Τι συμβαίνει στη Λευκορωσία με τον Lukashenko

Ο δικτάτορας της Λευκορωσίας επιτίθεται στην Πολωνία με copy paste σχέδιο Erdoğan.

Γράφει: Esquire Editors 15 Νοεμβρίου 2021

Οι δραματικές εικόνες των προσφύγων που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στα σύνορα Λευκορωσίας – Πολωνίας, φέρνουν στη μνήμη τα όσα είχαν γίνει τον Μάρτιο του 2020 στις Καστανιές του Έβρου. Alexander Lukashenko και Recep Tayyip Erdoğan βρίσκονται στην ίδια γραμμή για το μεταναστευτικό με τον Λευκορώσο πρόεδρο να αντιγράφει την στρατηγική του Τούρκου προέδρου.

Χρησιμοποιώντας τον πόνο χιλιάδων μεταναστών, τους ωθούν προς στα σύνορα μιας ευρωπαϊκής χώρας, με στόχο να δημιουργήσουν προβλήματα στην Πολωνία αλλά και να φέρουν σε δύσκολη θέση τις Βρυξέλλες. Δηλαδή ότι ακριβώς ότι είχε επιχειρήσει να κάνει η Άγκυρα στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, μόνο που το αποτέλεσμα δεν ήταν εκείνο που ανέμενε ο Tayyip Erdoğan, που ηττήθηκε κατά κράτος.

Μάλιστα οι δύο χώρες φαίνεται να συνεργάζονται, ώστε από κοινού να πιέσουν μέσω του μεταναστευτικού την Ε.Ε. Το τελευταίο διάστημα οι πτήσεις από την Άγκυρα με προορισμό το Μίνσκ έχουν αυξηθεί σημαντικά με την Πολωνία να κατηγορεί την Τουρκία πως μεταφέρει μετανάστες προς την Λευκορωσία. Δεν θα πρέπει να θεωρείται τυχαία η ανακοίνωση της Ursula von der Leyen, η οποία τόνισε πως η Ε.Ε ετοιμάζεται να επιβάλει κυρώσεις σε αεροπορικές εταιρίες τρίτων χωρών που δραστηριοποιούνται στην εμπορία ανθρώπων.

Προβληματισμός στην Αθήνα

Στην Αθήνα δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για την κατάσταση που δημιουργείται κάνοντας λόγο για υβριδικό μέσο άσκησης πίεσης και τονίζουν πως είναι ανάγκη να υπάρξουν Ευρωπαϊκές λύσεις, οι οποίες δεν θα είναι ευκαιριακές. Παράλληλα σημειώνουν πως εκτός των όσων διαδραματίζονται στην Λευκορωσία, υπάρχουν και οι ευθείες απειλές του Tayyip Erdoğan περί ανοίγματος των συνόρων, μία κίνηση που έχει θέσει σε συναγερμό τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Ο πρωθυπουργός έχει τονίσει σε δημόσιες τοποθετήσεις του πως η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού για την άσκηση πίεση προς την Ε.Ε. δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. "Η Πολωνία αντιμετωπίζει έναν εχθρικό γείτονα που χρησιμοποιεί σαν όπλο τη μετανάστευση για πολιτικούς σκοπούς. Η κατάσταση είναι εντελώς απαράδεκτη και πρέπει να σταματήσει τόσο στην Πολωνία όσο και σε όλη την Ευρώπη", είχε αναφέρει πρόσφατα σε ανάρτηση του ο πρωθυπουργός.

Η συνέχεια στο TheToc.gr

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Τόσο θα μας κοστίσει το λιώσιμο των πάγων

Οι μηχανικοί μελετούν ένα σχέδιο για την επιβράδυνση αυτής της καταστροφής και ξέρουν το αστρονομικό ποσό που χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Η Εύα Καϊλή μηνύει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Την πρόθεσή της να μετακομίσει και να ζήσει μόνιμα στην Ιταλία, το παράπονο ότι ούτε το κόμμα της ούτε η ΕΕ την στήριξαν εξέφρασε σε συνέντευξή της στην ιταλική Corriere Della Sera.

Ανατροπή στην υπόθεση Harvey Weinstein

Το ανώτατο δικαστήριο της Ν.Υόρκης ακυρώνει την αρχική απόφαση.

Ο Χρυσαυγίτης Ηλίας Κασιδιάρης, πραγματικός ηγέτης του κόμματος των Σπαρτιατών

Σύμφωνα με την απόφαση του Α1 Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Όλα όσα περιείχε η αφρικανική σκόνη που 'έπνιξε' τη χώρα

Η Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών εκπόνησε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα μελέτη σχετικά με τη σύσταση της αφρικανικής σκόνης.