Στοπ στους ανεμβολίαστους

Ανακοινώνονται τα νέα μέτρα για μάσκες, εστίαση, ψυχαγωγία και εργασία, που θα ισχύουν από τις 10 Σεπτεμβρίου.

Γράφει: Esquire Editors 24 Αυγούστου 2021

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για το νέο πλαίσιο λειτουργίας, οικονομίας και κοινωνίας, που θα ισχύσει από το φθινόπωρο. Στις 12 το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, θα ανακοινώσει τα μέτρα δημόσιας υγείας που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες και στόχο έχουν τον περιορισμό της διασποράς, αλλά και την προστασία των νοσοκομείων, ενώ διανύουμε ήδη το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

Στις ανακοινώσεις θα συμμετέχει και η διευθύντρια της ΜΕΘ του νοσοκομείου "Ευαγγελισμός" και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου, που θα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών και την έκρηξη των νοσηλειών.

> Διάβασε ακόμη: Αρνητές των εμβολίων ή μήπως αρνητές της πραγματικότητας;

Τα μέτρα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 10 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να δοθεί χρόνος για τον προγραμματισμό ραντεβού, με εξαίρεση, πιθανότατα, τη χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους για όλους. Η χρήση της μπορεί να τεθεί άμεσα σε ισχύ εξαιτίας της επέλασης της μετάλλαξης Δέλτα.

Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν

-Έχει κλειδώσει η είσοδος στους κλειστούς χώρους των εστιατορίων, μπαρ και καφέ, αλλά και στους κλειστούς χώρους διασκέδασης (συμπεριλαμβανομένων κινηματογράφων και θεάτρων) σε όσους έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης. Αμιγείς χώροι θα παραμείνουν και τα γήπεδα.

- Αναμένεται όριο στον αριθμό των παρευρισκομένων σε συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους.

-Υποχρεωτικό rapid test ή μοριακός έλεγχος για τους εργαζόμενους, τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, κάθε εβδομάδα εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν το πιστοποιητικό νόσησης το τελευταίο εξάμηνο, σε προκαθορισμένη τιμή, στα δέκα ευρώ για το rapid όπως λένε οι πληροφορίες. Το κόστος θα βαραίνει τους ίδιους. Δεν αποκλείεται για συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων, για παράδειγμα στην εστίαση, τα τεστ να γίνονται δύο φορές την εβδομάδα.

-Επαναφορά της υποχρεωτικότητας της μάσκας ξανά στους εξωτερικούς χώρους για όλους, και τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους

-Δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19 θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ . Το κόστος θα βαραίνει τους ίδιους.

-Οι μαθητές θα προσκομίζουν το αποτέλεσμα self test, το οποίο παρέχεται δωρεάν (μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, καθώς έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα).

Παράθυρο για υποχρεωτικότητα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εμφανίστηκε χθες θετικός στο ενδεχόμενο διεύρυνσης της λίστας του υποχρεωτικού εμβολιασμού και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες, εκτός από τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους σε κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία.

"Δυστυχώς μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μας αρνείται να συνεισφέρει στην εθνική προσπάθεια, αρνείται τον εμβολιασμό" επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, στο briefing των πολιτικών συντακτών, τονίζοντας ότι "η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει άλλο".

> Διάβασε ακόμη: Αντιεμβολιαστές: Mία ωρολογιακή βόμβα, έτοιμη να σκάσει

"Η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει και κυρίως δεν μπορεί να παραμένει όμηρος αυτών των αντιλήψεων" συνέχισε ο κ. Οικονόμου και σημείωσε: "Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παρεμποδίσει τον άνθρωπο που θέλει να εργαστεί, να δημιουργήσει, τον νέο που θέλει να διασκεδάσει".

Ανοικτό το ενδεχόμενο της επέκτασης του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε μεταγενέστερη φάση, άφησε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. "Παραμένει πάντοτε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει επέκταση του μέτρου αυτού σε μεταγενέστερο χρόνο, αναλόγως με την εξέλιξη του ιού και των δεδομένων", είπε συγκεκριμένα.

Από: Thetoc.gr

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης