1,2 εκατ. εμβόλια της Pfizer καταφθάνουν ως τον Ιούνιο

Σημάδια σταθεροποίησης της πανδημίας καθώς οι ειδικοί κάνουν λόγο για συγκράτηση της διασποράς.

Γράφει: Esquire Editors 15 Απριλίου 2021

Τα σημάδια σταθεροποίησης της πανδημίας που φάνηκαν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, ειδικά σε ότι αφορά το δείκτη θετικότητας, σε συνδυασμό με τον προγραμματισμό για επιτάχυνση των εμβολιασμών τους επόμενους δύο μήνες (παρά την αναμονή των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων για το εμβόλιο της Johnson & Johnson μετά τα περιστατικά θρομβώσεων στις ΗΠΑ) είναι δύο θετικά σημεία έπειτα από πολύ καιρό.

Αν και τόσο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, όσο και των νοσηλειών, βρίσκονται ακόμη σε υψηλά επίπεδα, οι ειδικοί κάνουν λόγο για συγκράτηση της διασποράς. Ειδικότερα, ο δείκτης θετικότητας έχει πέσει κάτω από το 6% τις τελευταίες ημέρες, ενώ ο επταήμερος κυλιόμενος μέσος όρος μέχρι την Τρίτη ήταν 2.797 επιβεβαιωμένα κρούσματα την ημέρα, ελαφρώς μειωμένος από την προηγούμενη εβδομάδα που είχε ξεπεράσει τις 3.000 κρούσματα.

Όπως αναφέρθηκε στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας, τα ενεργά κρούσματα στη χώρα είναι 27.462, όταν την προηγούμενη Τετάρτη είχαν ξεπεράσει τις 30.000. Η επιδημιολογική εικόνα παραμένει σταθερή και στην Αττική.

Στο "μέτωπο" των νοσηλειών, η πίεση στα νοσοκομεία συνεχίζεται, όμως όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΕΚΑΒ, την Τρίτη οι εισαγωγές σε όλη τη χώρα ήταν 562 και τα εξιτήρια 632. Τα ποσοστά πληροτήτων στις ΜΕΘ στην επικράτεια παραμένουν στο 85%, παρά την αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών, που αναμενόταν από τους λοιμωξιολόγους και εκτιμάται πως θα συνεχιστεί για δύο εβδομάδες ακόμη τουλάχιστον.

Τι γίνεται με τους εμβολιασμούς

Παράλληλα, η αύξηση των εμβολιασμών, σε συνδυασμό με τη διεύρυνση της χρήσης των self test και στις επαγγελματικές ομάδες, θεωρείται πως θα δώσει περαιτέρω ώθηση στα επόμενα βήματα για την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Περισσότερο βάρος δίνεται πλέον στο εμβολιαστικό πρόγραμμα με το εμβόλιο της Pfizer, μετά και την επίσπευση της παράδοσης πενήντα εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου, που εξασφάλισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι οποίες θα παραδοθούν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, αντί για το τέταρτο που ήταν προγραμματισμένο.

Σημειώνεται πως για τη χώρα μας αναλογούν επιπλέον για αυτό το τρίμηνο 1,2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου Pfizer/BioNTech μέχρι τον Ιούνιο.

"Ξεπεράσαμε τα 2,2 εκατομμύρια εμβολιασμούς, 2.280.934. Πάνω από 1,5 εκατομμύριο συμπολίτες μας έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, 1.524.912, ενώ 756.022 συμπολίτες μας έχουν κάνει και τις δύο δόσεις" σημείωσε ο υπουργό Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Εν τω μεταξύ από αύριο ανοίγουν σταδιακά τα ραντεβού για πολίτες με υποκείμενα νοσήματα, ενώ ακολουθεί την επόμενη Τετάρτη το άνοιγμα της πλατφόρμας των ραντεβού για τους εκπαιδευτικούς και όσους ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 55-59 ετών. Ακολούθως, το Σάββατο 24 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για τους πολίτες μας της ηλικιακής ομάδας 50-54.

Πάντως πριν να υπάρξει εισήγηση από τον ΕΜΑ, δεν αναμένεται να χρησιμοποιηθούν οι δόσεις της Johnson& Johnson που παρέλαβε χθες η Ελλάδα. Υπενθυμίζεται πως κανονικά το εμβόλιο θα χορηγούνταν από τη Δευτέρα.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Οι ερωτήσεις στη φόρμα που θα συμπληρώνουν τα θύματα κακοποίησης

Αλλάζει το πρωτόκολλό της η Αστυνομία, μετά τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα έξω από το Α.Τ των Αγίων Αναργύρων.

To παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Προσωπική απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν η καρατόμηση του Δημήτρη Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αναφέρουν πηγές του κόμματος.

Το Ισραήλ χτύπησε αεροπορική βάση στο Ιράν

Πύραυλοι που εκτόξευσαν αεροσκάφη του Ισραήλ έπληξαν εγκατάσταση στο Ιράν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής.

Εκτός ευρωψηφοδελτίου ΣΥΡΙΖΑ ο Δημήτρης Παπανώτας

Έπειτα από απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη.

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear