Όλα για το yakitori

Τι κάνουν ακριβώς διαφορετικά οι Ιάπωνες όσον αφορά το σουβλάκι;

Γράφει: Μπάμπης Δούκας 27 Ιανουαρίου 2021

Όλοι αγαπούν τα σουβλάκια. Ακόμη και οι Ιάπωνες. Όχι με τον τρόπο που το κάνουμε ακριβώς εμείς αλλά με τη δική τους ξεχωριστή φιλοσοφία γύρω από το φαγητό. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά εδέσματα που θα συναντήσει κάποιος σε μία  izakaya (ιαπωνική παμπ) ή, ακόμη περισσότερο, σε μία yakitori-ya (μικρά εστιατόρια συνήθως για take away ή ακόμη και πάγκοι με σουβλάκια) είναι το yakitori.

Με μία πολύ απλοϊκή ανάλυση μπορούμε να πούμε πως είναι το σουβλάκι κοτόπουλο έτσι όπως το φτιάχνουν στη χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Ξέρεις, κομμάτια κοτόπουλου περασμένα σε μικρότερου μήκους σουβλάκια, συνήθως από μπαμπού ή ακόμη και ατσάλι, που ψήνονται σε σχάρα πάνω από ξυλάνθρακα. Πριν ή μετά το ψήσιμο, γίνεται seasoning με μία απλή σάλτσα. 

Όλα για το yakitori
ΓΙΑΚΙΤΟΡΙ 1

Το yakitori γνώρισε μεγάλη δημοφιλία στην Ιαπωνία από τα μέσα του 20ου αιώνα, αποκαθηλώνοντας τα πιάτα με tempura. Κι αυτό γιατί οι κοπές των κρεάτων -κυρίως κοτόπουλο και χοιρινό- ήταν πολύ φθηνότερες. Ειδικά μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, υπήρξε μία τεράστια παραγωγή σε πουλερικά. Το μεγάλο απόθεμα του κρέατος λοιπόν βρήκε τη θέση του στο ιαπωνικό street food ή σε μέρη όπου μπορούσε να συνοδεύσει το αλκοόλ, σε μικρές μπουκιές. 

Η συνταγή

Υλικά

  • 4 κ.σ. πάστα miso
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 4 κ.σ. mirin (ιαπωνικό κρασί από ρύζι)
  • 250 γρ. κοτόπουλο μπούτι, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 3 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε μικρά κομμάτια

Εκτέλεση

  1. Βυθίζεις μικρά ξύλινα σουβλάκια σε νερό για περίπου 15'.
  2. Ανακατεύεις το miso, τη ζάχαρη και το mirin, μέχρι να διαλυθεί εντελώς η ζάχαρη. 
  3. Περνάς τα κομμάτια του κοτόπουλου στα σουβλάκια, εναλλάξ μαζί με εκείνα από το φρέσκο κρεμμυδάκι.
  4. Με ένα πινέλο, απλώνεις επάνω τους το μείγμα από miso, τη ζάχαρη και mirin.
  5. Ψήνεις στο grill όπως κάθε άλλο είδος κοτόπουλου.
  6. Κατά το σερβίρισμα, μπορείς να περιλούσεις με την υπόλοιπη σάλτσα. 

Tips: Μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις σουσάμι μαζί με τη σάλτσα κατά το σερβίρισμα. Επίσης, μπορείς να συνοδεύσεις με ρύζι ή λαχανικά και, φυσικά, με σάκε.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Birdman (@birdmanathens) on

Σε περίπτωση που δεν ψήνεσαι να μπεις στην κουζίνα, μπορείς να δοκιμάσεις -όταν ανοίξει η εστίαση- τέλεια yakitori στο Birdman.


Διάβασε ακόμη για το Senios που μεταμορφώνεται σε Καφενείον ΣΙ ΤΙ ΣΙ, το τιραντίτο, την τέλεια κοτολέτα αλά Μιλανέζε και τη συνταγή για σπιτικό McMuffin.

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Στα TGI Fridays™ για νέα Burgers και Margarita MAYnia

Τα αγαπημένα TGI Fridays™ επέστρεψαν με νέα Burgers και Margarita MAYnia.

COYA: Το Περού συναντά ξανά την Μύκονο

Για δεύτερο συνεχόμενο καλοκαίρι, το COYA Mykonos δίνει ραντεβού στο Νησί των Ανέμων.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Kakigori, το παγωτό στα ιαπωνικά

Κάτι ανάμεσα σε χιόνι και γλύκισμα, αναμένεται να αποτελέσει την επόμενη εμμονή των foodies.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Στο πεντανόστιμο Pelagos του Luca Piscazzi

Στο εστιατόριο του Four Seasons, ο νεαρός Ιταλός σεφ τοποθετεί πολύ ψηλά τον γαστρονομικό πήχη.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

San Michali Food & Culture: Κάτι νόστιμο στη Σύρο

Ένα διαφορετικό κυκλαδίτικο food project στην Ερμούπολη.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Σασίμι, μοντέρνο και ελληνικό

Μία ιδιαίτερη συνταγή που φέρει την υπογραφή του εμβληματικού chef Χριστόφορου Πέσκια.

Γραφει Μπαμπης Δουκας