Η ιστορία του Katz's, του πιο θρυλικού deli της Νέας Υόρκης
Σερβίρει εδώ και τρεις αιώνες και αποτελεί ένα μουσείο γεύσης για το Μεγάλο Μήλο.
Pastrami on rye. Σάντουιτς με παστράμι. Εύκολα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ένα από τα πιο "νεοϋορκέζικα" πράγματα της Νέας Υόρκης, για όλους τους σωστούς λόγους. Φυσικά, το iconic έδεσμα με παστό βοδινό θα το δοκιμάσει κάποιος στο θρυλικό deli που ακούει στο όνομα Katz's και δικαιολογημένα συγκαταλέγεται στα landmarks του Μεγάλου Μήλου. Και όχι μόνο στην γαστρονομική υποκατηγορία αυτών.
Το Katz's σερβίρει από το 1888 και θεωρείται ένα πραγματικό -και ολοζώντανο- μουσείο της γεύσης. Αποτελεί το παλαιότερο εβραϊκό delicatessen/εστιατόριο της αμερικανικής μητρόπολης αλλά και το μοναδικό στο είδος του που έχει καταφέρει να λειτουργεί ακόμη, προσφέροντας διαολεμένα νόστιμα προϊόντα σε τρεις διαφορετικούς αιώνες.
Ξεκίνησε να λειτουργεί σαν ένα μικρό delicatessen, που αρχικά έφερε την ονομασία Iceland brothers, στην Ludlow Street του Lower East End. Για την ιστορία, τα τέλη του 19ου αιώνα ήταν η εποχή που ολοένα και περισσότεροι μετανάστες εβραϊκής καταγωγής έφταναν στη Νέα Υόρκη, μεταφέροντας μαζί τους τη γαστρονομική τους κουλτούρα, συνήθως από την ανατολική Ευρώπη.
Το 1903 θα μπει στην επιχείρηση ο Willy Katz και 7 χρόνια αργότερα ο ξάδερφός του, Benny. Οι δύο τους θα εξαγοράσουν το μαγαζί, μετονομάζοντάς το αρχικά σε Iceland & Katz και στη συνέχεια σε Katz’s Delicatessen. Τα έργα του Μετρό της πόλης, το 1917, ανάγκασαν τους Katz να μετακομίσουν στην ακριβώς απέναντι γωνία, στην East Houston Street, εκεί όπου βρίσκεται η επιχείρηση μέχρι και σήμερα.
Πολλοί το χαρακτηρίζουν σαν throwback στην ιστορία της ίδιας της πόλης, όπου η νοσταλγία και η παράδοση συνυπάρχουν με τη γεύση αλλά και την αμερικανική κουλτούρα από το χτίσιμό της, σε έναν χώρο που ελάχιστα έχουν αλλάξει.
Κάτι που μαρτυρά η χαοτική και πολύβουη σάλα του (υπό κανονικές ασφαλώς συνθήκες και όχι στην εποχή του κορονοϊού) με τις εκατοντάδες φωτογραφίες που κουβαλούν το παρελθόν και τους διάσημους επισκέπτες του, αλλά και τα παλιομοδίτικα φώτα.
Ακόμη, η "ιεροτελεστία" της παραγγελίας: Αμέσως μόλις βρεθείς στο Katz’s, θα πάρεις ένα εισιτήριο στην είσοδο που ουσιαστικά θα επικυρώνει τη σειρά σου.
Όταν βρεθείς μπροστά από τον πάγκο, καλό θα είναι γνωρίζεις ακριβώς τι θέλεις να πάρεις, γιατί υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο αποδοκιμασιών από τους υπόλοιπους πελάτες που περιμένουν στην ουρά. Και συνήθως είναι αρκετοί. Έπειτα, υπάρχει το hard part, το να βρεις δηλαδή ένα διαθέσιμο τραπέζι - το συγκεκριμένο μέρος είναι κάτι παραπάνω από πολυσύχναστο.
Εκτός όλων των άλλων, το Katz’s έχει αμέτρητες τηλεοπτικές και κινηματογραφικές εμφανίσεις, με πιο δημοφιλή φυσικά την περίφημη σκηνή του "Όταν ο Χάρι Γνώρισε τη Σάλι", με τους Billy Crystal και Meg Ryan. Ξέρεις, αυτή όπου η Ryan υποδύεται οργασμό. Ο Crystal μάλιστα έχει παραγγείλει και απολαμβάνει το περίφημο pastrami sandwich, πριν η φίλη του τον ντροπιάσει μπροστά σε προσωπικό και πελάτες.
Υπήρχε μία εποχή που τα kosher-style delis συναντιόνταν σε αφθονία σε περιοχές της Νέας Υόρκης όπως το Lower East Side. Το gentrification και τα διαρκώς μεταβαλλόμενα food trends σχεδόν τα εξαφάνισαν. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το Katz's είναι ο Highlander του είδους του. "Κεφάλια" όμως παίρνει μόνο με τη γεύση των σάντουίτς του.
Διάβασε ακόμη για το επικό σουβλάκι του Αχιλλέα, το μυστικό νοστιμιάς πίσω από τις πατάτες των McDonald's και τον Δήμο Σαμουράκη που πιστεύει στις καθαρές γεύσεις.
φωτογραφίες ©Getty Images
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Πανεύκολες συνταγές για να φτιάξεις στο air fryer ακόμα κι αν είσαι 'άμπαλος' στο μαγείρεμα
Δε χρειάζεται ούτε masterchef να είσαι, ούτε να ασχολείσαι γενικά με την κουζίνα.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΗ fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi
Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤο αστρονομικό ποσό που χρειάζεσαι για μία κράτηση για φαγητό στο διάστημα
To δείπνο δίπλα στα αστέρια θα σου κοστίσει κατιτίς παραπάνω.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΗ cucina contemporanea του Ovio
Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςCupola, για dolce vita στο Παγκράτι
Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤο κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα
Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.
Γραφει Γιαννης Σπανος