Spiedie: Το νοστιμότερο σάντουιτς που ακούς πρώτη φορά

Μία ωδή στο απολαυστικότερο των απολαυστικών.

Το Binghamton είναι μία μικρή πόλη περίπου 50.000 κατοίκων στη βορειοδυτική πλευρά της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, στα σύνορα με την Πενσιλβάνια. Δύσκολα θα ακούσεις κάτι γι' αυτό αλλά οι απανταχού afficionados των ψαγμένων comfort γεύσεων μάλλον του οφείλουν αρκετά. Κι αυτό γιατί είναι η γενέτειρα του spiedie sandwich. Το εν λόγω έδεσμα έγινε γνωστό και αγαπητό στην κεντρική Νέα Υόρκη, ωστόσο το origin story του βρίσκεται περίπου 170 μίλια μακριά. 

Το spiedie είναι ουσιαστικά μαριναρισμένοι κύβοι κρέατος -κοτόπουλου, χοιρινού, βοδινού ή αρνίσιου- που μπορεί να έχουν ψηθεί και σε σουβλάκι και σερβίρονται εντός ενός μακρόστενου ψωμιού, συνήθως του γνωστού που χρησιμοποιείται και στη χώρα μας για ένα κλασικό σάντουιτς.

Spiedie: Το νοστιμότερο σάντουιτς που ακούς πρώτη φορά

Όλα τα παραπάνω πλαισιώνονται από διάφορες σάλτσες ενώ η μαρινάδα του κρέατος φτιάχνεται στις περισσότερες περιπτώσεις από ελαιόλαδο, ξύδι, μυρωδικά και φρέσκια μέντα. Το όνομά του φέρεται να προέρχεται από την ιταλική λέξη spiedino που μεταφράζεται ως σουβλάκι και, σύμφωνα με τις ασφαλέστερες δημιουργίες οφείλει τη γέννησή του σε Ιταλούς μετανάστες που βρέθηκαν στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα. Η αρχική εκδοχή του ήθελε το σάντουιτς να περιέχει κρέας από σουβλάκι αρνιού. 

  • Στο Binghamton διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 1983 στις αρχές Αυγούστου ένα τριήμερο φεστιβάλ που ονομάζεται Spiedie Fest and Balloon Rally. Είναι αφιερωμένο στο γνωστό σάντουιτς, πλαισιωμένο από αγώνες αερόστατων και διάφορα άλλα events.

"Πατέρας" του θεωρείται ο Ιταλός μάγειρας Camillo Iacovelli στο Parkview Restaurant του στην Oak Hill Avenue, αλλά εκείνος που το προώθησε στην αγορά ήταν ο αδερφός του, Agostino, προτείνοντάς το συνεχώς στους επισκέπτες του εστιατορίου, λέγοντάς τους ότι πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσουν μαζί με την περίφημη σάλτσα zuzu, που περιείχε αρχικά ξύδι κρασιού, νερό, χυμό λεμονιού, σκόρδο και μέντα. Το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά προστέθηκαν στην πορεία, όπως και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Το 1975, ο επιχειρηματίας Rob Salamida έγινε ο πρώτος που έφτιαξε και έβγαλε στο εμπόριο συσκευασμένη σάλτσα αποκλειστικά για spiedie, βοηθώντας στην περαιτέρω εξάπλωσή του. 

LUPOS ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ

Διάβασε ακόμη για την μεξικανική street food βόμβα που ονομάζεται guajolota, τις εναλλακτικές που αναβαθμίζουν το burger και το νεοϋορκέζικο rotisserie chicken sandwich.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας