Αν υπάρχει ένας οδηγός που ξέρει να μας ταξιδεύει μέσα από γεύσεις και παραδόσεις, αυτός είναι το Taste Atlas. Αυτή τη φορά έβαλε στο μικροσκόπιο τα πιο λαχταριστά γλυκά με βάση το τυρί από κάθε γωνιά του πλανήτη, χαρίζοντάς μας μια λίστα που μοιάζει με γαστρονομικό bucket list.
Και ναι, η Ελλάδα βρίσκεται δικαίως μέσα σε αυτήν, με δύο εμβληματικές δημιουργίες που τιμούν την παράδοσή μας και αποδεικνύουν για άλλη μια φορά ότι η απλότητα στις πρώτες ύλες είναι αυτή που φτιάχνει τη μαγεία.
Τα ελληνικά γλυκά που μπήκαν στη λίστα
Στην τέταρτη θέση συναντάμε τη Μελόπιτα από τη Σίφνο. Το Taste Atlas γράφει χαρακτηριστικά: "Αυτή η ελαφριά ελληνική λιχουδιά συνδέεται παραδοσιακά με το νησί της Σίφνου, αν και οι διάφορες παραλλαγές της βρίσκονται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η πίτα συνδυάζει φρέσκο τυρί, κατά προτίμηση μυζήθρα από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα, αυγά και μέλι, και συνήθως ψήνεται ως στρογγυλή, χωρίς ζύμη, τούρτα. Συνιστάται να γαρνίρουμε τη μελόπιτα με μια πρέζα κανέλα και επιπλέον ρίγη μέλι".
Στη δέκατη θέση βρίσκουμε τη Σφακιανόπιτα, ένα γλυκό που κουβαλάει την κρητική ψυχή. "Είναι μια παραδοσιακή κρητική λιχουδιά που συνδυάζει στρώσεις από λεπτή, άζυμη ζύμη και μαλακή λευκή τυρόπηγα (τυρόγαλα) [...] Η πίτα καταναλώνεται συνήθως ζεστή ως γλυκό πρωινό και παραδοσιακά σερβίρεται με θυμάρι μέλι, δημιουργώντας έναν τέλειο συνδυασμό γλυκού και αλμυρού", σημειώνει το Taste Atlas.
Το γλυκό που πήρε την πρώτη θέση
Η πρωτιά πήγε στην Πολωνία, με το περίφημο "Sernik", το παραδοσιακό τους cheesecake που έχει πίσω του αιώνες ιστορίας και οικογενειακές συνταγές που περνούν από γενιά σε γενιά.
Ακολουθούν το Kunāfah από την Αίγυπτο, το Basque cheesecake από την Ισπανία, αλλά και το διάσημο New York-style cheesecake. Στη λίστα βρίσκουμε επίσης το ιαπωνικό cheesecake, αλλά και λιχουδιές από Εσθονία, Καταλονία και Νορβηγία.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.