Στα φαρμακεία τα self tests σε συσκευασίες των 25 τεμαχίων

Αντιδράσεις φαρμακοποιών που πρέπει να τα συναρμολογήσουν.

Γράφει: Esquire Editors 07 Απριλίου 2021

Σε συσκευασίες των 25 τεμαχίων και όχι σε ατομικές παρέλαβαν τα πρώτα σχεδόν δύο εκατομμύρια self tests οι φαρμακοποιοί που από σήμερα, Τετάρτη, θα πρέπει να διανέμουν δωρεάν με προτεραιότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ώστε να ανοίξουν από τη Δευτέρα τα σχολεία. Οι ίδιοι θα χρειαστεί τώρα, τηρώντας όλες τις υγειονομικές προφυλάξεις, να ανοίξουν τις συσκευασίες των 25 και να μοιράσουν ένα προς ένα το περιεχόμενο τους σε ατομικές. Διαμοιρασμός των υλικών πρέπει να γίνει σε ειδικά αποστειρωμένο χώρο και να συσκευαστούν εκεί, ανέφεραν φαρμακοποιοί στον ΣΚΑΙ.

Σύμφωνα με την φαρμακοποιό Έφη Κουνέλη, απαιτείται να ακολουθηθεί από μέρους τους μια συγκεκριμένη διαδικασία, σε χώρο απολυμασμένο, με χρήση μάσκας κλπ αφιερώνοντας κάποιες επιπλέον ώρες εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό, η ίδια εκφράζει την άποψη ότι η πολιτεία θα πρέπει να αποζημιώσει τους φαρμακοποιούς τόσο για τη διαδικασία "διαλογής" των τεστ όσο και για την εκπαίδευση του προσωπικού για τον κορονοϊό.

Όπως ανέφερε, μάλιστα, αρχικά, οι οδηγίες στο κουτί ήταν μόνο στα αγγλικά και λιγότερες από 25. Κατόπιν ήρθαν οδηγίες και στα ελληνικά σε επαρκή ποσότητα.

Φθάνοντας τα rapid test στα φαρμακεία οι φαρμακοποιοί διαπίστωσαν ότι αυτά δεν έχουν τη μορφή ενός κιτ ατομικής και ετοιμοπαράδοτης συσκευασίας. Τα υλικά είναι μοιρασμένα ανά είδος σε ξεχωριστές συσκευασίες. Όπως ανέφερε φαρμακοποιός που μίλησε στον ΣΚΑΙ, αυτό σημαίνει ότι ο φαρμακοποιός θα πρέπει να συνθέσει μόνος του το ατομικό κιτ και να δημιουργήσει το τελικό προϊόν.

Η σύνθεση του κιτ, όπως αναφέρουν οι φαρμακοποιοί, θα γίνει από τέσσερα διαφορετικά κουτιά, σε καθένα από τα οποία περιέχονται:

1ο κουτί: 25 πλαστικές επιφάνειες με παραθυράκια "control” και μία οπή για να μπαίνει το αντιδραστήριο (ταινίες)

2ο κουτί: 25 βαμβακοφόροι στυλεοί (μπατονέττες) για τη λήψη του δείγματος

3ο κουτί: 25 σωληνάρια διαλύματος εκχύλισης (μικρά σωληνάρια που περιέχουν το αντιδραστήριο)

4ο κουτί: 25 πώματα, που προορίζονται για το σφράγισμα του σωληναρίου με το διάλυμα

Περιμέναμε self test και μας έφεραν rapid test

Μιλώντας στο Open TV ο φαρμακοποιός Γιάννης Δαγρές, ανέφερε ότι τα self test που παρέδωσαν οι φαρμακαποθήκες, δεν είναι self test αλλά rapid test σε συσκευασίες των 25 τεμαχίων κι όχι ατομικές συσκευασίες.

"Για μένα έχει γίνει γκέλα και χοντρή γκέλα. Περιμέναμε kits αυτόνομα, αλλά βλέπουμε rapid test κι όχι self test. Μας έχουν δώσει συσκευασία με 25 kits. Κανονικά πρέπει να επιστραφούν αυτά. Θα τα δώσουμε ένα ένα, αν τα αφήσουν. Θα το κάνουμε αναγκαστικά, αλλά δεν είναι ασφαλές.

Περιμέναμε αυτόνομες συσκευασίες του ενός. Μας έφεραν rapid test αντιγόνου με την μπατονέτα. Συγκεκριμένα η φαρμακαποθήκη μας προμήθευσε με το Sars-cov-2 Rapid Antigen rapid test" ανέφερε.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης