Guajolota, η μεξικανική street food βόμβα
Το αγαπημένο έδεσμα της Πόλης του Μεξικό έχει έντονη γεύση και περίπου 1.000 θερμίδες.
Guacamole (ενίοτε και με αστέρι Michelin), νάτσος, Margarita και τεκίλα, ενδιαφέρουσες salsas, mezcal, tacos. Υπάρχουν πραγματικά πολλοί και νόστιμοι λόγοι για να ασχοληθείς γαστρονομικά με τη μεξικάνικη κουλτούρα. Σε αυτούς μπορείς να προσθέσεις και το guajolota, που είναι γνωστό επίσης και ως torta de tamal. Ένα έδεσμα που απέχει έτη φωτός από τον όρο light. Για την ακρίβεια πρόκειται για μία θερμιδική βόμβα.
Τι ακριβώς είναι το εν λόγω φαγητό με το άκρως εξωτικό όνομα; Πρόκειται για ένα αρτοσκεύασμα που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε σάντουιτς και πιροσκί, με ένα tamal (τηγανητή ζύμη από αλεύρι καλαμποκιού) να βρίσκεται εντός ενός bolillo (ένα παραδοσιακό μεξικάνικο ψωμί που ψήνεται αποκλειστικά σε ξυλόφουρνο), πλαισιωμένα με γέμιση από πικάντικες σάλτσες, κρέας (κυρίως χοιρινό ή κοτόπουλο), αποξηραμένες πιπεριές και τυρί - φυσικά μπορούν να υπάρξουν και προσθαφαιρέσεις υλικών αναλόγως προτιμήσεων και διαφορετικών συνταγών. Η γεύση του είναι ασφαλώς πλούσια και έντονη, με τους υδατάνθρακες να συναντώνται σε αφθονία. Στο Μεξικό και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα της χώρας συνηθίζουν να το σερβίρουν σε πάγκους, ως πρωινό, χωρίς ωστόσο να περιορίζονται σε αυτό, με αποτέλεσμα να έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή μεξικάνικα street foods.

Η ιστορία του guajolota ξεκινά πριν από περίπου 200 χρόνια και υπάρχουν δύο κυρίαρχες θεωρίες. Η πρώτη υποστηρίζει ότι φτιάχτηκε για πρώτη φορά από μηχανικούς και εργάτες που κατασκεύαζαν γέφυρες στην πολιτεία του Χιντάλγκο και ήθελαν ένα πλούσιο σε θερμίδες σνακ, τυλίγοντας enchiladas σε έξτρα φύλλα τορτίγιας. Η άλλη άποψη φέρει το guajolota να έχει καταγωγή από την πόλη της Πουέμπλα, όπου τα pambazos (ρολά από αλεύρι, αυγά και λαρδί) συνήθιζαν να περιέχουν και enchiladas εντός τους. Το όνομά του μεταφράζεται ως "γαλοπούλα" και ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός: Το βασικό συστατικό του είναι το αλεύρι από καλαμπόκι, δηλαδή το ίδιο υλικό με το οποίο ταΐζουν τις γαλοπούλες προκειμένου να παχύνουν.
Ασφαλώς, οι λάτρεις της υγιεινής διατροφής το αντιμετωπίζουν με τρόμο, καθώς περιέχει περίπου 1.000 θερμίδες, ειδικά στην περίπτωση που χρησιμοποιείται και τυρί-κρέμα σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση, αν ποτέ βρεθείς στο Μεξικό και το προτιμήσεις για πρωινό, φρόντισε να είσαι προετοιμασμένος για όλα.
Δες ακόμη τη συνταγή για το τέλειο σπιτικό σεβίτσε και διάβασε για το πώς μοιάζει μία πραγματική εμπειρία σε ένα εστιατόριο με 3 αστέρια Michelin.
Φωτογραφίες © Getty Images
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Αυτό το ελληνικό τυρί αναδείχθηκε κορυφαίο του κόσμου το 2026
Το TasteAtlas παρουσιάζει τα καλύτερα τυριά παγκοσμίως, με Ιταλία, Πορτογαλία και Ελλάδα να πρωταγωνιστούν. Μια ματιά στις γεύσεις και τις παραδόσεις που ξεχωρίζουν στον κόσμο.
Μία φίνα κερκυραϊκή κουζίνα στην Αθηναϊκή Ριβιέρα
Για ένα βράδυ, το υπέροχο εστιατόριο "Pomo d’ Oro" του Αριστοτέλη Μέγκουλα σερβίρει στο Σymposio at Ark.
Στη Βουλιαγμένη, για ένα φίνο ιταλικό εστιατόριο
Το 'GiO' γυρνά στο χειμερινό του "σπίτι" και ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin σεφ Παναγιώτης Γιακαλής... κάνει τα δικά του.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςChic Christmas | Απολαυστικά Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά με την υπογραφή του NJV Athens Plaza
Φροντίζοντας μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια, το ιστορικό ξενοδοχείο στην πλατεία Συντάγματος δημιουργεί και φέτος ξεχωριστά dinners και lunches για τις ημέρες των γιορτών, προσφέροντας τους τη γεύση που τους αξίζει.
10 υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που νομίζαμε ότι είναι υγιεινά
Ένας πρακτικός οδηγός για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα που συναντάμε καθημερινά στα ράφια, πώς "κρύβονται" πίσω από υγιεινή εικόνα και τι πρέπει να γνωρίζεις για πιο ενημερωμένες διατροφικές επιλογές
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΈνα από τα καλύτερα εστιατόρια της Σαντορίνης σερβίρει στη Γλυφάδα
Tην Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου, το Σymposio at Ark υποδέχεται το εστιατόριο Kaliya της Σαντορίνης για ένα ξεχωριστό δείπνο, στις πολυτελείς αίθουσες του κοσμοπολίτικου Ark της Γλυφάδας.