Γιατί η σαλάτα του Καίσαρα είναι από τις καλύτερες που φτιάχτηκαν ποτέ

Μία από τις διασημότερες σαλάτες όλων των εποχών, πρωτοφτιάχτηκε από έναν Ιταλό μάγειρα στο Μεξικό και απογειώθηκε από τους σπουδαιότερους chef του σήμερα.

Είναι μία από τις δημοφιλέστερες σαλάτες του κόσμου και σίγουρα μία από τις πιο νόστιμες. Πληθωρική και έντονη, με μπόλικα συστατικά και ευρύ φάσμα γεύσεων. Η καταγωγή της Caesar Salad (ή ελληνιστί, σαλάτας του Καίσαρα) δεν έχει ασφαλώς καμιά σχέση με τον Ιούλιο Καίσαρα όπως πολλοί λανθασμένα πιστεύουν, αλλά είναι συνδεδεμένη με τον Ιταλό chef Caesar Cardini, ο οποίος αμέσως μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο έφυγε μετανάστης στις ΗΠΑ και άνοιξε ένα οικογενειακό εστιατόριο στην Tijuana του Μεξικού (παρότι ο ίδιος ζούσε στο San Diego).

> Διάβασε ακόμη: Smash’n Bun: Το επόμενο viral burger της Αθήνας

Όπως παλαιότερα έχει αφηγηθεί η κόρη του, στις 4 Ιουλίου του 1924, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, το εστιατόριό του είχε αρκετή πελατεία σε σημείο που του τελείωσαν οι περισσότερες από τις προμήθειες.

Η αρχική συνταγή

Προκειμένου να ικανοποιήσει τους πελάτες του, ο Caesar συγκέντρωσε όλα τα υλικά που είχε στη διάθεσή του και δημιούργησε τη σαλάτα που καθιερώθηκε έκτοτε σε ολόκληρη την Αμερική. Η αρχική συνταγή περιελάμβανε μαρούλι ως βάση, κοτόπουλο, μπέικον, παρμεζάνα και κρουτόν, ενώ το dressing περιείχε ελαιόλαδο, μουστάρδα, σκόρδο, ξύδι και κρόκο αυγού.

> Διάβασε ακόμη: Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το κοτόπουλο του Chicken Picnic

Υπάρχει ωστόσο και μια διαφορετική εκδοχή που υποστηρίζει πως ο αδερφός του Cardini, Alex, είναι ο ιδρυτής της σαλάτας, το 1926 και φέρεται μάλιστα να είναι αυτός που προσέθεσε τις αντζούγιες, ονομάζοντάς την Aviator's Salad καθώς την έφτιαξε για έναν αεροπόρο.

Γιατί η σαλάτα του Καίσαρα είναι από τις καλύτερες που φτιάχτηκαν ποτέ

Τη συνταγή όμως διεκδικεί και ο Paul Maggiora, συνέταιρος του Cardini, και μάλιστα αρκετοί αεροπόροι έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει πως όντως ο Maggiora ήταν ο "νονός" και εμπνευστής της σαλάτας: έπειτα από μια βραδιά διασκέδασης και ποτού, αρκετοί αεροπόροι ξενύχτησαν μέσα στο μαγαζί και το πρωί, προκειμένου να συνέλθουν και να επιστρέψουν στη βάση τους, σερβιρίστηκαν τη συγκεκριμένη σαλάτα. 

Όποια κι αν είναι η πραγματική ιστορία, η Caesar Salad έχει ταξιδέψει σε όλο τον πλανήτη, με πολλούς από τους σπουδαιότερους chef να έχουν επεξεργαστεί και τροποποιήσει τη συνταγή. 

Όπως ας πούμε ο Massimo Bottura που έχει παρουσιάσει αρκετές εκδοχές της στην Osteria Francescana αλλά και ο Gordon Ramsay.

Όσον αφορά τον σπουδαίο Ιταλό μύστη της κουζίνας, κατά καιρούς της έχει προσθέσει ένα κράκερ από  Parmigiano Reggiano, αρωματικά βότανα, σπόρους μουστάρδας, πανσέτα και μπόλικο βαλσάμικο.

> Διάβασε ακόμη: Η ανακύκλωση στην κουζίνα σου

Μάλιστα, μια εκδοχή της, η Caesar Salad In Bloom (στην οποία έχουν προσαρμοστεί και βρώσιμα άνθη), έχει χαρακτηριστεί από γνωστούς κριτικούς γεύσης ως η καλύτερη σαλάτα που έχουν φάει στη ζωή τους. 

ΣΑΛΑΤΑ ΚΑΙΣΑΡΑ ΜΠΟΤΟΥΡΑ

Από την άλλη, ο Βρετανός chef -δηλωμένος οπαδός του εν λόγω πιάτου- μένεις πιστός στις βασικές απαρχές της σαλάτας, παρουσιάζοντας μια ιδιαιτέρως πλούσια, κρεμώδη και πικάντικη βερσιόν. Αυτή περιλαμβάνει μαγιονέζα από κρόκους αυγών, μουστάρδα, ελαιόλαδο και κόκκινο κρασί, με το κοτόπουλο να σερβίρεται σε διαφορετικό πιάτο. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο

Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα