H υπερβολική χαλάρωση στα μέτρα τρομάζει τους ειδικούς

Έντονη είναι η ανησυχία των ειδικών για το συνωστισμό σε παραλίες και εμπορικούς δρόμους.

Ελάχιστα μόλις εικοσιτετράωρα μετά την άρση του lockdown και οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν χθες τόσο σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, με αποκορύφωμα την Ερμού-καθώς τα εμπορικά καταστήματα ήταν ανοικτά-, όσο και στις παραλίες της Αττικής, έχουν ήδη προβληματίσει τους λοιμωξιολόγους που φοβούνται πως η χαλάρωση των μέτρων δημιούργησε και ένα αίσθημα… χαλαρότητας στους πολίτες.

Την ώρα μάλιστα που ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει ακόμη σε υψηλά επίπεδα και η σταθεροποίηση του επιδημιολογικού φορτίου βρίσκεται σε μια εύθραυστη ισορροπία.

Οι ειδικοί προειδοποιούν για αυτές τις εικόνες χαλάρωσης. Αν και στην πλειονότητά τους οι πολίτες φορούν κανονικά τη μάσκα τους και τα μέτρα των αποστάσεων τηρούνται και από τους επιχειρηματίες, σε πολλές περιπτώσεις και λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, τα μέτρα ατομικής προστασίας διαπιστώνεται πως δεν τηρούνται όπως θα έπρεπε κανονικά.

Οι λοιμωξιολόγοι λένε πως προς τα τέλη του μήνα θα φανεί εάν υπάρχει επίπτωση, και σε ποιο βαθμό, από την άρση του lockdown στους επιδημιολογικούς δείκτες. Αναμένουν δε πως ο αριθμός των νέων διαγνώσεων δεν θα μειωθεί εύκολα, τόσο εξαιτίας της ανόδου της κινητικότητας, όσο και της διενέργειας self test στα σχολεία, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ο κίνδυνος δεν έχει περάσει

Σε κάθε περίπτωση επισημαίνουν πως ενώ υπάρχει βελτίωση στο δείκτη θετικότητας, στο δείκτη μετάδοσης του ιού, στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και στους διασωληνωμένους ασθενείς, ο κίνδυνος δεν έχει περάσει.

Άλλωστε σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, ήδη καταγράφονται πολλές επιδημιολογικές εξάρσεις, κυρίως σε νησιά όπως είναι η Ικαρία, η Κάρπαθος, η Κέρκυρα, η Νάξος και η Σκιάθος… αποτύπωμα των ημερών του Πάσχα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης, τα περισσότερα κρούσματα αποδίδονται σε ενδοοικογενειακή μετάδοση και σε συναθροίσεις.

Σημειώνεται πως ένας από τους βασικούς λόφους της άρσης των περιοριστικών μέτρων, εκτός από την ανάγκη για επανεκκίνηση της οικονομίας, ήταν και η καλή πορεία της εμβολιαστικής διαδικασίας.

Τι είχε πει η Καθηγήτρια Β. Παπαευαγγέλου

"Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: άλλο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άλλο, τελείως διαφορετικό, η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας. Πρέπει όλοι μας, εμβολιασμένοι και μη, να προσέχουμε. Το οφείλουμε τόσο στον εαυτό μας όσο και στους αγαπημένους μας.

Θα ήθελα να επαναλάβω, για δεύτερη εβδομάδα στη σειρά, ότι τα μέλη της Επιτροπής μας, τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, είμαστε ανήσυχοι καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι υψηλός. Ο αριθμός βέβαια των νέων κρουσμάτων θα αργήσει να μειωθεί σημαντικά, κυρίως λόγω της ευρείας χρήσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ" είχε τονίσει χαρακτηριστικά η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στην τελευταία ενημέρωση.

Από: Thetoc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

O πιο ακριβοπληρωμένος CEO στην αυτοκινητοβιομηχανία

Οι μέτοχοι της Stellantis άνοιξαν το δρόμο για να καταστήσουν τον Carlos Tavares τον πιο ακριβοπληρωμένο CEO.

Γραφει TopGear

Για τον Δημήτρη Παπανώτα, οι γυναίκες που επιλέγουν 'σατράπηδες' φταίνε για την κακοποίησή τους

"Αν πάρει έναν σατράπη ο οποίος την κακοποιεί και δεν μιλάει και κάθεται και το ανέχεται είναι πρόβλημά της, έτσι;".

Οι celebrities των Ευρωεκλογών

Εκτός από τους... συνήθεις υπόπτους πολιτικούς, πολλοί είναι και οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές που έρχονται από τον κόσμο της showbiz.

Τα 'σημάδια' στη βάφτιση του Στέφανου Κασσελάκη 'μίλησαν' για το μέλλον του

"Ο Άγιος Τσαλίκης είπε στους γονείς μου: αυτός είτε Παπάς θα γίνει, είτε πολύ σπουδαίος".

Mehmet Haberal ή αλλιώς, ο γιατρός από την Τουρκία που θα γίνει δεκτός στην Ακαδημία Αθηνών

Το βιογραφικό του και μόνο, η σπουδαία του συμβολή στην ιατρική επιστήμη στην Τουρκία θα δικαιολογούσε την τιμητική διάκριση αλλά, δεν είναι μόνο αυτό που έχει σημασία.