Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το σουβλάκι του Hoocut

Το εθνικό street food ανέβηκε επίπεδο και αυτοί είναι οι λόγοι.

Όταν τον Ιανουάριο του 2018 οι Περικλής Κοσκινάς, Σπύρος και Βαγγέλης Λιάκος, Κλεομένης Ζουρνατζής και Νίκος Καραθάνος -όλοι τους γνωστοί και με πολύ σημαντική πορεία στην εστιατορική Αθήνα- αποφάσισαν να ανοίξουν το Hoocut, είχαν κάτι πολύ συγκεκριμένο στο μυαλό τους: Να επαναπροσδιορίσουν το εθνικό street food, το σουβλάκι. Σχεδόν 1,5 χρόνο μετά, το Hoocut σερβίρει το καλύτερο σουβλάκι της πόλης. Τόσο απλά. 

Ένα σουβλατζίδικο, φτιαγμένο από (πραγματικούς) μάγειρες επιχείρησε να αγγίξει το απλό αλλά ταυτόχρονα τόσο δύσκολο task, με το οποίο κανείς μέχρι τώρα δεν είχε ασχοληθεί σοβαρά (ή για να είμαστε απολύτως δίκαιοι, ελάχιστοι το είχαν κάνει). Το τελικό προϊόν, σε οποιαδήποτε εκδοχή του -δηλαδή με χοιρινό, κοτόπουλο, βοδινό ή προβατίνα (εσχάτως και με βοδινό μπιφτέκι)- τους δικαιώνει απόλυτα. Πώς όμως φτάνουμε μέχρι εκεί;  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by hoocut (@hoocut) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by hoocut (@hoocut) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by hoocut (@hoocut) on

Η γενικότερη φιλοσοφία βασίζεται πάνω στους άξονες των άριστων πρώτων υλών, της λεπτομερούς προετοιμασίας και της άρτιας εκτέλεσης. Οι πρώτες διασφαλίζονται από την καθημερινή ανανέωση στα υλικά του φούρνου, του μανάβικου και του χασάπικου, τους τρεις "υπο-χώρους" δηλαδή που φιλοξενούνται πίσω από την κεντρική ψησταριά του Hoocut και στους οποίους ουσιαστικά αποδομείται το σουβλάκι, με την έννοια ότι κάθε ένα από τα υλικά που θα χρησιμοποιηθεί προέρχεται μετά από προσεκτική διεργασία.

Περνώντας λοιπόν στο κομμάτι της λεπτομερούς προετοιμασίας θα μπορούσαμε να πούμε ότι υπάρχει αρχικά ο στόχος του να διατηρηθεί η ισορροπία ανάμεσα στις γεύσεις των συστατικών αλλά και στο μέγεθός τους. Για παράδειγμα, το κρεμμύδι είναι προσεκτικά ψιλοκομμένο. Το ίδιο συμβαίνει και με την ντομάτα, από την οποία μάλιστα έχουν αφαιρεθεί οι σπόροι. Στο φούρνο, υπάρχουν πάντοτε φρεσκοζυμωμένες πίτες - λεπτομέρειες που φυσικά και κάνουν τη διαφορά. Περνώντας στο κρέας, αυτό -εν αντιθέσει με τον γενικό κανόνα- δεν (ψιλο)κόβεται κάθετα αλλά οριζοντίως, αφού προηγουμένως η λεπτή φέτα του έχει περάσει για λίγα δευτερόλεπτα από τη σχάρα.

Έτσι περνάμε, στην τρίτη φάση, αυτή της άρτιας εκτέλεσης: Η αλάδωτη και προερχόμενη από το φούρνο πίτα αγκαλιάζει τα υλικά, έχει το σωστό μέγεθος και με την προσθήκη των κατάλληλων μυρωδικών, δίνει την ευκαιρία σε κάποιον να γευτεί όλα τα συστατικά σε κάθε μπουκιά. Αυτή είναι άλλωστε και η φιλοσοφία της πίτας. 

Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για το σουβλάκι του Hoocut

"Θέλαμε να κάνουμε κάτι που να απευθύνεται στον πολύ κόσμο, χωρίς να μπούμε στη λογική των τάσεων, να κάνουμε δηλαδή ένα μαγαζί με buns ή κάτι άλλο μοντέρνο που απαιτεί η εποχή. Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με κάτι που είναι πιο κοντά στις ρίζες μας. Το σημαντικό με το σουβλάκι, το street food και κατ' επέκταση με το φαγητό είναι να φας κάτι και να μην διαμαρτυρηθεί ο άνθρωπος μέσα σου" έλεγε πριν λίγο καιρό στο Esquire o Κλεομένης Ζουρνατζής. Η δουλειά του Hoocut τον επιβεβαιώνει πανηγυρικά. 

Το σουβλάκι εδώ είναι γρήγορο φαγητό αλλά σε καμία περίπτωση βιαστικό. Οι μόνοι βιαστικοί είναι οι εκάστοτε πελάτες που ανυπομονούν να τσακίσουν τα τυλιχτά του. Δικαιολογημένα.


Info

Πλ. Αγίας Ειρήνης 9, Αθήνα
Tηλ. 210 3240026

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας