στη ζωή.

Από: capital.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το 'Ροζ Φεγγάρι'

Τι είναι ακριβώς; Γιατί ονομάζεται έτσι; Και κυρίως, πότε θα μπορέσεις να το απολαύσεις;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.