Guajolota, η μεξικανική street food βόμβα
Το αγαπημένο έδεσμα της Πόλης του Μεξικό έχει έντονη γεύση και περίπου 1.000 θερμίδες.
Guacamole (ενίοτε και με αστέρι Michelin), νάτσος, Margarita και τεκίλα, ενδιαφέρουσες salsas, mezcal, tacos. Υπάρχουν πραγματικά πολλοί και νόστιμοι λόγοι για να ασχοληθείς γαστρονομικά με τη μεξικάνικη κουλτούρα. Σε αυτούς μπορείς να προσθέσεις και το guajolota, που είναι γνωστό επίσης και ως torta de tamal. Ένα έδεσμα που απέχει έτη φωτός από τον όρο light. Για την ακρίβεια πρόκειται για μία θερμιδική βόμβα.
Τι ακριβώς είναι το εν λόγω φαγητό με το άκρως εξωτικό όνομα; Πρόκειται για ένα αρτοσκεύασμα που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε σάντουιτς και πιροσκί, με ένα tamal (τηγανητή ζύμη από αλεύρι καλαμποκιού) να βρίσκεται εντός ενός bolillo (ένα παραδοσιακό μεξικάνικο ψωμί που ψήνεται αποκλειστικά σε ξυλόφουρνο), πλαισιωμένα με γέμιση από πικάντικες σάλτσες, κρέας (κυρίως χοιρινό ή κοτόπουλο), αποξηραμένες πιπεριές και τυρί - φυσικά μπορούν να υπάρξουν και προσθαφαιρέσεις υλικών αναλόγως προτιμήσεων και διαφορετικών συνταγών. Η γεύση του είναι ασφαλώς πλούσια και έντονη, με τους υδατάνθρακες να συναντώνται σε αφθονία. Στο Μεξικό και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα της χώρας συνηθίζουν να το σερβίρουν σε πάγκους, ως πρωινό, χωρίς ωστόσο να περιορίζονται σε αυτό, με αποτέλεσμα να έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο δημοφιλή μεξικάνικα street foods.
Η ιστορία του guajolota ξεκινά πριν από περίπου 200 χρόνια και υπάρχουν δύο κυρίαρχες θεωρίες. Η πρώτη υποστηρίζει ότι φτιάχτηκε για πρώτη φορά από μηχανικούς και εργάτες που κατασκεύαζαν γέφυρες στην πολιτεία του Χιντάλγκο και ήθελαν ένα πλούσιο σε θερμίδες σνακ, τυλίγοντας enchiladas σε έξτρα φύλλα τορτίγιας. Η άλλη άποψη φέρει το guajolota να έχει καταγωγή από την πόλη της Πουέμπλα, όπου τα pambazos (ρολά από αλεύρι, αυγά και λαρδί) συνήθιζαν να περιέχουν και enchiladas εντός τους. Το όνομά του μεταφράζεται ως "γαλοπούλα" και ο λόγος είναι πάρα πολύ απλός: Το βασικό συστατικό του είναι το αλεύρι από καλαμπόκι, δηλαδή το ίδιο υλικό με το οποίο ταΐζουν τις γαλοπούλες προκειμένου να παχύνουν.
Ασφαλώς, οι λάτρεις της υγιεινής διατροφής το αντιμετωπίζουν με τρόμο, καθώς περιέχει περίπου 1.000 θερμίδες, ειδικά στην περίπτωση που χρησιμοποιείται και τυρί-κρέμα σε αυτό. Σε κάθε περίπτωση, αν ποτέ βρεθείς στο Μεξικό και το προτιμήσεις για πρωινό, φρόντισε να είσαι προετοιμασμένος για όλα.
Δες ακόμη τη συνταγή για το τέλειο σπιτικό σεβίτσε και διάβασε για το πώς μοιάζει μία πραγματική εμπειρία σε ένα εστιατόριο με 3 αστέρια Michelin.
Φωτογραφίες © Getty Images
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ
Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών
Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΠανεύκολες συνταγές για να φτιάξεις στο air fryer ακόμα κι αν είσαι 'άμπαλος' στο μαγείρεμα
Δε χρειάζεται ούτε masterchef να είσαι, ούτε να ασχολείσαι γενικά με την κουζίνα.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΗ fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi
Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤο αστρονομικό ποσό που χρειάζεσαι για μία κράτηση για φαγητό στο διάστημα
To δείπνο δίπλα στα αστέρια θα σου κοστίσει κατιτίς παραπάνω.
Γραφει Παυλος ΚρουστηςΗ cucina contemporanea του Ovio
Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςCupola, για dolce vita στο Παγκράτι
Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.
Γραφει Μπαμπης Δουκας