Η Ευρώπη παραγγέλνει εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων

Ποιοι θα χρειαστεί να το κάνουν πρώτοι στην Ελλάδα.

Μπορεί επί του παρόντος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας να κάνει λόγο για περιορισμό του ξεσπάσματος της ευλογιάς των πιθήκων, εντούτοις το βλέμμα πολλών ευρωπαϊκών χωρών είναι στραμμένο στην παραγγελία εμβολίων υπό το φόβο νέας διασποράς.

Ήδη η Γερμανία προχωρά στην παραγγελία 40 χιλιάδων δόσεων, προληπτικά, από την Bavarian Nordic, έχοντας καταγράψει πέντε κρούσματα της νόσου μέχρι στιγμής, όλα τους άνδρες. "Για την ώρα, μέτρα όπως η απομόνωση των ασθενών για 21 ημέρες επαρκούν για να εμποδιστεί η περαιτέρω εξάπλωση του ιού", δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο Γερμανός υπουργός Υγείας Karl Lauterbach. "Εάν η λοίμωξη εξαπλωθεί, θα θέλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για πιθανούς εμβολιασμούς που δεν συνιστώνται ακόμη σε αυτό το σημείο, αλλά μπορεί να γίνουν απαραίτητοι", πρόσθεσε.

Η δανέζικη εταιρεία βιοτεχνολογίας Bavarian Nordic, ο μόνος παραγωγός ενός εγκεκριμένου εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων, έχει προσεγγιστεί από πολλές χώρες που επιθυμούν να προμηθευτούν εμβόλια κατά της νόσου που έχει εξαπλωθεί σε σχεδόν 20 χώρες.

"Πολλές χώρες μας έχουν προσεγγίσει για να αγοράσουν εμβόλια", δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος των επενδυτικών σχέσεων της εταιρείας Rolf Sorensen. Αρνήθηκε εντούτοις να προσδιορίσει τις χώρες ή να πει πόσες.

Το εμβόλιο του φέρει την επωνυμία Jynneos στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου έχει εγκριθεί για χρήση κατά της ευλογιάς και της ευλογιάς των πιθήκων. Στην Ευρώπη, το εμβόλιο έχει εγκριθεί μόνο κατά της ευλογιάς, αλλά έχει προβλεφθεί για χρήση και κατά της ευλογιάς των πιθήκων.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης των Ασθενειών των ΗΠΑ δήλωσαν πως η κυβέρνηση είναι στη διαδικασία έγκρισης δόσεων του εμβολίου Jynneos κατά της ευλογιάς. Η αμερικανική κυβέρνηση γνωστοποίησε ότι έχει απόθεμα 1.000 δόσεις του εμβολίου Bavarian Nordic, ποσότητα που σχεδιάζεται να αυξηθεί.

Την ίδια ώρα η Moderna πραγματοποιεί προκλινικές δοκιμές εμβολίων κατά της ευλογιάς των πιθήκων, χωρίς όμως να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών αναλύθηκαν τα επιστημονικά και επιδημιολογικά δεδομένα αναφορικά με την εμφάνιση κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, ένδειξη μαζικού εμβολιασμού για την προστασία από την ευλογιά των πιθήκων δεν υπάρχει, λόγω των επιδημιολογικών και κλινικών χαρακτηριστικών της νόσου.

Ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει επιλεκτικά:

-Μετά από έκθεση σε άτομα που είχαν στενή επαφή με κρούσμα όπως άτομα του στενού περιβάλλοντος και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό. Η χορήγηση του εμβολίου θα πρέπει να γίνει εντός 4 ημερών από την έκθεση.

-Προληπτικά σε άτομα που εργάζονται σε χώρους με αυξημένο επαγγελματικό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς των πιθήκων, όπως ερευνητικά εργαστήρια.

Επίσης εξετάζεται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης European Health Emergency Preparedness and Response Authority (HERA) η δυνατότητα κοινής προμήθειας εμβολίων με ταχείες διαδικασίες για τις ενδεχόμενες ανάγκες κάθε χώρας.

Σημειώνεται πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει αδειοδοτήσει το τροποποιημένο εμβόλιο κατά της ευλογιάς (Imvanex), το οποίο περιέχει ζώντες εξασθενημένους μη πολλαπλασιαζόμενους ιούς. Το εμβόλιο αυτό μπορεί να χορηγηθεί υποδορίως σε δύο δόσεις, με μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων από την ηλικία των 18 ετών όπως και σε ανοσοκατασταλμένα άτομα.

Aπό: TheToc.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.