Spiedie: Το νοστιμότερο σάντουιτς που ακούς πρώτη φορά
Μία ωδή στο απολαυστικότερο των απολαυστικών.
Το Binghamton είναι μία μικρή πόλη περίπου 50.000 κατοίκων στη βορειοδυτική πλευρά της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, στα σύνορα με την Πενσιλβάνια. Δύσκολα θα ακούσεις κάτι γι' αυτό αλλά οι απανταχού afficionados των ψαγμένων comfort γεύσεων μάλλον του οφείλουν αρκετά. Κι αυτό γιατί είναι η γενέτειρα του spiedie sandwich. Το εν λόγω έδεσμα έγινε γνωστό και αγαπητό στην κεντρική Νέα Υόρκη, ωστόσο το origin story του βρίσκεται περίπου 170 μίλια μακριά.
Το spiedie είναι ουσιαστικά μαριναρισμένοι κύβοι κρέατος -κοτόπουλου, χοιρινού, βοδινού ή αρνίσιου- που μπορεί να έχουν ψηθεί και σε σουβλάκι και σερβίρονται εντός ενός μακρόστενου ψωμιού, συνήθως του γνωστού που χρησιμοποιείται και στη χώρα μας για ένα κλασικό σάντουιτς.

Όλα τα παραπάνω πλαισιώνονται από διάφορες σάλτσες ενώ η μαρινάδα του κρέατος φτιάχνεται στις περισσότερες περιπτώσεις από ελαιόλαδο, ξύδι, μυρωδικά και φρέσκια μέντα. Το όνομά του φέρεται να προέρχεται από την ιταλική λέξη spiedino που μεταφράζεται ως σουβλάκι και, σύμφωνα με τις ασφαλέστερες δημιουργίες οφείλει τη γέννησή του σε Ιταλούς μετανάστες που βρέθηκαν στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ στις αρχές του 20ου αιώνα. Η αρχική εκδοχή του ήθελε το σάντουιτς να περιέχει κρέας από σουβλάκι αρνιού.
- Στο Binghamton διοργανώνεται κάθε χρόνο από το 1983 στις αρχές Αυγούστου ένα τριήμερο φεστιβάλ που ονομάζεται Spiedie Fest and Balloon Rally. Είναι αφιερωμένο στο γνωστό σάντουιτς, πλαισιωμένο από αγώνες αερόστατων και διάφορα άλλα events.
"Πατέρας" του θεωρείται ο Ιταλός μάγειρας Camillo Iacovelli στο Parkview Restaurant του στην Oak Hill Avenue, αλλά εκείνος που το προώθησε στην αγορά ήταν ο αδερφός του, Agostino, προτείνοντάς το συνεχώς στους επισκέπτες του εστιατορίου, λέγοντάς τους ότι πρέπει οπωσδήποτε να το δοκιμάσουν μαζί με την περίφημη σάλτσα zuzu, που περιείχε αρχικά ξύδι κρασιού, νερό, χυμό λεμονιού, σκόρδο και μέντα. Το ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά προστέθηκαν στην πορεία, όπως και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Το 1975, ο επιχειρηματίας Rob Salamida έγινε ο πρώτος που έφτιαξε και έβγαλε στο εμπόριο συσκευασμένη σάλτσα αποκλειστικά για spiedie, βοηθώντας στην περαιτέρω εξάπλωσή του.

Διάβασε ακόμη για την μεξικανική street food βόμβα που ονομάζεται guajolota, τις εναλλακτικές που αναβαθμίζουν το burger και το νεοϋορκέζικο rotisserie chicken sandwich.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Αυτό το ελληνικό τυρί αναδείχθηκε κορυφαίο του κόσμου το 2026
Το TasteAtlas παρουσιάζει τα καλύτερα τυριά παγκοσμίως, με Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα να πρωταγωνιστούν. Μια ματιά στις γεύσεις και τις παραδόσεις που ξεχωρίζουν στον κόσμο.
Μία φίνα κερκυραϊκή κουζίνα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
Για ένα βράδυ, το υπέροχο εστιατόριο "Pomo d’ Oro" του Αριστοτέλη Μέγκουλα σερβίρει στο Σymposio at Ark.
Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο
Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςChic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.