Θέλεις να πούμε αλήθειες; Ας πούμε. Για μένα, κανένα burger δεν είναι ολοκληρωμένο αν δεν υπάρχει τυρί εντός του. Όσο υπέροχο κι αν είναι το μπιφτέκι, όσο φανταστικοί κι αν είναι οι υμοί του, όσο τέλειο κι αν είναι το ψωμάκι, όσο πρωτότυπα και νόστιμα είναι τα λοιπά υλικά, αν δεν υπάρχει τυρί, έχει γίνει μισή δουλειά. Ευτυχώς ή δυστυχώς υπάρχουν χιλιάδες τυριά εκεί έξω και πίστεψέ με, δεν ταιριάζουν όλα εντός ενός μπιφτεκόψωμου. Ωστόσο κάνουν άψογο fit κάποια που ποτέ δεν φανταζόσουν, πολύ πιο πέρα από το τσένταρ.
Fontina Val d'Aosta
Η ιταλική απάντηση στο Gruyère έχει ισχυρή και έντονη γεύση με νότες φρυγανισμένων ξηρών καρπών, την ίδια στιγμή που η υφή του είναι σχεδόν μεταξένια. Αν το κόψεις σε λεπτές φέτες λιώνει καταπληκτικά, σκεπάζοντας ομοιόμορφα το μπιφτέκι ή οτιδήποτε άλλο βρίσκεται εντός δύο φετών ψωμιού.
Burrata
Ίσως το τυρί που ταιριάζει καλύτερα στα πιο foodporn burgers. Η "βουτυρωμένη" εκδοχή της μοτσαρέλα μετατρέπεται σε μία λιωμένη και γεμάτη χυμούς συντροφιά για το μπιφτέκι, χαρίζοντας όλα τα χαρακτηριστικά της στο εν λόγω έδεσμα. Ένα πολύ χρήσιμο tip για ακόμη μεγαλύτερη απόλαυση είναι να τοποθετήσεις ένα κομμάτι burrata στη βάση του burger και ένα στην κορυφή, πριν το ψωμάκι ασφαλώς.
Smokey Oregon Blue
Το blue cheese θα μπορούσε γενικότερα να χαρακτηριστεί ακόμη και κλασική επιλογή για burger. Το πρώτο καπνιστό blue cheese του πλανήτη όμως είναι αδιαμφισβήτητα μία πρωτότυπη και έξοχη ιδέα αναβάθμισης. Είναι πικάντικο, δένει τέλεια με το μπέικον, έχει εντάσεις και θρυμματίζεται σε τέτοιο βαθμό που κατανέμεται ομοιόμορφα.
Double Cream Μπρι
Το Μπρι φυσικά και το γνωρίζεις. Κι αν από μόνο του το μαλακό γαλλικό τυρί από αγελαδινό γάλα είναι μία καλή προσθήκη σε κάθε μπιφτεκόψωμο, η double cream εκδοχή του (δηλαδή με υφή πιο απαλή από το συνηθισμένο, που παραπέμπει σε cream cheese) πάει το πράγμα αλλού.
Bucheron
To γαλλικό κατσικίσιο τυρί είναι ουσιαστικά ένα τρίο σαγηνευτικών υφών: Το πυκνό του κέντρο περιβάλλεται από ένα μαλακό, γοητευτικό στρώμα και ένα πιο σφριγηλό, λευκό περίγραμμα. Κοινώς, όσο πιο κοντά φτάνεις στο κέντρο του burger, τόσο πιο μαλακό γίνεται.
Διάβασε ακόμη για τον Νίκο Σκλήρα που έκανε κάποτε τη Meryl Streep να παραμιλά με τις γεύσεις του, τα 3D printed nuggets των KFC που ίσως είναι το μέλλον του fast food και το πιο νόστιμο από ποτέ Balthazar.