Tίποτα δε συγκρίνεται με τo mac 'n' cheese
Κρεμώδης υφή, τραγανή κρούστα και διαολεμένη γεύση. To σήμα κατατεθέν της αμερικανικής κουζίνας είναι απλό και ένοχα απολαυστικό.
Macaroni and cheese ή εν συντομία mac n' cheese. Για κάποιο λόγο μέχρι πολύ πρόσφατα σπάνια βλέπαμε σε εστιατόρια συγκεκριμένης φιλοσοφίας στη χώρα μας το ενδεχομένως απόλυτο comfort food της αμερικανικής καθημερινότητας. Και η αλήθεια είναι ότι απορούσαμε για το λόγο της απουσίας του. Το μάλλον πιο "ό,τι-λέει-το-όνομά-του" πιάτο που φτιάχτηκε ποτέ (πάστα και τυρί) μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά τόσο ως side dish όσο και ως κυρίως.
Πιάτο που είναι οικείο τόσο όσον αφορά το όνομά του όσο και τη δομή και τη γεύση του. Ξέρεις, από εκείνα που ξεκινάς να τρως μια δυο πιρουνιές και καταλήγεις να μην μπορείς να πάρεις ανάσα.
Λίγη πληθωρική ιστορία
Οι ιστορικοί του φαγητού χρονολογούν τη δημιουργία του στα τέλη του 13ου αιώνα στη νότια Ιταλία. Συγκεκριμένα, στο αγνώστου συγγραφέα Liber de Coquina αναφέρεται η ύπαρξη μιας συνταγής που αποκαλείται "de lasanis" (με λαζάνια από ζυμωμένη ζύμη και παρμεζάνα) και θεωρείται η πρώτη απόπειρα mac ’n’ cheese που έχει γίνει ποτέ.

Έκτοτε και μετά την εισροή αρκετών Ιταλών στις Ηνωμένες Πολιτείες το mac ’n’ cheese εισήχθη από τους γείτονες στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού και αρκετούς αιώνες αργότερα καθιερώθηκε από τους Αμερικανούς.
Μάλιστα, το σημείο εκτόξευσης του εν λόγω πιάτου θεωρείται το 1937, όταν η εταιρεία Kraft κυκλοφόρησε έτοιμο προς ψήσιμο το mac ’n’ cheese πακέτο.
> Διάβασε ακόμη: Όλα για το bao
Το τελευταίο γρήγορα έγινε το αγαπημένο κάθε παιδιού αλλά και των γονιών του γνωρίζοντας τρομερή δημοτικότητα για ένα τέτοιου είδους προϊόν. Μάλιστα, ο Robert Kenneth Kraft (διάδοχος της Kraft και μέχρι σήμερα πρόεδρός της) θεωρείται από πολλούς ο "πατέρας" της σύγχρονης εκδοχής του mac ’n’ cheese. Βασικό του τυρί θεωρείται το τσένταρ, ωστόσο δεν αποκλείεται κάποιο άλλο τυρί ή ένας συνδυασμός τυριών.
Mac ’n’ cheese in Athens

Μία από τις καλύτερες εκδοχές του –αν όχι την κορυφαία– στην Αθήνα μπορείς να δοκιμάσεις στο Po’ Boys στου Ψυρρή. Εκεί ο Βασίλης Σπόρος παρουσιάζει ένα μενού γεμάτο πιάτα που σε ταξιδεύουν γευστικά στη Νέα Ορλεάνη και στα ξακουστά μπάρμπεκιού της. Το Po’ mac ’n’ cheese είναι αυτό που εύκολα οι συντηρητικοί του φαγητού θα αποκαλούσαν "ένοχη απόλαυση" και όλοι οι υπόλοιποι από εμάς "έπος".
> Διάβασε ακόμη: Κρύο, καιρός για την κορυφαία καυτερή σάλτσα
Τσένταρ, παρμεζάνα, grana padano, ελάχιστο blue cheese και κρέμα γάλακτος σκεπάζουν απολαυστικά τα ζυμαρικά (κοραλλάκι). Mπαίνουν στο φούρνο όπου τα τυριά λιώνουν και γκρατινάρονται. Σκέψου ότι το μνημονεύω ακόμη, παρότι δοκίμασα και τα εξίσου θελκτικά spare ribs, το καταπληκτικό brisket burger και τα υπόλοιπα πιάτα.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Chic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.
Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'
Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.
Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια
Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑπό τους Πεύκους της Ρόδου στην Αθηναϊκή Ριβιέρα: Ένα εστιατόριο-διαμάντι σερβίρει για ένα βράδυ στη Γλυφάδα
Τιμημένο με την υψηλή διάκριση Top Noch από τους Χρυσούς Σκούφους του αθηνοράματος, καταφθάνει στο Ark και την Αθηναϊκή Ριβιέρα, στις 21 Νοεμβρίου.