San Michali Food & Culture: Κάτι νόστιμο στη Σύρο

Ένα διαφορετικό κυκλαδίτικο food project στην Ερμούπολη.

Πίσω στο 2014, ο σεφ Αλέξανδρος Καρακατσάνης γνώρισε τη σύζυγό του Φανή Παναγοπούλου και μαζί, δύο χρόνια αργότερα, ίδρυσαν το εστιατόριό τους σε ένα κυκλαδίτικο οίκημα στο χωριό Σαν Μιχάλη στην Απάνω Μεριά της Σύρου. Το εν λόγω spot (San Michali Food & Culture) έκανε αμέσως αίσθηση στα γαστρονομικά δρώμενα του νησιού, παρουσιάζοντας comfort αλλά εξαιρετικά προσεγμένα πιάτα. 

Ένα όραμα που έγινε πράξη

Ο νεότατος, τότε, σεφ έχοντας θητεύσει πλάι στον σπουδαίο τριάστερο Marco Pierro White, κι έχοντας εμπνευστεί από τον φοβερό πλούτο της βρετανικής εστιατορικής σκηνής, κέρδισε γρήγορα τις εντυπώσεις αποδεικνύοντας στην πράξη ότι είχε και όραμα αλλά και πηγαία δημιουργικότητα.

San Michali Food & Culture: Κάτι νόστιμο στη Σύρο

Λίγα χρόνια μετά, τον Φεβρουάριο του 2020 το εστιατόριο μετακομίζει στον σημερινό του χώρο, στην περιοχή Δόξα της Ερμούπολης, όπου με τη Φανή επικεφαλής στο κομμάτι του F & B management, αποκτά έναν χαρακτήρα κυκλαδίτικου casual chic.

Το παρόν

Μετά από έναν μακρύ και δύσκολο χειμώνα, το San Michali Food & Culture επανέρχεται ανανεωμένο, με φρέσκιες ιδέες που προέκυψαν μετά από αρκετό πειραματισμό και δοκιμές. Ο σεφ με την ομάδα του αξιοποίησαν όλο αυτό το διάστημα τα πρωινά τους κάνοντας τροφοσυλλογή στην κυκλαδίτικη φύση, τρύγησαν κάπαρες, κρίταμα, σύκα και φραγκόσυκα, μάδησαν τριαντάφυλλα, ζοχούς και ραδίκια, μάραθα και άγρια ρόκα. Τα απογεύματα ήταν αφιερωμένα στη μελέτη.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΑΝ ΜΙΧΑΛΗ ΣΥΡΟΣ 5
ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΑΝ ΜΙΧΑΛΗ ΣΥΡΟΣ 1

Στοίβες από βιβλία, ταχυδρομικοί φάκελοι γεμάτοι περιοδικά που κατέφθαναν από όλο τον κόσμο, ντοκιμαντέρ και εκπομπές στο λάπτοπ. Μελέτη και ενημέρωση για όλες τις παγκόσμιες τάσεις στον χώρο της γαστρονομίας, ώστε όλα τα παραπάνω να αποτυπωθούν με τον καλύτερο τρόπο στην πράξη.

Κι ύστερα, στην κουζίνα του εστιατορίου, έβαλαν μπρος τις ζυμώσεις. Στα ψυγεία τους ωριμάζουν από μαύρο σκόρδο μέχρι δικής τους παρασκευής τυριά όπως καρίκι σε φλασκί κολοκύθας, κοπανιστή και γραβιέρα, και αλλαντικά όπως λούζα, προσούτο και σαλάμι αέρος. Τα ράφια και οι αποθήκες γέμισαν με τη δική τους σόγια, τα ξύδια και τα λικέρ τους, βάζα με γάρο, κομπούχα, υδρόμελο και γκρέιπφρουτ σόδα με άγριες μαγιές.
Πρώτη ύλη χειροποίητη και στο ποσοστό του δυνατού αποκλειστικά δικής τους παραγωγής. Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος. Ο όρος sustainability ίσως και να είναι δεδομένος στις Κυκλάδες. Είναι τρόπος ζωής. 

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΑΝ ΜΙΧΑΛΗ ΣΥΡΟΣ 6

Ο φετινός κατάλογος του San Michali Food & Culture είναι χωρισμένος σε κατηγορίες - 'κήπος', 'ζυμάρια', 'θάλασσα', 'στεριά' και premium steaks. Τα τελευταία, σιτεύουν για πάνω από 35 μέρες σε θαλάμους ξηρής ωρίμασης, με το κρέας να προέρχεται από συριανές φάρμες, από τη λίμνη Κερκίνη και από τη Γαλλία.

Το φαγητό που θα σερβίρει εφέτος το San Michali Food & Culture θα έχει δυνατό umami: Κεφτεδάκια μοσχαρίσια στα κάρβουνα με ζωμό παρμεζάνας και ψητό baby μαρούλι, Ταρτάρ μοσχαριού ωρίμασης 45 ημερών με αρώματα χουνκιάρ μπεγιεντί, Κροκέτες με σουπιά εμπνευσμένες από τα γιαπωνέζικα τακογιάκι με μπονίτο φλέικς και τακογιάκι σως, Προζυμένιες τηγανίτες με χειροποίητη σόγια με εσπρέσο, κ.α. Τα παραπάνω πλαισιώνονται φυσικά από έναν κατάλογο με επιδόρπια όπου ιδιαίτερη θέση έχει η ποικιλία λιβανέζικων γλυκών όπως τα atayef, halawet el jiben, knafeh, φτιαγμένα με αυθεντικές συνταγές.

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΣΑΝ ΜΙΧΑΛΗ ΣΥΡΟΣ 4

Παράλληλα και συμπληρωματικά, μία πλούσια κάρτα με ελληνικά κρασιά, μπίρες φτιαγμένες με δικές τους συνταγές, αφεψήματα homemade ζύμωσης, αλλά και tailor made cocktails συνοδεύουν τα πιάτα του καταλόγου.

 


Info

San Michali Food & Culture
Αγ. Δημητρίου 16, Βαπόρια, Ερμούπολη, Σύρος
Τηλ. 22810 88750
www.sanmihali.gr

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα

Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Όλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς

Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Αυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο

Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;

Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Αυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα

Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.

Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις

"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.

Γραφει Νικη Κοντομηνα