Η ιστορία του Katz's, του πιο θρυλικού deli της Νέας Υόρκης

Σερβίρει εδώ και τρεις αιώνες και αποτελεί ένα μουσείο γεύσης για το Μεγάλο Μήλο.

Pastrami on rye. Σάντουιτς με παστράμι. Εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα από τα πιο "νεοϋορκέζικα" πράγματα της Νέας Υόρκης, για όλους τους σωστούς λόγους. Φυσικά, το iconic έδεσμα με παστό βοδινό θα το δοκιμάσει κάποιος στο θρυλικό deli που ακούει στο όνομα Katz's και δικαιολογημένα συγκαταλέγεται στα landmarks του Μεγάλου Μήλου. Και όχι μόνο στην γαστρονομική υποκατηγορία αυτών. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 🌭Katz's Delicatessen (@katzsdeli) on

Το Katz's σερβίρει από το 1888 και θεωρείται ένα πραγματικό -και ολοζώντανο- μουσείο της γεύσης. Αποτελεί το παλαιότερο εβραϊκό delicatessen/εστιατόριο της αμερικανικής μητρόπολης αλλά και το μοναδικό στο είδος του που έχει καταφέρει να λειτουργεί ακόμη, προσφέροντας διαολεμένα νόστιμα προϊόντα σε τρεις διαφορετικούς αιώνες. 

Ξεκίνησε να λειτουργεί σαν ένα μικρό delicatessen, που αρχικά έφερε την ονομασία Iceland brothers, στην Ludlow Street του Lower East End. Για την ιστορία, τα τέλη του 19ου αιώνα ήταν η εποχή που ολοένα και περισσότεροι μετανάστες εβραϊκής καταγωγής έφταναν στη Νέα Υόρκη, μεταφέροντας μαζί τους τη γαστρονομική τους κουλτούρα, συνήθως από την ανατολική Ευρώπη.

Το 1903 θα μπει στην επιχείρηση ο Willy Katz και 7 χρόνια αργότερα ο ξάδερφός του, Benny. Οι δύο τους θα εξαγοράσουν το μαγαζί, μετονομάζοντάς το αρχικά σε Iceland & Katz και στη συνέχεια σε Katz’s Delicatessen. Τα έργα του Μετρό της πόλης, το 1917, ανάγκασαν τους Katz να μετακομίσουν στην ακριβώς απέναντι γωνία, στην East Houston Street, εκεί όπου βρίσκεται η επιχείρηση μέχρι και σήμερα. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 🌭Katz's Delicatessen (@katzsdeli) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 🌭Katz's Delicatessen (@katzsdeli) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 🌭Katz's Delicatessen (@katzsdeli) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 🌭Katz's Delicatessen (@katzsdeli) on

Πολλοί το χαρακτηρίζουν σαν throwback στην ιστορία της ίδιας της πόλης, όπου η νοσταλγία και η παράδοση συνυπάρχουν με τη γεύση αλλά και την αμερικανική κουλτούρα από το χτίσιμό της, σε έναν χώρο που ελάχιστα έχουν αλλάξει.

Κάτι που μαρτυρά η χαοτική και πολύβουη σάλα του (υπό κανονικές ασφαλώς συνθήκες και όχι στην εποχή του κορονοϊού) με τις εκατοντάδες φωτογραφίες που κουβαλούν το παρελθόν και τους διάσημους επισκέπτες του, αλλά και τα παλιομοδίτικα φώτα.

Ακόμη, η "ιεροτελεστία" της παραγγελίας: Αμέσως μόλις βρεθείς στο Katz’s, θα πάρεις ένα εισιτήριο στην είσοδο που ουσιαστικά θα επικυρώνει τη σειρά σου.

Όταν βρεθείς μπροστά από τον πάγκο, καλό θα είναι γνωρίζεις ακριβώς τι θέλεις να πάρεις, γιατί υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο αποδοκιμασιών από τους υπόλοιπους πελάτες που περιμένουν στην ουρά. Και συνήθως είναι αρκετοί. Έπειτα, υπάρχει το hard part, το να βρεις δηλαδή ένα διαθέσιμο τραπέζι - το συγκεκριμένο μέρος είναι κάτι παραπάνω από πολυσύχναστο.

Η ιστορία του Katz's, του πιο θρυλικού deli της Νέας Υόρκης
KATZ'S DELI ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ 1

Εκτός όλων των άλλων, το Katz’s έχει αμέτρητες τηλεοπτικές και κινηματογραφικές εμφανίσεις, με πιο δημοφιλή φυσικά την περίφημη σκηνή του "Όταν ο Χάρι Γνώρισε τη Σάλι", με τους Billy Crystal και Meg Ryan. Ξέρεις, αυτή όπου η Ryan υποδύεται οργασμό. Ο Crystal μάλιστα έχει παραγγείλει και απολαμβάνει το περίφημο pastrami sandwich, πριν η φίλη του τον ντροπιάσει μπροστά σε προσωπικό και πελάτες.

Υπήρχε μία εποχή που τα kosher-style delis συναντιόνταν σε αφθονία σε περιοχές της Νέας Υόρκης όπως το Lower East Side. Το gentrification και τα διαρκώς μεταβαλλόμενα food trends σχεδόν τα εξαφάνισαν. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το Katz's είναι ο Highlander του είδους του. "Κεφάλια" όμως παίρνει μόνο με τη γεύση των σάντουίτς του. 


Διάβασε ακόμη για το επικό σουβλάκι του Αχιλλέα, το μυστικό νοστιμιάς πίσω από τις πατάτες των McDonald's και τον Δήμο Σαμουράκη που πιστεύει στις καθαρές γεύσεις. 


φωτογραφίες ©Getty Images

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza

Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.

10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά

Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές

Γραφει Τιμος Σαλαμες

Ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα

Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.

Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'

Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.

Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια

Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.

Γραφει Νικη Κοντομηνα

Από τους Πεύκους της Ρόδου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα: Ένα εστιατόριο-διαμάντι σερβίρει για ένα βράδυ στη Γλυφάδα

Τιμημένο με την υψηλή διάκριση Top Noch από τους Χρυσούς Σκούφους του αθηνοράματος, καταφθάνει στο Ark και την Αθηναϊκή Ριβιέρα, στις 21 Νοεμβρίου.