Πλήρης οδηγός για να τρως σωστά εν μέσω καύσωνα

Πότε, πώς και τι να φας όταν το θερμόμετρο τερματίζει.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 30 Ιουλίου 2020

Πιθανότατα θα έχεις αντιληφθεί ότι βιώνουμε τις θερμότερες ημέρες του σωτήριου (μπορεί και όχι) έτους 2020 και εν μέσω άλλων δεινών άπαντες καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε και τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Ένας από τους παράγοντες που ποτέ δε λαμβάνουμε υπόψιν για κάτι τέτοιο, είναι πώς μπορεί να μας βοηθήσει η διατροφή σε όλο αυτό. Υπάρχει μία σοβαρή σειρά από ενδείξεις που προκύπτουν από συμβουλές γιατρών και διατροφολόγων και καλό θα ήταν αν τη λάβεις υπόψιν πριν καθίσεις και πάλι στο τραπέζι τώρα που έχει καύσωνα.

Τρόφιμα με νερό

Πέρα από το πιο προφανές, ότι δηλαδή πρέπει να πίνεις πολύ νερό για την αναπλήρωση των υγρών που χάνονται μέσω της εφίδρωσης, μπορείς να αναζητήσεις ένα ποσοστό αυτού και στις τροφές. Το ακόμη καλύτερο είναι πως σε πολλές από αυτές το νερό συνυπάρχει με χρήσιμα μεταλλικά άλατα και άλλα θρεπτικά στοιχεία. Οφείλεις λοιπόν να εντάξεις στη διατροφή σου πεπόνι, καρπούζι, αγγούρι, μαρούλι, σέλινο καθώς και κρύες σούπες όπως το gazpacho.

Πλήρης οδηγός για να τρως σωστά εν μέσω καύσωνα

Μη φοβηθείς τη νηστεία

Για διάφορους λόγους -που κυμαίνονται από την αύξηση της θερμοκρασίας μέχρι την αναλογία φωτός/σκότους κατά τη διάρκεια ενός 24ωρου- το καλοκαίρι σχεδόν όλοι νιώθουμε να πεινάμε λιγότερο. Πολύ συχνά δε, αισθανόμαστε ακόμη και να σιχαινόμαστε την ιδέα του φαγητού με 40+ βαθμούς Κελσίου. Η συμβουλή των ειδικών σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απλή: Αν δεν έχεις όρεξη, μην πιέζεσαι. Φρόντισε ωστόσο να έχεις μία ισορροπημένη παροχή θρεπτικών συστατικών, που μπορεί να επιτευχθεί με λίγα και σωστά τρόφιμα. Ίσως μία μίνι νηστεία να βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Πώς να τρως

Ο τρόπος που τρως είναι σημαντικός, όσο κι αν αυτό σου προκαλεί εντύπωση: Το να μασάς καλά το φαγητό και το να μην βιάζεσαι είναι δύο σημαντικοί παράγοντες - γενικότερα. Το καλοκαίρι όμως μπαίνουν στην όλη διαδικασία μερικοί ακόμη παράγοντες. Για παράδειγμα, κατά τη διαδικασία της πέψης παράγεται θερμότητα στο σώμα, χωρίς να έχει σημασία αν έφαγες δροσερές τροφές. Η  ταλαιπωρία του πεπτικού συστήματος με τη γρήγορη κατάποση φαγητού θα σε κάνει να αισθανθείς ακόμη πιο ζεστός. Κι αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο θα πρέπει να αποφεύγεις πιάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά που καθιστούν την αφομοίωση από τον οργανισμό πολύπλοκη.

ΚΑΥΣΩΝΑΣ ΚΑΙ ΦΑΓΗΤΟ

Πότε να τρως

Περιττό να σου πούμε ότι θα πρέπει να αποφεύγεις να τρως τις θερμότερες ώρες της ημέρας και ότι καλό θα ήταν να προτιμάς ένα ελαφρύ γεύμα. Από την άλλη βέβαια καραδοκεί ο κίνδυνος της υπερφόρτωσης του στομαχιού λίγες ώρες πριν τον ύπνο, κάτι που μεταφράζεται σε δύσκολη νυχτερινή πέψη και διαρκή δίψα. Η συμβουλή των διατροφολόγων είναι να τρως μικρές και συχνές μερίδες. 


Διάβασε ακόμη για τον Σήφη Μανουσέλη που έδεσε στα Κουφονήσια με το Λaska, το cool fusion του The Royal Monkey, το πιο νόστιμο από ποτέ Balthazar και τον Νίκο Σκλήρα που έκανε κάποτε τη Meryl Streep να παραμιλά με τις γεύσεις του.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Εστιατόρια

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Η συνταγή για δροσερό cheesecake λεμόνι

Cheesecake Day σήμερα, οπότε γιατί όχι;

Το απόλυτο comfort food του ελληνικού καλοκαιριού

Κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στα τηγανητά κολοκυθάκια που πλαισιώνονται (συνήθως) με τζατζίκι. Αλλά δεν είναι μόνο αυτά.