Όλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Τα κόκκινα φρούτα –γνωστά και ως μούρα ή φρούτα του δάσους– ξεχωρίζουν για την έντονη εμφάνισή τους και τις ευχάριστες γεύσεις που προσφέρουν. Τα τελευταία χρόνια κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος σε διατροφικά προγράμματα που στοχεύουν στην υγεία, καθώς θεωρούνται πραγματικά πολύτιμες τροφές.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν το μύρτιλο, το κεράσι, το φραγκοστάφυλο, το βατόμουρο και η φράουλα. Όπως δείχνουν οι επιστημονικές μελέτες, όλα αυτά περιέχουν ουσίες –όπως οργανικά οξέα, φαινολικές ενώσεις και φυσικά σάκχαρα– που συμβάλλουν σε πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό.
Σε γενικές γραμμές, τα κόκκινα φρούτα συνδέονται τόσο με την καλύτερη σωματική και ψυχική λειτουργία όσο και με την πρόληψη σοβαρών μη μεταδοτικών ασθενειών, μεταξύ των οποίων νευρολογικές διαταραχές, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης τύπου 2, παχυσαρκία, οστεοαρθρίτιδα και ορισμένοι καρκίνοι.
Τι προσφέρουν τα φρούτα του δάσους
Ισχυρή αντιοξειδωτική δράση
Έρευνες έχουν δείξει ότι μύρτιλα, βατόμουρα και σμέουρα παρουσιάζουν τα υψηλότερα επίπεδα αντιοξειδωτικών ανάμεσα στα φρούτα που καταναλώνονται συχνά.
Η αξία των αντιοξειδωτικών βρίσκεται στο ότι εμποδίζουν τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, δηλαδή ασταθή μόρια που μπορούν να καταστρέψουν τα κύτταρα και να επιταχύνουν την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων, όπως ο καρκίνος, οι καρδιοπάθειες ή η πρόωρη γήρανση.
Στήριξη στον έλεγχο του σακχάρου
Τα μούρα φαίνεται πως βοηθούν τα κύτταρα να αντέχουν καλύτερα σε υψηλές τιμές γλυκόζης, ενισχύουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνουν την απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα μετά τα γεύματα.
Συμβολή στη μείωση της χοληστερίνης
Σε άτομα με παχυσαρκία ή μεταβολικό σύνδρομο, η κατανάλωση φράουλας και μαύρου σμέουρου συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερίνης. Παράλληλα, τα μούρα εμποδίζουν την οξείδωση της LDL ("κακής") χοληστερίνης, περιορίζοντας έναν βασικό παράγοντα κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο
Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςChic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.
Νόστιμη απόδραση στη Ρόδο μέσω Γλυφάδας, με το εξαιρετικό 'Hellas'
Ο Κυριάκος Ιακωβίδης και η Ειρήνη Γεωργουδιού έφεραν γεύσεις και αρώματα από το βραβευμένο εστιατορίο τους "Hellas" της Ρόδου στη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα του Ark, δημιουργώντας μια γευστική απόδραση στα Δωδεκάνησα.
Η πιο ζουμερή μπριζόλα στο τηγάνι: Tips για να γίνει τέλεια
Ανακάλυψε βήμα προς βήμα πώς να φτιάξεις ζουμερό, καλοψημένο steak στο τηγάνι. Συμβουλές για κομμάτια, seasoning, ψήσιμο, θερμοκρασίες και μυστικά επαγγελματικού searing στο σπίτι.
Γραφει Νικη Κοντομηνα
