
Το Simul πιο νόστιμο από ποτέ
Το εστιατόριο του Νίκου Θωμά στο Κολωνάκι στην πιο φορμαρισμένη περίοδο της ιστορίας του.

Ένα από τα πράγματα που πάντοτε λάτρευα στο Simul ήταν η ατμόσφαιρά του: Κάτι παραπάνω από χαλαρωτική ασχέτως του αριθμού των επισκεπτών και της διάθεσής τους. Την ίδια στιγμή, κάθε τι στο εσωτερικό του χαρακτηρίζεται από απέριττη κομψότητα. Και έπειτα, η κουζίνα του. Ο Νίκος Θωμάς, ο Μανώλης Σαρρής (μεταγενέστερα) και η υπόλοιπη ομάδα είχαν καβαλήσει το κύμα του bistronomie -με εμφανή και νόστιμη την ελληνικότητα- long before it was cool.


Το ίδιο εξακολουθούν να κάνουν και τώρα, με το εστιατόριο του Κολωνακίου να βρίσκεται σε μία από τις πιο φορμαρισμένες περιόδους της ύπαρξής του, βάζοντας ακόμη περισσότερη τεχνική και φαντασία στην πάντοτε κορυφαία πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται εδώ.
Ίδια φιλοσοφία, νέα πιάτα
Το νέο μενού του Simul κάνει σαφές statement ήδη από τα πρώτα στάδιά του, τα ωμά: Το καρπάτσιο με καραβίδες (με hollandaise με μοσχαρίσιο μεδούλι και αυγοτάραχο), το ταρτάρ μόσχου (με ζυμωμένο κέτσαπ, κρέμα μαλακής φέτας και τσιπς) καθώς και το καρπάτσιο μοσχίδας (με σορμπέ από αγριοράπανο και καπνιστά αυγά ρέγκας) δεν περνούν σε καμία των περιπτώσεων απαρατήρητα για όλους τους σωστούς λόγους.
Το ιδιόμορφο hot dog με λουκάνικο μπακαλιάρου σε χειροποίητο μπριός είναι μία fun και απολαυστική προσθήκη, όπως επίσης η Ceasar's με τηγανητό καβούρι και ντάσι και το Ramen με καπνιστό χέλι, φιδέ και αυγό ορτυκιού.


Προχωρώντας προς τα βαριά χαρτιά, οι 'κολώνες' του εστιατορίου (από τα πιο παλιά πιάτα εδώ), ο κόκορας με τραχανά και το καλαμάρι σχάρας με chutney από τσορίθο και την ιδιαίτερη βινεγκρέτ από πράσινο πιπέρι τουρσί, παραμένουν κάθε φορά το ίδιο βαθιά νόστιμα. Σχεδόν κλασικά πια.


Στην ίδια πορεία φαίνεται να μπαίνει και ο χοιρινός λαιμός με ψητή σελινόριζα.
- Plus: Στο Simul έχει καθιερωθεί πια olive oil bar με επιλογές σε ετικέτες εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου ενώ προσεχώς έρχεται και τρόλεϊ (ελληνικών) τυριών.
Τέλος, δε θα μπορούσα να μην κάνω μία αναφορά στα γλυκά της Εμμανουέλας Δελατόλα (must taste το πληθωρικό brioche με μπαχαρικά, anglaise τεκίλα-σοκολάτα και παγωτό beurre noisette), η οποία ωριμάζει και η ίδια μαζί με το Simul.

Σε ένα κομμάτι μάλιστα που η γενικότερη εστιατορική σκηνή στην Αθήνα ψάχνει -χρόνια τώρα- να βρει τα πατήματά της. Όσο υπερβολικό κι αν σου ακούγεται αυτό, σκέψου σε λιγότερο από ένα λεπτό τρία εστιατόρια με γλυκά που σου έχουν μείνει. To ήξερα. Ε λοιπόν στο Simul θα τα θυμάσαι. Και αυτά.
Info
Υψηλάντου 63, Κολωνάκι
Τηλ. 210 7224737
www.simul.gr
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα