Σχολεία και εστίαση δύσκολα θα ανοίξουν τα Χριστούγεννα

Οι φετινές γιορτές θα κινηθούν σε κλίμα καραντίνας.

Γράφει: Esquire Editors 07 Δεκεμβρίου 2020

Στις 13:30 ανακοινώνεται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο πώς και αν θα γίνει το άνοιγμα της αγοράς πριν από τα Χριστούγεννα εξαιτίας της Covid-19. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Πέτσας αναμένεται να ξεκαθαρίσει ότι ορισμένοι τομείς θα παραμείνουν κλειστοί έως και τα Χριστούγεννα. Αυτοί είναι τα σχολεία και η εστίαση.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι παραμονές των Χριστουγέννων, πιθανότατα στις 21 Δεκεμβρίου, θα ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, ενώ ερωτηματικό παραμένει εάν θα δοθεί το πράσινο φως για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου. Ως προς τις καφετέριες, αν ανοίξουν, θα λειτουργήσουν με τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς χώρους.

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναμένεται να ανακοινώσει και την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Όπως ανακοίνωσε νωρίτερα το Μέγαρο Μαξίμου, στις 13:30 ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας θα κάνει ανακοινώσεις σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Το μοντέλο που θα ακολουθηθεί για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς, θα αποφασιστεί στην πρωινή καθιερωμένη σύσκεψη στο Μαξίμου με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και την επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Ο πρωθυπουργός κατά την εισήγηση του στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στις 11 το πρωί μέσω τηλεδιάσκεψης, θα δώσει το στίγμα των προθέσεών του. Κατόπιν, στις 13:30 ο Στέλιος Πέτσας θα ανακονώσει τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Στις 18:00, κατά την τακτική ενημέρωση για την πανδημία, ο Νίκος Χαρδαλιάς θα εξειδικεύσει τα μέτρα, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, στις 19:00 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παραχωρήσει συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha και στον δημοσιογράφο Αντώνη Σρόιτερ.

Σημειώνεται ότι από σήμερα, Δευτέρα, άνοιξαν 110 καταστήματα εποχικών
ειδών, τα οποία θα πωλούν χριστουγεννιάτικα είδη. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γενικού γραμματέα Εμπορίου τα καταστήματα εποχικών ειδών που ανοίγουν σήμερα θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 8 Ιανουαρίου και το ωράριο λειτουργίας τους θα είναι από τις 07:00 έως τις 20:30, καθημερινά.

Γεωργιάδης: Ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξει το λιανεμπόριο πριν τις γιορτές

Νωρίτερα, ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ανοίξει καθόλου η αγορά πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων, άφησε, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του OPEN tv, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, καθώς, όπως είπε, όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα του κορονοϊού.

Ο υπουργός Ανάπτυξης ξεκαθάρισε ότι είναι ορατό το ενδεχόμενο να μην ανοίξει το λιανεμπόριο, αν δεν καμφθεί ο κορονοϊός, μιας και η επιδημιολογική εικόνα, δεν φαίνεται να αλλάζει στον βαθμό που επιθυμούν ειδικοί και κυβέρνηση.

Ο κ. Γεωργιάδης θέλησε να βάλει ένα φρένο στις φήμες για άνοιγμα της αγοράς σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, λέγοντας: "Ολες οι ημερομηνίες που διακινούνται, δεν διακινούνται από εμάς, για κανέναν κλάδο, για καμία δραστηριότητα. Οταν μας πουν οι λοιμωξιολόγοι, θα προχωρήσουμε. Τον πρώτο λόγο τον έχει η επιτροπή και η εξέλιξη της πανδημίας, που θα καθορίσει τον ρυθμό ανοίγματος της αγοράς".

Σύψας: Να μην υπάρξει η παραμικρή χαλάρωση στις γιορτές

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας, είπε νωρίτερα για την πορεία της πανδημίας, ότι "τα μέτρα απέδωσαν πολύ αργά λόγω της μεγάλης διασποράς. Δεν βλέπουμε ακόμη κάμψη διασωληνωμένων" και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένας εφησυχασμός, καθώς"αν υπάρξει ανάκαμψη της πανδημίας πού θα πάνε οι ασθενείς; Δεν υπάρχουν κρεβάτια, υπάρχει κίνδυνος να μην λαμβάνουν υπηρεσίες οι ασθενείς".

Για την άρση μέτρων και το πώς θα κινηθεί η επιτροπή, είπε ότι "πηγαίνουμε μέρα με τη μέρα στην επιτροπή. Δεν μπορούμε να αναλάβουμε το κόστος μιας τραγωδίας. Φανταστείτε τι θα γίνει στην Ερμού εάν ανοίξουν όλα τα καταστήματα. Θα γίνει εστία υπερμετάδοσης".

Στο ίδιο πνεύμα, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, αναφερόμενος στις πληροφορίες για πιθανό άνοιγμα τη χώρας τις επόμενες ημέρες, ανέφερε ότι εάν τα υπάρχοντα δεδομένα δεν βελτιωθούν μετά τις 15 Δεκεμβρίου, ούτε τότε θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σε άνοιγμα και θα πρέπει να περιμένουμε κάνοντας πολύ προσεκτικά βήματα.

"Με αυτά τα δεδομένα, μέχρι τις 15 του μηνός δεν μπορούμε να πούμε τίποτα, δεν μπορούμε να αποφασίσουμε να ανοίξουμε καταστήματα και λιανεμπόριο, γιατί πρέπει να υπάρχει ένα μαξιλάρι για τους νοσηλευόμενους στο Σύστημα Υγείας" είπε ο καθηγητής.

Δερμιτζάκης: Το λιανεμπόριο να ανοίξει με κάτω από 1.000 κρούσματα κατευθείαν, όχι σταδιακά

Το λιανεμπόριο πρέπει να ανοίξει αν έχουμε κάτω από 1.000 κρούσματα κορωνοϊού, μια εβδομάδα μετά την 1η μέρα που είδαμε κάτω από 1.000, με τον ίδιο ρυθμό μείωσης πάντα, επισήμανε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης.

"Από τη στιγμή που συζητάμε να ανοίξουν τα μαγαζιά λιανικής, θεωρώ ότι το σταδιακό άνοιγμα μπορεί να φέρει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που θέλουμε" τόνισε ο καθηγητής.

"Από τη στιγμή που ξεκινάμε να ανοίγουμε ο σκοπός είναι να μην έχουμε συνωστισμούς και να τηρούνται τα μέτρα. Αν ανοίξουμε το 1/3 των δραστηριοτήτων, φοβάμαι να έχουμε μεγαλύτερους συνωστισμούς από το να τα ανοίξουμε όλα", εξήγησε. "Και τα εμπορικά νομίζω μπορεί να ανοίξουν, από πλευράς ελέγχου είναι πιο εύκολα τα εμπορικά, μπορούμε να ελέγξουμε πόσοι μπαίνουν" σημείωσε.

Από: thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.