Λένε πως αυτή είναι η κορυφαία καυτερή σάλτσα του κόσμου

Το κομβικό σημείο της comfort γεύσης όπου ξεχωρίζουν οι άντρες από τα παιδάκια.

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 11 Απριλίου 2021

Υπάρχουν δύο κατηγορίες μερακλήδων eaters: Εκείνοι που λατρεύουν τις φλογερές γεύσεις και εκείνοι που τις αποφεύγουν. Αν ανήκεις στην πρώτη κατηγορία αποκλείεται να μην γνωρίζεις και, πολύ περισσότερο, να μην χρησιμοποιείς ακόμη και σε καθημερινή βάση την σάλτσα Sriracha.

Η ιστορία

Η έξτρα καυτερή αλλά και συγκριτικά νοστιμότερη από τις υπόλοιπες σχετικές σάλτσες κατάγεται από την Ταϊλάνδη (όπου θα τη συναντήσεις και με το όνομα Nam phrik) και αποτελείται από πάστα καυτερής πιπεριάς τσίλι, ξύδι, σκόρδο, κρεμμύδι και ζάχαρη. Όπως έχει γράψει το έγκυρο γαστρονομικό περιοδικό Bon Appetit, φέρεται να δημιουργήθηκε για πρώτη φορά κατά τη δεκαετία το 1930 από μία νοικοκυρά στην ομώνυμη πόλη της ασιατικής χώρας.

Η δημοφιλία της ωστόσο εκτοξεύτηκε στα 80s, όταν o Βιετναμέζος μετανάστης David Tran ξεκίνησε να την πουλά σε μικρές ποσότητες στην Καλιφόρνια, κερδίζοντας συνεχώς νέους πελάτες. Για την ιστορία, ο Tran είναι σήμερα ο βασιλιάς της συγκεκριμένης βιομηχανίας.

Κάποια από τα κορυφαία brands

  • Huy Fong Sriracha (αυτή με το χαρακτηριστικό πράσινο καπάκι και σήμα τον κόκορα, που βρίσκεις ευκολότερα στην ελληνική αγορά)
  • Sriraja Panich
  • Shark Brand
  • Organicville Sky Valley
  • Pain is Good
  • Three Mountains
  • Lee Kum Kee
  • Crying Tiger
  • Kim Tu Thap

Η αίσθηση

Ο ιδιαίτερα πικάντικος χαρακτήρας της και η γλυκιά επίγευσή της πλαισιώνει άψογα θαλασσινά και κοτόπουλο, ψητά κρέατα, spring rolls, πιάτα με noodles και παραδοσιακές ασιάτικες σούπες όπως το pho, ενώ μπορεί να αναμειχθεί με sour cream, κρεμώδεις σάλτσες με βάση το τυρί ή μαγιονέζα - κάτι που διευρύνει το πεδίο της χρησιμότητάς της.

Οι πραγματικοί μύστες της γεύσης δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν την Sriracha ακόμη και στο Bloody Mary και μάλιστα σε γενναιόδωρες ποσότητες.

 


Διάβασε ακόμη για το viral εστιατορικό σουβλάκι του Μίμη, την ιστορία του burger, γιατί η σαλάτα του Καίσαρα είναι από τις καλύτερες που φτιάχτηκαν ποτέ, πώς ήταν να τρως με τον Anthony Bourdain και πώς το αγγούρι της θάλασσας εξελίσσεται στο πιο εκλεκτό έδεσμα του πλανήτη.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το αρνί πέρα από τον οβελία

Πώς θα αξιοποιήσεις γευστικά το εθνικό μας κρέας, χωρίς να το περάσεις από τη σούβλα.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η συνταγή του Funky Gourmet για μαγειρίτσα

Δεν συναντάς καθημερινά μία μαγειρίτσα με δύο αστέρια Michelin.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το debate των ημερών: Αρνί ή κατσίκι;

Τι θα βάλεις φέτος στο πασχαλινό τραπέζι σου και γιατί.

Γραφει Γιαννης Σπανος

Φαγητό και ποτό την Μεγάλη Εβδομάδα

Επιλογές και προτάσεις για κάθε γούστο και περίσταση.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Panzanella, η νόστιμη σαλάτα της νηστείας

Μία παραδοσιακή συνταγή της Φλωρεντίας, ιδανική για τη συγκεκριμένη περίοδο.

Γραφει Μπαμπης Δουκας