Οι άγιοι της πανδημίας

Μήπως οδεύουμε προς την επίσημη οσιοποίηση των γιατρών και τη μαρτυριοποίηση των νεκρών της πανδημίας των κορονοϊού;

Απ' ό,τι φαίνεται, δεν είναι μόνο τα media που πλέκουν τις αγιογραφίες των εργαζομένων στον υγειονομικό τομέα και των επιστημόνων που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στη μάχη ενάντια στον κορονοϊό. Παράλληλα με την Τέταρτη Εξουσία, κάποιοι λίγο-πολύ θεωρούν μάρτυρες τους νεκρούς της πανδημίας, ενώ ανά τον κόσμο, σε μουράλ και λοιπές εικονογραφήσεις, οι γιατροί απεικονίζονται με φτερά ή φωτοστέφανα, πάντα λευκοντυμένοι, με τις στολές τους, όπως οι άγγελοι ή οι άγιοι της καθολικής εκκλησίας - η οποία έχει ήδη αγιοποιήσει 'πεσόντες' σε άλλες πανδημίες. Τι κρύβεται πίσω από αυτή την περίεργη σχέση επίσημης εκκλησίας και κορονοϊού;

Επίσημες αγιοποιήσεις 'πεσόντων' εν καιρώ πανδημίας

Σύμφωνα με την ακαδημαϊκό Jenny Ponzo, η οποία έχει εμβαθύνει στο πεδίο της σημειωτικής της θρησκείας και ασχολείται με σύγχρονες εκφάνσεις της αγιοσύνης, ο τρόπος που παρουσιάζονται όλοι αυτοί, σαν να θυσιάζουν τη ζωή τους για το καλό των άλλων, έχει πολλές αναλογίες με τους βίους των αγίων. Μάλιστα, καθώς πλέον (σχεδόν) κανείς στη Δύση (τουλάχιστον) δεν είναι διατεθειμένος να βαδίσει στα βήματα π.χ. του Αγίου Λαυρεντίου, οι 'πεσόντες' της πανδημίας του κορονοϊού αποτελούν τα νέα, 'άγια' πρότυπα μίμησης και θαυμασμού. Άλλωστε, στις εκκοσμικευμένες δυτικές κοινωνίες, η επιστήμη έχει κατά κάποιον τρόπο πάρει τη θέση της θρησκείας.

Οι άγιοι της πανδημίαςTimothy A. Clary / Getty Images

Όπως εξηγεί η Ponzo στο ιταλικό Esquire: 'Μετά τη Δεύτερη Σύνοδο του Βατικανού, η εκκλησία προώθησε την ανανέωση των παραδόσεών της με σεβασμό στις νέες ανάγκες του σύγχρονου κόσμου. Όσον αφορά την αγιοσύνη, έδωσε έμφαση στην ιδέα ότι αποτελεί έναν σκοπό στον οποίο μπορεί να φτάσει ο καθένας, καλλιεργώντας τον στην καθημερινή του ζωή, μέσω τόσων ποικίλων και διαφορετικών διαδρομών όσες οι ζωές των ανθρώπων'. Μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' αυξήθηκαν δε και οι επίσημες αγιοποιήσεις. Τέλος, το 2009 αγιοποιήθηκε ο Damiano de Veuster που, στα τέλη του 19ου αιώνα, αφιερώθηκε στη φροντίδα των λεπρών.

> Διάβασε ακόμα: Patrick Moylett: Ο Βασιλιάς των Προφυλακτικών που έσωσε τον κόσμο

Αντίστοιχα πιστεύω αγιοσύνης υπάρχουν και σε άλλες θρησκείες. Σύμφωνα με το Συμβούλιο Μουσουλμανικής Πίστης της Γαλλίας, ένας πιστός που πεθαίνει από κορονοϊό θεωρείται μάρτυρας.

Θρησκεία και Ιατρική: Ένας διαχωρισμός που δεν έγινε ποτέ πλήρης;

Κάτι που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι σε πολλούς πολιτισμούς η ιατρική δεν είναι απόλυτα διαχωρισμένη από τη θρησκεία. Ο διαχωρισμός στη Δύση φαίνεται να προέκυψε από την εκκοσμικευτική αντίληψη του ότι η θρησκεία παρηγορεί την ψυχή ενώ η ιατρική το σώμα. Κι αυτό παρότι ο χριστιανισμός μιλάει για ανάσταση σώματος. 

> Διάβασε ακόμα: O 'πατέρας' των αρνητών του κορονοϊού στην Ελλάδα

Μέσω της σημειωτικής ανάλυσης, λοιπόν, όχι μόνο γίνονται ορατές κάποιες βαθύτερες, ουσιαστικές ομοιότητες ανάμεσα σε δύο πεδία που φαινομενικά είναι τελείως αντίθετα μεταξύ τους, αλλά ίσως μπορεί και να προβλεφθεί -σωστά ή λανθασμένα, ο χρόνος θα το κρίνει- το ποιοι θα αποτελέσουν τους αγίους της εκκλησίας που έζησαν την εποχή του κορονοϊού.

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης