Οι ηλικιωμένοι σχεδόν "αντιπαθούν" τα εμβόλια

Περίπου το 62% έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού.

Γράφει: Esquire Editors 11 Απριλίου 2021

Οι συνεχείς παρεμβάσεις του πρωθυπουργού με τις οποίες καλεί τους ηλικιωμένους και τις ευπαθείς ομάδες να κάνουν τον εμβόλιο, αναδεικνύουν την ανησυχία που επικρατεί στο Μαξίμου, καθώς τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως αρκετοί από τους πολίτες, που διατρέχουν και τον μεγαλύτερο κίνδυνο από την πανδημία δεν έχουν προσέλθει στα εμβολιαστικά κέντρα.

Το μεγαλύτερο ζήτημα εντοπίζεται στις ηλικίες από 80 ετών και πάνω καθώς μέχρι τώρα έχει εμβολιστεί ή έχει κλείσει ραντεβού περίπου το 62%, ενώ το χαμηλότερο ποσοστό 44% καταγράφεται στην ηλικιακή κατηγορία μεταξύ 65 έως 69 ετών. Μπορεί κατά μέσο όρο τα ποσοστά για όλες τις ηλικίες, που μέχρι στιγμής έχει ανοίξει η πλατφόρμα, να φτάνει το 60% το οποίο είναι ένα καλό ποσοστό αλλά όχι ικανοποιητικό για την ανάσχεση του Κορονοϊού καθώς πρόκειται για ευάλωτες ομάδες που αν βρεθούν θετικοί στην πανδημία θα πρέπει να νοσηλευτούν και πιθανότατα να διασωληνωθούν.

Μητσοτάκης: Στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κρύβει τον προβληματισμό του και με συνεχείς του κινήσεις αλλά και δηλώσεις προσπαθεί να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν, ώστε το συντομότερο δυνατό να δημιουργηθεί ένα ισχυρό τείχος ανοσίας απέναντι στον Κορονοϊό το οποίο θα αποσυμπιέσει σταδιακά την κατάσταση στα νοσοκομεία αλλά και θα ανοίξει την αγορά. "Όλα τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι ο εμβολιασμός σώζει ζωές και προστατεύει από τον Κορονοϊό. Είναι στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας ειδικά για τους μεγαλύτερους να εμβολιαστούν. Και υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα εμβόλια για όσους από αυτούς δεν έχουν κάνει αυτό το βήμα" δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο "Πρώτο Θέμα".

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ζήτησε από όλους να συνδράμουν προς αυτό το σκοπό προκειμένου να βγει η χώρα από αυτή την υγειονομική κρίση και να επιστρέψει στην κανονικότητα. "Τους ζητώ να το κάνουν το συντομότερο ώστε το τείχος ανοσίας να ξεκινήσει από εκείνους που απειλούνται περισσότερο. Σε αυτό θα πρέπει μια μπορούν να συμβάλλουν όλοι: Οι πολιτικές δυνάμεις, η εκκλησία, φορείς των συνταξιούχων, η κοινωνία των πολιτών".

Στην προσπάθεια που καταβάλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε αρωγός ο Αρχιεπίσκοπος που έσπευσε να καλέσει τους κληρικούς και τους πολίτες να "τρέξουν" όπως είπε χαρακτηριστικά για να εμβολιαστούν τονίζοντας την πλήρη εμπιστοσύνη του στους λοιμωξιολόγους. "Το θέμα του εμβολιασμού πρέπει να το δούμε σαν τοίχος προστασίας. Ιδιαίτερα εμείς οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να τρέξουμε, για να εμβολιαστούμε, όχι απλώς να πάμε" δήλωσε ο κ. Ιερώνυμος.

Υψηλό ποσοστό εμβολιασμού μόνο στους 75αρηδες

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία προκύπτει ότι στις ηλικίες 60 - 64, μόλις το 47% έχει προσέλθει στα εμβολιαστικά κέντρα έστω μία φορά ή έχει προγραμματίσει ραντεβού. Στα ίδια περίπου ποσοστά 50% κυμαίνεται η προσέλευση των πολιτών στην ηλικιακή κατηγορία από 65 έως 69 ετών, ενώ το 57% φτάνει η συμμετοχή από τα 70 έως τα 74 έτη.

Ωστόσο ιδιαιτέρως ικανοποιητικά είναι τα ποσοστά στις ηλικίες από 75 έως 79 ετών καθώς έχει εμβολιαστεί ή έχει κλείσει ραντεβού το 75%. Εκεί όμως που θα ανέμενε κανείς πως στους ηλικιωμένους οι οποίοι κινδυνεύουν περισσότερο από την πανδημία να έχουν εμβολιαστεί σχεδόν όλοι, τα ποσοστά αρχίζουν να μειώνονται.

Στις ηλικίες 80-84 το ποσοστό ανέρχεται στο 63%, ενώ, στους 85 και άνω φτάνει το 62%. "Η συντριπτική πλειονότητα των ηλικιωμένων συμπολιτών μας, οι οποίοι αρρωσταίνουν, διασωληνώνονται ή δυστυχώς χάνουν τη ζωή τους, είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί" τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνάντηση που είχε την Παρασκευή με τα προεδρία των συνταξιούχων.

Ένας στους 8 έχει επιφυλάξεις για το AstraZeneca

Το αντιφατικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί από τους οργανισμούς φαρμάκων ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών για τις παρενέργειες που προκαλεί το εμβόλιο της "AstraZeneca" ήταν λογικό να προκαλέσει αρκετές επιφυλάξεις στους πολίτες.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία 1 στους 8 πολίτες έχει ζητήσει ακύρωση του ραντεβού ή να εμβολιαστούν με εμβόλιο άλλη εταιρείας και αυτός είναι ένας από τους λόγους που παρατηρούνται τα χαμηλά ποσοστά στις ηλικίες από 60 έως 69 ετών. Μπορεί να είναι μικρό το ποσοστό άρνησης σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες , αλλά είναι σημαντικό καθώς αφορά ευάλωτες κατηγορίες. Η κυβέρνηση τονίζει με κατηγορηματικό τρόπο, όπως και εθνική επιτροπή εμβολιασμού πως το εμβόλιο της Astra Zeneca είναι ασφαλές ενώ οι παρενέργειες που έχουν καταγραφεί είναι ελάχιστες.

Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος μιλώντας στον ΣΚΑΙ υποστήριξε πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει τοποθετηθεί συγκεκριμένα για το συγκεκριμένο εμβόλιο και οι χώρες έπρεπε να εφαρμόζουν ενιαία τις οδηγίες που έχουν δοθεί. "Τα περιστατικά θρόμβωσης είναι απειροελάχιστα. Πρόκειται για λιγότερα από 100 περιστατικά στα 24 εκ. εμβολιασμούς που έχουν γίνει. Δεν υπάρχουν στατιστικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας είπε χαρακτηριστικά.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το 'Ροζ Φεγγάρι'

Τι είναι ακριβώς; Γιατί ονομάζεται έτσι; Και κυρίως, πότε θα μπορέσεις να το απολαύσεις;

Γραφει Γιαννης Σπανος

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.