Γιατί η σαλάτα του Καίσαρα είναι από τις καλύτερες που φτιάχτηκαν ποτέ

Μία από τις διασημότερες σαλάτες όλων των εποχών, πρωτοφτιάχτηκε από έναν Ιταλό μάγειρα στο Μεξικό και απογειώθηκε από τους σπουδαιότερους chef του σήμερα.

Είναι μία από τις δημοφιλέστερες σαλάτες του κόσμου και σίγουρα μία από τις πιο νόστιμες. Πληθωρική και έντονη, με μπόλικα συστατικά και ευρύ φάσμα γεύσεων. Η καταγωγή της Caesar Salad (ή ελληνιστί, σαλάτας του Καίσαρα) δεν έχει ασφαλώς καμιά σχέση με τον Ιούλιο Καίσαρα όπως πολλοί λανθασμένα πιστεύουν, αλλά είναι συνδεδεμένη με τον Ιταλό chef Caesar Cardini, ο οποίος αμέσως μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο έφυγε μετανάστης στις ΗΠΑ και άνοιξε ένα οικογενειακό εστιατόριο στην Tijuana του Μεξικού (παρότι ο ίδιος ζούσε στο San Diego).

> Διάβασε ακόμη: Smash’n Bun: Το επόμενο viral burger της Αθήνας

Όπως παλαιότερα έχει αφηγηθεί η κόρη του, στις 4 Ιουλίου του 1924, κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την ανεξαρτησία των ΗΠΑ, το εστιατόριό του είχε αρκετή πελατεία σε σημείο που του τελείωσαν οι περισσότερες από τις προμήθειες.

Η αρχική συνταγή

Προκειμένου να ικανοποιήσει τους πελάτες του, ο Caesar συγκέντρωσε όλα τα υλικά που είχε στη διάθεσή του και δημιούργησε τη σαλάτα που καθιερώθηκε έκτοτε σε ολόκληρη την Αμερική. Η αρχική συνταγή περιελάμβανε μαρούλι ως βάση, κοτόπουλο, μπέικον, παρμεζάνα και κρουτόν, ενώ το dressing περιείχε ελαιόλαδο, μουστάρδα, σκόρδο, ξύδι και κρόκο αυγού.

> Διάβασε ακόμη: Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το κοτόπουλο του Chicken Picnic

Υπάρχει ωστόσο και μια διαφορετική εκδοχή που υποστηρίζει πως ο αδερφός του Cardini, Alex, είναι ο ιδρυτής της σαλάτας, το 1926 και φέρεται μάλιστα να είναι αυτός που προσέθεσε τις αντζούγιες, ονομάζοντάς την Aviator's Salad καθώς την έφτιαξε για έναν αεροπόρο.

Γιατί η σαλάτα του Καίσαρα είναι από τις καλύτερες που φτιάχτηκαν ποτέ

Τη συνταγή όμως διεκδικεί και ο Paul Maggiora, συνέταιρος του Cardini, και μάλιστα αρκετοί αεροπόροι έχουν κατά καιρούς υποστηρίξει πως όντως ο Maggiora ήταν ο "νονός" και εμπνευστής της σαλάτας: έπειτα από μια βραδιά διασκέδασης και ποτού, αρκετοί αεροπόροι ξενύχτησαν μέσα στο μαγαζί και το πρωί, προκειμένου να συνέλθουν και να επιστρέψουν στη βάση τους, σερβιρίστηκαν τη συγκεκριμένη σαλάτα. 

Όποια κι αν είναι η πραγματική ιστορία, η Caesar Salad έχει ταξιδέψει σε όλο τον πλανήτη, με πολλούς από τους σπουδαιότερους chef να έχουν επεξεργαστεί και τροποποιήσει τη συνταγή. 

Όπως ας πούμε ο Massimo Bottura που έχει παρουσιάσει αρκετές εκδοχές της στην Osteria Francescana αλλά και ο Gordon Ramsay.

Όσον αφορά τον σπουδαίο Ιταλό μύστη της κουζίνας, κατά καιρούς της έχει προσθέσει ένα κράκερ από  Parmigiano Reggiano, αρωματικά βότανα, σπόρους μουστάρδας, πανσέτα και μπόλικο βαλσάμικο.

> Διάβασε ακόμη: Η ανακύκλωση στην κουζίνα σου

Μάλιστα, μια εκδοχή της, η Caesar Salad In Bloom (στην οποία έχουν προσαρμοστεί και βρώσιμα άνθη), έχει χαρακτηριστεί από γνωστούς κριτικούς γεύσης ως η καλύτερη σαλάτα που έχουν φάει στη ζωή τους. 

ΣΑΛΑΤΑ ΚΑΙΣΑΡΑ ΜΠΟΤΟΥΡΑ

Από την άλλη, ο Βρετανός chef -δηλωμένος οπαδός του εν λόγω πιάτου- μένεις πιστός στις βασικές απαρχές της σαλάτας, παρουσιάζοντας μια ιδιαιτέρως πλούσια, κρεμώδη και πικάντικη βερσιόν. Αυτή περιλαμβάνει μαγιονέζα από κρόκους αυγών, μουστάρδα, ελαιόλαδο και κόκκινο κρασί, με το κοτόπουλο να σερβίρεται σε διαφορετικό πιάτο. 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Delifish by Trizoni στην ανανεωμένη Αγορά Μοδιάνο

Η Αγορά Μοδιάνο υποδέχεται το νέο concept store στην new age ψαροφαγία: το πολυαναμενόμενο Delifish.

Διπλή βράβευση για την Kayak στα Great Taste Awards 2023

Οι δύο επετειακές γεύσεις της Kayak που διακρίθηκαν στα Great Taste Awards 2023.

Χρυσοί Σκούφοι 2023 | Τα πρόσωπα που έδωσαν το 'παρών'

Την επετειακή τελετή τίμησαν με την παρουσία τους άτομα από τον καλλιτεχνικό, γαστρονομικό, επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο.

Οι νικητές των Χρυσών Σκούφων 2023

Δες τους νικητές των Χρυσών Σκούφων που απονεμήθηκαν την Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στο Grand Ball Room του ξενοδοχείου "Μεγάλη Βρεταννία".

Στο Thomas 1971 Tavern ξυπνούν γευστικές μνήμες μιας άλλης εποχής

Αν αναρωτιέσαι πώς μπορεί να αναβιώσει η παραδοσιακή αστική ταβέρνα από τα 50s και μετά, τότε στο Κουκάκι θα λάβεις πειστικά νόστιμες απαντήσεις.

Γραφει Μπαμπης Δουκας