Το νέο αθηναϊκό fine dining

5 εστιατόρια που ανεβάζουν σημαντικά τον γαστρονομικό πήχη στην Αθήνα.

Νέα εστιατόρια -ή περίπου νέα, λόγω των lockdowns- που δημιουργούν προσδοκίες και αφήνουν υποσχέσεις για σπουδαία πράγματα στο άμεσο ή το πιο μακρινό μέλλον, στο υψηλότερο μάλιστα επίπεδο της γαστρονομίας. Έτσι ακριβώς θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τα παρακάτω 5 νόστιμα spots. Και μπορεί η φάση στην εστιατορική σκηνή να στρέφεται όλο και περισσότερο προς το comfort, ειδικά μετά την πανδημία, αλλά πάντοτε θα υπάρχει χώρος για το κάτι παραπάνω.

Le Pavillon

Το νέο εστιατόριο του Jean-Charles Métayer και του Άγγελου Κονταράτου στο Χαλάνδρι άνοιξε μόλις λίγα 24ωρα πριν το πρώτο lockdown και έτσι άργησε κάπως να συστηθεί στο κοινό. Η αναμονή ωστόσο άξιζε και με το παραπάνω. Το εν λόγω μέρος περιέχει την ουσία μίας άλλης εποχής, προσαρμοσμένη στις υψηλές γαστρονομικές απαιτήσεις του σήμερα.

> Διάβασε ακόμη: Δεν μπορείς να μη ρίξεις μία ματιά στο Mira Me

Η αναπροσαρμογή του κτίσματος που φιλοξενεί το Le Pavillon επικεντρώθηκε στην ανάδειξη και στον εκσυγχρονισμό αυτού του τύπου κτιρίου με την εσωτερική αυλή, την κομψή είσοδο και την πυκνή βλάστηση, αποτελώντας ένα καταφύγιο για όποιον το επιλέξει.

Το νέο αθηναϊκό fine dining

Στο μενού του Le Pavillon, ο σεφ θέλει να μοιραστεί με τους καλεσμένους του, τα δικά του αγαπημένα πιάτα από τη γαστρονομική του πορεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το πάθος του για το ψάρι κυριαρχεί και η αγάπη του για τα κορυφαία υλικά, χωρίς πολλές παρεμβάσεις και με κριτήριο επιλογής την εποχικότητα, τον οδηγούν στη δημιουργία ενός μενού με μεσογειακό ταμπεραμέντο και γαλλικές τεχνικές.

Pelagos

Όταν το περασμένο καλοκαίρι ο (μόλις 32 ετών) Ιταλός σεφ Luca Piscazzi -που προηγουμένως είχε ηγηθεί της κουζίνας του φημισμένου και βραβευμένου με δύο αστέρια Michelin παριζιάνικου εστιατορίου La Dame de Pic, στο πλευρό της κορυφαίας Anne-Sophie Pic- αποφάσιζε να αναλάβει τα ηνία του γαστρονομικού κομματιού στο Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν ήταν τεράστιες. Κρίνοντας από τη δουλειά που έχει γίνει στο Pelagos έναν χρόνο -και μερικά lockdowns- αργότερα, αυτές ήταν απολύτως δικαιολογημένες.

> Διάβασε ακόμη: New Hotel: Η φινετσάτη εμπειρία του Art Lounge

Αν τύχει και βρεθείς στο μπαλκόνι του Pelagos λίγο μετά τις 20.00, θα καταλάβεις γιατί οι ξένοι -κυρίως- επισκέπτες της Αθήνας παθαίνουν την πλάκα τους κάθε φορά που επιλέγουν τα νότια της πρωτεύουσας για τη διαμονή τους.

PELAGOS ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ FOUR SEASONS ΑΘΗΝΑ 3

Το ειδυλλιακό σκηνικό που δημιουργείται κατά το ηλιοβασίλεμα είναι μόνο μία από τις λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά. Λειτουργεί παράλληλα και συμπληρωματικά με έναν εξόχως διαμορφωμένο χώρο που ισορροπεί μεταξύ του ευρωπαϊκού μητροπολιτισμού και της ελληνικής κομψότητας, διατηρώντας τον classy αλλά σε καμία απρόσωπο χαρακτήρα του, τόσο στο εσωτερικό του με την open kitchen όσο και στο μπαλκόνι του.

Αν μπορούσα να το περιγράψω με τρεις μόνο λέξεις, αυτές θα ήταν διακριτικό, φίνο και μελετημένο. Η μαριναρισμένη με λεμόνι και μέντα σαρδέλα, γεμιστή με καρπούζι και κρέμα φέτας και αρωματισμένη με Campari, το παιχνιδιάρικο τραγανό καβούρι γεμισμένο με το κρέας του καβουριού, ginger και λεμονόχορτο και το χαρτί πιπεριάς με καραβίδα και σπιτική cocktail sauce είναι εκείνα που δίνουν το νόστιμο έναυσμα αλλά και τον σαφή μαγειρικό χαρακτήρα του σεφ.

> Διάβασε ακόμη: Η διαχρονική γοητεία του Cash

Ακολουθούν κάποια από τα πιο βαριά χαρτιά της κάρτας. Το έξοχο φιλέτο yellowtail, μαριναρισμένο με γλυκάνισο και ούζο, καθώς και το φιλέτο λαβράκι που 'ωριμάζει' για 4 ημέρες σε κρούστα από μαστίχα (με όλα τα θετικά που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο τόσο στην υφή όσο και στη γεύση του), συνοδευόμενο από άνθο αγκινάρας με αυγοτάραχο και μους από μαστίχα και αγκινάρα beurre blanc με καπνιστό χαβιάρι και χαβιάρι λεμονιού είναι δύο πολύ χαρακτηριστικά δείγματα του blending της μεσογειακής κουλτούρας με τις καθαρά δικές μας πρώτες ύλες.

PELAGOS ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ FOUR SEASONS ΑΘΗΝΑ 2

Το à la royale καλαμάρι, γεμισμένο με τόνο, είναι ένα δείγμα της εμπειρίας του Luca Piscazzi από πραγματικά σπουδαίες κουζίνες. Το ίδιο ισχύει και για ένα από τα επικότερα πιάτα με κρέας που έχω δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια: Το μοσχαρίσιο φιλέτο Wagyu από την Kagoshima (σ.σ. επιπέδου Α5 μάλιστα - βρίσκεται δηλαδή στο ανώτερο grade αξιολόγησης από τα μέλη της Ιαπωνικής Ένωσης Κατηγοριοποίησης Κρέατος) σερβίρεται με πατάτα ροστί αρωματισμένη με χέλι, coeur de boeuf ντομάτα και σαλάτα tsukudani (σ.σ. συνήθως φτιάχνεται σε πολύ μικρές ποσότητες από φύκια ή λαχανικά, σιγοβρασμένα με μίριν και σάλτσα σόγιας). Το πιάτο ολοκληρώνεται από μία φανταστική όσο και παιχνιδιάρικη καμμένη κέτσαπ.

Delta Restaurant

Ο Θάνος Φέσκος επέστρεψε στην Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο μετά από 12 χρόνια στο εξωτερικό και μία άκρως επιτυχημένη πορεία σε σπουδαία εστιατόρια, κυρίως ως Βοηθός Επικεφαλής Σεφ στο περίφημο Geranium της Κοπεγχάγης - που όπως υποστηρίζει και ο ίδιος άλλαξε όλη την κοσμοθεωρία του για το φαγητό.

Η βασικότερη αφορμή είναι το Delta Restaurant, το νέο εστιατόριο σύγχρονης ελληνικής κουζίνας υψηλής γαστρονομίας που εδώ και λίγα 24ωρα ξεκίνησε να υποδέχεται το κοινό στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Με βασικό αξίωμα  "καμία απώλεια - καμία σπατάλη", υιοθετηθεί ένα βιώσιμο μοντέλο λειτουργίας του εστιατορίου που θα σέβεται τους πόρους της φύσης, αναδεικνύοντας, παράλληλα, στη συνείδηση του κοινού, τη σημασία της αειφορίας και στη γαστρονομία.

Το εσωτερικό του είναι δομημένο αρχιτεκτονικά με μοναδικό τρόπο και έντονη ελληνικότητα, με τα ηνία της fine dining κουζίνας του να κρατούν οι εξαιρετικά ταλαντούχοι Θάνος Φέσκος και Γιώργος Παπαζαχαρίας. Τα τρία μενού (omnivore, vegetarian, vegan) βασίζονται στην εποχικότητα και την ποιότητα της πρώτης ύλης.

