Πώς αντιμετωπίζουν τον κορονοϊό τα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο

Προσωρινά λουκέτα για ναούς της γεύσης, delivery μενού με αστέρια Michelin και fine dining drive-thru.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει επηρεάσει σημαντικά τον κόσμο της γεύσης όπως και κάθε άλλη δραστηριότητα της καθημερινότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι επιχειρήσεις εστίασης άλλωστε είναι από τις πρώτες που αναγκάστηκαν να κλείσουν τις αίθουσές τους, ακολουθώντας τις κυβερνητικές οδηγίες σε δεκάδες κράτη του πλανήτη, προς χάριν ασφαλώς της δημόσιας υγείας και του περιορισμού -στο μέτρο το εφικτού- της εξάπλωσης του ιού. 

Το παράδειγμα της Νέας Υόρκης

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emily Pizza 🍕❤️E (@pizzalovesemily) on

Στο Μεγάλο Μήλο αποφασίστηκε αρχικά σχεδόν όλα τα εστιατόρια να κλείσουν, από την περασμένη Πέμπτη, 12 Μαρτίου, αλλά να ενισχύσουν σημαντικά τις υπηρεσίες delivery και take away, ενώ πολλά από αυτά που δεν είχαν τέτοιες, δημιούργησαν για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, διαμορφώθηκαν τόσο ειδικά μενού σαν προσφορές για όσους παραγγέλνουν από γνωστές πλατφόρμες όπως το Seamless και το Caviar αλλά και happy hours (πάντοτε σε παράδοση κατ' οίκον). Το ίδιο κάνουν και εκατοντάδες άλλα εστιατόρια στο Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο και σε πολλές ακόμη πόλεις των ΗΠΑ.

To Noma κλείνει προσωρινά

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Rene Redzepi (@reneredzepinoma) on

Με ένα βίντεό του στο Instagram, o René Redzepi ανακοίνωσε πως το εμβληματικό Noma θα παραμείνει κλειστό, τουλάχιστον μέχρι τις 14 Απριλίου. "Ως ομάδα που έχουμε τη φιλοξενία και την εξυπηρέτηση στο DNA μας επιθυμούσαμε πολύ να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, να υποδεχόμαστε κόσμο και να μαγειρεύουμε γι' αυτόν. Ωστόσο, όλοι ξέρουμε ότι το σωστό είναι να μειώσουμε τις κοινωνικές μας επαφές για το καλό όλων" τονίζει μεταξύ άλλων ο 43 Δανός σεφ και ιδιοκτήτης του Noma.

Κορυφαίο σούσι στο σπίτι

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Wicky's (@wickyswicuisine) on

Το Wicky's Innovative Japanese Cuisine θεωρείται ένα από τα κορυφαία ασιατικά εστιατόρια του Μιλάνου, υπηρετώντας πιστά την kaiseki κουζίνα. Ο ιδιοκτήτης και σεφ Wicky Priyan ετοιμάζει καθημερινά διάφορα μενού για delivery ή take away. 

To drive-thru fine dining του Σιάτλ

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Canlis (@canlisrestaurant) on

Για σχεδόν 7 δεκαετίες το βραβευμένο με 2 αστέρια Michelin εστιατόριο Canlis αποτελεί ένα από τα γαστρονομικά αξιοθέατα της πόλης του Σιάτλ. Μετά την κήρυξη των ΗΠΑ σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, οι υπεύθυνοί του έκλεισαν ασφαλώς την κεντρική σάλα αλλά έδωσαν στους πελάτες τους άλλους είδους επιλογές: Το Bagel Shed που είναι ένα takeout-only πρωινό, μία υπηρεσία drive-thru μόνο για burgers και ένα γεύμα delivery αποκλειστικά για οικογένειες. Ασφαλώς, έχει προσαρμόσει τα όσα προσφέρει αυτές τις ημέρες σε πολύ πιο comfort καταστάσεις. Όπως σημειώνεται στο επίσημο site του εστιατορίου: "Το fine dining δεν είναι κάτι που το Σιάτλ έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή. Προσαρμόσαμε τον τρόπο λειτουργίας μας στις συνθήκες, εξυπηρετώντας την πόλη μας όσο καλύτερα γίνεται".

Τριάστερο delivery στο Μπέργκαμο

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Famiglia Cerea - Da Vittorio (@davittorioristorante) on

Στα ανατολικά του Μπέργκαμο, στη βόρεια Ιταλία, συναντά κάποιος το εστιατόριο Da Vittorio (με 3 αστέρια Michelin), το οποίο ασφαλώς και έχει αναστείλει όλες τις δραστηριότητες στη σάλα του αλλά έχει δημιουργήσει μία υπηρεσία delivery, την #DaVittorioAtHome. Οι ιδιοκτήτες και σεφ αδερφοί Cerea έχουν δημιουργήσει τρία ξεχωριστά μενού που παραδίδονται κατ' οίκον, σε πολύ προνομιακές τιμές. Ο πελάτης μπορεί να επιλέξει ανάμεσα στο μενού με ψάρι, με κρέας και σε ένα vegetarian.

Osteria Francescana, μετά τις 3 Απριλίου

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Massimo Bottura (@massimobottura) on

"Η απόφαση που πήραμε έγινε εδώ και αρκετές ημέρες για να μειωθεί ο κίνδυνος να εκτεθούμε όλοι μας στον ιό. Θα επιστρέψουμε όμως πολύ πιο δυνατοί από πριν. Μείνετε όλοι δυνατοί και ασφαλείς. Είμαστε βέβαιοι πως θα σας δούμε ξανά σύντομα" ήταν το λιτό μήνυμα του Massimo Bottura, πριν κλείσει το σπουδαίο εστιατόριο της Μόντενα, μέχρι τις αρχές Απριλίου. Ο σπουδαίος σεφ ωστόσο φροντίζει να κρατά συντροφιά στους fans του μέσω Instagram, με τα #kitchenquarantine βίντεό του

Δωρεάν πίτσα στη Δανία

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pizzeria Mamemi & Wine Bar (@mamemi_pizzeria_romana) on

Το Mamemi είναι ένα από τα δημοφιλέστερα pizza & wine spots της Κοπεγχάγης. Για να επιβραβεύσει τους καλύτερους πελάτες του και να τους αποτρέψει να το επισκεφθούν, τους στέλνει δωρεάν πίτσα στο σπίτι, μαζί με κρασί. 

Οι αθηναϊκές περιπτώσεις

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by The Clumsies (@the_clumsies) on

Πολύ πριν το απόγευμα της Παρασκευής, όταν και η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στο προληπτικό κλείσιμο επιχειρήσεων εστίασης προκειμένου να μειωθεί η πιθανότητα επικίνδυνου συνωστισμού, αρκετά από τα εστιατόρια της πρωτεύουσας προχώρησαν σε οικειοθελή παύση των δραστηριοτήτων τους, κάτι το οποίο έκαναν και ορισμένα από τα πιο δημοφιλή μπαρ της πρωτεύουσας όπως το The Clumsies (μαζί με όλα τα υπόλοιπα μαγαζιά του ομίλου -Theory Bar & More, Odori, Senios και Frater & Soror) και το Baba au Rum. Ως γνωστόν, μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, οι υπηρεσίες delivery συνεχίζονται κανονικά. 


Διάβασε ακόμη για τη γαστρονομική κληρονομιά του Michel Roux, τον αυτοκράτορα της ιαπωνικής κουζίνας Nobu Matsuhisa, το Airbnb των σεφ, τα οσκαρικά noodles των Παράσιτων και την (μάλλον) καλύτερη αλυσίδα fast food του πλανήτη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Cupola, για dolce vita στο Παγκράτι

Ιταλικές παραδοσιακές γεύσεις, cozy περιβάλλον και feelgood χαρακτήρας λειτουργούν πάντοτε ως αφορµές για να επιστρέφεις στο Cupola.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Το κόλπο που εγγυάται την τέλεια καρμπονάρα

Τρία απλά βήματα σε στέλνουν με τις ευλογίες μας, απευθείας στο Masterchef.

Γραφει Γιαννης Σπανος