Στην 32η χρονιά ενδελεχούς έρευνας, αξιολόγησης και αποτύπωσης του γαστρονομικού status της χώρας, οι Χρυσοί Σκούφοι βρήκαν την ελληνική γαστρονομική σκηνή να συνεχίζει την πολύ καλή της πορεία, επιβραβεύοντας συνολικά 45 εστιατόρια, οι επιχειρηματίες και οι σεφ των οποίων παρέλαβαν με πλατύ χαμόγελο την κορυφαία ελληνική διάκριση το βράδυ της Δευτέρας 10 Μαρτίου.
Το "Etrusco" της Κέρκυρας αναδείχθηκε για 13η χρονιά το καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας, με βαθμολογία 17/20 και δύο Χρυσούς Σκούφους, ενώ τα εστιατόρια "Botrini’s Athens" και "Delta" κατέκτησαν τη δεύτερη θέση στην κατάταξη, με βαθμολογία 16,5/20 και δύο Χρυσούς Σκούφους. Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά του θεσμού που τρία εστιατόρια κατακτούν στην ίδια απονομή από δύο Χρυσούς Σκούφους το καθένα.
Η καλοκαιρινή Ελλάδα είχε και φέτος την τιμητική της στη γεωγραφική διασπορά των βραβείων, καθώς 24 Χρυσοί Σκούφοι ταξίδεψαν αμέσως μετά την απονομή με τους αποδέκτες τους προς τα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου και τη Χαλκιδική. Ανάμεσά τους, η Σαντορίνη καμαρώνει και φέτος για τους περισσότερους (6), ενώ 16 Χρυσοί Σκούφοι κοσμούν πλέον ισάριθμα εστιατόρια της Αθήνας.
Όπως κάθε χρόνο, δεν έλειψαν οι αλλαγές και οι ανακατατάξεις. Τρία εστιατόρια έχασαν φέτος τον Χρυσό τους Σκούφο, τέσσερα εστιατόρια ανέβηκαν στη βαθμολογική κλίμακα και επτά εισήλθαν για πρώτη φορά στο κλαμπ των βραβευμένων. Τα πρωτεία σε αυτές τις νέες εισόδους κρατούν η Πάρος και η Πελοπόννησος, που με δύο ολοκαίνουργιους Χρυσούς Σκούφους η καθεμία βλέπουν τις μετοχές τους στο χρηματιστήριο της γεύσης να ανεβαίνουν σταθερά.
Η αυστηροποίηση των βαθμολογικών βάσεων που ισχύει από πέρσι και επηρεάζει τόσο τις ειδικές τιμητικές διακρίσεις Top Notch, όσο και τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, που θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο, φαίνεται ότι ώθησε σεφ και εστιατόρια να ανεβάσουν τον πήχη της γαστρονομικής τους πρότασης. Έτσι, την τιμητική διάκριση Top Notch απέσπασαν 23 εστιατόρια (τέσσερα περισσότερα σε σχέση με πέρυσι), φτάνοντας ένα μόλις βαθμολογικό σκαλοπάτι πριν το Χρυσό Σκούφο. Αξιοσημείωτο είναι ακόμα το γεγονός πως εννέα από αυτά αποτελούν νέες εισόδους στο θεσμό.
Chef pâtissier 2025 ανακηρύχθηκε ο Μανώλης Στήθος, ενώ το Βραβείο Κοινού απονεμήθηκε στο "Ex Machina".
Το δείπνο της τελετής απονομής των Χρυσών Σκούφων 2025 δημιούργησαν και μαγείρεψαν αυτοπροσώπως οι executive chef της μισελενάτης "Gucci Osteria da Massimo Bottura" στη Φλωρεντία, Karime López και Takahiko Kondo. Εκείνη από το Μεξικό, εκείνος από την Ιαπωνία, αποτελούν ένα fusion ζευγάρι τόσο στη ζωή όσο και στη γαστρονομία, ακολουθώντας τη φιλοσοφία του μέντορά τους και ενός εκ των σπουδαιότερων σεφ του παγκόσμιου στερεώματος, Massimo Bottura. Παρουσίασαν ένα μενού με μεξικάνικο ταμπεραμέντο, ιαπωνική δεξιοτεχνία και ιταλική φινέτσα, ξεχωριστό όσο και οι ίδιοι, ενθουσιάζοντας τους 300 περίπου προσκεκλημένους της βραδιάς.
Οι νικητές των Χρυσών Σκούφων 2025
Etrusco - Κάτω Κορακιάνα, Κέρκυρα (Δύο Χρυσοί Σκούφοι)
Στο καλύτερο εστιατόριο της Ελλάδας ο Έκτορας Μποτρίνι επιφυλάσσει στην ατμοσφαιρική βεράντα του μια γαστρονομία με υψηλό δείκτη γευστικής δημιουργικότητας, τεχνικής δεξιότητας και συναισθηματικής δύναμης. Η σικάτη αίσθηση του χώρου ενισχύεται από τα τραπέζια με τα μακριά λινά τραπεζομάντηλα κάτω από τις μουριές, και το πορσελάνινο κοκοράκι σήμα κατατεθέν του εστιατορίου. Το σέρβις αντάξιο ενός μοντέρνου grand restaurant και στον τομέα του κρασιού ο σομελιέ Νίκος Λίτσης χειρίζεται με γνώση και επιδεξιότητα την εξαιρετική wine list. Η αύρα του εστιατορίου κοσμοπολίτικη με πολλούς ξένους να υπερτερούν των Ελλήνων.
Η δημιουργική περιπλάνηση του Μποτρίνι ανάμεσα στην επτανησιακή παράδοση και την ιταλική γεύση συνεχίζεται μέσα από το φίλτρο μιας ιδιαιτέρως ραφινάτης τεχνικής. Ξεχωρίζουν το "αυγό της κυρίας Κούλας", τα στρείδια Ηγουμενίτσας, το κερκυραϊκό μπουρδέτο, το χοιρινό "φτερό" σαν στιφάδο, η "κολομπίνα" περιστεριού "πριν τη νύχτα του γάμου", το επιδόρπιο "Here comes the sun", και η γλώσσα των Rolling Stones.
Botrini's Athens - Χαλάνδρι, Αθήνα (Δύο Χρυσοί Σκούφοι)
Στο κομψό κι ανεπιτήδευτα φιλόξενο εστιατόριο του Έκτορα Μποτρίνι στο Χαλάνδρι απολαμβάνεις μια ολοκληρωμένη εμπειρία της προσωπικής, βαθιά γευστικής, πρωτοπόρας και συγχρόνως γεμάτης μνήμες κουζίνας του βραβευμένου σεφ. Αίθουσες με κομψή αισθητική και θέα στο τζαμωτό εργαστήρι της κουζίνας, όπου η ομάδα ετοιμάζει ένα καλοσχεδιασμένο μενού που σε ταξιδεύει από την Κέρκυρα ως την Ιταλία, σε γη και σε θάλασσα, με συνθέσεις-αναφορές σε γεύσεις της παράδοσης, που διηγούνται ιστορίες.
Ευφάνταστα πιάτα, όπως η "Ρέγγα - ταξίδι στον χρόνο", το cacio e pepe με κόκκινη γαρίδα σε σάλτσα μπουρδέτο "Από την Τήνο στη Μάνη" ή η αναπάντεχη εκδοχή της carbonara, αντιπροσωπεύουν την ιδιοφυή ικανότητα του σεφ να δημιουργεί μ’ επιτυχία συνθέσεις με τόλμη, ζεστασιά και γευστικό βάθος. Τη γευστική εμπειρία ολοκληρώνει μία από τις πιο πλούσιες συλλογές οίνων της πόλης και υποστηρίζει μ’ επαγγελματική συνέπεια και γνώση το σέρβις του εστιατορίου.
Delta - KΠΙΣΝ, Αθήνα (Δύο Χρυσοί Σκούφοι)
Το εστιατόριο στα ψηλά δώματα του ΚΠΙΣΝ ατενίζει το φαληρικό Δέλτα από την κομψή σάλα του που θυμίζει χώρο τέχνης, με έναν αιωρούμενο "κήπο" από ψηλόλιγνα φυτά αλλά και ένα εντυπωσιακό γλυπτό μπαρ που ξεπροβάλλει σαν χρυσή αγκαλιά στο βάθος του χώρου.
Ο επικεφαλής σεφ Γιώργος Παπαζαχαρίας και η ομάδα του δημιουργούν μια κοσμοπολίτικη, conceptual, βιώσιμη, φυσιολατρική κουζίνα, που κινητοποιεί το συναίσθημα και βιώνεται ως έκπληξη μέσα από ένα "αινιγματικό" μενού γευσιγνωσίας. Ο βρώσιμος κρίνος με γαρίδα Κοιλάδας, το ρύζι σε ζύμωση με γλυκάδια θαλασσινών και το εξαιρετικό επιδόρπιο "Τραγανός ηλίανθος" με κρέμα ψημένης σφολιάτας και πραλίνα από κάστανο βρίσκονται ανάμεσα στις δημιουργίες που μας εντυπωσίασαν φέτος.
Botrini’s Santorini - Ξενοδοχείο Katikies Santorini, Σαντορίνη
Από τις πιο κομψές βεράντες της Οίας, με μοναδική θέα στην Καλντέρα, ιδιαίτερη αισθητική και fine dinning κουζίνα. Ο Έκτορας Μποτρίνι εντυπωσιάζει ακόμα μία φορά με το επώνυμο σαντορινιό του εστιατόριο, παρουσιάζοντας πιάτα με ιδιαίτερη φινέτσα, πρωτοτυπία σύλληψης, τολμηρούς γευστικούς συνδυασμούς και δημιουργικότητα που χτυπάει κόκκινο. Chef de cuisine ο Άρης Ρούσσης που μαγειρεύει με ακρίβεια και δεξιότητα.
Πολύ καλή λίστα κρασιών, ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και εξαιρετικό σέρβις. Από τα καλύτερα πιάτα του, η καρμπονάρα Τήνου, το παγωτό καπνιστής ρέγκας με αφρό καλαμποκιού και χόρτα,ο αστακός σε σάλτσα φινόκιο με παντζάρι, φράουλα και αμύγδαλο, και το αρνί με πουρέ μελιτζάνας και ντοματίνι κονφί.
Elements - Ξενοδοχείο Canaves Epitome, Σαντορίνη
Υποβλητική ατμόσφαιρα με θέα στο διάσημο ηλιοβασίλεμα και σχεδιασμός που αντανακλά την πέτρινη αρχιτεκτονική της πίσω πλευράς της Σαντορίνης δίνουν το στιβαρό στίγμα του βραβευμένου γαστρονομικού εστιατορίου του "Canaves Oia Epitome". Ο executive chef του ομίλου Τάσος Στεφάτος ξεδιπλώνει μια κουζίνα πολυσυλλεκτική, κοσμοπολίτικη και ιδιοσυγκρασιακή, με τεχνικές αιχμής.
Herve - Άνω Πετράλωνα, Αθήνα
Προσωποποιημένο high end σέρβις και υψηλή αισθητική στο πιάτο χαρακτηρίζουν το fine dining εστιατόριο του πολυβραβευμένου σεφ Ερβέ Προνζάτο και του συνεταίρου του Γρηγόρη Κίκη, με την ανοιχτή κουζίνα, αγκαλιασμένη από μια μεγάλη μπάρα, να αποτελεί το κέντρο της δράσης και μερικά τραπέζια περιμετρικά, αλλά και στην κομψή αυλή να συμπληρώνουν το τερέν. Η σοφιστικέ και απόλυτα προσωπική κουζίνα του Ερβέ ξεδιπλώνεται μέσα από μικρά γαστρονομικά κομψοτεχνήματα, που αναδεικνύουν τη γαλλική του κουλτούρα, μπολιασμένη με τις επιρροές από τα ταξίδια του στην Ασία.
Lauda - Andronis Boutique Hotel, Σαντορίνη
Βεράντα πάνω στην Καλντέρα της Οίας με εξαιρετική θέα. Ο πολυβραβευμένος Γάλλος σεφ Emmanuel Renaut δημιουργεί μια δυναμική και κομψή μοντέρνα κουζίνα, που συνδυάζει τη γαλλική γαστρονομική κουλτούρα με τις προσεκτικά επιλεγμένες πρώτες ύλες από το νησί. Σεφ του εστιατορίου είναι ο ταλαντούχος Γιώργος Δόσπρας, ο οποίος αναδεικνύει τα πιάτα με φινέτσα και πολύ καλή τεχνική. Σέρβις υψηλού επιπέδου και άκρως εντυπωσιακή λίστα κρασιών με περισσότερες από χίλιες ετικέτες.
Pelagos - Ξενοδοχείο Four Seasons Astir Palace, Βουλιαγμένη, Αθήνα
Μια εξαιρετική εμπειρία fine dining στο πολυτελές "Four Seasons Astir Palace", με σεφ τον ιδιαίτερα ταλαντούχο Luca Piscazzi. Η κομψή γαστρονομία του διακρίνεται από κοσμοπολιτισμό και κινείται με άνεση σε γαλλικά, ιταλικά, διεθνή και ελληνικά νερά με επίκεντρο το ψάρι, αλλά ανοίγεται και προς το κρέας. Τρως σε μια πολύ κομψή σάλα το χειμώνα και το καλοκαίρι στη βεράντα με την υπέροχη θέα, σαν να είσαι σε πολυτελές κρουαζιερόπλοιο.
Squirrel - Ξενοδοχείο Danai Beach Resort, Χαλκιδική
H μικρή βεράντα με τη θαλασσινή θέα σκηνογραφεί γοητευτικά το κοσμοπολίτικο εστιατόριο του "Danai Beach Resort", όπου ο σεφ Βασίλης Μουρατίδης χειρίζεται με ακρίβεια διεθνείς πρώτες ύλες υψηλών προδιαγραφών, δημιουργώντας πιάτα εκλεπτυσμένα και τολμηρά, όπου η βαθιά γεύση και η υψηλή τεχνική βαδίζουν πλάι πλάι. Έξοχη λίστα κρασιών (πάνω από 1.600 ετικέτες) με την υπογραφή του head sommelier Απόστολου Πλαχούρα.
Treehouse - Ξενοδοχείο Ekies All Senses Resort
Το ατμοσφαιρικό εστιατόριο του ξεχωριστής αισθητικής "Ekies All Senses Resort", σκαρφαλωμένο στα μεγάλα κλαδιά ενός γέρικου πεύκου στην άκρη της αφράτης αμμουδιάς και με θέα τον ρομαντικό ορίζοντα του κόλπου της Βουρβουρούς, συνεχίζει να σκαρφαλώνει στα ύψη της μοντέρνας δημιουργικής κουζίνας. Οδηγός του ο πολυβραβευμένος σεφ Δημήτρης Παμπόρης, που εκφράζει εδώ την αιχμή της μαγειρικής του πρότασης, μέσα από ένα μενού αυθεντικής νοστιμιάς, που συνδυάζει ευρηματικότητα και φινέτσα, με comfort στρογγυλάδα και εξαιρετική πρώτη ύλη.
Varoulko Seaside - Μικρολίμανο, Πειραιάς, Αθήνα
Σημείο-σταθμός της γαστρονομικής κληρονομιάς της Ελλάδας, το θρυλικό πια εστιατόριο συνεχίζει να γράφει ιστορία στις θάλασσες της γεύσης, με αρχικαπετάνιο τον Λευτέρη Λαζάρου και δίπλα του τον Κομνηνό Μουφλουζέλη στην κουζίνα και τον εξαιρετικό Θοδωρή Μωυσίδη στα επιδόρπια. Πιάτα-ωδή στην ντόπια θαλασσογραφία, με μοντέρνα αισθητική και πάντοτε κορυφαία πρώτη ύλη. Η διαχρονικότητά του επιβεβαιώνεται από τις συνεχείς βραβεύσεις με Χρυσό Σκούφο και Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας.
CTC - Κεραμεικός, Αθήνα
Μετρ των πειραματισμών, της τολμηρής προσέγγισης της γαστρονομίας και της κομψότητας των γεύσεων, ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης εντυπωσιάζει ακόμα μία φορά με το μενού 11 σταδίων "Voyage" (€ 95/άτομο). Το στοιχείο της έκπληξης παραμένει κομβικό, καθώς δε γνωρίζεις εκ των προτέρων τους σταθμούς του "ταξιδιού" σου, το οποίο ξεδιπλώνεται στην κομψή σάλα του εστιατορίου με τη χαλαρή ατμόσφαιρα και το φιλικό σέρβις.
Matsuhisa Athens - Ξενοδοχείο Four Seasons Astir Palace, Βουλιαγμένη, Αθήνα
Η ήρεμη δύναμη της ιαπωνικής κουλτούρας και η γοητεία του γευστικού fusion βρίσκουν ιδανική στέγη στο Matsuhisa Athens, σε ένα από τα πιο προνομιακά σημεία της Αθηναϊκής Ριβιέρας. Οι Τόνι Βρατσάνος και Θωμάς Κουράκος εκτελούν στην εντέλεια εμβληματικές σπεσιαλιτέ όπως το black cod με miso, αλλά παράλληλα ενσωματώνουν από φέτος και μια λίστα με πιάτα ημέρας, στο γνώριμο πάντοτε ύφος της κουζίνας του εστιατορικού brand. Must try, μεταξύ άλλων, η γλώσσα μενιέ με chili shiso salsa και τα χτένια με σάλτσα μαύρου σουσαμιού.
Noble Gourmet - Ξενοδοχείο Elysium Resort & Spa, Ρόδος
Ο Ροδίτης σεφ Γιώργος Τρουμούχης, μαζί με τον Σπύρο Κουγιό, επιχειρούν μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα fine επανασύσταση της ροδιακής μαγειρικής παράδοσης, δοσμένη μέσα από πιάτα με τεχνική, φαντασία και εξαιρετικές πρώτες ύλες. Η κοσμοπολίτικη βεράντα του ξενοδοχείου "Elysium" με την εκπληκτική θέα στην πλαζ της Καλλιθέας αποτελεί το ιδανικό τερέν για μια τέτοια εμπειρία.
Patio - Ξενοδοχείο The Margi, Βουλιαγμένη, Αθήνα
Στην εσωτερική αυλή του "The Margi", με σήμα κατατεθέν τη μεγάλη ελιά και απαλή μεσογειακή ατμόσφαιρα, ο βραβευμένος πολλάκις με Χρυσό Σκούφο και πλέον με αστέρι Michelin executive chef του ξενοδοχείου Παναγιώτης Γιακαλής παρουσιάζει την επίσημη εκδοχή της σύγχρονης κουζίνας του. Τα ιδιαίτερα ενδιαφέροντα πιάτα του συνδυάζουν την υψηλή τεχνική με τη φινέτσα, την αρμονία και τις καλοζυγισμένες εντάσεις, ενώ τα επιδόρπια δημιουργεί από φέτος ο ταλαντούχος Μανώλης Στήθος.
Selene - Ξενοδοχείο Katikies Garden, Σαντορίνη
Η εξαιρετική αυλή του με τις τοξωτές καμάρες, τη λιμνούλα και τους φοίνικες, την εξαιρετική art de la table και τον χαμηλό φωτισμό, υποβάλλουν τον επισκέπτη σε μια εξωτική σαγήνη γεμάτη μυστήριο. Σε αυτό τον εξαιρετικό χώρο με την ιδιαίτερη ατμόσφαιρα, ο Μποτρίνι δημιουργεί μια εντυπωσιακή σύγχρονη ελληνική κουζίνα, με πιάτα πρωτότυπα, αρμονικά, φινετσάτα, διαφορετικά, με τεχνικές αιχμής. Νέος chef de cuisine, ο Θωμάς Μπόσμος.
Soil - Παγκράτι, Αθήνα
Μια ατμοσφαιρικά ανακαινισμένη διπλοκατοικία του Παγκρατίου αποτελεί τη μαγειρική έδρα του βραβευμένου σεφ Τάσου Μαντή, ο οποίος στα όμορφα σαλόνια του πρώτου ορόφου, αλλά και στο πριβέ μεγάλο τραπέζι του ισογείου ξεδιπλώνει μια κουζίνα βαθιά ιδιοσυγκρασιακή, φυσιολατρική και ευρηματική. Στο ένα και μόνο μενού γευσιγνωσίας (€ 95), η εκλεκτή πρώτη ύλη που προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από τη φάρμα του εστιατορίου στο Αλεποχώρι, γίνεται η βάση για ντελικάτα πιάτα υψηλής δημιουργικότητας και τεχνικής.
Σπονδή - Παγκράτι, Αθήνα
Το κλασικό fine dining εστιατόριο, που έχει γράψει ιστορία στην αθηναϊκή εστίαση, απλώνει τη φίνα art de la table του στις ατμοσφαιρικές αίθουσες με τους πέτρινους τοίχους του νεοκλασικού της οδού Πύρρωνος, ενώ η κομψή κλειστή αυλή προσφέρεται για τα πιο ζεστά βράδια. Η σύγχρονη κουζίνα, που επιμελείται ο βραβευμένος σεφ Arnaud Bignon, πατάει σε γαλλική βάση και εστιάζει στην πρώτη ύλη της εποχής, που αναδεικνύεται με τεχνική και ευφάνταστους συνδυασμούς. Ποικιλία εξαιρετικών τυριών από το πλούσιο τρόλεϊ και πολύ καλή λίστα κρασιών.
Tudor Hall - Ξενοδοχείο King George, Σύνταγμα, Αθήνα
Αντλώντας έμπνευση από το ελληνικό συνταγολόγιο κι αναδομώντας το ελεύθερα με βάση την εξαιρετική ελληνική πρώτη ύλη και με οδηγό τη δημιουργική φαντασία και την κοφτερή τεχνική, ο ταλαντούχος σεφ Νίκος Λειβαδιάς προσφέρει μια συναρπαστική γαστρονομική εμπειρία με φόντο την ολόλαμπρη Ακρόπολη, σε ένα από τα πιο κομψά και ατμοσφαιρικά μεγάλα εστιατορικά σαλόνια της Αθήνας, που αποτελεί –όχι τυχαία– σταθερό σημείο συνάντησης των αστικών τζακιών της πόλης, αλλά και των upscale διεθνών επισκεπτών της. Η ομάδα των σομελιέ προσφέρει υποδειγματική καθοδήγηση στην πλούσια κάβα του εστιατορίου, ενώ το εξαίρετο σέρβις και η συνοδεία πιάνου προσθέτουν επιπλέον αίγλη στη γαστρονομική εμπειρία.
Alali - Ξενοδοχείο, Astarte Suites, Σαντορίνη
H ρομαντική βεράντα πλάι στην πισίνα του ξενοδοχείου Astarte Suites μεταμορφώνεται σε εστιατόριο αξιώσεων χάρη στην ιδιοσυγκρασιακή κουζίνα του βραβευμένου executive chef Άνταμ Κοντοβά, που μιξάρει προσωπικά αγαπημένα με διεθνή φαβορί, σε ένα fusion εξίσου κοσμοπολίτικο και βαθιά ελληνικό. Οι πρωτότυποι, ερεθιστικοί συνδυασμοί του υλοποιούνται από τον ταλαντούχο head chef Γιώργο Μπερκάκη.
Aleria - Μεταξουργείο, Αθήνα
Στην εξαιρετικά αναπαλαιωμένη μονοκατοικία του Μεταξουργείου, η κομψότητα της παλιάς αρχοντικής Αθήνας στη σάλα και η φινέτσα της μοντέρνας διεθνούς κουζίνας στο πιάτο, πλέκουν τον μεθυστικό μίτο ενός από τα ατμοσφαιρικότερα εστιατόρια της πόλης.
Ο Γκίκας Ξενάκης, ένας από τους πιο αγαπημένους σεφ της Αθήνας, δανείζεται στοιχεία από την Ελλάδα αλλά και την ευρύτερη Ευρώπη για να αρθρώσει μια γοητευτική δημιουργική κουζίνα όπου αέρινες γεύσεις και πρωτότυποι συνδυασμοί αναδεικνύουν τη βαθιά νοστιμιά κάθε εποχής. Μελετημένη λίστα κρασιών με πάνω από 350 ετικέτες και από τον ελληνικό και από τον διεθνή αμπελώνα εξασφαλίζει με επιτυχία το pairing και των δύο μενού του εστιατορίου, το σέρβις είναι κομψό και διαθέτει γνώση και ευγένεια.
Anama - Γιάλοβα
Το πρώην οινοποιείο του πάλαι ποτέ κραταιού συνεταιρισμού κορινθιακής σταφίδας αποτέλεσε το ιδανικότερο τερέν για τον βραβευμένο Χρύσανθο Καραμολέγκο ώστε να δημιουργήσει το δικό του εστιατόριο, διαμορφώνοντας θαυμάσια τον χώρο και διατηρώντας πολλά από τα παλιά μηχανήματα. Το "Anama" βγάζει τραπέζια και στις δύο πλευρές του παραλιακού πεζόδρομου της Γιάλοβας και εκεί ακριβώς σερβίρει μερικές από τις ιδιοσυγκρασιακές και άκρως χαρακτηριστικές εμπνεύσεις του σημαντικού γευσιπλάστη.
Ανάμεσα σε πολλούς, ασυνήθιστους αλλά πάντα αριστοτεχνικούς συνδυασμούς, δοκιμάζεις μαρουλοντολμάδες με γαρίδες, καραβίδες, σάλτσα ζαφοράς, ψητή μελιτζάνα με αχινό και μίσο και μανιτάρια σχάρας με μπαμπαγκανούς και σάλτσα ταχίνι. Πολύ καλή δουλειά στο πεδίο του κρασιού και προσωπική φροντίδα στο σέρβις.
Andromeda - Ξενοδοχείο Danai Beach Resort, Χαλκιδική
Όσο όμορφη και φωτεινή και αν είναι η πρόσφατα ανακαινισμένη εσωτερική σάλα του Andromeda, με διακριτικές αναφορές αποικιακού στυλ, η αλήθεια είναι πως δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τον εξωτερικό του χώρο. Μια εντυπωσιακή, ευρύχωρη βεράντα, που μοιάζει να "κρέμεται" πάνω από τη θάλασσα, με απίστευτη θέα στο απέραντο γαλάζιο.
Σε αυτόν τον πολύ όμορφο χώρο, όπου τον τόνο δίνει η διαχρονικά κομψή αισθητική των επαύλεων της λίμνης Κόμο, ο chef Βασίλης Μουρατίδης παρουσιάζει τη δική του, fine dining προσέγγιση του όρου "σύγχρονη κουζίνα". Οι επιλεγμένες πρώτες ύλες και οι άψογα εκτελεσμένες τεχνικές καταλήγουν σε υψηλού επιπέδου, απολύτως άρτια πιάτα. Αξίζει να δώσετε ιδιαίτερη βαρύτητα στο κομμάτι του μενού που αφορά τα ζυμαρικά, τα φτιάχνουν όλα εδώ και είναι πραγματικά πολύ καλά.
Baos - Ξενοδοχείο Myconian Korali, Μύκονος
Η μαγευτική θέα στη Χώρα της Μυκόνου, το καλοκουρδισμένο σέρβις, η φροντισμένη σάλα με τη μεγάλη τζαμαρία και η προσεγμένη art de la table αποτελούν τα κατάλληλα amuse bouche για τα όσα ακολουθούν στο εστιατόριο του ξενοδοχείου Myconian Korali. Ο χρυσοσκουφάτος σεφ Παναγιώτης Τσουκάτος ποντάρει σε πολύ καλή πρώτη ύλη και συστήνει ένα ελληνοστροφές fine dining με μοντέρνο twist και διεθνές savoir-faire, με ντόπιες γεύσεις που αναδεικνύονται σε μενού στοχευμένης κατεύθυνσης και εποχικού focus.
Αστακός με κρέμα καλαμπόκι, μαγιονέζα με λαχανίδα, χαβιάρι Oscietra και λάδι αστακού, μπαρμπούνι σε σαβόρο style, με αφρό άγριου σκόρδου και το ντουέτο στηθοπλευρά Wagyu/καρέ αρνιού, με κρέμα Αρσενικού Νάξου, πουρέ μελιτζάνας και πατάτες γιαχνί είναι από τα πιο βαριά χαρτιά της φετινής κάρτας. Προσεκτικά διαλεγμένες ετικέτες του ελληνικού και του διεθνούς αμπελώνα, αξιοπρόσεκτη δουλειά στο πεδίο των ποτών από τον bar manager Νίκο Νταμπούδη.
Βενετσιάνικο Πηγάδι - Κέρκυρα
Στην καρδιά της παλιάς πόλης της Κέρκυρας, η πλακόστρωτη πλατεία Κρεμαστής με το περίτεχνα σκαλιστό πέτρινο ενετικό πηγάδι του 17ου αιώνα αποτελεί το ιδανικό τερέν πάνω στο οποίο στήνει τα τραπέζια του το "Βενετσιάνικο Πηγάδι", σε ένα άκρως ατμοσφαιρικό σκηνικό.
Στα καλοστρωμένα τραπέζια, το πολύ καλά συντονισμένο και ενημερωμένο σέρβις παραδίδει τα πιάτα-εμπνεύσεις του σεφ Σπύρου Αγιού, που μαζί με τον σεφ-ιδιοκτήτη Γιάννη Βλάχο παρουσιάζουν μία fine comfort κουζίνα με φινέτσα και χάρη, η οποία συνδέει παραδοσιακές κερκυραϊκές σπεσιαλιτέ με σύγχρονες τάσεις και ιδέες. Στα plus, μία εντυπωσιακή οινική λίστα με περισσότερες από 1000 ετικέτες του ελληνικού και διεθνή αμπελώνα. Τον χειμώνα, η δράση μεταφέρεται στην Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας, με το "Βενετσιάνικο Πηγάδι" να παρουσιάζει εκεί την εστιατορική του υπόσταση.
Botrini's Mykonos - Ξενοδοχείο Katikies Mykonos, Μύκονος
Η μυκονιάτικη εκδοχή του πολυβραβευμένου εστιατορίου του Έκτορα Μποτρίνι φιλοξενείται σε μια κομψή open air βεράντα του ξενοδοχείου "Katikies", με υπέροχη θέα στον κόλπο του Αϊ Γιάννη και τη Δήλο. Το μενού σταχυολογεί αντιπροσωπευτικές γεύσεις του χαρισματικού σεφ, όπως η πίτα – κομψοτέχνημα με κολοκυθάκι και κρέμα καρίκι σε φύλλο ελαιολάδου, ή το καρπάτσιο ξιφία σαν κερκυραϊκή νερατζοσαλάτα, και εκτελείται με ακρίβεια από τον επικεφαλής της κουζίνας Μιχάλη Μπίρτσιο.
Το υψηλού επιπέδου service προσθέτει μυσταγωγική νότα στην ατμοσφαιρική εμπειρία, ενώ η λίστα κρασιών, σε επιμέλεια του Master of Wine Γιάννη Καρακάση, είναι ένα ταξίδι απόλαυσης από μόνη της, με εξαιρετικές επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα να στέκουν δίπλα-δίπλα σε λιγότερο ή περισσότερο γνωστά διαμάντια από κορυφαίους οίκους της Ευρώπης και του κόσμου.
Bubo - Ξενοδοχείο Ekies All Senses, Χαλκιδική
Έχει το προνόμιο να βλέπει καθημερινά ένα από τα πιο εντυπωσιακά ηλιοβασιλέματα της Χαλκιδικής να συμβαίνει ακριβώς μπροστά του. Το Bubo Είναι το κεντρικό εστιατόριο του Ekies All Senses Resort, βρίσκεται λίγα μέτρα από την αμμουδιά της Βουρβουρούς και έχει εξαιρετική θέα στη θάλασσα. Μέσα σε ένα κομψά boho περιβάλλον με διάσπαρτα στο χώρο κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα του σύγχρονου design, ο βραβευμένος chef Δημήτρης Παμπόρης παρουσιάζει τη σύγχρονη ελληνική κουζίνα μέσα από τη δική του, πάντα ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ματιά.
Θα δοκιμάσετε πιάτα που φανερώνουν δημιουργικότητα και άψογη γνώση μαγειρικών τεχνικών, όπως το μοσχάρι ταρτάρ "Σμυρνέικο", ή το λαβράκι με κρούστα από προζυμένιο ψωμί. Σημειώστε ότι στο Ekies All Senses Resort τίποτα δεν είναι αφημένο στην τύχη. Παρατηρήστε τις στολές των παιδιών του service ή κάντε μια βόλτα από τις τουαλέτες του εστιατορίου και θα το διαπιστώσετε.
Cabbanes - Ξενοδοχείο Myconian Villa Collection, Μύκονος
Το γαστρονομικό εστιατόριο του πολυτελούς ξενοδοχείου Myconian Villa Collection επιβλέπει αφ' υψηλού την παραλία και τον κόλπο της Ελιάς, διατηρώντας αποστάσεις από τα της υπόλοιπης Μυκόνου πεπραγμένα, προσφέροντας περιβάλλον χαλάρωσης και ατμόσφαιρα ιδιωτικότητας. Απλώνει τα τραπέζια του -με την πιθανότατα καλύτερη art de la table του νησιού των Ανέμων- στα πέριξ της εντυπωσιακής πισίνας, προτού σου χαρίσει μία μοναδική fine dining εμπειρία, με μία από τις πιο διαφορετικά ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις που έχουμε δει εδώ και καιρό στα κυκλαδίτικα εστιατορικά δρώμενα.
Ο εξαιρετικά χαρισματικός -μόλις 31 ετών- σεφ Φίλιππος Σταμπουλής παρουσιάζει ένα ιδιαίτερο fusion δημιουργικής κουζίνας με παρασκευές σπάνιας ακρίβειας που αντλεί στοιχεία από πολλές σημαντικές γαστρονομικές κουλτούρες και ενσωματώνει σε αυτό στοιχεία ελληνικότητας, με τρόπο εκλεπτυσμένο και άκρως απολαυστικό. Must taste o αστακός ποσέ με πουρέδες κουμ κουάτ και καρότου, λευκά σπαράγγια και σούπα καρύδας, το πολυδιάστατο αρνί και το αιγαιοπελαγίτικο λαβράκι με αποξηραμένο σύκο, λούζα και σος από Βινσάντο. Τα πιάτα πλαισιώνονται από μία εκτενή λίστα κρασιών με κορυφαίες ελληνικές σοδειές, εκλεκτές διεθνείς ετικέτες και σαμπάνιες.
Ches - Ξενοδοχείο Calilo, Ίος
Στην ωραιότερη παραλία της Ίου στον κόλπο Παππά, το εστιατόριο Ches δημιουργεί σύγχρονη ελληνική κουζίνα , αποτελώντας "έκπληξη" για τους επισκέπτες του νησιού. Η βεράντα του, σε "art νεορουστικ" ύφος δίνει την αίσθηση μιας φωλιάς μέσα σε βράχο που "ίπταται" πάνω από την παραλία, έχοντας απέναντί της το κάδρο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος με τις 37 πολυτελείς σουίτες, τους φοίνικες και τις ελιές. Το concept του μενού, δημιουργημένο από τον βραβευμένο σεφ Αλέξανδρο Τσιοτίνη και εκτελεσμένο στην εντέλεια από τον resident chef Σπύρο Τζίλη, είναι έξυπνο, πρωτότυπο και φρέσκο.
Ο Τσιοτίνης παρουσιάζει με εξαιρετική δημιουργική προσέγγιση 9 πιάτα, κάθε ένα από διαφορετική Κυκλάδα ( Νάξος, Σύρος, Κύθνος, Πάρος, Τζιά, Ίος, Αμοργός, Μύκονος, Σαντορίνη) έχοντας στηριχτεί στην αυθεντική παραδοσιακή συνταγή και ανασυνθέτοντας την, για να την εκσυγχρονίσει, με τολμη , κομψότητα και άψογη τεχνική. Το καλύτερό του πιάτο για το 2024 ήταν το Συριανό: Sable ντομάτας με μαρινάτη σαρδέλα, ταραμά και τηγανητό αθερινάκι.
Dionysos, Ξενοδοχείο Elounda Beach, Ελούντα, Κρήτη
Απλωμένες ροτόντες με λινά τραπεζομάντηλα κάτω από τα δέντρα, φόντο το λευκό εκκλησάκι και οι πέτρινες καμάρες, σ΄ένα σκηνικό που εκπέμπει ρομαντισμό με κοσμοπολίτικη εσάνς. Απόλυτα ταιριαστή στο περιβάλλον η κουζίνα του βραβευμένου Albert Hazma, με ευφάνταστα, φινετσάτα πιάτα και εκλεκτά υλικά σε άψογες παρασκευές, που συχνά ενσωματώνουν ένα ενδιαφέρον απωανατολίτικο touch. Άψογο σέρβις στο επίπεδο του χώρου και εκλεκτό wine pairing από την πλούσια κάβα του καταξιωμένου ξενοδοχείου.
Galazia Hytra - Ξενοδοχείο Summer Senses, Πάρος
Το καλοκαιρινό alterego της πολυβραβευμένης Hytra απλώνει τα τραπέζια του στο πίσω μέρος του 5* ξενοδοχείου Summer Senses , "βλέπει" το Πίσω Λιβάδι και τη Μάρπησσα, και σερβίρει σαν amuse bouche ατμόσφαιρα σιωπηλής πολυτέλειας με εξαιρετικό σέρβις. Στην κουζίνα του, τα αρώματα των Κυκλάδων, η επαφή με τη γη της Πάρου και μία μοντέρνα γευστική κοσμοθεωρία συνυπάρχουν αρμονικά.
Ο βραβευμένος Γιώργος Φελεμέγκας επιμελείται και ο ταλαντούχος Χρήστος Κανουλάς εκτελεί με συνέπεια και ακρίβεια πιάτα σύγχρονης αντίληψης με μπόλικα ντόπια στοιχεία. Από τα πιο ενδιαφέροντα πιάτα είναι οι γαρίδες με μοσχολέμονο, φράουλα, κρέμα βασιλικού, αμπελοφάσουλα και αγουρέλαιο, το μοσχάρι με αγκινάρα, αφρό κρασοτύρι και ρεβιθάδα και ο αστακός με ραβιόλι, μυδόζουμο και σάλτσα από πετρόψαρα.Θαυμάσια η δουλειά της σομελιέ Χριστίνας Χουρπουλιάδου.
Hytra - Αθήνα
Η "Hytra" φιλοξενείται προς το παρόν στο Μέγαρο Μουσικής, σε ένα χώρο με αρτίστικη διακόσμηση και μεγάλο ατού τον τοίχο-τζαμαρία με θέα τον Υμηττό. Ο διακεκριμένος σεφ Γιώργος Φελεμέγκας παρουσιάζει μια προσωπική, μοντέρνα κουζίνα με σύγχρονες τεχνικές και εμπνευσμένους, συχνά απρόσμενους συνδυασμούς, όπου το ελληνικό στοιχείο δηλώνει "παρών" με υλικά επιλεγμένα απ’ όλη τη χώρα.
Γευστικά hit το μπαρμπούνι μπουρδέτο με τσιγαριαστά χόρτα, το δίδυμο ντομάτα-πέστροφα με πιπερίτσα Πέλλας, φράουλα τουρσί και γαριδάκι, το μιλφέιγ παντζαριού με σάλτσα από φασόλια Φενεού και ζελέ κουφοξυλιάς. Ξεχωριστή μνεία αξίζει στα αρτοποιήματα, το γαλατόψωμο γκλασαρισμένο με μέλι μανιταριών και το πατατόψωμο με ξινόγαλο. Προσεγμένα επιδόρπια, ευγενικό σέρβις και επαρκής λίστα κρασιών.
GB Roof Garden - Ξενοδοχείο Grande Bretagne, Σύνταγμα, Αθήνα
Λάμψη, αρχοντιά, στιλ και μητροπολιτική ατμόσφαιρα, στο εμβληματικό ρεστοράν της "Μεγάλης Βρεταννίας" που σε καθηλώνει, με τη θέα της Ακρόπολης, το εσωτερικό design, το σέρβις και την κοσμοπολίτικη και βαθιά νόστιμη σύγχρονη κουζίνα του. Μάρμαρο και ξύλο, αναπαυτικές πολυθρόνες, εντυπωσιακά φωτιστικά και φίνα art de la table δημιουργούν ένα σύγχρονο αστικό στιλ που συμπληρώνεται από τις κομψές παρουσίες των συνδαιτυμόνων.
Ο βραβευμένος με Χρυσούς Σκούφους σεφ Νίκος Λιόκας έχει δημιουργήσει ένα "έξυπνο" μενού που καλύπτει σχεδόν όλες τις γαστρονομικές αναζητήσεις και ιδιαιτερότητες των πελατών Ελλήνων και ξένων, μέσα από το οποίο αναδεικνύονται οι γαλλικές τεχνικές του, η φινέτσα του και η ιδιαίτερη αγάπη του για το ψάρι. Δίπλα του πάντα ο executive chef Αστέριος Κουστούδης, αλλά και ο σομελιέ Βαγγέλης Ψωφίδης, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια εξαιρετική λίστα κρασιών, προτείνοντας χάρη στην εμπειρία του, άλλοτε ένα πιο κλασικό και άλλοτε ένα pairing σύγχρονων τάσεων. Ιδιαίτερα φινετσάτα και τα επιδόρπια του πολύ καλού chef pâtissier Αλέξανδρου Κούφα.
Lycabettus - Ξενοδοχείο Andronis Luxury Suites, Σαντορίνη
Μπαλκόνι στην καλδέρα σε δυο επίπεδα με ονειρική θέα στην καλδέρα και το υπερυψωμένο να συγκαταλέγεται στα πιο εντυπωσιακά σημεία εστίασης διεθνώς. Χαμηλόφωνη πολυτέλεια, το ανάλογο κοσμοπολίτικο κοινό και μια σύγχρονη κουζίνα, που πατάει σε γερό γαλλικό υπόβαθρο και δημιουργεί με πρώτες ύλες υψηλού επιπέδου.
Τη βραβευμένη παράδοση του εστιατορίου συνεχίζει ο σεφ Χρήστος Καραγιάννης, ο οποίος χειρίζεται τα εκλεκτά υλικά του με φινέτσα, εμπνευσμένους συνδυασμούς και τεχνική αρτιότητα, όπως για παράδειγμα το ταρτάρ γαρίδας Κοιλάδος με πράσινη gazpacho, emulsion στρειδιού και χαβιάρι ή μια άψογη καραβίδα με άγριο σκόρδο, χαβιάρι και sabayon καραβίδας. Το δείπνο κλείνουν αντάξια τα επιδόρπια του βραβευμένου patissier Γιώργου Πλατινού, ενώ το σύνολο θα συνοδεύσουν οίνοι από μια εξαιρετική λίστα του ελληνικού και παγκόσμιου αμπελώνα. Τα αρκετά σκαλιά που οδηγούν στο εστιατόριο αξίζουν τον κόπο, αλλά απαιτούν ανάλογα υποδήματα.
Makris Athens - Θησείο, Αθήνα
Το βραβευμένο με αστέρι Michelin Makris Athens by Domes κατοικεί σε ένα ιστορικό οίκημα στην αρχαία αγορά, στο Θησείο, απέναντι από την Ακρόπολη. Στην κομψή σάλα του ισογείου κυριαρχούν τα ήρεμα χρώματα, οι μοντέρνοι αφαιρετικοί πίνακες και ένα αιωρούμενο κολάζ από θραύσματα αγγείων, ενώ το καλοκαίρι η δράση μεταφέρεται στην όμορφη βεράντα του τελευταίου ορόφου που προσφέρει πανοραμική θέα στο αρχαίο κάλλος της Αθήνας.
Η κουζίνα του βραβευμένου Chef Patron Πέτρου Δήμα κινείται ελεύθερα και δημιουργικά, στηριγμένη κυρίως σε ελληνικά και εποχιακά προϊόντα, πολλά από τα οποία προέρχονται από τη φάρμα του στην αρχαία Κόρινθο. Ευφάνταστοι συνδυασμοί, προχωρημένη τεχνική και fine dining φινέτσα χαρακτηρίζουν τα πιάτα του, που ξεδιπλώνονται αποκλειστικά μέσα από δύο μενού γευσιγνωσίας και ένα vegan (€ 95, 140 & 88).
Μakris Corfu - Ξενοδοχείο Domes Miramare, Κέρκυρα
Το γαστρονομικό εστιατόριο του "Domes Miramare, a Luxury Collection Resort, Corfu" στήνει τα τραπέζια του στον απέριττα κομψό χώρο με το λευκό μάρμαρο, σε μία βεράντα με μεγάλες και απλόχωρες τζαμαρίες που χαρίζει προνομιακή θέα στο Ιόνιο, ακριβώς μπροστά από την ανοιχτή κουζίνα που -όπως και το σέρβις- κινείται σε αρμονικούς και καλοσυντονισμένους ρυθμούς.
Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Chef Patron Πέτρος Δήμας συνεχίζει την ανοδική γευστική πορεία των τελευταίων ετών, με μενού degustation σύγχρονης δημιουργικής αντίληψης, εντυπωσιακής ακρίβειας και λειτουργικής φαντασίας, όπου κάθε σύνθεση έχει το λόγο της, φυσικά με εξαιρετικές πρώτες ύλες. Ξεχωρίζει το αλαβάστρινο χτένι με υφές καλαμποκιού, μπισκ και τρούφα και οι ντελικάτες ταλιατέλες σουπιάς με λαβράκι, κρέμα μυρωδικών, αχνιστά μύδια και αφρό σαμπάνιας.
Matsuhisa Paros - Ξενοδοχείο Avant Mar, Πάρος
Η παραλία Πιπέρι και το πολυτελές ξενοδοχείο Avant Mar, ακριβώς έξω από τη Νάουσα, λειτουργούν ως το ιδανικό τερέν για το παγκοσμίως αγαπητό εστιατορικό brand και την παριανή εκδοχή του. Στο Matsuhisa Paros, το θαλασσινό αεράκι μιξάρεται με το περιβάλλον απέριττης κομψότητας, την ανοιχτή κουζίνα και το επιβλητικό μπαρ, σε ένα σκηνικό που ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις αλλά και τις προσδοκίες του σύγχρονου επισκέπτη.
Το ίδιο ακριβώς κάνει και η φημισμένη fusion κουζίνα του, με επικεφαλής εδώ τον Γιώργο Σπαγκάκο και την Αμάντα Θανάτη. Τα διαχρονικά φαβορί της γευστικής κουλτούρας του Nobu-san βρίσκονται ασφαλώς στο μενού και συναντούν φρέσκες ιδέες, με μεσογειακά ή νοτιο-αμερικάνικα twists.
Melia - Ξενοδοχείο Lesante Blu Beach Resort, Ζάκυνθος
Απλωμένα σε ντεκ με μέτωπο τη θάλασσα, τα τραπέζια του Melia αιωρούνται επάνω στο νερό, ενώ στην προέκταση ο σκεπαστός χώρος είναι πιο προφυλαγμένος και το σκηνικό εξίσου καθηλωτικό. Η κουζίνα του βραβευμένου chef Νίκου Ισπυρούδη και του head chef Βασίλη Κρανιά μεταφράζει τη ζακυνθινή παράδοση σε σύγχρονα πιάτα, διατηρώντας τη γευστική ρίζα τους.
Στο μπαρμπούνι σαβόρο η σταφίδα γίνεται κρέμα και το δεντρολίβανο crumble, στη γλώσσα τα χόρτα, η αγκινάρα και η λεμονάτη beurre blanc παραπέμπουν στο φρικασέ, το παστίτσιο με ζακυνθινό κουνέλι, κρέμα από λαδοτύρι και σάλτσα στιφάδου είναι συνεπές στο όνομά του. Πλούσια κάβα, επαγγελματικό wine pairing και σέρβις επιπέδου συμπληρώνουν το fine dining εστιατόριο του Lesante Blue.
Moldee - Θεσσαλονίκη
Σ΄ ένα μοντέρνο χώρο με τολμηρό design, τον οποίο μοιράζεται με το εντυπωσιακό μπαρ, το εστιατόριο των σεφ Βασίλη Μουρατίδη και Σοφοκλή Μαραγκουδάκη συστήνει στη συμπρωτεύουσα το fine dining με μια φίνα, σύγχρονη κουζίνα με γερό κλασικό υπόβαθρο, εξαιρετικά υλικά και παρασκευές υψηλής τεχνικής.
Με ξεχωριστά ορεκτικά, όπως τα γεμιστά με κουνέλι ραβιόλι με κάστανα και σάλτσα γραβιέρας ή η γαλλική πίτα pithiviers με γέμιση κοτόπουλου, το ρεπερτόριο εκτείνεται σε ψάρι και κρεατικά με εμπνευσμένα πιάτα που συνδυάζουν βαθιά γεύση με ισορροπία, όπως το χριστόψαρο με άγρια μανιτάρια και σάλτσα μπέικον ή ο χοιρινός λαιμός με κρέμα από κυδώνι. Τα επιδόρπια κινούνται στο ίδιο υψηλό επίπεδο και μαζί με μια πολύ καλή λίστα κρασιών ολοκληρώνουν μια απολαυστική γευστική εμπειρία.
Onuki - Ξενοδοχείο Costa Navarino, Πύλος
Κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα, κομψά στιλιζαρισμένοι χώροι με καθαρές γραμμές, μία απλόχωρη βεράντα με θέα στη θάλασσα, ανατολή και δύση δημιουργούν ατμόσφαιρα μοντέρνας πολυτέλειας στο ιαπωνικό εστιατόριο του "Costa Navarino". Στην κουζίνα του "Onuki", ο έμπειρος σεφ Σταμάτης Σκριάπας διανύει περίοδο εξαιρετικής φόρμας, με φινετσάτες προτάσεις και πιάτα που έχουν πολλά να πουν σε μάτι και ουρανίσκο.
Άψογα κοψίματα και κορυφαία πρώτη ύλη σε ωμά και σούσι, ιδιαίτεροι νεωτερισμοί στα "ζεστά". Δε χάνονται το καρπάτσιο τόνου με ιαπωνική βινεγκρέτ και φρέσκια τρούφα, το φαγκρί στη ρομπάτα με spicyj alapeno σως και τα -επίσης σε ρομπάτα- μαριναρισμένα παϊδάκια αρνιού με πικάντικη σάλτσα με μίσο. Έξοχη καθοδήγηση από το καλά ενημερωμένο σέρβις. Πλούσια λίστα κρασιών και σάκε.
Prosilio - Ζάκυνθος
O ολάνθιστος, σχεδόν κρυμμένος κήπος του "Prosilio" στην καρδιά της Ζακύνθου φιλοξενεί το πιο τολμηρό, δημιουργικό εστιατόριο της πόλης, με τη γειτνίασή του με τη μαρίνα να τροφοδοτεί τη σάλα με κοσμοπολίτικο κοινό. Στην κουζίνα, η σεφ Κρίστυ Καραγεώργου, απόφοιτος της μεγάλης του Γιάννη Μπαξεβάνη "σχολής", αναδομεί τη γευστική παράδοση των Επτανήσων και της Ελλάδας με ευρηματικότητα και εμπεδωμένη ελληνικότητα, αποδίδοντας το συνταγολόγιο της περιοχής με προσωπική ματιά.
Πιάτα όπως τα ραβιόλι από σουπιά, γεμιστά με τσιγαρέλια και συνοδεία γαρίδας Κοιλάδος με αλιάδα, ή η κροκέτα κόκορα με πουρέ σπετσερικού κι αφρό από ζακυθινό τυρί της τάβλας αναδεικνύουν τις επιλεγμένες πρώτες ύλες του νησιού, ενώ η ιδιαίτερη φροντίδα του συνιδιοκτήτη Γιώργου Καμπίτση για το κρασί, με έμφαση στον ζακυνθινό αμπελώνα, δίνει μια επιπλέον διάσταση στην εμπειρία, που εμπλουτίζεται όχι μόνο από το εξαιρετικό σέρβις, αλλά και από τα φινετσάτα cocktails.
Salonika - Ξενοδοχείο Makedonia Palace, Θεσσαλονίκη
Η λουσάτη σάλα και η βεράντα του Salonika με την πανοραμική θέα στον Θερμαϊκό αποτελούν πεδίο δράσης λαμπρό για τον εξέχοντα σεφ Σωτήρη Ευαγγέλου και την εγκάρδια, βαθιά νόστιμη μαγειρική του, που αγκαλιάζει απλόχερα την ελληνική κουζίνα με εμβληματικά υλικά και συνταγές της παράδοσης, αλλά χωράει και κλασικές αξίες χωρίς σύνορα.
Το πλούσιο μενού εκτείνεται από εξαιρετικά ωμά μέχρι αρνίσια συκωταριά στο τηγάνι και αρνάκι με πατάτες στη γάστρα, αλλά και ψάρια-θαλασσινά ημέρας όπως τα παραγγείλεις. Ξεχωριστή θέση κατέχουν τα καλοφτιαγμένα πιάτα ζυμαρικών και τα ψητά στα κάρβουνα. Ένα σύγχρονο μενού γευσιγνωσίας δέκα πιάτων τρέχει παράλληλα εμπλουτίζοντας την εμπειρία στο Salonika, ενώ η εξαιρετική κάβα, το επαγγελματικό σέρβις και η ζεστή υποδοχή ολοκληρώνουν μια ξεχωριστή γαστρονομική έξοδο.
Seeds - Ιλίσια, Αθήνα
Μοντέρνα σάλα με κυρίαρχο στοιχείο το ξύλο, το λευκό σε εναλλαγή με το καφέ, ένα πατάρι με μοναστηριακό τραπέζι για την υποδοχή του επισκέπτη αλλά και για σπέσιαλ περιπτώσεις. Στα παραπάνω προσθέτεις μια χαλαρή ατμόσφαιρα, την quiet luxury αισθητική και το ευγενικό σέρβις και παίρνεις μία μεγάλη εικόνα για το τι ακριβώς συμβαίνει στα ενδότερα του Seeds.
Ο σεφ-πατρόν Δήμος Σαμουράκης στρώνει μαζί με την καλοκουρδισμένη ομάδα της ανοιχτής κουζίνας του ένα πολύ ενδιαφέρον μοντέρνο fine dining τραπέζι, με αρκετές cool ιδέες που μετουσιώνονται σε πιάτα με φινέτσα και σύγχρονη νοστιμιά. Ακριβώς τέτοια είναι η signature κολοκύθα με σάλτσα μελάσας, τρούφα και ψημένους σπόρους κολοκύθας, το (μισό ψημένο, μισό ωμό) καλαμάρι με λάχανο savoy, φύλλα άγριου σκόρδου και σάλτσα αμυγδάλου ή η φραγκόκοτα με σάλτσα ψητής μαγιάς, ψητό σέσκουλο και σάλτσα Perigueux. Πολύ καλή λίστα κρασιών που δεν περιορίζεται σε σύνορα. Menu degustation 95€.
The Private Kitchen - Ξενοδοχείο Mandarin Oriental Costa Navarino, Πύλος
Σε έναν χώρο χαλαρής πολυτέλειας και αποκλειστικότητας που παραπέμπει σε γαστρονομικές μητροπόλεις, ο Bertrand Valegeas ενορχηστρώνει μία ξεχωριστή, σύγχρονη, με γαλλικές βάσεις fine dining εμπειρία, με στοιχεία ελληνικότητας και μπόλικα τοπικά προϊόντα από την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας.
Στις μόλις 16 θέσεις του exclusive εστιατορίου του "Mandarin Oriental, Costa Navarino", γύρω από τη μπάρα με την ανοιχτή κουζίνα, μαγειρεύεται και σερβίρεται ένα ιδιαίτερο μενού degustation, με highlights πιάτα σαν τη ντομάτα fraicheur με σαλάτα καβουριού, τις ταλιατέλες καλαμαριού με σάλτσα χταποδιού α λα μπολονέζ και το αψεγάδιαστο ψητό περιστέρι με χόρτα στη σχάρα, φύκια και χαβιάρι. Στιβαρό φινάλε με το signature Mandarin Oriental Chocolate και εξαιρετική αρμονία κρασιού για κάθε στάδιο.
Yēvo - Ξενοδοχείο Bill & Coo, Μύκονος
Το εστιατόριο του Bill &Coo απλώνει τα τραπέζια του σ’ έναν από τους κομψότερους υπαίθριους χώρους της Μυκόνου, μπροστά στην infinity πισίνα που ενώνεται οπτικά με τη θάλασσα και προσφέρει μοναδική θέα στο ηλιοβασίλεμα. Τα vibes της ανοιχτής κουζίνας, το σέρβις επιπέδου με χαλαρή διάθεση και η άψογη art de la table συνδράμουν το μενού υψηλής κουζίνας του Άγγελου Μπακόπουλου, ολοκληρώνοντας ένα κοσμοπολίτικο fine dining.
Τα πιάτα του βραβευμένου σεφ διακρίνουν γεύσεις με βάθος, η ανάδειξη της πρώτης ύλης, κατά κύριο λόγο ελληνικής, με ιδιαίτερες αλλά αρμονικές συνθέσεις και η πολύ καλή τεχνική. Η ωμή κόκκινη γαρίδα συνδυάζεται με γκανάς πράσινου φιστικιού και σάλτσα από το μυαλό της, το φίνο σοταρισμένο χτένι δένει με κονσομέ τηνιακής λαδογραβιέρας και ψητή μοσχαρίσια γλώσσα, η καραβίδα α λα Πολίτα εκπέμπει πληθωρική νοστιμιά, το εξαιρετικό αρνάκι Νάξου έρχεται ζουμερό μέσα σε φίνα, αρωματική σάλτσα βοτάνων. Σε υψηλό επίπεδο και τα επιδόρπια του διακεκριμένου pastry chef Αργύρη Πόπτσιου, όπως και το wine pairing με επιλεγμένα κρασιά του ελληνικού και διεθνή αμπελώνα.
Τα βραβεία Top Notch
Avant Garden - Ερμούπολη, Σύρος
Στην ατμοσφαιρική εσωτερική αυλή του πέτρινου αρχοντικού του 1830, απέναντι από το θέατρο Απόλλων, ο σεφ-ιδιοκτήτης Κωνσταντίνος Μπουραντάς σερβίρει μια φίνα, προσωπική κουζίνα με σύνθετα πιάτα, όπου τα εξαιρετικά υλικά, η ισορροπία και η άψογη τεχνική υπηρετούν τη νοστιμιά. Αρκετές αναφορές σε ελληνικές γεύσεις και χρήση πολλών τοπικών προϊόντων χωρίς να λείπουν τα διεθνή στοιχεία, σ’ ένα μενού που αλλάζει ακολουθώντας τις εποχές.
Bungalow 7 - Γλυφάδα, Αθήνα
Το εντυπωσιακά κοσμοπολίτικο bar-restaurant του Ομίλου Παπαθεοχάρη στα Αστέρια της Γλυφάδας έχει μοδάτη αύρα και κομψό ντεκόρ. Επικεφαλής στην κουζίνα ο ταλαντούχος σεφ Ντίνος Φωτεινάκης, που παρουσιάζει μια πολυσυλλεκτική κοσμοπολίτικη κάρτα με σύγχρονες προτάσεις μεγάλης δημοφιλίας, διανθισμένες συχνά με απωανατολίτικες πινελιές. Μεγάλη ποικιλία σε κοπές κρέατος και μια ξεχωριστή κάρτα για sushi ολοκληρώνουν την εικόνα.
Clochard - Θεσσαλονίκη
Ο χώρος του εστιατορίου, από τους πλέον ιστορικούς της πόλης, αποπνέει κομψότητα και διακριτική μεγαλοπρέπεια. Ο εκτενής κατάλογος που δημιουργεί ο σεφ Σωτήρης Μαντζαράκης έχει σύγχρονο ύφος και αρθρώνεται με πιάτα που εμπνέονται σε μεγάλο βαθμό από τη γαλλική κουζίνα, χωρίς να λείπουν ορισμένες προτάσεις σε μοντέρνο ελληνικό μοτίβο, αλλά και πολυτελείς κοπές κρέατος. Ιδιαίτερα αξιόλογη λίστα κρασιών.
Cretamos - Ξενοδοχείο The Royal Senses/Curio by Hilton, Ρέθυμνο, Κρήτη
Στο μοντέρνο γαστρονομικό εστιατόριο του "The Royal Senses Resort & Spa Crete, Curio Collection by Hilton" η αφ’ υψηλού θέα σε παροτρύνει σε ρεμβασμό. Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο σεφ Παύλος Κυριάκης επιμελείται μια γκουρμέ κουζίνα που συνδυάζει σύγχρονο δημιουργικό πνεύμα και κρητικά υλικά, παρουσιάζοντας πιάτα όπως η σφυρίδα με τζελ λεμονιού, αχνιστά μύδια και αγκινάρα.
Dex.Silo.01 - Ξενοδοχείο Dexamenes, Κουρούτα, Αμαλιάδα
Μία από τις πιο sui generis εμπειρίες γεύσης βιώνει κανείς στο open air εστιατόριο του ξενοδοχείου "Dexamenes", με τραπέζια μέσα στην παλιά δεξαμενή κρασιού, multimedia προβολές και εξαιρετικό soundtrack. Η μοντέρνα ελληνική κουζίνα που επιμελείται ο βραβευμένος Γκίκας Ξενάκης και εκτελεί ο Σταύρος Κούσης συμπληρώνεται από μια ωραία οινική προσέγγιση και μια καλή cocktail list.
Ex Machina - Παγκράτι, Αθήνα
Στο εστιατόριό του στο Παγκράτι, ο Άνταμ Κοντοβάς αναδεικνύει όχι μόνο το ταλέντο του, αλλά και τη γαστρονομική του "τρέλα", δημιουργώντας μια κουζίνα προσωπική, ανυπότακτη και σέξι, με ιδέες, γεύσεις και εικόνες χωρίς σύνορα. Από τα πιο ενδιαφέροντα πιάτα του είναι οι γαρίδες ταρτάρ με μέντα, αμύγδαλο και παστουρμά και το κουνουπίδι με μαύρο σκόρδο, τηγανητό ψωμί και εσπρέσο.
The Zillers - Ξενοδοχείο The Zillers, Μοναστηράκι, Αθήνα
Το κομψό εστιατόριο στην οροφή του μπουτίκ ξενοδοχείου "The Zillers" έχει για πρώτο πιάτο τη συναρπαστική του θέα στην Ακρόπολη. Στην ανακαινισμένη ανοιχτή κουζίνα την μπαγκέτα κρατά ο νεαρός σεφ Βασίλης Ρούσσος, παρουσιάζοντας πιάτα που προσεγγίζουν την ελληνική γεύση από δημιουργική σκοπιά, με προτάσεις που συνδυάζουν δημιουργική φινέτσα με comfort στρογγυλάδα.
Zuma Mykonos - Ξενοδοχείο Cavo Tagoo, Μύκονος
Απλωμένο σε ένα από τα πιο ειδυλλιακά σημεία της Μυκόνου και με θέα που κόβει την ανάσα. Το sharing style μενού που επιβλέπει ο σεφ Ανδρέας Μπολλάνος μιξάρει ανατολίτικη φιλοσοφία με κοσμοπολίτικη άποψη κι έχει για βάση του την κορυφαία πρώτη ύλη, που λάμπει τόσο στο sushi όσο και σε πιάτα σαν την κοιλιά τόνου κορυφαίου επιπέδου με τρούφα.
Hellas - Πεύκοι, Ρόδος
O Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γιωργουδιού σε υποδέχονται σε ένα ρεστοράν που κάνει τη διαφορά. Μνήμες, βιώματα, ιδιαίτερες συνταγές και προϊόντα ως επί το πλείστον από την περιοχή της Λίνδου προσφέρουν την αφορμή για γεύσεις πολύ ξεχωριστές, που συνδέουν το ροδίτικο πνεύμα με τη σύγχρονη αντίληψη, τη φαντασία, αλλά και το συναίσθημα των δημιουργών τους.
Fiore Fine Dining - Ξενοδοχείο Lesante Cape Resort & Villas, Ζάκυνθος
Το κομψό εστιατόριο του ξενοδοχείου "Lesante Cape" μοιάζει με κατάστρωμα πολυτελούς γιοτ που πλέει στο Ιόνιο. H fine dining κουζίνα του Σταύρου Υφαντίδη φέρνει στο τραπέζι πιάτα με φινέτσα, γευστικό βάθος και στοχευμένες αναφορές στην ελληνικότητα. Το καπνιστό χέλι σε μιλφέιγ λάχανου δένει με ζακυνθινό χοιρομέρι, ενώ το νόστιμο ζακυνθινό αρνάκι συνοδεύεται με σάλτσα φρικασέ και μια φίνα κρέμα μαϊντανού.
Fresco - Ξενοδοχείο Sani Dunes, Χαλκιδική
Το open air εστιατόριο είναι ένα από τα ειδυλλιακότερα σημεία του ξενοδοχείου "Sani Dunes". Ο Έκτορας Μποτρίνι υπογράφει ένα μενού ιταλικής κουζίνας, όπου κλασικά πιάτα της γειτονικής χώρας συναντούν τις δημιουργικές αναδιατυπώσεις του πολυβραβευμένου σεφ, όπως το υποδειγματικό vitello tonnato ή το φευγάτο cappuccino σουπιάς, οι παπαρδέλες με ραγού πάπιας και το ανοιχτό ραβιόλι με θαλασσινά και σάλτσα ginger.
Kamares - Ξενοδοχείο Eagles Palace, Χαλκιδική
Η ατμοσφαιρική βεράντα και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα σκηνογραφούν το πολύ όμορφο γαστρονομικό εστιατόριο του ξενοδοχείου "Eagles Palace". Την επιμέλεια της κουζίνας ανέλαβε φέτος ο βραβευμένος σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης, παρουσιάζοντας ένα μενού γευσιγνωσίας με ξεχωριστές δημιουργίες στο χαρακτηριστικό του ύφος, που εκτελεί με ακρίβεια ο έμπειρος σεφ Θάνος Γιαννακός. Τολμηροί συνδυασμοί και γευστικές εκπλήξεις.
Matsuhisa Mykonos - Ξενοδοχείο Belvedere, Μύκονος
Το πρώτο "Matsuhisa" της Ελλάδας βρίσκεται πλάι στη χαρισματική πισίνα του ξενοδοχείου "Belvedere Mykonos" και αποτελεί place to be στο Νησί των Ανέμων. Τα nigiri και τα sashimi κινούνται σε υψηλό επίπεδο, η πρώτη ύλη λάμπει και ο ξυλόφουρνος βάζει ανατρεπτικά την υπογραφή του σε πιάτα όπως το Chilean sea bass με τρούφα και λαχανικά ή το πληθωρικό Wagyu.
Mylos By The Sea - Λέρος
Ο Γιώργος επί της υποδοχής και ο αδερφός του και σεφ Μάριος Κουτσουνάρης έχουν στρέψει την παλιά οικογενειακή τους ταβέρνα σε sui generis μονοπάτια, σιτεύοντας μεγάλα και μικρότερα ψάρια σε ειδικά ψυγεία και οδηγώντας τις γεύσεις της θάλασσας σε μεγάλα βάθος. Μοναδικό σκηνικό δίπλα σε έναν ανεμόμυλο που βρίσκεται μέσα στη θάλασσα(!), εξαιρετική κάβα και μεγάλη συλλογή πούρων.
Όλυμπος Νάουσα - Ξενοδοχείο ON Residence, Θεσσαλονίκη
Αριστοκρατική σάλα αστικού ρετρό στο ισόγειο του ξενοδοχείου "ON Residence". Στην προσεγμένη αναβίωση του ιστορικού εστιατορίου της Θεσσαλονίκης, ο Δημήτρης Τασιούλας μαγειρεύει μια σύγχρονη κουζίνα με ελληνική γεύση και δημιουργικές αναφορές στη μακεδονική παράδοση και στα εκλεκτά τοπικά υλικά. Εξαιρετικό το γιουβαρλάκι του με ταρτάρ μοσχαριού, βαθιά νόστιμο και φίνο το μπουρέκι αγκινάρας με γκλάσο αρνιού και κρέμα αρακά.
Over Water - Ξενοδοχείο Sani Asterias, Χαλκιδική
Το γαστρονομικό εστιατόριο του ξενοδοχείου "Sani Asterias" βρίσκεται σε μια ήσυχη ατμοσφαιρική βεράντα με πανοραμική θέα στη μαρίνα του συγκροτήματος. Την επιμέλεια της κουζίνας έχει η διάσημη Γαλλίδα σεφ Stéphanie Le Quellec, με πιάτα όπως το εξαιρετικό pithivier με φιλέτο μόσχου, φουαγκρά, μανιτάρια, μουσελίν πατάτας και πράσινη σάλτσα με τρούφα. Το μενού γευσιγνωσίας προσφέρεται με ένα αριστοτεχνικό wine pairing.
Petra Restaurant - Ξενοδοχείο Canaves Oia Suites, Σαντορίνη
Δείπνο γύρω από την ατμοσφαιρικά φωτισμένη πισίνα και πανοραμική θέα στην Καλντέρα προσφέρει το εστιατόριο του ξενοδοχείου "Canaves Oia Suites". Στο τραπέζι θα φτάσουν τα εξίσου εντυπωσιακά σε σύνθεση κι εμφάνιση πιάτα του executive chef Τάσου Στεφάτου, με σαφείς αναφορές στην ελληνική κουζίνα κι επιτυχημένο πάντρεμα υλικών, όπως το ψητό καλαμάρι με pesto από σαντορινιό φιστίκι και ραβιόλι καλαμαριού στο πλάι.
Pizza Sapienza - Ξενοδοχείο Mandarin Oriental Costa Navarino, Πύλος
Μπροστά στην παραλία του "Mandarin Oriental, Costa Navarino", το πρωτοποριακό κόνσεπτ που ξεκίνησε ο πολυβραβευμένος Ιταλός σεφ Daniele Cason στο Τόκιο βγαίνει για πρώτη φορά εκτός έδρας. Η πίτσα εξετάζεται υπό το πρίσμα ενός μενού γευσιγνωσίας 8 σταδίων, παρουσιάζεται σε κορυφαία εκδοχή και αξιοποιεί εξαιρετική μεσσηνιακή πρώτη ύλη με επιλογές όπως η έξοχη Carote e Salsiccia με ελληνικό καρότο και λουκάνικο Μεσσηνίας.
SeaRocks - Πάρος
Πάνω στην ανερχόμενη παραλία του Αμπελά, ο βραβευμένος σεφ Γιάννης Παρίκος έχει στήσει ένα ιδιαίτερα προσεγμένο beach resto, σκηνογραφημένο με φυσικά υλικά, ξεκούραστα χρώματα και ασφαλώς πανοραμική θέα στη θάλασσα. Μαγειρεύει μια fine comfort κουζίνα που είναι προσεγμένη, φινετσάτη και πολύ αρωματική, με ωραία στιγμιότυπα σαν την al dente ρεβιθάδα με δεντρολίβανο και την πλούσια ψαρόσουπα.
Sushimou - Αθήνα
Sushi bar σε συσκευασία τσέπης, με τραπεζάκια έξω, αλλά και 12 stools γύρω από την κεντρική μπάρα, όπου ο Αντώνης Δρακουλαράκος κινείται στη λογική ενός μενού οmakase με ελληνική πρώτη ύλη. Το μπαρμπούνι που σερβίρεται με δύο τρόπους αποτελεί πιάτο-υπογραφή, ενώ το χέλι καψαλισμένο στο φλόγιστρο είναι λιχουδιά που εθίζει. Η δουλεμένη λίστα κρασιών ενδείκνυται για αρμονίες απροσδόκητης ευστοχίας.
VeriΤable - Ψυχικό, Αθήνα
Ζεστός, κομψός χώρος στα πρότυπα γαλλικού bistrot, με cosy πατάρι, όπου βρίσκονται τα περισσότερα τραπέζια. Ο chef-patron Alain Parodi προτείνει υψηλού επιπέδου πιάτα που παρουσιάζουν την κλασική γαλλική κουζίνα όπως κανείς άλλος στην Αθήνα, χωρίς να λείπουν και άλλες αναφορές, σε ένα μενού που αλλάζει τακτικά, και το διαβάζεις σε μαυροπίνακα. Ενδιαφέρουσα συλλογή γαλλικών τυριών αλλά και κρασιών που φυλάσσονται στη γυάλινη κάβα.
Vezené - Ιλίσια, Αθήνα
Σύγχρονο, κομψό μπιστρό με μητροπολιτική αύρα, ζωντανή ατμόσφαιρα και φανατικό κοινό. Το μενού του Άρη Βεζενέ αλλάζει συχνά, ακολουθώντας την αγορά, και προτείνει πιάτα με καίριες αναφορές στην ελληνική παράδοση. Έμφαση στις θαλασσινές γεύσεις χωρίς να λείπουν χαρακτηριστικά κρεατικά, ψησίματα στη θράκα και στον ξυλόφουρνο, χειροποίητα ζυμαρικά. Καλή λίστα κρασιών αλλά και ενδιαφέροντα κοκτέιλ, φιλικό σέρβις με γνώση.
Ακολούθησε το Esquire σε Facebook, Instagram και Twitter.