San Michali Food & Culture: Κάτι νόστιμο στη Σύρο

Ένα διαφορετικό κυκλαδίτικο food project στην Ερμούπολη.

Πίσω στο 2014, ο σεφ Αλέξανδρος Καρακατσάνης γνώρισε τη σύζυγό του Φανή Παναγοπούλου και μαζί, δύο χρόνια αργότερα, ίδρυσαν το εστιατόριό τους σε ένα κυκλαδίτικο οίκημα στο χωριό Σαν Μιχάλη στην Απάνω Μεριά της Σύρου. Το εν λόγω spot (San Michali Food & Culture) έκανε αμέσως αίσθηση στα γαστρονομικά δρώμενα του νησιού, παρουσιάζοντας comfort αλλά εξαιρετικά προσεγμένα πιάτα. 

Ένα όραμα που έγινε πράξη

Ο νεότατος, τότε, σεφ έχοντας θητεύσει πλάι στον σπουδαίο τριάστερο Marco Pierro White, κι έχοντας εμπνευστεί από τον φοβερό πλούτο της βρετανικής εστιατορικής σκηνής, κέρδισε γρήγορα τις εντυπώσεις αποδεικνύοντας στην πράξη ότι είχε και όραμα αλλά και πηγαία δημιουργικότητα.

San Michali Food & Culture: Κάτι νόστιμο στη Σύρο

Λίγα χρόνια μετά, τον Φεβρουάριο του 2020 το εστιατόριο μετακομίζει στον σημερινό του χώρο, στην περιοχή Δόξα της Ερμούπολης, όπου με τη Φανή επικεφαλής στο κομμάτι του F & B management, αποκτά έναν χαρακτήρα κυκλαδίτικου casual chic.

Το παρόν

Μετά από έναν μακρύ και δύσκολο χειμώνα, το San Michali Food & Culture επανέρχεται ανανεωμένο, με φρέσκιες ιδέες που προέκυψαν μετά από αρκετό πειραματισμό και δοκιμές. Ο σεφ με την ομάδα του αξιοποίησαν όλο αυτό το διάστημα τα πρωινά τους κάνοντας τροφοσυλλογή στην κυκλαδίτικη φύση, τρύγησαν κάπαρες, κρίταμα, σύκα και φραγκόσυκα, μάδησαν τριαντάφυλλα, ζοχούς και ραδίκια, μάραθα και άγρια ρόκα. Τα απογεύματα ήταν αφιερωμένα στη μελέτη.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΑΝ ΜΙΧΑΛΗ ΣΥΡΟΣ 5
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΑΝ ΜΙΧΑΛΗ ΣΥΡΟΣ 1

Στοίβες από βιβλία, ταχυδρομικοί φάκελοι γεμάτοι περιοδικά που κατέφθαναν από όλο τον κόσμο, ντοκιμαντέρ και εκπομπές στο λάπτοπ. Μελέτη και ενημέρωση για όλες τις παγκόσμιες τάσεις στον χώρο της γαστρονομίας, ώστε όλα τα παραπάνω να αποτυπωθούν με τον καλύτερο τρόπο στην πράξη.

Κι ύστερα, στην κουζίνα του εστιατορίου, έβαλαν μπρος τις ζυμώσεις. Στα ψυγεία τους ωριμάζουν από μαύρο σκόρδο μέχρι δικής τους παρασκευής τυριά όπως καρίκι σε φλασκί κολοκύθας, κοπανιστή και γραβιέρα, και αλλαντικά όπως λούζα, προσούτο και σαλάμι αέρος. Τα ράφια και οι αποθήκες γέμισαν με τη δική τους σόγια, τα ξύδια και τα λικέρ τους, βάζα με γάρο, κομπούχα, υδρόμελο και γκρέιπφρουτ σόδα με άγριες μαγιές.
Πρώτη ύλη χειροποίητη και στο ποσοστό του δυνατού αποκλειστικά δικής τους παραγωγής. Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος. Ο όρος sustainability ίσως και να είναι δεδομένος στις Κυκλάδες. Είναι τρόπος ζωής. 

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΑΝ ΜΙΧΑΛΗ ΣΥΡΟΣ 6

Ο φετινός κατάλογος του San Michali Food & Culture είναι χωρισμένος σε κατηγορίες - 'κήπος', 'ζυμάρια', 'θάλασσα', 'στεριά' και premium steaks. Τα τελευταία, σιτεύουν για πάνω από 35 μέρες σε θαλάμους ξηρής ωρίμασης, με το κρέας να προέρχεται από συριανές φάρμες, από τη λίμνη Κερκίνη και από τη Γαλλία.

Το φαγητό που θα σερβίρει εφέτος το San Michali Food & Culture θα έχει δυνατό umami: Κεφτεδάκια μοσχαρίσια στα κάρβουνα με ζωμό παρμεζάνας και ψητό baby μαρούλι, Ταρτάρ μοσχαριού ωρίμασης 45 ημερών με αρώματα χουνκιάρ μπεγιεντί, Κροκέτες με σουπιά εμπνευσμένες από τα γιαπωνέζικα τακογιάκι με μπονίτο φλέικς και τακογιάκι σως, Προζυμένιες τηγανίτες με χειροποίητη σόγια με εσπρέσο, κ.α. Τα παραπάνω πλαισιώνονται φυσικά από έναν κατάλογο με επιδόρπια όπου ιδιαίτερη θέση έχει η ποικιλία λιβανέζικων γλυκών όπως τα atayef, halawet el jiben, knafeh, φτιαγμένα με αυθεντικές συνταγές.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΑΝ ΜΙΧΑΛΗ ΣΥΡΟΣ 4

Παράλληλα και συμπληρωματικά, μία πλούσια κάρτα με ελληνικά κρασιά, μπίρες φτιαγμένες με δικές τους συνταγές, αφεψήματα homemade ζύμωσης, αλλά και tailor made cocktails συνοδεύουν τα πιάτα του καταλόγου.

 


Info

San Michali Food & Culture
Αγ. Δημητρίου 16, Βαπόρια, Ερμούπολη, Σύρος
Τηλ. 22810 88750
www.sanmihali.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος