
Guajolota, η μεξικανική street food βόμβα
Το αγαπημένο έδεσμα της Πόλης του Μεξικό έχει έντονη γεύση και περίπου 1.000 θερμίδες.

Guacamole (ενίοτε και με αστέρι Michelin), νάτσος, Margarita και τεκίλα, ενδιαφέρουσες salsas, mezcal, tacos. Υπάρχουν πραγματικά πολλοί και νόστιμοι λόγοι για να ασχοληθείς γαστρονομικά με τη μεξικάνικη κουλτούρα. Σε αυτούς μπορείς να προσθέσεις και το guajolota, που είναι γνωστό επίσης και ως torta de tamal. Ένα έδεσμα που απέχει έτη φωτός από τον όρο light. Για την ακρίβεια πρόκειται για μία θερμιδική βόμβα.
Τι ακριβώς είναι το εν λόγω φαγητό με το άκρως εξωτικό όνομα; Πρόκειται για ένα αρτοσκεύασμα που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε σάντουιτς και πιροσκί, με ένα tamal (τηγανητή ζύμη από αλεύρι καλαμποκιού) να βρίσκεται εντός ενός bolillo (ένα παραδοσιακό μεξικάνικο ψωμί που ψήνεται αποκλειστικά σε ξυλόφουρνο), πλαισιωμένα με γέμιση από πικάντικες σάλτσες, κρέας (κυρίως χοιρινό ή κοτόπουλο), αποξηραμένες πιπεριές και τυρί - φυσικά μπορούν να υπάρξουν και προσθαφαιρέσεις υλικών αναλόγως προτιμήσεων και διαφορετικών συνταγών. Η γεύση του είναι ασφαλώς πλούσια και έντονη, με τους υδατάνθρακες να συναντώνται σε αφθονία. Στο Μεξικό και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα της χώρας συνηθίζουν να το σερβίρουν σε πάγκους, ως πρωινό, χωρίς ωστόσο να περιορίζονται σε αυτό, με αποτέλεσμα να έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή μεξικάνικα street foods.

Η ιστορία του guajolota ξεκινά πριν από περίπου 200 χρόνια και υπάρχουν δύο κυρίαρχες θεωρίες. Η πρώτη υποστηρίζει ότι φτιάχτηκε για πρώτη φορά από μηχανικούς και εργάτες που κατασκεύαζαν γέφυρες στην πολιτεία του Χιντάλγκο και ήθελαν ένα πλούσιο σε θερμίδες σνακ, τυλίγοντας enchiladas σε έξτρα φύλλα τορτίγιας. Η άλλη άποψη φέρει το guajolota να έχει καταγωγή από την πόλη της Πουέμπλα, όπου τα pambazos (ρολά από αλεύρι, αυγά και λαρδί) συνήθιζαν να περιέχουν και enchiladas εντός τους. Το όνομά του μεταφράζεται ως "γαλοπούλα" και ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός: Το βασικό συστατικό του είναι το αλεύρι από καλαμπόκι, δηλαδή το ίδιο υλικό με το οποίο ταΐζουν τις γαλοπούλες προκειμένου να παχύνουν.
Ασφαλώς, οι λάτρεις της υγιεινής διατροφής το αντιμετωπίζουν με τρόμο, καθώς περιέχει περίπου 1.000 θερμίδες, ειδικά στην περίπτωση που χρησιμοποιείται και τυρί-κρέμα σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση, αν ποτέ βρεθείς στο Μεξικό και το προτιμήσεις για πρωινό, φρόντισε να είσαι προετοιμασμένος για όλα.
Δες ακόμη τη συνταγή για το τέλειο σπιτικό σεβίτσε και διάβασε για το πώς μοιάζει μία πραγματική εμπειρία σε ένα εστιατόριο με 3 αστέρια Michelin.
Φωτογραφίες © Getty Images
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα