Tι συμβαίνει όταν μία πόλη μπαίνει σε καραντίνα

Τα μέτρα και οι τακτικές που ακολουθούνται όταν μία περιοχή απομονώνεται λόγω επιδημίας.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 25 Φεβρουαρίου 2020

Από τις 23 Ιανουαρίου, η πόλη Ουχάν της Κίνας -που αποτέλεσε το επίκεντρο της επιδημίας του κοροναϊού COVID-19- βρίσκεται σε καραντίνα. Κάποιες πολύ χαρακτηριστικές εικόνες κάνουν το γύρο του πλανήτη, με τους κάτοικους αυτής να προσπαθούν να δώσουν κουράγιο ο ένας στον άλλον. 

Τι ακριβώς όμως σημαίνει το να τίθεται μία ολόκληρη πόλη σε καραντίνα; Βασικά, ότι κανείς δεν μπορεί να εισέλθει σε αυτή αλλά ούτε και να εξέλθει από αυτή. Ο όρος σχετίζεται συνήθως με την εμφάνιση κάποιας μεταδοτικής ασθένειας και θα μπορούσε να παραλληλιστεί με την ιατρική απομόνωση. Υπάρχουν όμως και διαφορετικές διαβαθμίσεις της ακαμψίας των κανόνων σε κάθε τέτοια περίπτωση.

Tι συμβαίνει όταν μία πόλη μπαίνει σε καραντίνα

Στην Κίνα για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή απαγορεύονται ακόμη και οι μετακινήσεις εντός πόλης ενώ έχει επιβληθεί κατ΄οίκον περιορισμός για όλους. Απαγορεύεται επίσης η χρήση οχημάτων. Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η ερημοποίηση της περιοχής, με παντελώς άδειους δρόμους, πλατείες και χώρους που μέχρι πρότινος έσφυζαν από ζωή. Αξίζει να αναφερθεί πως η Ουχάν έχει περίπου 14.000.000 κατοίκους. Και δεν είναι η μόνη πόλη της ασιατικής χώρας που βρίσκεται σε καθεστώς απομόνωσης. 

Δεν είναι εύκολο να επαληθευτούν πολλές από τις πληροφορίες που καταφθάνουν από την Κίνα, την ίδια ώρα που ο κοροναϊός εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς, φθάνοντας και στην Ευρώπη και επηρεάζοντας σχεδόν κάθε τομέα της καθημερινότητας: Από τον οικονομία και τον αθλητισμό μέχρι την μόδα και τον κόσμο του φαγητού. Ο COVID-19 πλέον δεν είναι μόνο θέμα της Κίνας. Στο Ιράν υπάρχουν πολλές περιπτώσεις καραντίνας, με τις γειτονικές χώρες να κλείνουν η μία μετά την άλλη τα σύνορά τους από και προς τα εκεί. Κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για 12 νεκρούς μέχρι τώρα αλλά το καθεστώς δεν επιτρέπει την πρόσβαση σε περαιτέρω ενημέρωση. Στη Νότια Κορέα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 800 κρούσματα ενώ στην Ιταλία ο αριθμός πλησιάζει τα 250. Η ιταλική κυβέρνηση μάλιστα, από το περασμένο Σάββατο έχει θέσει σε καραντίνα τους δήμους στους οποίους εμφανίστηκαν οι πρώτες περιπτώσεις λοίμωξης, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν συνέβη καθώς ο κοροναϊός ξέφυγε από τα όρια της Λομβαρδίας - οι τελευταίες αναφορές σημειώνουν για άτομα που έχουν νοσήσει στην Φλωρεντία και το Παλέρμο.

Αυτό με τη σειρά του προκαλεί ένα ντόμινο εξελίξεων και πρόσθετων μέτρων που επεκτείνεται πολύ πιο μακριά από τις πόλεις της Λομβαρδίας και του Βένετο: Το περίφημο καρναβάλι της Βενετίας ακυρώθηκε όπως και πολλά άλλα δημόσια events, οι εκκλησιαστικές λειτουργίες σταμάτησαν, τα σχολεία, τα πανεπιστήμια και τα μουσεία έκλεισαν και πολλοί αγώνες της Serie A διεξάγονται χωρίς φιλάθλους ή αναβάλλονται. Οι περιοχές στις οποίες υπάρχουν κρούσματα έχουν απομονωθεί από τις δημόσιες συγκοινωνίες, με θέσπιση ποινικών κυρώσεων για οποιονδήποτε παραβιάσει τους κανόνες.

ΚΟΡΟΝΑΪΟΣ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ 1

Ασφαλώς, η εν λόγω κατάσταση προκαλεί και κάποιες αλυσιδωτές αντιδράσεις. Τα διεθνή πρακτορεία μεταδίδουν εικόνες με άδεια ράφια στα σούπερ μάρκετ - χαρακτηριστικό δείγμα της ανησυχίας των πολιτών αλλά και του πανικού που προκαλείται. Οι αρχές θέτουν πάντοτε ως προτεραιότητα την προστασία των πολιτών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Η εξάπλωση του κοροναϊού έχει επίσης σημαντικές επιπτώσεις και στις οικονομίες των περιοχών που βρίσκονται σε καραντίνα καθώς και στους εμπλεκόμενους με αυτές συνεργαζόμενους φορείς.

Τέλος, προκύπτει το εύλογο ερώτημα: Πώς και πότε μπορεί να βγει μία πόλη από την καραντίνα; Αυτό είναι κάτι που μπορεί να έχει διαφορετικές απαντήσεις αναλόγως της κάθε περίπτωσης. Ο βασικότερος ανασταλτικός παράγοντας είναι πως δεν έχει προς το παρόν βρεθεί το ακριβές αντίδοτο για τον COVID-19. Ένα από τα σημαντικότερα βήματα είναι ο έλεγχος διάρκειας δύο εβδομάδων για όλους τους ασθενείς σε νοσοκομείο, ώστε να παρατηρηθούν τα στάδια επώασης του ιού. Από εκεί και πέρα, θα πρέπει όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές να δείξουν υπομονή και κατανόηση, παρά την μεγάλη ταλαιπωρία. Τέλος, είναι απαραίτητο να ληφθούν σοβαρά υπόψιν και να εφαρμοστούν στο ακέραιο όλες οι οδηγίες που σχετίζονται κυρίως με την ατομική υγιεινή.


Διάβασε ακόμη για τις σατανικές ομοιότητες μεταξύ Chernobyl και κοροναϊού, πώς επηρεάζεται η παγκόσμια οικονομία από την επιδημία και τι συμβαίνει αν έρθεις σε επαφή με τον COVID-19.


φωτογραφίες ©Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Ο Μπάμπης Στόκας υποψήφιος στις Ευρωεκλογές με την Πλεύση Ελευθερίας

Η Πλεύση Ελευθερίας ανακοίνωσε τους 33 υποψήφιους που θα συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Οι πρωτιές στις δημοσκοπήσεις των Ευρωεκλογών

Όσα παρουσιάζει η δημοσκόπηση της Opinion Poll.

'Ξέρουμε πότε θα έρθει η επόμενη πανδημία', λένε οι επιστήμονες

Σημαντική πλειοψηφία εμπειρογνωμόνων σε θέματα ασθενειών προβλέπει την επόμενη πανδημία.

Γραφει Παυλος Κρουστης

Minerva Red, ένα από τα ισχυρότερα επεισόδια αφρικανικής σκόνης των τελευταίων ετών

Σφοδρό ήταν το πέρασμα της αφρικανικής σκόνης από τη χώρα μας χθες, Τρίτη 23 Απριλίου.