Πλήρης οδηγός για να τρως σωστά εν μέσω καύσωνα

Πότε, πώς και τι να φας όταν το θερμόμετρο τερματίζει.

Καύσωνας και διατροφή. Διατροφή και καύσωνας. Πιθανότατα να έχεις αντιληφθεί ότι βιώνουμε τις θερμότερες ημέρες του σωτήριου (μπορεί και όχι) έτους 2021 και εν μέσω άλλων δεινών άπαντες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Ένας από τους παράγοντες που ποτέ δε λαμβάνουμε υπόψιν για κάτι τέτοιο, είναι πώς μπορεί να μας βοηθήσει η διατροφή σε όλο αυτό.

> Διάβασε ακόμη: Δάφνη, μία νόστιμη έκπληξη στο Περιστέρι

Υπάρχει μία σοβαρή σειρά από ενδείξεις που προκύπτουν από συμβουλές γιατρών και διατροφολόγων και καλό θα ήταν αν τη λάβεις υπόψιν πριν καθίσεις και πάλι στο τραπέζι τώρα που έχει καύσωνα.

Τρόφιμα με νερό

Πέρα από το πιο προφανές, ότι δηλαδή πρέπει να πίνεις πολύ νερό για την αναπλήρωση των υγρών που χάνονται μέσω της εφίδρωσης, μπορείς να αναζητήσεις ένα ποσοστό αυτού και στις τροφές.

> Διάβασε ακόμη: Το νέο αθηναϊκό fine dining

Το ακόμη καλύτερο είναι πως σε πολλές από αυτές το νερό συνυπάρχει με χρήσιμα μεταλλικά άλατα και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Οφείλεις λοιπόν να εντάξεις στη διατροφή σου πεπόνι, καρπούζι, αγγούρι, μαρούλι, σέλινο καθώς και κρύες σούπες όπως το gazpacho.

Πλήρης οδηγός για να τρως σωστά εν μέσω καύσωνα

Μη φοβηθείς τη νηστεία

Για διάφορους λόγους -που κυμαίνονται από την αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι την αναλογία φωτός/σκότους κατά τη διάρκεια ενός 24ωρου- το καλοκαίρι σχεδόν όλοι νιώθουμε να πεινάμε λιγότερο. Πολύ συχνά δε, αισθανόμαστε ακόμη και να σιχαινόμαστε την ιδέα του φαγητού με 40+ βαθμούς Κελσίου.

> Διάβασε ακόμη: Η απολαυστικά τολμηρή στροφή του Fuga στο Italenese

Η συμβουλή των ειδικών σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απλή: Αν δεν έχεις όρεξη, μην πιέζεσαι. Φρόντισε ωστόσο να έχεις μία ισορροπημένη παροχή θρεπτικών συστατικών, που μπορεί να επιτευχθεί με λίγα και σωστά τρόφιμα. Ίσως μία μίνι νηστεία να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Πώς να τρως

Ο τρόπος που τρως είναι σημαντικός, όσο κι αν αυτό σου προκαλεί εντύπωση: Το να μασάς καλά το φαγητό και το να μην βιάζεσαι είναι δύο σημαντικοί παράγοντες - γενικότερα. Το καλοκαίρι όμως μπαίνουν στην όλη διαδικασία μερικοί ακόμη παράγοντες. Για παράδειγμα, κατά τη διαδικασία της πέψης παράγεται θερμότητα στο σώμα, χωρίς να έχει σημασία αν έφαγες δροσερές τροφές.

> Διάβασε ακόμη: Φανταστικές ταράτσες και δροσεροί κήποι για φαγητό στην Αθήνα

Η ταλαιπωρία του πεπτικού συστήματος με τη γρήγορη κατάποση φαγητού θα σε κάνει να αισθανθείς ακόμη πιο ζεστός. Κι αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο θα πρέπει να αποφεύγεις πιάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά που καθιστούν την αφομοίωση από τον οργανισμό πολύπλοκη.

ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟ

Πότε να τρως

Περιττό να σου πούμε ότι θα πρέπει να αποφεύγεις να τρως τις θερμότερες ώρες της ημέρας και ότι καλό θα ήταν να προτιμάς ένα ελαφρύ γεύμα. Από την άλλη βέβαια καραδοκεί ο κίνδυνος της υπερφόρτωσης του στομαχιού λίγες ώρες πριν τον ύπνο, κάτι που μεταφράζεται σε δύσκολη νυχτερινή πέψη και διαρκή δίψα. Η συμβουλή των διατροφολόγων είναι να τρως μικρές και συχνές μερίδες. 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος