
Η τέλεια κοτολέτα αλά Μιλανέζε
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για το πιάτο-σύμβολο της κουζίνας της Λομβαρδίας.
Cotoletta alla Milanese λοιπόν. Ένα great classic της περίφημης ιταλικής κουζίνας και ταυτόχρονα ένας γαστρονομικός μύθος της Λομβαρδίας. Σε αντίθεση με άλλες διάσημες προτάσεις που έλκουν κοινή καταγωγή, όπως η πίτσα ή η carbonara, δεν προκαλεί δυσφορία αν παραλλαχθεί. Ο καθένας μπορεί να κάνει ότι θέλει: Μοσχάρι, κοτόπουλο ή χοιρινό. Με οστό και χωρίς οστό. Με πανάρισμα από φρυγανιά και αυγό ή απλά με μυρωδικά. Στο τηγάνι με λάδι ή με βούτυρο. Στο πιάτο απλά με λεμόνι ή πλαισιωμένη με ρόκα και ντοματίνια.

Ταιριάζει με τα πάντα αν και η αυθεντικότερη εκδοχή της τη θέλει να παρουσιάζεται με ψιλοκομένο μοσχαρίσιο εσπαλόπ με κόκαλο, που δεν έχει χτυπηθεί καθόλου για να λεπτύνει ενώ έχει παναριστεί μόνο με αυγό και φρυγανιά. Η ιστορία της ξεκινά ουσιαστικά πίσω στο 1134 μ.Χ., όταν η ονομασία lompolos cum panito (που σε ελεύθερη μετάφραση θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μπριζόλες πανέ) εμφανίστηκε σε ένα μενού στον καθεδρικό ναό του Αγίου Αμβροσίου στο Μιλάνο. Οι ιστορικοί του φαγητού έχουν καταλήξει στο ότι η αρχική προσέγγιση ήταν να πανάρεται το κρέας με ξερό ψωμί, σε μία κατά κάποιο τρόπο συνταγή που οι ρίζες της εκτείνονται μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή. Στις 17 Μαρτίου του 2008, ο δήμος του Μιλάνου κατοχύρωσε με ειδικό διάταγμα την ονομασία της.
Στο καθαρά πρακτικό μέρος του ζητήματος, για να πετύχεις μία εξαιρετική εκδοχή της που ισορροπεί ανάμεσα στην παράδοση και τη σύγχρονη προσέγγιση των Ιταλών σεφ, θα πρέπει να έχεις υπόψιν κάποια πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Αρχικά, το κρέας. Προτίμησε μοσχάρι και ιδανικά κόντρα μπριζόλα με κόκαλο, που είναι όμως καθαρισμένο από κρέας και λίπη. Να είναι σχετικά μεγάλο αλλά να μη θυμίζει και αυτί ελέφαντα - αν καταλαβαίνεις τι εννοώ.

Για το πανάρισμα δεν χρησιμοποιείς καθόλου αλεύρι αλλά μόνο αυγό -για αυθεντικότερο αποτέλεσμα μόνο τους κρόκους και όχι το ασπράδι- και τριμμένη φρυγανιά. Το δεύτερο μπορεί να αντικατασταθεί και με πάνκο, δηλαδή τραγανά τρίμματα ψωμιού που θα βρεις σε deli με ασιατικά προϊόντα. Το πάνκο θα βοηθήσει την κοτολέτα να είναι ελαφριά και ταυτόχρονα εξαιρετικά crispy. Οι σημαντικότεροι εκπρόσωποι της νέας ιταλικής γαστρονομικής σκηνής προτείνουν σε τηγάνισμα με βούτυρο. Στο σερβίρισμα αρκούν κάποια ωμά λαχανικά.
Αν πάλι ψήνεσαι να τη δοκιμάσεις έξω, στην Cookoovaya υπάρχει μία πεντανόστιμη εκδοχή της που συνοδεύεται με αυγοσαλάτα με αγγουράκι τουρσί, κάππαρη και λεμόνι.
Διάβασε ακόμη για το τιραντίτο, το Noma που ανοίγει ξανά με burgers και υπαίθριο wine bar, την αποδομημένη carbonara, το Senios που μεταμορφώνεται σε Καφενείον ΣΙ ΤΙ ΣΙ και το αγγούρι της θάλασσας που εξελίσσεται στο πιο εκλεκτό έδεσμα του πλανήτη.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για πολιτικές εξελίξεις, συνεντεύξεις διασήμων, συμβουλές για αντρική μόδα και συνταγές για φαγητό και πότο στο esquire.com.gr
Πώς μπορεί να σε ξεγελάσει ένα εστιατόριο ώστε να δώσεις περισσότερα χρήματα
Πίσω από κάθε μενού σε ένα εστιατόριο κρύβεται στρατηγική. Από τις τιμές χωρίς σύμβολα μέχρι τα "παραμυθένια" ονόματα πιάτων, μάθε πώς σε κάνουν να ξοδεύεις περισσότερα χωρίς να το καταλάβεις.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΌλα τα οφέλη των κόκκινων φρούτων που δεν πρέπει να αγνοείς
Τα κόκκινα φρούτα κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διατροφή. Μάθε γιατί θεωρούνται πολύτιμα για τον οργανισμό και ποια οφέλη προσφέρουν πέρα από τη γεύση τους.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΑυτό το φρούτο ρίχνει την πίεση και βοηθά στον ύπνο
Αν κοιμάσαι δύσκολα, νιώθεις καταπονημένος μετά την προπόνηση ή έχεις θέμα με την πίεση, τότε ίσως πρέπει να στραφείς σε ένα καλοκαιρινό φρούτο που κάνει παραπάνω απ’ όσα νομίζεις.
Γραφει Νικη ΚοντομηναΠίτσα: Πού ακριβώς χρησιμεύει αυτό το πλαστικό στο κέντρο;
Ένα μικρό, σχεδόν αόρατο αντικείμενο βρίσκεται συχνά στο κέντρο της πίτσας. Δεν είναι διακοσμητικό. Έχει λόγο ύπαρξης και η ιστορία του ξεκινά από το 1985.
Γραφει Τιμος ΣαλαμεςΑυτή η ταβέρνα θα μείνει ανοιχτή όλο τον Αύγουστο στην Αθήνα
Σε περίπτωση που δεν έχεις σκοπό να φύγεις από το κλεινόν άστυ και υπάρχει στο μυαλό σου το ερώτημα "πού τρώμε τον Αύγουστο στην Αθήνα;", ορίστε μια ωραία απάντηση. Η αυλή της θα λειτουργεί όλες τις μέρες εκτός από τις 14/08.
Αυτό ψηφίστηκε ως το νοστιμότερο κρέας στον κόσμο-πού το βρίσκεις
"Καλό κρέας" μπορεί να είναι και το αρνάκι γάλακτος από το χωριό σου, δεν αμφιβάλλουμε. Όμως, ένα premium steak από την άλλη άκρη του κόσμου σάρωσε τα βραβεία για δεύτερη χρονιά στο World Steak Challenge και περισσότερα διαβάζεις εντός.
Γραφει Νικη Κοντομηνα