Η τέλεια κοτολέτα αλά Μιλανέζε

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το πιάτο-σύμβολο της κουζίνας της Λομβαρδίας.

Cotoletta alla Milanese λοιπόν. Ένα great classic της περίφημης ιταλικής κουζίνας και ταυτόχρονα ένας γαστρονομικός μύθος της Λομβαρδίας. Σε αντίθεση με άλλες διάσημες προτάσεις που έλκουν κοινή καταγωγή, όπως η πίτσα ή η carbonara, δεν προκαλεί δυσφορία αν παραλλαχθεί. Ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει: Μοσχάρι, κοτόπουλο ή χοιρινό. Με οστό και χωρίς οστό. Με πανάρισμα από φρυγανιά και αυγό ή απλά με μυρωδικά. Στο τηγάνι με λάδι ή με βούτυρο. Στο πιάτο απλά με λεμόνι ή πλαισιωμένη με ρόκα και ντοματίνια. 

Η τέλεια κοτολέτα αλά Μιλανέζε

Ταιριάζει με τα πάντα αν και η αυθεντικότερη εκδοχή της τη θέλει να παρουσιάζεται με ψιλοκομένο μοσχαρίσιο εσπαλόπ με κόκαλο, που δεν έχει χτυπηθεί καθόλου για να λεπτύνει ενώ έχει παναριστεί μόνο με αυγό και φρυγανιά. Η ιστορία της ξεκινά ουσιαστικά πίσω στο 1134 μ.Χ., όταν η ονομασία lompolos cum panito (που σε ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μπριζόλες πανέ) εμφανίστηκε σε ένα μενού στον καθεδρικό ναό του Αγίου Αμβροσίου στο Μιλάνο. Οι ιστορικοί του φαγητού έχουν καταλήξει στο ότι η αρχική προσέγγιση ήταν να πανάρεται το κρέας με ξερό ψωμί, σε μία κατά κάποιο τρόπο συνταγή που οι ρίζες της εκτείνονται μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Στις 17 Μαρτίου του 2008, ο δήμος του Μιλάνου κατοχύρωσε με ειδικό διάταγμα την ονομασία της. 

Στο καθαρά πρακτικό μέρος του ζητήματος, για να πετύχεις μία εξαιρετική εκδοχή της που ισορροπεί ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη προσέγγιση των Ιταλών σεφ, θα πρέπει να έχεις υπόψιν κάποια πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Αρχικά, το κρέας. Προτίμησε μοσχάρι και ιδανικά κόντρα μπριζόλα με κόκαλο, που είναι όμως καθαρισμένο από κρέας και λίπη. Να είναι σχετικά μεγάλο αλλά να μη θυμίζει και αυτί ελέφαντα - αν καταλαβαίνεις τι εννοώ.

ΚΟΤΟΛΕΤΑ ΑΛΑ ΜΙΛΑΝΕΖΕ 2

Για το πανάρισμα δεν χρησιμοποιείς καθόλου αλεύρι αλλά μόνο αυγό -για αυθεντικότερο αποτέλεσμα μόνο τους κρόκους και όχι το ασπράδι- και τριμμένη φρυγανιά. Το δεύτερο μπορεί να αντικατασταθεί και με πάνκο, δηλαδή τραγανά τρίμματα ψωμιού που θα βρεις σε deli με ασιατικά προϊόντα. Το πάνκο θα βοηθήσει την κοτολέτα να είναι ελαφριά και ταυτόχρονα εξαιρετικά crispy. Οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι της νέας ιταλικής γαστρονομικής σκηνής προτείνουν σε τηγάνισμα με βούτυρο. Στο σερβίρισμα αρκούν κάποια ωμά λαχανικά. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Cookoovaya (@cookoovaya) on

Αν πάλι ψήνεσαι να τη δοκιμάσεις έξω, στην Cookoovaya υπάρχει μία πεντανόστιμη εκδοχή της που συνοδεύεται με αυγοσαλάτα με αγγουράκι τουρσί, κάππαρη και λεμόνι.


Διάβασε ακόμη για το τιραντίτο, το Noma που ανοίγει ξανά με burgers και υπαίθριο wine bar, την αποδομημένη carbonara, το Senios που μεταμορφώνεται σε Καφενείον ΣΙ ΤΙ ΣΙ και το αγγούρι της θάλασσας που εξελίσσεται στο πιο εκλεκτό έδεσμα του πλανήτη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr

ΜΗ ΧΑΣΕΙΣ

Το Nikkei Floresta έρχεται με άκρως καλοκαιρινή διάθεση

Αυτό το καλοκαίρι κλείνει δέκα χρόνια επιτυχημένης παρουσίας.

Nebbiolo, το μικρό Πιεμόντε των Αθηνών

Το ιταλοστροφές σποτ των ΒΠ υπηρετεί εξόχως την κουζίνα της γείτονος και τη σιγοντάρει με εκλεκτά κρασιά.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η fine comfort ιταλική κουζίνα του Giovanni Scaraggi

Μια κουβέντα µε τον σεφ-πατρόν του Sole Giaguaro για τη δική του κοσµοθεωρία πάνω στις γεύσεις, τις προσεγγίσεις και την αληθινή ουσία της γαστρονοµικής κουλτούρας της Μπότας.

Γραφει Μπαμπης Δουκας

Η cucina contemporanea του Ovio

Κάτι παραπάνω από ένα ιταλιάνικο σουξέ, σε µία από τις νοστιµότερες πιάτσες της πόλης.

Γραφει Μπαμπης Δουκας