> Διάβασε ακόμη: Το Manouka δεν είναι μία ακόμη ταράτσα στο κέντρο της Αθήνας

Στον ίδιο χώρο υπάρχει και το cocktail bar υπό την επιμέλεια του Baba Au Rum, στο οποίο μαζί με τα ποτά σερβίρονται και fine dining tapas, ενώ τη wine list επιμελούνται ο Wine Director Άρης Σκλαβενίτης και ο Head Sommelier του Delta Φαίδωνας Δερνίκος.

CTC 

Το έξοχο γαστρονομικό concept του Αλέξανδρου Τσιοτίνη δεν αποτελεί ακριβώς new entry στη γαστρονομική σκηνή της πόλης αλλά βρίσκεται σε αυτήν εδώ τη λίστα λόγω της μετακόμισής του από την ευρύτερη περιοχή του Χίλτον και την οδό Διοχάρους στο σημείο όπου μέχρι πρότινος στεγαζόταν το Αθήρι.

Η φιλοσοφία παραμένει πάντοτε η ίδια, με τον χώρο να είναι πολύ πιο φαντασμαγορικό ενώ θα υπάρχει πλέον και ένας όμορφος κήπος. Όσον αφορά την κουζίνα, κινείται στα γνωστά για τον σεφ μονοπάτια, αποκτώντας ωστόσο μεγαλύτερη ελληνικότητα, κυρίως όσον αφορά την έμφαση στην πρώτη ύλη.

Alficon

To Alficon έβγαλε εδώ και λίγο καιρό και πάλι τραπεζάκια στον πεζόδρομο της Ηρώνδα, με τους ταλαντούχους Έλβι Δημήτρη Ζύμπα και Νίκο Βοργιά να παρουσιάσουν το νέο τους μενού -που ακολουθεί ασφαλώς τις προσταγές της εποχικότητας- στο κοινό. Μετά από δύο lockdowns, το εστιατόριο επιστρέφει λοιπόν, με μία ολοκαίνουρια κάρτα.

> Διάβασε ακόμη: Η απολαυστικά τολμηρή στροφή του Fuga στο Italenese

Σε αυτήν, συναντάς μόλις 2 επιλογές από το προηγούμενο μενού (παρεμπιπτόντως αυτά είναι η 'Φέτα' και ο 'Μούστος'). Το γενικότερο ύφος πάντως παραμένει το ίδιο, με τη δημιουργική ελληνική κουζίνα να τιμάται στο έπακρο, ισορροπώντας μεταξύ παράδοσης και καινοτομίας.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alficon (@alficonathens)

Μεταξύ άλλων μπορείς να απολαύσεις το 'Φράουλα ή Ντομάτα' (μία εικονική φράουλα με γεύση χωριάτικης σαλάτας), το 'Κοτόπουλο' (με κολοκυθάκι στο οποίο 'κάθεται' βερίκοκο και κρόκος αυγού) ή το 'Ορτύκι' (με ασπρομάτικα φασόλια Λήμνου και χυμό από ελληνική ρόκα). Παράλληλα και συμπληρωματικά, μερικά από τα διαχρονικά signatures του Alficon 'παίζουν' ως πιάτα ημέρας. 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Napul’è όπως λέμε Italiano Vero

Μάγκυ Ταµπακάκη και Francesco "Ciccio" Granata σε µεταφέρουν γευστικά µέχρι την Ιταλία, δικαιολογώντας κάθε φορά απόλυτα τη φήµη του εστιατορίου της Βάρης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Τι πρέπει να κάνεις για να είναι υγιεινές οι τηγανητές πατάτες στο air fryer

Και δεν αναφερόμαστε στο πόσο λάδι (δεν) πρέπει να βάλεις ούτε στις θερμίδες.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Χρυσοί Σκούφοι 2024: Τα καλύτερα εστιατόρια της Ελλάδας

Ο σημαντικότερος γαστρονομικός θεσμός της χώρας μπήκε στην 4η δεκαετία της ύπαρξής του και ξεχώρισε για φέτος 43 σπουδαία εστιατόρια.

Γραφει Μπαμπης Δουκας