
Η ανακύκλωση στην κουζίνα σου
Πώς θα αξιοποιήσεις στο 100% τα υλικά που έχεις στη διάθεσή σου, μειώνοντας το οικιακό food waste.
Σχεδόν κανείς δεν μπορεί να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση στην ερώτηση πώς ακριβώς θα έχουν αλλάξει οι διατροφικές συνήθειες και οι τάσεις γύρω από το φαγητό μέσα στις επόμενες δεκαετίες. Είναι όμως δεδομένο -όπως έχει ήδη αρχίσει να γίνεται ορατό τα τελευταία χρόνια σε εστιατόρια σε κάθε γωνιά του πλανήτη αλλά και σε μικρότερες, οικιακές κουζίνες- το food waste και ο περιορισμός του θα αποτελέσουν προτεραιότητα. Κοινώς, πώς θα αξιοποιήσεις στο 100% (ή κοντά σε αυτό το ποσοστό) τα υλικά που έχεις στη διάθεσή σου, με γνώμονα το sustainability. Με ποιον τρόπο δηλαδή θα μαγειρέψεις με "ανακυκλώσιμα" υλικά, για να μιλήσουμε με όρους MasterChef.
Το πρόβλημα του food waste
Πρόσφατες έρευνες έχουν καταλήξει σε κάποιους πολύ συγκεκριμένους αριθμούς: Σήμερα, οι άνθρωποι του δυτικού κόσμου πετούν στα σκουπίδια περίπου το 30% της τροφής τους. Μοιάζει ένα ανεπίλυτο προς το παρόν πρόβλημα αλλά σύντομα -και μοιραία- αυτό θα αλλάξει.

Μία πτυχή του θέματος είναι πως δεν αξιοποιούμε όσο θα έπρεπε την τροφή που λαμβάνουμε στο σπίτι αλλά και στα εστιατόρια - όταν αυτά, υπό κανονικές συνθήκες, λειτουργούν. Στην πρώτη περίπτωση, πόσες και πόσες φορές πετάξαμε κάτι που νομίσαμε πως μας ''περίσσεψε'', χωρίς καν να σκεφτούμε την όποια δυνατότητα αξιοποίησής του; Για παράδειγμα, έχεις γκουγκλαρει ποτέ τι μπορείς να κάνεις με τις φλούδες ενός πορτοκαλιού ή το κοτσάνια από πιπεριές. Φυσικά και όχι.
Στη δεύτερη περίπτωση, ίσως θα πρέπει να γνωρίζεις το εξής: Μία έρευνα της Oxford Economics και του National Centre for Social Research αναφέρει ότι το 1/3 του πληθυσμού στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα του πλανήτη συνηθίζει να πηγαίνει για φαγητό solo, ενώ ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία που πιστοποιεί του λόγου το ασφαλές είναι πως οι κρατήσεις για 1 άτομο στα εστιατόρια της Νέας Υόρκης αυξήθηκαν κατά 80% από το 2014 μέχρι το 2019.
Δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να θέλεις να απολαύσεις μόνος σου ένα καλοφτιαγμένο πιάτο ή και περισσότερα - τουλάχιστον όχι, με μία πρώτη ματιά. Πολλές φορές όμως μπορεί να είναι η αρχή για μία σταδιακή τάση κοινωνικής απομόνωσης που βλάπτει την πνευματική αλλά και τη βιολογική λειτουργία, δημιουργώντας παράλληλα προβλήματα και για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα του γενικότερου συστήματος που ασχολείται με τα τρόφιμα.
Όσοι συνηθίζουν να καταναλώνουν οποιοδήποτε γεύμα μόνοι έξω τείνουν να σπαταλούν μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού - φαγητό που καταλήγει στα σκουπίδια. Αυτό έρχεται να προστεθεί στο ήδη τεράστιο πρόβλημα του food waste και μόνο τυχαίο δεν είναι που το 1/3 των τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο πηγαίνουν σχεδόν απευθείας στους κάδους απορριμάτων.
Πώς θα κάνεις ανακύκλωση στην κουζίνα σου
Καλό θα είναι να αποφύγεις κάποια πολύ συνηθισμένα λάθη. Όλα ξεκινούν από το ράφι του σούπερ μάρκετ ή το τελάρο στον μανάβη. Όσο πιο έξυπνα και συνετά ψωνίζεις, τόσο πιο σωστά θα μαγειρέψεις. Η λίστα θα σε βοηθήσει σε αυτό. Έπειτα, φρόντισε να τα αποθηκεύσεις σωστά, ώστε να διασφαλίσεις το μεγαλύτερο δυνατό προσδόκιμο ζωής τους (δηλαδή το διάστημα κατά το οποίο μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις χωρίς να πάθεις τροφική δηλητηρίαση) - καλό θα είναι να γνωρίζεις τι μπορεί να μπει στο ψυγείο και τι δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με τον ήλιο.

Ένα ακόμη βήμα σε συνέχεια του προηγούμενου είναι να μην υπάρχει συνωστισμός στο ψυγείο σου. Μία επιπλέον σωστή κατεύθυνση είναι να κρατάς πάντοτε τα leftovers σε καθαρά δοχεία ή μπολ. Αυτό θα σε βοηθήσει να γνωρίζεις τι βρίσκεται και πού.
Επίσης, ένα εβδομαδιαίο/ μηνιαίο διατροφικό πλάνο θα σε διευκολύνει αρκετά ενώ μπορείς να κρατάς σημειώσεις το τι μαγείρεψες, για να υπολογίσεις καλύτερα τις μερίδες την επόμενη φορά.
Τέλος, θα μπορούσες να ασχοληθείς με την κομποστοποίηση, τη διαδικασία δηλαδή κατά την οποία τα (θεωρητικά άχρηστα) οργανικά υλικά μετατρέπονται σε απαραίτητα στοιχεία για ένα πλούσιο, ζωντανό έδαφος. Η αποδόμηση της οργανικής ύλης είναι ένας πολύ άμεσος και σημαντικός τρόπος ανακύκλωσης. Έχει υπολογιστεί ότι το 35% των οικιακών απορριμμάτων μπορούν να κομποστοποιηθούν.
Κι ένα app που μπορεί να βοηθήσει
Η τεχνολογία ασφαλώς και πήρε θέση στο ζήτημα. Μία αρκετά αξιόλογη προσπάθεια είναι το επαναστατικό app Τοο Good to Go. Τι ακριβώς κάνει; Ενημερώνει τους χρήστες για το πότε μπορούν να προμηθευτούν φαγητό που κανονικά θα κατέληγε στα σκουπίδια από τα καταστήματα και σε τρομερά χαμηλές τιμές.

Μέχρι στιγμής, το χρησιμοποιούν περισσότεροι από 22 εκατ. άνθρωποι στην Ευρώπη, κάνοντας οικονομία τόσο στο πορτοφόλι τους όσο και στο food waste,το οποίο μεταξύ άλλων ευθύνεται κατά 8% για το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Το μέλλον της τροφής για κάποιους φαίνεται εξαιρετικά απλό. Για άλλους, πρέπει απαραίτητα να περάσει από το εργαστήριο ή ακόμη να υπόκειται σε αμφιλεγόμενες ή πολύ ιδιαίτερες μεθόδους. Η πραγματικότητα είναι ασφαλώς κάπου στη μέση, με τον παράγοντα της βιωσιμότητες για τις επόμενες γενιές αλλά και τον περιορισμό του food waste να μοιάζουν πολύ σημαντικότερα από τα ίδια τα αντικείμενα που θα χρησιμοποιηθούν.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα