Γιατί οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις απειλούν τη δημόσια υγεία

Ο ζυμομύκητας Candida Auris και οι λόγοι που τον καταστούν τόσο επικίνδυνο.

Οι προκλήσεις για τη δημόσια υγεία δεν θα σταματήσουν στον κορονοϊό. Ο νέος μεγάλος κίνδυνος αφορά στις ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις και την αναφορά έκανε χθες, μιλώντας στο Πανελλήνιο Συνέδριο Λοιμώξεων, ο καθηγητής Νίκος Σύψας.

Ο ίδιος έκανε λόγο για έκρηξη λοιμώξεων από πολύ ανθεκτικά ενδονοσοκομειακά μικρόβια στη διάρκεια της επιδημίας και για "μεγάλη επιδείνωση" στον αριθμό των λοιμώξεων, πρόβλημα που θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο, όπως είπε το επόμενο διάστημα.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα σε ένα από τα δύο επικρατούντα πολυανθεκτικά μικρόβια, τον μύκητα Candida Auris, που απομονώθηκε για πρώτη φορά στην χώρα μας το 2019, ο οποίος θεωρείται ιδιαίτερα ανθεκτικός στην φαρμακευτική αγωγή και πολλές φορές δύσκολο να διαγνωστεί.

Ποιος είναι ο Candida Auris

O ζυμομύκητας Candida auris αναγνωρίζεται πλέον ως μία αναδυόμενη παγκόσμια απειλή για την δημόσια υγεία για τέσσερις κύριους λόγους:

-Εμφανίζει αντοχή σε σημαντικά αντιμυκητικά φάρμακα όπως οι αζόλες και συχνά αντοχή και σε άλλες κατηγορίες αντιμυκητικών φαρμάκων όπως οι εχινοκανδίνες και η αμφοτερικίνη Β, που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία διεισδυτικών / συστηματικών λοιμώξεων από στελέχη Candida.

-Η ταυτοποίηση του ζυμομύκητα εμφανίζει σημαντικές δυσκολίες με αποτέλεσμα να μην επαρκούν οι συνήθεις εργαστηριακές μεθοδολογίες ταυτοποίησης. Η εσφαλμένη ταυτοποίηση του μπορεί να οδηγήσει σε ακατάλληλη διαχείριση και θεραπευτική αντιμετώπιση των ασθενών.

- Προκαλεί επιδημίες σε μονάδες υγειονομικής περίθαλψης. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να αναγνωριστεί έγκαιρα η C. auris σε νοσηλευόμενους ασθενείς, ώστε να ληφθούν άμεσα οι ειδικές προφυλάξεις για την πρόληψη της διασποράς του.

-Το CDC θεωρεί την C. auris ως ένα αναδυόμενο παθογόνο παράγοντα, επειδή έχει καταγραφεί αυξανόμενος αριθμός λοιμώξεων σε πολλές χώρες, από τότε που αναγνωρίστηκε.

Η C. auris προκαλεί συστηματικές λοιμώξεις, όπως βακτηριαιμίες, λοιμώξεις μαλακών μορίων και χειρουργικού πεδίου. Έχει επίσης απομονωθεί από δείγματα αναπνευστικού και ούρων, αλλά δεν είναι σαφές εάν προκαλεί λοιμώξεις αναπνευστικού ή ουροποιητικού συστήματος.

Πρόσφατη νοσηλεία με παρεμβατικούς χειρισμούς, όπως διασωλήνωση και τοποθέτηση κεντρικών ενδαγγειακών καθετήρων, μπορεί να δημιουργήσει τη λοίμωξη.

Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις λοιμώξεις σε Ευρώπη και Ελλάδα

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 4.100.000 ασθενείς εμφανίζουν νοσοκομειακή λοίμωξη, με τον εκτιμώμενο αριθμό θανάτων να αγγίζει τις 37.000. Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα ελληνικά νοσοκομεία, τα οποία κυρίως κατά την τελευταία δεκαετία, έρχονται αντιμέτωπα με τα ολοένα αυξανόμενα επίπεδα της μικροβιακής αντοχής και την εμφάνιση νοσοκομειακών λοιμώξεων από πολυανθεκτικούς Gram – αρνητικούς μικροοργανισμούς.

Υπολογίζεται μάλιστα πως στη χώρα μας, υπολογίζεται ότι 3.000 θάνατοι οφείλονται σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις, με αυξητική τάση, ενώ το κόστος ξεπερνά τα 1,5-2,5 δισ. ευρώ ετησίως.

Οι συνηθέστερες νοσοκομειακές λοιμώξεις είναι αυτές του ουροποιητικού συστήματος, του ανώτερου και κατώτερου αναπνευστικού συστήματος, του χειρουργικού πεδίου, του αίματος (βακτηριαιμίες), του δέρματος και των μαλακών μορίων.

Από: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης