Δώδεκα Πιάτα: Η ταβέρνα με τη Michelinάτη υπογραφή για την οποία θα μιλά σύντομα όλη η Αθήνα
Το νέο σημείο στο Κουκάκι μόλις έκανε πρεμιέρα και μιλά τη γλώσσα της γευστικής οικειότητας με προσοχή στη λεπτομέρεια, δίχως περιττές φανφάρες.
Δεν είναι και η πιο συνηθισμένη εικόνα του (γαστρονομικού) κόσμου να βλέπεις έναν σεφ βραβευμένο με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin να κόβει γύρο, σε μια ταβέρνα. Αλλά αυτό ακριβώς μπορεί να αντικρίσει κανείς μπαίνοντας στα Δώδεκα Πιάτα (ή 12 Πιάτα, αν προτιμάς), τη νέα ταβέρνα των -ο περί ου ο λόγος- Παύλου Κυριάκη και Γιάννη Σαλπέα, που εδώ και λίγες ώρες έρχεται να προστεθεί στον εστιατορικό χάρτη της πόλης, πιάνοντας πόστο στο φορτσάτο εσχάτως Κουκάκι.
Χώρος στα λευκά, με ξύλινη επένδυση, με άσπρα κουρτινάκια περιμετρικά της τζαμαρίας και μεταλλικούς πολυελαίους να ρίχνουν άπλετο φως όταν αυτό δε συμβαίνει οργανικά, σε ένα περιβάλλον που θυμίζει μικρογραφία ρεστοράν -ή πιο σωστά, κοσμικό κέντρο- άλλων δεκαετιών.
© Λεωνίδας Τούμπανος
© Λεωνίδας Τούμπανος
© Λεωνίδας ΤούμπανοςΕσωτερικό δηλαδή εξόχως φιλικό και οικείο, με τη μουσική εδώ να δίνει κι αυτή το στίγμα της, παραπέμποντας σε παλιά ταινία της Φίνος Φιλμ ή της Καραγιάννης - Καρατζόπουλος. Ακούς πότε την Τζαμάικα σε εκτέλεση Γιάννη Καλατζή και πότε Το πουκάμισο το θαλασσί. Καταλαβαίνει τι εννοώ. Το ηχητικό χαλί συνοδεύει αν μη τι άλλο με ακρίβεια το κόνσεπτ.
Περνώντας στα της γεύσης δεδομένα στα 12 Πιάτα, κοιτάς τον κατάλογο και διαπιστώνεις πως είναι από εκείνους για τους οποίους αβίαστα, χωρίς πάθος και πλήρως συνειδητοποιημένα λες: "Φέρε μία από όλα".
© Λεωνίδας Τούμπανος
© Λεωνίδας Τούμπανος
© Λεωνίδας ΤούμπανοςΚαι ίσως οφείλεις να το κάνεις, καθώς στα Δώδεκα Πιάτα βρίσκεις αντίστοιχες προτάσεις που εξυμνούν τη συνθήκη της παραδοσιακής ταβέρνας (με ολίγη από ψησταριά), δίνοντας κλασικές της σπεσιαλιτέ, στην καλύτερη δυνατή εκδοχή τους. Αυτός άλλωστε ήταν και ο στόχος των δημιουργών εξαρχής.
Για την ιστορία, δεν το τόλμησα, όσο κι αν το επιθυμούσα. 'Ίσως λειτούργησε -πολύ αργά γι' αυτό, γενικότερα- το ένστικτο αυτοσυντήρησης αναλογικά με το πόσα χωρούν στο στομάχι μου, ίσως γιατί ήθελα να αφήσω ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο μιας άμεσης επόμενης επίσκεψης.
Σε κάθε περίπτωση, αρχικά στο τραπέζι κατέφθασαν ένα σκορδο-less τζατζίκι, ιδανικό τερέν βουτιάς για τις άψογες α λα τσιπς τηγανητές πατάτες, μαζί με τις έτερες αλοιφές του εστιατορίου (σε γενναιόδωρες μάλιστα ποσότητες), τη χειροποίητη ρώσικη και την πληθωρική, επίσης χειροποίητη, τυροκαυτερή. Τα χόρτα με δυόσμο, που χιονίζονται με παχιά κομμάτια ξινομυζήθρας πιστοποιούν και πάλι την ανεύρεση έξοχης πρώτης ύλης.
Η συνέχεια στο Αθηνόραμα
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο
Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςChic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.
Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'
Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.
Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια
Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.
Γραφει Νικη Κοντομηνα
