
Πίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Πόσες φορές έχεις ανοίξει το κουτί της πίτσας και έχεις βρει στο κέντρο αυτό το μικρό λευκό "τραπεζάκι”; Ένα αντικείμενο τόσο ασήμαντο, που σχεδόν ποτέ δεν του δίνεις σημασία. Κι όμως, είναι εκεί για πολύ συγκεκριμένο λόγο – κι όχι, δεν είναι διακοσμητικός.
Το λένε "pizza saver” ή "pizza table” και η ιδέα ανήκει στην Carmela Vitale, μια Αμερικανίδα που το κατοχύρωσε το 1985. Όπως ανέφερε η ίδια τότε, ήθελε να λύσει ένα καθημερινό πρόβλημα: "Το καπάκι κολλούσε πάνω στην πίτσα, κατέστρεφε το τυρί και το αποτέλεσμα ήταν απλά χάλια”.
Τι κάνει ακριβώς το 'pizza saver';
Η λειτουργία του είναι απλή. Τοποθετείται στο κέντρο της πίτσας για να κρατήσει το καπάκι του κουτιού σε απόσταση. Έτσι, δεν ακουμπά στα υλικά, δεν πιέζει το λιωμένο τυρί και δεν χαλάει το σχήμα της πίτσας. Ιδίως όταν τα κουτιά στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο σε μια πολυάσχολη βραδιά delivery.
Κατασκευάζεται από πολυπροπυλένιο (PP), ένα υλικό που θεωρείται ασφαλές για τρόφιμα, ανθεκτικό στη θερμότητα και αδιάφορο για τη γεύση. Όμως, επειδή είναι πλαστικό, πολλοί ανησυχούν για τις επιπτώσεις του στο περιβάλλον. Ναι, είναι ανακυκλώσιμο, αλλά πόσοι το ανακυκλώνουν πραγματικά;
Κάποιες πιτσαρίες προσπαθούν να το αντικαταστήσουν με κάτι πιο φιλικό προς το περιβάλλον – όπως χαρτί ή βιοδιασπώμενα υλικά. Κάποιες άλλες, απλώς το αφαιρούν εντελώς, ρισκάροντας όμως το περιεχόμενο της παραγγελίας να φτάσει… λίγο πιο λιωμένο απ’ όσο θα ήθελες.
Το στήριγμα
Είναι από τις ελάχιστες περιπτώσεις όπου ένα κομμάτι πλαστικό αποδεικνύεται σωτήριο. Δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα "στήριγμα”, αλλά σώζει εμφάνιση, γεύση και συνολική εμπειρία.
Η αλήθεια είναι πως όταν όλα πάνε καλά, δεν το προσέχεις καν. Μόνο αν έλειπε και έβρισκες τη μοτσαρέλα κολλημένη στο καπάκι, θα τον θυμόσουν.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα