
Πλήρης οδηγός για να τρως σωστά εν μέσω καύσωνα
Πότε, πώς και τι να φας όταν το θερμόμετρο τερματίζει.

Καύσωνας και διατροφή. Διατροφή και καύσωνας. Πιθανότατα να έχεις αντιληφθεί ότι βιώνουμε τις θερμότερες ημέρες του σωτήριου (μπορεί και όχι) έτους 2021 και εν μέσω άλλων δεινών άπαντες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Ένας από τους παράγοντες που ποτέ δε λαμβάνουμε υπόψιν για κάτι τέτοιο, είναι πώς μπορεί να μας βοηθήσει η διατροφή σε όλο αυτό.
> Διάβασε ακόμη: Δάφνη, μία νόστιμη έκπληξη στο Περιστέρι
Υπάρχει μία σοβαρή σειρά από ενδείξεις που προκύπτουν από συμβουλές γιατρών και διατροφολόγων και καλό θα ήταν αν τη λάβεις υπόψιν πριν καθίσεις και πάλι στο τραπέζι τώρα που έχει καύσωνα.
Τρόφιμα με νερό
Πέρα από το πιο προφανές, ότι δηλαδή πρέπει να πίνεις πολύ νερό για την αναπλήρωση των υγρών που χάνονται μέσω της εφίδρωσης, μπορείς να αναζητήσεις ένα ποσοστό αυτού και στις τροφές.
> Διάβασε ακόμη: Το νέο αθηναϊκό fine dining
Το ακόμη καλύτερο είναι πως σε πολλές από αυτές το νερό συνυπάρχει με χρήσιμα μεταλλικά άλατα και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Οφείλεις λοιπόν να εντάξεις στη διατροφή σου πεπόνι, καρπούζι, αγγούρι, μαρούλι, σέλινο καθώς και κρύες σούπες όπως το gazpacho.

Μη φοβηθείς τη νηστεία
Για διάφορους λόγους -που κυμαίνονται από την αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι την αναλογία φωτός/σκότους κατά τη διάρκεια ενός 24ωρου- το καλοκαίρι σχεδόν όλοι νιώθουμε να πεινάμε λιγότερο. Πολύ συχνά δε, αισθανόμαστε ακόμη και να σιχαινόμαστε την ιδέα του φαγητού με 40+ βαθμούς Κελσίου.
> Διάβασε ακόμη: Η απολαυστικά τολμηρή στροφή του Fuga στο Italenese
Η συμβουλή των ειδικών σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απλή: Αν δεν έχεις όρεξη, μην πιέζεσαι. Φρόντισε ωστόσο να έχεις μία ισορροπημένη παροχή θρεπτικών συστατικών, που μπορεί να επιτευχθεί με λίγα και σωστά τρόφιμα. Ίσως μία μίνι νηστεία να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Πώς να τρως
Ο τρόπος που τρως είναι σημαντικός, όσο κι αν αυτό σου προκαλεί εντύπωση: Το να μασάς καλά το φαγητό και το να μην βιάζεσαι είναι δύο σημαντικοί παράγοντες - γενικότερα. Το καλοκαίρι όμως μπαίνουν στην όλη διαδικασία μερικοί ακόμη παράγοντες. Για παράδειγμα, κατά τη διαδικασία της πέψης παράγεται θερμότητα στο σώμα, χωρίς να έχει σημασία αν έφαγες δροσερές τροφές.
> Διάβασε ακόμη: Φανταστικές ταράτσες και δροσεροί κήποι για φαγητό στην Αθήνα
Η ταλαιπωρία του πεπτικού συστήματος με τη γρήγορη κατάποση φαγητού θα σε κάνει να αισθανθείς ακόμη πιο ζεστός. Κι αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο θα πρέπει να αποφεύγεις πιάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά που καθιστούν την αφομοίωση από τον οργανισμό πολύπλοκη.

Πότε να τρως
Περιττό να σου πούμε ότι θα πρέπει να αποφεύγεις να τρως τις θερμότερες ώρες της ημέρας και ότι καλό θα ήταν να προτιμάς ένα ελαφρύ γεύμα. Από την άλλη βέβαια καραδοκεί ο κίνδυνος της υπερφόρτωσης του στομαχιού λίγες ώρες πριν τον ύπνο, κάτι που μεταφράζεται σε δύσκολη νυχτερινή πέψη και διαρκή δίψα. Η συμβουλή των διατροφολόγων είναι να τρως μικρές και συχνές μερίδες.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα