
Όλα για το yakitori
Τι κάνουν ακριβώς διαφορετικά οι Ιάπωνες όσον αφορά το σουβλάκι;
Όλοι αγαπούν τα σουβλάκια. Ακόμη και οι Ιάπωνες. Όχι με τον τρόπο που το κάνουμε ακριβώς εμείς αλλά με τη δική τους ξεχωριστή φιλοσοφία γύρω από το φαγητό. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά εδέσματα που θα συναντήσει κάποιος σε μία izakaya (ιαπωνική παμπ) ή, ακόμη περισσότερο, σε μία yakitori-ya (μικρά εστιατόρια συνήθως για take away ή ακόμη και πάγκοι με σουβλάκια) είναι το yakitori.
Τα βασικά
Με μία πολύ απλοϊκή ανάλυση μπορούμε να πούμε πως είναι το σουβλάκι κοτόπουλο έτσι όπως το φτιάχνουν στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου.
Ξέρεις, κομμάτια κοτόπουλου περασμένα σε μικρότερου μήκους σουβλάκια, συνήθως από μπαμπού ή ακόμη και ατσάλι, που ψήνονται σε σχάρα πάνω από ξυλάνθρακα. Πριν ή μετά το ψήσιμο, γίνεται seasoning με μία απλή σάλτσα.


Το yakitori γνώρισε μεγάλη δημοφιλία στην Ιαπωνία από τα μέσα του 20ου αιώνα, αποκαθηλώνοντας τα πιάτα με tempura. Κι αυτό γιατί οι κοπές των κρεάτων -κυρίως κοτόπουλο και χοιρινό- ήταν πολύ φθηνότερες.
Ειδικά μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρξε μία τεράστια παραγωγή σε πουλερικά. Το μεγάλο απόθεμα του κρέατος λοιπόν βρήκε τη θέση του στο ιαπωνικό street food ή σε μέρη όπου μπορούσε να συνοδεύσει το αλκοόλ, σε μικρές μπουκιές.
Η συνταγή
Υλικά
- 4 κ.σ. πάστα miso
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 4 κ.σ. mirin (ιαπωνικό κρασί από ρύζι)
- 250 γρ. κοτόπουλο μπούτι, κομμένο σε μικρά κομμάτια
- 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε μικρά κομμάτια
Εκτέλεση
- Βυθίζεις μικρά ξύλινα σουβλάκια σε νερό για περίπου 15'.
- Ανακατεύεις το miso, τη ζάχαρη και το mirin, μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη.
- Περνάς τα κομμάτια του κοτόπουλου στα σουβλάκια, εναλλάξ μαζί με εκείνα από το φρέσκο κρεμμυδάκι.
- Με ένα πινέλο, απλώνεις επάνω τους το μείγμα από miso, τη ζάχαρη και mirin.
- Ψήνεις στο grill όπως κάθε άλλο είδος κοτόπουλου.
- Κατά το σερβίρισμα, μπορείς να περιλούσεις με την υπόλοιπη σάλτσα.
Tips: Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις σουσάμι μαζί με τη σάλτσα κατά το σερβίρισμα. Επίσης, μπορείς να συνοδεύσεις με ρύζι ή λαχανικά και, φυσικά, με σάκε.
Σε περίπτωση που δεν ψήνεσαι να μπεις στην κουζίνα, μπορείς να δοκιμάσεις τέλεια yakitori στο Birdman και στο Nikkei.
Διάβασε ακόμη για τα βραβευμένα με Χρυσούς Σκούφους εστιατόρια του 2022, το τιραντίτο, την τέλεια κοτολέτα αλά Μιλανέζε και τη συνταγή για σπιτικό McMuffin.
Ακολούθησε το Esquire στο Facebook, το Twitter και το Instagram.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Γιατί η υγιεινή διατροφή ξεκινά με τα όσπρια;
Και 5 tips για να εντάξεις τα όσπρια στη διατροφή σου χωρίς φούσκωμα (ναι, γίνεται).
Τα καλύτερα τυλιχτά street food στον πλανήτη - Σε τι θέση είναι το σουβλάκι
Η νέα κατάταξη του TasteAtlas αναδεικνύει τα πιο χαρακτηριστικά wraps παγκοσμίως. Ανάμεσά τους, ο γύρος ξεχωρίζει για τη γεύση και τον ρόλο του στην ελληνική street κουζίνα.
Αυτοί είναι οι 5 Έλληνες σεφ που βραβεύτηκαν στα φετινά Όσκαρ των μαγείρων
Οι γευσιπλάστες από τη χώρα μας που ξεχώρισαν στα φετινά The Best Chef Awards 2025.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΟ Massimo Bottura έρχεται στην Αθήνα
Ο μύστης της νέας ιταλικής γεύσης και ένας εκ των σημαντικότερων σεφ του πλανήτη καταφθάνει στα μέρη μας και μάλιστα μπορείς να τον δεις από κοντά.
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΤι συμβαίνει όταν ένας σεφ με αστέρι Michelin φτιάχνει πίτσα;
Ο βραβευμένος με Χρυσό Σκούφο και αστέρι Michelin Luca Piscazzi μόλις άνοιξε το νέο του εστιατόριο και όλοι μιλούν για την "πιο τραγανή πίτσα της Αθήνας".
Γραφει Μπαμπης ΔουκαςΑυτά είναι τα καλύτερα burgers στον κόσμο
Προτού αρχίσεις να λες πως παραλείψαμε ένα σωρό συνταγές και ότι είμαστε προκατειλημμένοι, να σε ενημερώσουμε ότι πρόκειται για μία λίστα που έφτιαξε το Taste Atlas χωρίς να μας ρωτήσει.
Γραφει Νικη Κοντομηνα