Όλα για το bao

Τα γεμιστά ατμιστά ψωμάκια με καταγωγή την Κίνα και η πορεία τους μέχρι την κατάκτηση του παγκόσμιου street food.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 01 Ιουνίου 2019

Καταλαβαίνεις ότι ένα φαγητό ή μία γαστρονομική κουλτούρα γίνεται πραγματικό trend, όταν όλο και περισσότερα εστιατόρια ασχολούνται μανιωδώς με αυτά. Τα νέα spots δε, ξεπετάγονται σαν μανιτάρια, επιδιώκοντας να προλάβουν τον τίτλο της αυθεντίας. Μία από τις πιο πρόσφατες τάσεις -που αγγίζει σε κάποιες περιπτώσεις τα όρια της μανίας- είναι ασφαλώς και αυτή που σχετίζεται με τα bao.

Μετά την ολοένα και αυξανόμενη παρουσία τους στα κορυφαία asian-orientated εστιατόρια, τα ατμιστά ψωμάκια ατμού κατακτούν και το πάντοτε δυναμικό πεδίο του street food (μιλάμε ασφαλώς για τον δυτικό κόσμο και όχι τους υπαίθριους πάγκους των ασιατικών πόλεων). Γνωστά και ως baozi (包子), έχουν κινέζικη προέλευση και στην ουσία αποτελούνται από ατμιστή ζύμη και γέμιση από κρέας, θαλασσινά ή λαχανικά. Τρώγονται, σχεδόν αποκλειστικά, με το χέρι.

Όλα για το bao

ΜΠΑΟ ΜΠΑΝ 2

ΜΠΑΟ ΜΠΑΝ 3

Αυτό που κάνει ξεχωριστό το εν λόγω έδεσμα είναι η σύσταση του ζυμαριού, που βασίζεται στην κινέζικη συνταγή mantou, που προτιμάται στις νότιες περιοχές της αχανούς ασιατικής χώρας, Εκεί, το λευκό σιτάρι mantou -που δίνει το όνομά του στη συνταγή- καλλιεργείται σε μεγαλύτερες ποσότητες από ό,τι το ρύζι και τα bao συνηθίζεται να πωλούνται ελαφρώς προψημένα. Σε αρκετές περιπτώσεις η γέμισή τους μπορεί να είναι γλυκιά, συνήθως με φρούτα ή μαρμελάδες. Πρόκειται για την ίδια συνταγή που χρησιμοποιείται εδώ και αρκετά χρόνια και στην Ιαπωνία, όπου τα bao είναι γνωστά ως manjū (饅頭, まんじゅう). 

Η γεύση και η γλυκύτητα της ζύμης είναι δύο στοιχεία που επιτρέπουν τον πειραματισμό, με το bao να χρησιμοποιείται πλέον και σε διαφορετικούς σχηματισμούς, πέρα από το κλασικό, στρογγυλό ψωμάκι: Η ζύμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μεγαλύτερα σάντουιτς ή ακόμη και burgers.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by momofuku (@momolongplay) on

Μία εκδοχή του bao με μεγάλη δημοφιλία στη Δύση είναι το gua bao του David Chang, που εδώ και μία δεκαπενταετία αποτελεί σήμα-κατατεθέν του Momofuku. Η ζύμη χρησιμοποιείται ως taco, γεμίζει με μία παχιά φέτα πανσέτας (pork belly) και πλαισιώνεται με φύλλα μουστάρδας σε πίκλα και φρέσκα φιστίκια. Τα gua bao, πολύ πριν το νεοϋορκέζικο εστιατόριο του Chang, είναι από τα πιο χαρακτηριστικά φαγητά του δρόμου στην Ταϊβάν, εκεί όπου προσφέρονται με ψητό στήθος χοιρινού, αγγούρι και φρέσκο κρεμμύδι.

  • Πού να φας bao στην Αθήνα: Η επανάσταση του bao bun έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου 1,5 χρόνο στην πόλη. Τα Mr. Pug’ s Canteen του σεφ Γιώργου Βενιέρη στο Χαλάνδρι, το PInk Flamingo του Βασίλη Καλλίδη και το Mr. Dim στον Νέο Κόσμο είναι τρεις πολύ καλές διευθύνσεις. Αν πάλι θέλεις να δοκιμάσεις το bao σε burger (με γέμιση πάπιας και hoisin mayo), τότε το Big Kahuna στον Κεραμεικό είναι ο ιδανικότερος προορισμός. Για κάτι περισσότερο εστιατορικό, μπορείς να περάσεις μία βόλτα από το Fuga, στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής, και να τιμήσεις το bao με κεράσι και γκοργκοντζόλα του Δημήτρη Κατριβέση.

Πέρα από το bao, διάβασε ακόμη για τους κανόνες του dim sum, το αθηναϊκό street food σε 8 σημεία και το περίφημο σουβλάκι του Hoocut.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Περισσoτερα για Φαγητό

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί το wagyu είναι τόσο ακριβό

Τρυφερό, χυμώδες, απολαυστικό και πανάκριβο. Όλα όμως εξηγούνται για το δημοφιλές κρέας.

Σάντουιτς με κοτόπουλο, ο ορισμός

Το Rotisserie Chicken Sandwich του νεοϋορκέζικου The Fly είναι πολύ καλύτερο από όσο φαντάζεσαι. Επίσης, μπορείς να το φτιάξεις και στο σπίτι.