Κρύο, καιρός για την κορυφαία καυτερή σάλτσα
Το κομβικό σημείο της comfort γεύσης όπου ξεχωρίζουν οι άντρες από τα παιδάκια.
Υπάρχουν δύο κατηγορίες μερακλήδων eaters: Εκείνοι που λατρεύουν τις φλογερές γεύσεις και εκείνοι που τις αποφεύγουν. Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία αποκλείεται να μην γνωρίζεις και, πολύ περισσότερο, να μην χρησιμοποιείς ακόμη και σε καθημερινή βάση την σάλτσα Sriracha.
Η ιστορία
Η έξτρα καυτερή αλλά και συγκριτικά νοστιμότερη από τις υπόλοιπες σχετικές σάλτσες κατάγεται από την Ταϊλάνδη (όπου θα τη συναντήσεις και με το όνομα Nam phrik) και αποτελείται από πάστα καυτερής πιπεριάς τσίλι, ξύδι, σκόρδο, κρεμμύδι και ζάχαρη. Όπως έχει γράψει το έγκυρο γαστρονομικό περιοδικό Bon Appetit, φέρεται να δημιουργήθηκε για πρώτη φορά κατά τη δεκαετία το 1930 από μία νοικοκυρά στην ομώνυμη πόλη της ασιατικής χώρας.
Η δημοφιλία της ωστόσο εκτοξεύτηκε στα 80s, όταν o Βιετναμέζος μετανάστης David Tran ξεκίνησε να την πουλά σε μικρές ποσότητες στην Καλιφόρνια, κερδίζοντας συνεχώς νέους πελάτες. Για την ιστορία, ο Tran είναι σήμερα ο βασιλιάς της συγκεκριμένης βιομηχανίας.
Κάποια από τα κορυφαία brands
- Huy Fong Sriracha (αυτή με το χαρακτηριστικό πράσινο καπάκι και σήμα τον κόκορα, που βρίσκεις ευκολότερα στην ελληνική αγορά)
- Sriraja Panich
- Shark Brand
- Organicville Sky Valley
- Pain is Good
- Three Mountains
- Lee Kum Kee
- Crying Tiger
- Kim Tu Thap
Η αίσθηση
Ο ιδιαίτερα πικάντικος χαρακτήρας της και η γλυκιά επίγευσή της πλαισιώνει άψογα θαλασσινά και κοτόπουλο, ψητά κρέατα, spring rolls, πιάτα με noodles και παραδοσιακές ασιάτικες σούπες όπως το pho, ενώ μπορεί να αναμειχθεί με sour cream, κρεμώδεις σάλτσες με βάση το τυρί ή μαγιονέζα - κάτι που διευρύνει το πεδίο της χρησιμότητάς της.
Οι πραγματικοί μύστες της γεύσης δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν την Sriracha ακόμη και στο Bloody Mary και μάλιστα σε γενναιόδωρες ποσότητες.
Διάβασε ακόμη για το viral εστιατορικό σουβλάκι του Μίμη, την ιστορία του burger, γιατί η σαλάτα του Καίσαρα είναι από τις καλύτερες που φτιάχτηκαν ποτέ, πώς ήταν να τρως με τον Anthony Bourdain και πώς το αγγούρι της θάλασσας εξελίσσεται στο πιο εκλεκτό έδεσμα του πλανήτη.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο
Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςChic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.
Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'
Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.
Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια
Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.
Γραφει Νικη Κοντομηνα