Η Μάρθα Καραγιάννη ήταν bombshell και τσαχπίνα

Κάποιοι τη θεωρούσαν πειρασμό, ένα 'κορίτσι για φίλημα', άλλοι έβλεπαν στο μπρίο της τη δύναμη μιας καπάτσας γυναίκας.

Γράφει: Τίμος Σαλαμές 19 Σεπτεμβρίου 2022

Τι καλλιτεχνικό και προσωπικό στίγμα να άφησε η Μάρθα Καραγιάννη πίσω της, φεύγοντας από τη ζωή; Καθένας από εμάς, κάτι διαφορετικό θα έχει να θυμάται. Άλλος θα μείνει με την εικόνα της να ψευτοκλαψουρίζει. Άλλος θα τη θυμάται να χορεύει τσαχπίνικα, με κολλημένα πάνω στο σώμα της φτερά και πούπουλα, σαν να ήταν μια πιο "εντόπια" εκδοχή των sexy Αμερικανίδων bombshells. Άλλος δεν θα ξεχάσει το μπρίο, το ζαβολιάρικο ταμπεραμέντο και το πανέξυπνο βλέμμα της ή τον αθώο τρόπο που κοιτούσε τον φακό, με την ειλικρίνεια ενός λαϊκού κοριτσιού με τρελό drive και δύναμη. Άλλος, ίσως να γελάει για πάντα με το ρεσιτάλ ερμηνείας της ως Διονυσία στις Επτά Θανάσιμες Πεθερές.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Esquire Greece (@esquiregr)

Από τη Λυρική Σκηνή στον Φίνο

Η πιο "τσαχπίνα μαυρομάτα" του παλιού ελληνικού κινηματογράφου είδε το φως το αληθινό το 1939 στον Πειραιά, όπου και μεγάλωσε. Ως παιδί, έδωσε παραστάσεις στη Λυρική Σκηνή και στα 16 της έπαιξε στην πρώτη της ταινία στο σινεμά.

Ακολούθησαν δεκάδες επιτυχημένα φιλμ στα οποία έπαιξε, τραγούδησε και, κυρίως, χόρεψε. Έφτιαξε μια δική της σχολή με τα χορευτικά της, ενώ η πορεία της συνδέθηκε με τα μιούζικαλ και τις κωμωδίες του Γιάννη Δαλιανίδη

Γοργόνα και μάγκας

Το τραγούδι που χαρακτήρισε τη Μάρθα Καραγιάννη ήταν το Ο άνδρας που θα παντρευτώ, από την εμβληματική ταινία Γοργόνες και μάγκες. Στη σκηνή που το ερμηνεύει, η τσαχπινιά της είναι παροιμιώδης, τα σκέρτσα της τρισχαριτωμένα. Ήταν ένας "λαϊκός πειρασμός" με σάρκα και οστά.

> Διάβασε ακόμα: Jean-Luc Godard για αρχάριους

Ενώ εκείνη φοράει το καρό μίνι της και τραγουδάει μες την τρελή χαρά για μια απελευθερωμένη γυναίκα, βέβαια, οι άντρες που κάνουν τα φωνητικά μονολογούν ότι θέλουν να την τουλουμιάσουν στο ξύλο: τα κακά της χάλια τήρα / ε ρε, να 'χα μια ζωστήρα. Μία ατυχής στιχουργικά στιγμή, ένα όχι και τόσο φεμινιστικό τραγούδι. 

 

Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.