Στις 8 Ιουνίου 2018, ο Anthony Bourdain άφησε τον μάταιο τούτο κόσμο, σοκάροντας άπαντες. Ο άνθρωπος που μας έμαθε πώς να ζούμε αποφάσισε να αφαιρέσει την ίδια του τη ζωή. Ο μύθος του ωστόσο θα ζει αιώνια και σε αυτό συμβάλουν, πέρα από τα βιβλία και τις εκπομπές του, ενέργειες όπως η Bourdain Day. Η τελευταία είναι μία πρωτοβουλία (που ξεκίνησε το 2019) των Eric Ripert και José Andrés, διάσημων σεφ, πολύ καλών φίλων του Bourdain και δύο ανθρώπων που ίσως κατάλαβαν καλύτερα από κάθε άλλον το όραμα αυτού του υπέροχου τύπου από τη Νέα Υόρκη.
Τι ακριβώς θέλουν να πετύχουν μέσα από αυτήν; Να αποδώσουν έναν φόρο τιμής, με εκδηλώσεις αλλά και περαιτέρω δράσεις, όπως είναι η Anthony Bourdain Legacy Scholarship - η υποτροφία, δηλαδή, στο Culinary Institute of America. Καθόλου τυχαία, επιλέχθηκε η 25η Ιουνίου, ημερομηνία γέννησης του Anthony Bourdain, ο οποίος σήμερα θα έκλεινε τα 64 του χρόνια.
Το Esquire μίλησε με 6 γνωστούς Έλληνες, fans του διάσημου σεφ και τηλεοπτικού παρουσιαστή, που περιγράφουν πώς τους επηρέασε ο Bourdain, τι θα θυμούνται από εκείνον αλλά και το τι κρατούν από τον κορυφαίο γαστρονομικό αντιήρωα όλων των εποχών.
Άγγελος Μπακόπουλος
Ένας θηρευτής του γαστρονομικού comfort
Θεωρώ πως ο Anthony Bourdain υπήρξε καθοδηγητής για πολλούς σεφ και μάγειρες ανά τον κόσμο. Οι εκπομπές του και η σπουδαία προσωπικότητά του θα μείνουν σίγουρα αναλλοίωτες όσα χρόνια κι αν περάσουν. Υπήρξε τόσο τολμηρός και συνάμα προκλητικός, πάντα με την καλή έννοια, ήξερε να τραβά τα βλέμματα χωρίς φανφάρες και άσκοπους μοντερνισμούς, να παραμένει απλός φορώντας ένα τζην κι ένα t-shirt, σου έδειχνε ότι πρώτα είναι μάγειρας και μετά όλα τα άλλα.
Info: O Άγγελος Μπακόπουλος είναι executive chef στο πολυτελές ξενοδοχείο Katikies, στη Μύκονο.
Βασίλης Βαρδάκας
Αν το σώμα είναι λούνα παρκ, εύχομαι να απόλαυσε τη διαδρομή
Για να δούμε τι λέει και ο Bourdain. Κάθε φορά που προγραμματίζω ένα ταξίδι στο εξωτερικό είναι πάντα εκεί. Έτοιμος να μπει στο παιχνίδι. Έτοιμος να με στείλει στα καλύτερα. Έτοιμος να μου προσφέρει μία στιγμή που θα καταχωρηθεί ως ανάμνηση. Θα δοκιμάσεις bahn mi στο Χόι Αν του Βιετνάμ, cacio epepe στη Ρώμη, bagels με καπνιστό σολομό στο Lower East Side της Νέας Υόρκης, τον ακούω να λέει. O θάνατος του δεν άλλαξε κάτι. Θα συνεχίσει να είναι εκεί.
Info: Ο Βασίλης Βαρδάκας είναι συνιδρυτής του εκδοτικού οίκου Key Books.
Madame Gâteaux
Είχε έναν τρόπο να μεταδίδει τη χαρά για το φαγητό
* Η Καλλιόπη Αναγνωστή (γνωστή και ως Madame Gâteaux) είναι pastry chef και ειδικεύεται στο afternoon tea. Είναι η μεταφράστρια του τελευταίου βιβλίου του Anthony Bourdain με τίτλο "Aγαπημένα" (εκδ. Πεδίο).
Νικόλας Ανδρουλάκης
Από τη Νέα Υόρκη σε κάθε κρυφή γωνιά του κόσμου
Aπό την πρέζα, στην κουζίνα. Από τα τηγανόλαδα, στα βιβλιοπωλεία. Από το μελάνι και το χαρτί στην αίθουσα αναμονής όλων των αεροδρομίων του κόσμου. Από τους πολύβουους δρόμους της Νέας Υόρκης, σε κάθε κρυφή γωνιά της Γης. Ο Tony -όπως ήθελε να τον λένε οι φίλοι- ανήκει για εμένα σε αυτή τη σπάνια κατηγορία ανθρώπων, για κάθε έναν από μας - αυτούς που νιώθεις συγγενείς σου κι ας μην τους γνώρισες ποτέ. Έτσι ανεξήγητα. Μα πολύ πολύ φυσικά. Επειδή αγάπησε τις γεύσεις και τις μυρωδιές εξίσου με τις εικόνες. Επειδή εστίαζε στους ανθρώπους και τα τοπία ήταν ντεκόρ. Επειδή έκανε το χόμπι του επάγγελμα και κατάφερε το απόλυτο. Να μπορεί να κάνει ό,τι θέλει. Και να μίλα όπως έχει ανάγκη κάθε φορά. Χωρίς καμία λογοκρισία. Χωρίς κανέναν κανόνα.
Info: Ο Νικόλας Ανδρουλάκης είναι συγγραφέας, ηθοποιός και σκηνοθέτης.
Μάρω Παρασκευούδη
Ο καλύτερος φίλος για να σε ταξιδέψει
Ο Anthony Bourdain δεν ήταν ο καλύτερος μάγειρας – ο ίδιος έδινε κατά καιρούς τα εύσημα σε άλλους συναδέλφους του που θαύμαζε για την αφοσίωσή τους στην κουζίνα. Ήταν όμως ο καλύτερος φίλος για να σε ταξιδέψει σε μέρη που δεν πρότειναν οι τουριστικοί οδηγοί, να σου ανοίξει διάπλατα τους γευστικούς σου ορίζοντες, να σου γνωρίσει διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς και να σου διηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες. Και όλα αυτά "χωρίς κρατήσεις" και σε "άγνωστα μέρη". Ο Bourdain άλλαξε τον κόσμο της γαστρονομίας δείχνοντάς μας την πιο αληθινή και ουσιαστική πλευρά της, έξω από τις επαγγελματικές κουζίνες των εστιατορίων ή τα στημένα τηλεοπτικά πλατό. Άλλαξε το πώς αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, τα ταξίδια, τις γεύσεις και τους ανθρώπους.
Info: Η Μάρω Παρασκευούδη είναι δημοσιογράφος.
Μιχάλης Νουρλόγλου
Οι δεξιότητες διδάσκονται ενώ χαρακτήρα, είτε έχεις είτε όχι
Info: Ο Μιχάλης Νουρλόγλου είναι ο σεφ του εστιατορίου Premiere, στο ξενοδοχείο Athenaeum InterContinental.
Διάβασε ακόμη για το φινάλε του Parts Unknown και το γοητευτικά σκοτεινό παρελθόν του Anthony Bourdain αλλά και για το Hungry Ghosts που θα γίνει σειρά.